Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Biserica Ortodoxa Romana
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 23.03.2013, 16:05:26
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit Slujba de acatist - ce cuprinde (vecernie, sau pavecernita)?

Am mai intrebat si nu a raspuns nimeni pe firul respectiv...
Stie sa-mi spuna cineva ce cuprinde o slujba de acatist.
Va fi luni slujba acatistului Buneivestiri si nu stiu este cu vecernie, sau cu pavecernita.
Se canta ceva la strana? Preotul nostru spunea ca nu este vecernie...
Si atunci ce este?
In tara acatistele se citesc la vecernie. Eu asa am apucat (cantarile vecerniei si apoi citit acatistul).
Vechi 23.03.2013, 17:15:31
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Va fi luni slujba acatistului Buneivestiri si nu stiu este cu vecernie, sau cu pavecernita.
Si atunci ce este?
In tara acatistele se citesc la vecernie. Eu asa am apucat (cantarile vecerniei si apoi citit acatistul).
Dacă preznicul Bunevestiri cade în zilele de luni până vineri în Postul Mare, atunci vecernia praznicului se unește cu sfânta Liturghie a lui Ioan Hrisostom, într-o rânduială specială și unică în cursul anului liturgic. Desigur, în zilele noastre motivațiile care au condus la această atipică lipire de slujbe delimitând hotarele unei zile liturgice, nu mai au niciun sens întrucât n-am auzit să se slujească nicăieri liturghia Bunevestiri seara, precedată de ajunare (cu excepția Athos-ului). Ca în multe alte aspecte ale vieții bisericești, rostul profund al unei asemenea organizări liturgice s-a pierdut și am rămas numai cu forma moștenită din vremea când ortodoxia era mai mult decât o sumă de tipare/rânduieli în marea lor majoritate rupte de viața concretă a credinciosului.

Am observat că pe-aici și prin alte părți de pe internet unde se exprimă visări legate de dreapta credință, domină opinia conform căreia ortodoxia ar fi rezistentă la agiornări/adaptări la condițiile și servituțiile vieții contemporane. Nimic mai fals, fiindcă ceea ce se întâmplă astăzi în bisericile noastre sunt ilustrații destul de clare ale faptului că excepția devine regulă și regula, excepție. Bunăoară, Liturghia Darurilor înainte sfințite, o rânduială marcant vesperală, se slujește aproape peste tot dimineața devreme, iar Deniile, la origine priveghieri nocturne/ultramatinale, sunt mutate în foarte multe locuri în plină zi.
Așa și cu vecernia Bunevestiri, se slujește dimineața când cântăm "Lumină lină" la începutul zilei, doar de dragul de a respecta, formal, rânduielile tipiconale.
Slujba Acatistului are loc de obicei la începutul zilei liturgice, adică în seara precedentă zilei caledaristice a praznicului, fiindcă cine apleacă urechea la conținutul acatistelor face cunoștință cu întreaga tematică teologică a praznicului respectiv. Anul acesta, întrucât ziua ce precede Bunavestire este liturgică, vecernia se poate sluji despărțită de liturghie și unită cu acatistul.

Last edited by Mihailc; 23.03.2013 at 18:35:37.
Reply With Quote
Vechi 24.03.2013, 21:59:03
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Sophia, la noi la biserica s-a facut in seara aceasta (duminica) vecernia Buneivestiri. Acatistul nu s-a citit insa.
Pentru cei din Bucuresti, la Biserica Rusa se slujesc Liturghiile darurilor mai intai sfintite la 6 seara.
Vechi 26.03.2013, 11:48:51
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

La noi a fost aseara slujba acatistului.
Pana la urma n-am inteles ce a fost, pentru ca s-a cantat ceva de la vecernie (Doamne auzi-ma... si Aparatoare Doamna). Dar atat din vecernie.
In rest in afara de acatistul prorpriu-zis s-au mai citit psalmi si inca un sir de cantari catre Maica Domnului (mi se pare ca un canon). Si a inceput si s-a sfarsit cu otpustul (adica rugaciunile obisnuite Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare...Tatal nostru etc.)
Slujba aceasta exista in micul ceaslov, desi textul difera putin de cel din cartea din care citeste preotul.
A fost frumos.
Vechi 26.03.2013, 17:50:34
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Si atunci ce este?
acatistul nu este legat de o slujba anume.
el se face la nevoie.
astfel, în bisericile de mir acatistul se face la vecernie. în mănăstiri și la utrenie, sau între utrenie și ceasuri.sau înaintea liturghiei si a ceasurilor 3 și 6.
Reply With Quote
Răspunde