Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Despre Biserica Ortodoxa in general
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 16.08.2009, 23:00:17
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit Apostolii si repartizarea credintei

Ma intreb asa:
Dumnezeu i-a invatat aceasi lectie pe toti apostolii sai. Da?
Ei au plecat apoi in lume s-o imprastie. Nu stiu exact care si unde s-a dus.
Rezultatul insa ma nedumireste: cum de in diverse zone/tari au ajuns confesiuni/invaturi diferite si de unde anume?
De ex. cum de s-a intamplat Catolicismul in Italia, Franta, etc. si Ortodoxia in Grecia si Estul Europei si de ce nu invers de ex.?
Cum de tarile catolice sunt mai bogate (mereu) si cele ortodoxe mereu sarace?
E vina apostolilor? Care apostoli au ajuns in vestul Europei?
Stiu ca la noi a ajuns Sf. Andrei si mai stiu de Petru ca ajuns in Vest. Doi frati totusi.
Si altii?
Reply With Quote
Vechi 16.08.2009, 23:37:14
lore86's Avatar
lore86 lore86 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.05.2009
Locație: timisoara
Implicit

pana la 1054 a fost o singura biserica , universala, atat in rasarit cat si in apus. apostolii s-au imprastiat pe toot parcursul lumii. sf ap Toma a ajuns chiar in INdia, sf ap andrei a ajuns in marea si puternica rusie. sas tii ca si rusia e o tara f bogta si totusi ortodoxa, deci nu are nici o legatura ortodoxia cu saracia. rusia e una dintre marile puteri ale lumii.si sa stii ca tarile apusene acum bogate s-au ridicat dupa al dooilea rzb mondial cu sprijin de la americani.deci nu harul apostolui determina bogatia sau saracia unui neam, nicidecum.Dumnezeu , in dreapta lui socoteala le randuie toate cu o judecata pe care noi acum nu o pricepem.dar poate vom intelege odata...
Reply With Quote
Vechi 17.08.2009, 09:36:38
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Ma intreb asa:
Rezultatul insa ma nedumireste: cum de in diverse zone/tari au ajuns confesiuni/invaturi diferite si de unde anume?
De ex. cum de s-a intamplat Catolicismul in Italia, Franta, etc. si Ortodoxia in Grecia si Estul Europei si de ce nu invers de ex.?
Stiu ca la noi a ajuns Sf. Andrei si mai stiu de Petru ca ajuns in Vest. Doi frati totusi.
Si altii?
Sophia, confesiunile diferite s-au format mult mai tarziu.. Nu au nici o legatura cu apostolii.
S-au format schisme din motive atat dogmatice cat si politico-culturale.
E o intrebare mult prea complexa, mai bine citste o carte de istoria Bisreicii, de ex. Kallistos Ware, Ortodoxia (prima parte, cea istorica). Sa vad daca este pe scribd. El scrie f. simplu si frumos.
Vechi 17.08.2009, 11:35:36
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Da, stiu ca s-au format mai tarziu confesiunile, dar nu inteleg cum si cine a influentat stabilirea lor in diversele tari.
Deci de ce catolicism in vest si ortodoxie in est si nu invers de ex.
Cine a stabilit asa?
Sau si ma interesant: de ce crestinism in Europa si alte religii in Asia si nu invers, cand originea crestinismului a fost in...Asia (in Israel)? Exact in Asia a ramas asa putin crestinism!

@lore86 - referitor la exemplul tau cu Rusia. Exista tari in care situatia economica mai buna a aparaut f.tarziu (De ex. Slovenia, cine ar fi crezut dintr-o singura tara, fiecare componenta sa fie atat de diferita).
In Rusia exista fenomenul de saracie si bogatie concomitenta. Rusia este in ansamblu, pentru majoritatea oamenilor, f. saraca. De ce crezi ca pleaca pe capete? In acelasi timp s-au format tot acolo si cei mai bogati oameni din Europa si chiar din lume. Asta este paradoxul! Si cred ca este o situatie cam unica in lume, asa o prapastie.

