![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Sa incercam sa accentuam invatatura Bisericii cu privire la suflet.
Daca tinem cont de modul cum a fost adus omul la existenta vom intelege ca prin "suflarea de viata" Dumnezeu a inserat in organismul biologic "nu atat viata, caci aceasta o au si animalele, care nu primesc o insuflare de la Dumnezeu, ci viata intelegerii si a comuniunii cu Sine, adica viata spirituala...Prin insuflarea lui Dumnezeu sufletul intelegator si liber e pus o data pentru totdeauna in om, dar odata cu el Dumnezeu intra si in comuniune prin suflarea Sa cu sufletul sadit in om". Pr. Staniloae Din comentariul Parintelui Staniloae reiese clar ca sufletul omului se deosebeste de oricare alta forma de viata. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]()
Pentru mine este clar: noi suntem niste ratiuni personale, niste minti subtile care temporar de folosim de materia grosiera a trupului pentru a exista, asa cum focul este mentinut de ceara lumanarii. Acest eu personal reprezinta sufletul meu. Dupa inviere vom avea alte trupuri, nestricacioase, altfel decat cele de acum, dar sufletele (sau noi insine) vom ramane in esenta noastra aceiasi de mai inainte. Bineinteles, ca vom evolua mereu in eternitate din slava in slava catre asemanarea cu Cel care ne-a creat, dar tot despre sufletele noastre este vorba.
La fel si ingerii sunt niste ratiuni care fiinteaza in mod diferit de noi, avand altfel de trupuri "subtiri" sau aproape imateriale ca suport pentru mintea lor. Sunt mult mai evoluati ca noi, macar deocamdata... Insa ceea ce conteaza este aceasta suflare de viata daruita de Dumnezeu si aceasta este sufletul sau eul meu personal, creat, nemuritor, rational, liber si capabil de a interactiona cu alte fiinte prin sentimente.
|
|||
|
|||
![]()
Iata ce zice Sfantul Ioan Damaschinul cu privire la om:
"Așa stând lucrurile, Dumnezeu creează pe om cu mâinile Sale proprii din natura văzută si nevăzută, după chipul și asemănarea Sa. A făcut corpul din pamânt, iar suflet rațional și gânditor îi dădu prin insuflarea Sa proprie. Aceasta numim „chip dumnezeiesc", căci cuvintele „după chipul" indică rațiunea și liberul arbitru, iar cuvintele „după asemănare" arată asemănarea cu Dumnezeu în virtute, atât cât este posibil. Trupul și sufletul au fost făcute simultan si nu numai intâi unul si apoi celălalt, după cum în chip prostesc afirmă Origen". Ca sufletul exista fara trup nu e ceva firesc adica ceva cum Dumnezeu a facut sa fie. Sufletul fara trup exista pana la transfigurarea creatiei cand toate trupurile vor fi inviate cu carne,vine,oase si sufletele se vor intoarce in trupuri. Maica Domnului si Dumnezeul nostru Iisus Hristos sunt cu trup in Imparatia Cerurilor. Se pot citi anatemele de la Sfantul Sinod Ecumenic al cincilea. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Ce e cu anatemele acelea? Poti sa-mi dai un link?
|
|||
|
|||
![]()
Poate ca faptul ca sufletul este suflarea lui Dumnezeu înseamna ca el nu are existenta de sine statatoare ci Dumnezeu e Cel care îl tine si da toate, inclusiv memoria si inspiratia (nu doar îîn lucrurile duhovnicesti ci în orice). memoria nu e ceva ce sta în creier ci este la Dumnezeu pentru fiecare om. De aceea unii Sfinti au spus ca Dumnezeu e mai aproape de noi decât rasuflarea noastra.
Cu toate acestea noi nu suntem Dumnezeu, avem fiecare identitatea proprie. |
|
|||
|
|||
![]()
Prin insuflarea "suflarea de viata", omul a devenit fiinta vie, adica om cu suflet,sufletul fiind o consecinta a revarsarii Duhului lui Dumnezeu peste partea materiala din om.Partea spirituala nu este un element de sine statator, pentru ca, dupa marturia biblica, Iahve este acela care pastreaza in fapturi Duhul Sau pentru ca sa vieze, iar pamantul din care a fost facut trupul omului nu contine in sine acel suflu datator de viata .Deci sufletul este acel element spiritual din care i-a fost transmis la creatie, si care, atata timp cat ramane in corpul omenesc, il face sa vieze.
"Nu va temeti de cei care ucid trupul si dupa aceea nu pot face nimic mai mult...Temeti-va de acela care , dupa ce a ucis , are putere sa arunce in gheena;adevar spun, temeti-va de acesta"(Lc.12,4-5) |
|
|||
|
|||
![]()
Sufletul nostru, al crestinilor este purtator al roadelor Duhului sfant, dar mai inainte el ar trebui sa se straduiasca sa poarte "roadele" naturale propriei firi umane sau rodul care este propriu sufletului.Adica sa se straduiasca pentru observarea poruncilor impuse de legile morale naturale inainte de a le putea implini in Duhul Sfant.
"Nu va temeti de cei care ucid trupul si dupa aceea nu pot face nimic mai mult...Temeti-va de acela care , dupa ce a ucis , are putere sa arunce in gheena;adevar spun, temeti-va de acesta"(Lc.12,4-5) |
|
|||
|
|||
![]()
Nu am gasit toate anatemele de la Sfantul Sinod Ecumenic al cincilea.
E cert insa ca sufletul fara trup are o existenta nenaturala de vreme ce Dumnezeul nostru Iisus Hristos a inviat cu trupul si pe Preasfanta Maica Sa a inviat-o cu trup si asa a inaltat-o la ceruri. http://www.comparativereligion.com/anathemas.html "IF anyone shall say that after the resurrection the body of the Lord was ethereal, having the form of a sphere, and that such shall be the bodies of all after the resurrection; and that after the Lord himself shall have rejected his true body and after the others who rise shall have rejected theirs, the nature of their bodies shall be annihilated: let him be anathema." |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Trupul invierii este de alta natura decat trupurile noastre de acum, este mai evoluat, mai putin limitat de materie, ca dovada sunt aratarile Lui Iisus de dupa inviere cand a stat in mijlocul ucenicilor desi usile erau incuiate. Eu m-am referit la crearea omului: mai intai s-a zidit trupul lui Adam si mai apoi Dumnezeu a pus in el sufletul. Contravine aceasta idee cu dogmele Parintilor? Asta vreau sa stiu.
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Despre sabia de a trecut prin sufletul Maicii Domnului | mihailt | Generalitati | 11 | 16.04.2012 00:10:35 |
Obiceiul omenesc cu painea si vinul carora le este atribuita calitatea de "Pasti" | doctor_faustus | Sfintele Pasti - Invierea Domnului | 27 | 31.03.2011 11:11:44 |
Despre sufletul nostru | patinina34 | Generalitati | 31 | 10.03.2009 21:32:57 |
Va rog din tot sufletul... | quasar | Generalitati | 4 | 04.10.2007 19:20:28 |
|