Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 08.11.2025, 11:35:33
Ioapop Ioapop is offline
Junior Member

Data înregistrării: 08.11.2025
Implicit E OK să cumpăr o carte de Crăciun pentru copii generată cu A.I.?

Frați și surori,
Vreau să cumpăr o carte de Crăciun personalizată pentru fetița mea https://imagikool.ro/, dar aceasta este realizată cu Inteligență Artificială (A.I.).
Sunt nelămurită: E în regulă, din perspectivă Ortodoxă, să folosim un produs creativ (o poveste) generată de A.I.?
Știu că Biserica ne îndeamnă la prudență față de noile tehnologii.
Vă rog, dacă aveți o poziție documentată sau un sfat duhovnicesc, ajutați-mă să decid: să comand sau să evit produsele cu A.I.?
Doamne ajută!
Reply With Quote
Vechi 08.11.2025, 13:27:13
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Cu siguranță, prudența și discernământul sunt necesare când vorbim de I.A., dar să nu o respingem cu totul, pentru că, la fel ca orice unealtă – cea mai recentă fiind internetul însuși –, poate fi folosită bine sau rău.

Personal mă folosesc destul de mult de IA și am constatat că în unele domenii poate ajuta foarte mult, iar în altele îmi dă – cu convingere, însă – răspunsuri eronate. Trebuie, cu alte cuvinte, să stau cu ochii pe ea, să primesc cu circumspecție ceea ce îmi oferă. Dar așa trebuie luată, practic, toată informația disponibilă pe internet: cu mult discernământ.

În privința cărților pentru copii la care te referi, faptul că ilustrațiile sunt create cu ajutorul IA nu mi se pare o problemă (atenție, totuși la calitate, pentru că am văzut și cărți cu ilustrații de proastă calitate), însă ideea ca povestea să îl aibă în centru chiar pe propriul tău copil... asta este ceva provocator, dă de gândit. Din pricină că poveștile copilăriei noastre aveau în centru adesea un erou, care inspira emulație. Dacă aș fi fost eu însumi în centrul poveștii, poate că asta mi-ar fi cultivat mai degrabă narcisismul, egocentrismul, în loc să-mi sădească năzuințe de devenire, de sporire lăuntrică, respectiv dorința de a mă asemăna cu un model – pe care mai târziu aveam să-L aflu, desăvârșit, în Iisus Hristos.

Mai este și problema poveștii în sine. IA poate da foarte bine impresia că ar crea, dar dacă-i pui chiar și lui ChatGPT problema asta, va fi de acord că o poveste scrisă de IA nu are suflet, nu este în spatele ei o trăire reală a unui om, ci doar o imitație, oricât de bine ar fi scrisă.
Vechi 08.11.2025, 22:41:21
cozia cozia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ioapop Vezi mesajul

Sunt nelămurită: E în regulă, din perspectivă Ortodoxă, să folosim un produs creativ (o poveste) generată de A.I.?
Nu este nimic creativ in a iti atasa fotografia intr-o poveste gata scrisa de un robot care imita inteligenta cu scopul de a slabi umanitatea si de a o face vulnerabila.

Daca vrei ca fata ta sa fie ea creativa, productiva, pe viitor cu o etica buna a muncii vezi ca exista programele simple scolare, cu reala valoare educativa de caracter al micilor cititori, unde de la inceput pana la sfarsit copilul isi creaza propria poveste, unde, de ce nu, daca doreste isi poate atasa si fotografia ei si a familiei.

Mult succes mai ales in a nu-ti pierde discernamantul de mama si nu de partenera sau prietena a copilului tau!

Deasemenea recomandarea mea de parinte cu copii deja formati este sa nu ii dai acces la telefoane smart pana nu creste mare. Daca cere pentru "siguranta" oferiti-i unul Nokia cu butoane fara internet. Noi asa am facut si a fost foarte bine

Ma crezi sau nu, treaba ta :) Eu mi-am facut datoria sa te previn!

Doamne Ajuta!

Last edited by cozia; 08.11.2025 at 23:06:04.
Reply With Quote
Vechi 09.11.2025, 07:17:27
Andrew's Avatar
Andrew Andrew is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2023
Locație: În Biblioteca Cunoasterii
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ioapop Vezi mesajul
Frați și surori,
Vreau să cumpăr o carte de Crăciun personalizată pentru fetița mea https://imagikool.ro/, dar aceasta este realizată cu Inteligență Artificială (A.I.).
Știu că Biserica ne îndeamnă la prudență față de noile tehnologii.
Vă rog, dacă aveți o poziție documentată sau un sfat duhovnicesc, ajutați-mă să decid: să comand sau să evit produsele cu A.I.?
Doamne ajută!
Personal nu cred ca e chiar o idee buna sa folosim fotografiile, mai ales ale copiilor nostri in cadrul unei povesti generate pe de-a întregul cu AI.

In primul rand ca AI-ul nu poseda, ca orice computer la scara larga (sau la scara mai mica) capacitățile creative necesare unei povesti, mai ales pentru copii.

Doi la mana, trăim intr-o era in care, din nefericire, multe dintre datele culese de către algoritmii AI sunt folosite pentru materiale ,,deepfake", un fenomen îngrijorător care afectează foarte multe persoane.

Recomand, mai ales pentru copil, folosirea unui exercițiu foarte creativ. Scrierea si desenarea unei povesti pe foaie de hârtie (imaginația copilului va zburda), si dupa ce colajul de foi e făcut, ca o mica carticica, fotografia copilului sa fie lipita pe fața personajului desenat de copil.

Sau dacă nu, recomand la urma urmei cumpărarea unor cărți scrise de autori "ever-green" cum ar fi: Ion Creanga, Mihai Eminescu, George Topirceanu s.a.m.d.

Va doresc mult succes si sănătate!

Doamne Ajuta!

P.S.: O carte foarte frumoasa, fără conținut generat A.I., specifica Crăciunului este aceasta: https://www.universenciclopedic.ro/i...RoCYLwQAvD_BwE
Și dacă se scoală cineva asupra unuia, doi pot să-i stea împotrivă; și funia împletită în trei nu se rupe ușor. (Eclesiastul 4:12)

Dumnezeu e Iubire :)

Căci prin cuvintele tale vei fi îndreptățit și prin cuvintele tale vei fi condamnat (Matei 12:37)
Reply With Quote
Vechi 10.11.2025, 00:28:34
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Implicit

Nu cred că e bine să alimentăm sistemul AI la început devine ceva distractiv sau opțional, după devine ceva curent, obligatoriu, sau un standard pe care toți îl folosesc.

Dacă investiția asta va fi un faliment, poate nu ne vor mai stresa atâta cu ea.