Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.05.2008, 09:39:48
pisi's Avatar
pisi pisi is offline
Member

Data înregistrării: 13.05.2008
Implicit

Am si eu o intrebare. Va rog sa imi raspundeti daca stiti ceva legat de subiectul acesta. Acum vreo 2 ani am facut un juramnat pe biblie si as vrea sa stiu dak se poate dezlega cumva...
Astept raspuns. Multumesc
Reply With Quote
Vechi 13.05.2008, 23:03:53
cozia cozia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.01.2007
Implicit

Intreaba un preot pisi, din cite stiu eu este un pacat care trebuie spovedit
Reply With Quote
Vechi 14.05.2008, 07:43:35
pisi's Avatar
pisi pisi is offline
Member

Data înregistrării: 13.05.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cozia
Intreaba un preot pisi, din cite stiu eu este un pacat care trebuie spovedit
juramantul este un pacat??
Reply With Quote
Vechi 14.05.2008, 10:41:19
alexandra28again alexandra28again is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.07.2007
Locație: aaaaa
Implicit

apropo de chestia asta.Iisus a spus sa nu juram,ci cuvintele noastre sa fie da sau nu.ce facem la tribunal,cand trebuie sa juram pe Biblie?
Reply With Quote
Vechi 14.05.2008, 11:03:11
rebellu007's Avatar
rebellu007 rebellu007 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.08.2007
Religia: Ortodox
Implicit

e pacat sa juri pe lucrurile sfinte.
si gresesti alexandra. la tribunal juri cu mana pe biblie si nu pe biblie. adica juramantul e facut in fata Lui Dumnezeu.
si e pacat sa juri pe ce nu-ti apartine. si cum totul apartine lui Dumnezeu...:)
vorbeste cu un duhovnic. nu o sa te manance...
Reply With Quote
Vechi 14.05.2008, 12:17:18
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

"Parintii Bisericii propovaduiesc unanim absoluta inter*zicere a juramantului. Sfantul Vasile cel Mare mentioneaza ca juramantul a fost interzis o data pentru totdeauna. La intrebarea cum poate cineva sa ii convinga pe ceilalti daca ocoleste juramantul, Sfantul Grigorie Teologul raspunde: prin cuvantul si purtarea care va incredinta cuvantul lui. Juramantul mincinos, ca si sperjurul, este tagaduire a lui Dumnezeu. Dar aceste infractiuni - juramantul mincinos si sperjurul -presupun juramantul, caci nu se poate calca un juramant ce nu s-a facut. Totodata, insa, cel ce nu se jura nu trebuie nici sa ceara altora juramantul. Pe de alta parte, Sfantul Ioan Gura-de-Aur observa ca juramantul pe Evanghelia care interzice juramantul constituie injurie sau curata nebunie. Sfantul Grigorie Palama respinge, de asemenea, cu desavarsire folosirea juramantului. Iar pe cei ce s-au legat prin juramant ii indeamna sa isi tina cu credinciosie fagaduintele, daca acestea nu sunt potrivnice voii lui Dumnezeu, dar totodata sa ceara mila lui Dumnezeu, caci chiar ramanand credinciosi juramintelor facute, nu inceteaza de a fi calcatori ai poruncii Lui.

Asadar folosirea juramantului in viata cotidiana consti*tuie eludare a poruncii clare a Mantuitorului Hristos, care spune "sa nu va jurati nicidecum". Paradoxal, juramantul este practicat astazi oficial si in dreptul bisericesc. Aceasta situatie inacceptabila a aparut in Grecia o data cu fondarea statului elen modern. Din pricina ei a avut loc aprinsa polemica dintre Ikonomos ex Ikonomon si Theoclit Farmakidis. Cel dintai, urmand invatatura unanima, dar si practica Bisericii, sustinea ca nu se cade crestinilor sa se jure. Din contra, Farmakidis considera juramantul permis, mai ales daca statul o impune. Abordand aceasta chestiune, Patriarhia ecumenica editeaza in 1849 o scrisoare enciclica adresata ortodocsilor de pretutindeni, semnata si de intai-statatorii celorlalte trei Patriarhii istorice. In enciclica este condamnata cu asprime opinia conform careia credinta crestina nu interzice juramantul si credinciosii pot depune juraminte in tribunale "fara prejudecati si in chip cuvios". " Mantzaridis

Reply With Quote
Vechi 17.05.2008, 18:42:12
Casiana Casiana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.06.2007
Implicit

Doamne ajuta!
Sistemul de drept prin juramantul depus in instanta de judecata incearca sa il determine pe martor sa nu depuna marturie mincinoasa si atfel sa se respecte si sa se duca la indeplinire unul din principiile procesului, adica cel al aflarii adevarului.
Daca un martor nu doreste sa depuna juramant cu mana pe biblie, nu este nici o problema, poate sa jure pe onoare.
Sincer eu cred ca voi treceti totul prin filtrul confesiunii, iar acest lucru va face sa mai aberati din cand in cand.
Sa nu uitam totusi ca normele de drept in trecut au fost elaborate si aplicate de biserica.
Multa pace si lumina sufleteasca!
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Despre nașterea din nou, din Duhul Sfânt și despre Botez Savonarola Sfinti Parinti (Patrologie) 15 20.07.2013 13:28:48
Petre Tutea despre Dumnezeu si despre atei tigerAvalo9 Generalitati 34 02.12.2010 15:37:16
Despre pacate si despre Canoanele duhovnicilor gheorghecoser23 Preotul 5 25.06.2008 17:01:23