Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Stiri, actualitati, anunturi
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 27.09.2011, 21:23:24
laurastifter laurastifter is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2008
Locație: România
Religia: Ortodox
Implicit BBC incearca sa evite folosirea expresiilor "i. Hr." si "d. Hr"...

După ce guvernul Australiei și-a exprimat dorința de a înlocui expresiile "înainte de Hristos" și "după Hristos" cu "înaintea erei noastre" și "era noastră", acum postul de televiziune britanic BBC își manifestă aceeași intenție. Maladia secularizării se agravează, se pare, dar, din fericire, atitudinea creștină a jurnaliștilor BBC s-a dovedit foarte eficientă, precum reiese din articolul de mai jos:

"Postul BBC este criticat de clericii din Marea Britanie, după ce conducerea trustului a decis să evite folosirea termenilor „înainte de Christos” și “după Christos” cu înaintea erei noastre”, respectiv “era noastră”. Măsura a fost luată din dorința de a nu ofensa persoanele care nu sunt creștine, informează [COLOR=#0000ff]The Telegraph[/COLOR].

Această schimbare nu își are rostul, susțin persoanele religioase, întrcât perioadele istorice se raportează la nașterea lui Iisus, indiferent care ar fi termenii utilizați.

Nici jurnaliștii BBC nu par mai încântați de măsură, spunând că vor folosi în continuare acești termeni pentru că altfel ar putea fi înțeleși greșit.

Un membru al Institutului Musulman din Marea Britanie spune că nu se simte ofensat de folosirea acestor termeni care fac referire la Iisus, însă unul dintre rabinii intervievați de publicația britanică a declarat că susține măsura luată de BBC.

În urma plângerilor primite, conducerea BBC a decis să le permită realizatorilor de emsiuni să folosească ambele variante".
Observ că acești semeni ai noștri, asemenea gadarenilor din Evangheliile sinoptice, se tem grozav de Hristos și, în teama lor nejustificată, încearcă să-L alunge, "exilându-L în cer" (Sf. Iustin Popovici). De ce oare?
Din cauza acestei grave maladii duhovnicești ce i-a cuprins, ei nu-și dau seama, pare-se, că înlocuirea termenilor "î. Hr." respectiv "d. Hr." cu "î. e. n." și "e. n." nu va duce decât la evitarea folosirii numelui lui Hristos, păstrându-se însă evenimentul Nașterii Sale drept principalul punct de referință în cronologie. "era noastră" începe de la Întruparea Fiului lui Dumnezeu - eveniment unic, considerat de către Sfântul Ioan Damaschin drept "singurul lucru nou sub soare" și numit de Mircea Eliade "unica revoluție autentică din istoria omenirii". Schimbând termenii, dar păstrând cronologia, se recunoaște faptul incontestabil că Nașterea ca Om a Fiului lui Dumnezeu rămâne, în ciuda tuturor îndoielilor și criticilor, principalul eveniment din istoria lumii și din istoria mântuirii. Raportându-ne astfel la Nașterea Mântuitorului, Îl recunoaștem și-L mărturisim pe El, prin însăși această cronologie păstrată din vremea Sf. Dionisie Exiguul, a fi unicul Dumnezeu adevărat, Mesia și Stăpânul vieților noastre.

O seară binecuvântată!

Cu respect,
Laura Stifter
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca
Reply With Quote
Vechi 27.09.2011, 22:04:44
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Nu știu care e situația demografică în Australia, dar Marea Britanie, ca și Franța, se îndreaptă spre folosirea, peste nu multe decenii, a cronologiei care ia drept reper Heghira.

A bon entendeur, salam aleku !

Mihnea ibn Dragomir.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 28.09.2011, 16:32:19
laurastifter laurastifter is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2008
Locație: România
Implicit Simpatic!!!!

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Nu știu care e situația demografică în Australia, dar Marea Britanie, ca și Franța, se îndreaptă spre folosirea, peste nu multe decenii, a cronologiei care ia drept reper Heghira.

A bon entendeur, salam aleku !

Mihnea ibn Dragomir.
Da, tot ce se poate... :) :)

Numai bine vă doresc!
Pace și bucurie întru Domnul!
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca
Reply With Quote
Vechi 29.09.2011, 07:08:21
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Implicit

Este absurd ca dupa folosirea acestor termeni in mass media pt un timp destul de indelungat,acum sa se impuna aceste rigori care duc mai ales la confuzie.
Prea multa libertate personala duce pana la urma tot la haos,chiar daca democratia incearca sa-i multumeasca si sa-i respecte pe toti.Oamenii moderni pierd controlul cand vine vb de limite,mai ales cei care traiesc in occident.
Ce se intampla?Reprezinta evreii majoritatea demografica sau cum???
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 29.09.2011, 07:59:49
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Eu ma intreb daca s-a simtit cineva intr-adevar ofensat de o expresie impamantenita ca B.C si A.D sau e un exces de zel al jurnalistilor britanici atat de “politically correct”. Abrevierea C.E - Christian Era sau Current Era tot la nasterea Lui Hristos se raporteaza, insa ideea in sine de a schimba abrevierea mi se pare o insulta chiar mai mare decat schimbarea calendarulului, alegerea altui punct de referinta. Ar fi fost mai cinstit sa faca asta, daca nu-l doresc pe Hristos ca si reper, decat alegerea altei abrevieri. E curios cum postul BBC, atat de atent la sensibilitatile non-crestinilor,nu-si pun problema ofensei adusa crestinilor, dandu-ne o mostra de intoleranta crestina. Daca un post de la noi ar face asta, eu i-as scoate din grila de programe, doar nu-s obligata sa le accept pseudo-sensibilitatile ce ascund alte interese.