Ma gandeam la un moment dat ca poate marile dinastii regale de-a lungul istoriei au influentat religia si au sprijinit biserica (si spre interesul lor). Dar si tarii rusi au facut parte tot din aceste familii pana la urma, si totusi...au ales ortodoxia si nu au sprijinit-o material.
Cu grecii este uimirea mea cea mai mare. De fapt Grecia si Italia, cele doua focare primare are crestinimsului in Europa si cat de diferite.

Last edited by sophia; 17.08.2009 at 11:43:11.
Reply With Quote
Vechi 17.08.2009, 21:30:39
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2009
Implicit

Neamurile sunt mostenirea lui Hristos.Da crestinismul a inceput din Asia , la inceput din Israel , dar Israeliti nu au crezut in El decat foarte putini,o ramasita; Evreii au persecutat Biserica tot timpul si au incercat sa-i omoare pe apostoli pe unii chiar omorandu-i;In Antiochia prima oara au fost numiti cei ce urmau pe Hristos `crestini`.Antiochia este prima Episcopie formata de apostoli si de Petru.Mai apoi crestinismul s-a extins in toata lumea , fiind propavaduit pana la marginile Spaniei,si in Italia.Biserica a fost una pe pana in 1054 cand a avut loc marea schisma.Biserica era impartita dupa Imperiul Roman , de apus si de rasarit, est si vest.Se stie ca atat romanii cat si greci aveau in spate un trecut politeist(credinta in mai multi zei) , dar au trecut la crestinim.Biserica a fost una pana in momentul schismei, Patriarhia centrala si primara era Roma , iar a doua Roma este Constantinopul care si ea a fost recunoscuta la statul de Patriarhie.Desigur Roma a avut intaietate pentru ca a fost formata de apostolul Petru si Pavel si un mare impact asupra Romei l-au avut acesti doi Apostoli.Toti apostolii au fost calauziti de acelasi Duh , de Duhul Adevarului , de Duhul Sfant , si peste tot s-a propovaduit aceeasi evanghelie.Nu stiu sa-ti raspund de ce in Asia crestinismul s-a diminuat si nu stiu sa-ti zic cat de recent , dar mai nou in aceasta epoca a inviat paganismul si religiile politeiste si vechi , impreuna cu alte religii.Un impact in Asia mai ales Arabia , Turcia , Maroc si tari ca acestea l-a avut religia musulmana , care a aparut undeva prin secolul al7-lea in anul sase sute si ceva , avand la baza tot un singur Dumnezeu si o revelatie `primita` de proorocul Mohamed.Deci si intre crestini si musulmani au avut loc razboaie religioase , se stie... iar musulmanii tarile arabe si cele din vecinatate din Asia acaparau tot mai multa lume si starnea curiozitati.Dar zice apostolul , chiar si inger de va veni din cer sa va spuna alta evanghelie sa nu-l credeti.De asemenea in tarile vest asiatice e cultura Zen si religia Budista,s.a.m.d. Sunt fel si fel de religii , oricum crestinismul a ajuns in cele mai ascunse colturi... si intreaga lume a auzit de Iisus, peste tot sunt crestini in lume.Ar fi bine ca Roma sa intre in comuniune cu Ortodoxia si sa se lipeasca la dreapta credinta catolicii , eu mi-as dori , simt ca lipseste ceva.Pace
Reply With Quote
Vechi 18.08.2009, 22:16:08
Hartford's Avatar
Hartford Hartford is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.11.2005
Locație: USA
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Ma intreb asa:
Si altii?
Sophia eu te iubesc cu toate intrebarile tale.
Ca sa-l vezi pe Dumnezeu!
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Libertatea credintei Daniel_7 Despre Biserica Ortodoxa in general 10 14.09.2011 09:28:24
Inceputul credintei... Man Teo Generalitati 143 10.09.2011 09:52:42
Nevoia credintei Kronos Generalitati 16 26.06.2011 17:17:25
Provenienta credintei. georgeval Generalitati 55 17.02.2010 15:17:35
Cand au plecat apostolii sa predice calandrin Din Noul Testament 0 20.11.2009 09:16:57