Last edited by ioanna; 29.09.2011 at 08:27:31.
Reply With Quote
Vechi 29.09.2011, 09:41:02
Scotland The Brave
Guest

Implicit

La BBC exista niste baieti care se ocupa cu cee ce se numeste ,,ethics guidance".Se pare ca au avut o idee proasta desi,daca ma intrebati pe mine,a fost o decizie pilot cu target comercial.It's all about money.Michael Nazir-Ali,fost Bishop of Rochester, i-a facut zdrente in deschidere.Apoi au urmat chiar greii din interior,Andrew Marr si John Humphrys,carora le-a crescut brusc tensiunea.Insa lucrurile au fost lamurite de baiatul cu banii si influenta,Primarul Londrei,Boris Johnson care s-a exprimat in termeni precum ,,absolute drivel,puerile political correctness".La final,politicos dar rece si sec le-a transmis sa-si bage mintile-n cap.Adica ce nu au in ce au degeaba deasupra gatului.

A urmat apoi episodul cu sacul gaurit si cenusa-n cap din partea departamentului de religie si etica care au comunicat faptul ca: ,,BBC is committed to impartiality it is appropriate that we use terms that do not offend or alienate non-Christians.However, it denied that it was forcing producers to adopt the more secular terms and instead claimed that producers were free to choose the terms they wanted to use".Andrew Marr,cu sarcasmul obisnuit,oricum declarase ca va utiliza vechile sintgme pe motiv: ,,I don't know what the 'common era' is. Why is it the 'common era' in 20AD and it wasn't the 'common era' in 20BC?". Deci la nivel general ramine cum era stabilit ia la nivel particular fiecare are libertatea de a alege.

In situatia in care cineva ar dori sa-si purifice grila de programe pe motive de etica religioasa as dori sa-l anunt zambitor ca am vazut,pe multe canale romanesti,in zilele de Pasti sau de Craciun, transmisiuni din cluburi cu fete la bara,manele cu ,,sa moara dusmanii mei"sau ghicit in stele la prima ora a diminetii.Este incurajator ca in ziua Crucificarii cineva sa-ti spuna ca ,,astrele arata o zi plina de liniste si bucurii alaturi de cei dragi".Cam miroase a pucioasa dar sa nu spulber micile slabiciuni cotidiene.Bineinteles ca nimeni nu a vrut sa schimbe cele doua sintagme pe care le poti rosti in gand la fel de radios in timp ce Natasa mai face un flick-flack intre doua sticle de sampanie in clubul ,,La dracusorul vesel".Totul este sa pastrezi aparentele si lumea va fi fericita in mica dar comoda ei falsitate.Doar in zile sfinte,pachet promotional,discount la damnare pt o eternitate dar liber la ipocrizie pe perioada vietii :)

Last edited by Scotland The Brave; 29.09.2011 at 10:44:13.
Reply With Quote
Vechi 29.09.2011, 10:51:43
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Implicit

Fiecare este liber sa-si purifice grila de programe de PROSTIE, domnule Scotland the Brave, doar nu e musai sa ai 101 programe romanesti in grila, nici postul englez BBC. Pot sa optez pentru un pachet care sa nu-l contina, uite asa, pentru politica lor puerila, e dreptul meu sa-i sanctionez, asa cum pot. Din pacate programele furnizate de operatorii prin cablu sunt pe pachete, facute de ei, nu alese de fiecare ultilizator in parte, deci il alegi pe cel care-ti convine, chiar daca in oferta lor se strecoara si 1,2,3 posturi pe care nu le doresti.

Last edited by ioanna; 29.09.2011 at 10:59:23.
Reply With Quote
Vechi 29.09.2011, 10:55:17
Scotland The Brave
Guest

Implicit

Pe banii dvs doamna puteti sa aveti in grila de programe,daca doriti, doar Cartoon Network.Liberul arbitru al capitalismului :) Pana acum televiziunile mentionate de mine fac rating la greu.Adica isi vand produsul si unii il cumpara.Majoritatea.Si aici si in Perfidul Albion.

Last edited by Scotland The Brave; 29.09.2011 at 10:57:35.
Reply With Quote
Vechi 29.09.2011, 11:01:27
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Implicit

Va multumesc pentru ironia de dimineata. Numai bine!
Reply With Quote
Vechi 29.09.2011, 11:06:47
Scotland The Brave
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Va multumesc pentru ironia de dimineata. Numai bine!
Am fost sincer dar,de obicei,coada imi iese de sub costum iar coarnele de sub joben.Mea culpa,va rog,sunt un fan al idealismului cat timp nu cad eu in el.Acceptati scuzele si tratati-ma cu intelegerea pe care o arati unui iremediabil pierdut :) Numai bine.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
"Fiul Omului" - "Cel Vechi de zile" Daniel 7,13 georgeval Din Vechiul Testament 25 25.10.2016 06:31:20
Ce considerati despre "Misquoting Jesus"/"Forged" de Bart Ehrman Ciprian Mustiata Teologie si Stiinta 8 19.12.2012 16:12:08
Am nevoie de "putin" ajutor ! - Va rog nu treceti "peste" - Nu am liniste de o luna! valentinalogo Preotul 28 06.06.2010 07:26:42