![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Am observat ca multi ierarhi primesc nume dupa localitatea in care s-au nascut sau in care sunt episcopi, arhiepiscopi, etc.
Exemplu: Ivireanul, Aghioritul, Snagoveanul, Tomitanul. Ma intereseaza sa aflu cum se construiesc aceste substantive proprii. Daca se poate, va rog sa dati cateva exemple cu orase din Romania si de peste hotare. Multumesc.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ivireanul : e vorba de Sf Antim Ivireanul. Acest sfant a fost din Georgia, care se numea si Iviria (sau Gruzia) La noi in tara, episcopilor vicari li se adauga la numele lor denumirea unei zone sau a unei localitati din aria de pastorire. Snagoveanul de la Snagov, Tomitanul de la Tomis (Constanta). Tot asa la Cluj un episcop vicar are numele de Bistriteanul (Bistrita face parte din episcopie), la Timisoara de Lugojanul (Lugojul face parte din Arhiepiscopie), la Sibiu de Fagaraseanul (Fagarasul face parte din Arhiepiscopie). Asta e explicatia |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
AGHIORÍT, aghioriți, s.m. de pe Muntele Athos. Părintii aghioriți sunt părinti duhovnicești, călugări și pustnici din Muntele Athos – din greacă : agion oros aghiorit = cel sfintit sau sfant, pentru ca: Hagia Graphe = Sfanta Scriptura Aghion Oros = Muntele Sfant
|
|||
|
|||
![]()
Carevasazica „Aghioritul” poate insemna „atonit”, adica „de pe muntele Athos”, la fel cum „Tomitanul” inseamna „din Tomis”. De dezbatut daca astea sunt doar nume sau titulaturi, dar pana la urma au cu toate acelasi statut.
Mersi de informatii. M-ar interesa mai multe exemple de acest gen. Nu am auzit deloc de „Bucuresteanul”, „Craioveanul”, „Ieseanul”. De ce oare?
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Cum a aparut sarbatoarea Sfintilor Trei Ierarhi? | Marius22 | Diverse Sarbatori | 5 | 30.01.2014 22:33:17 |
SFINTII TREI IERARHI si actualitatea gandirii lor | georgeval | Biserica Ortodoxa Romana | 10 | 15.07.2013 14:57:55 |
intrebare-numele | adimari | Botezul | 6 | 21.04.2009 19:10:21 |
Cuvinte adanci ala Sfintilor Trei Ierarhi | georgeval | Generalitati | 4 | 30.01.2009 22:28:33 |
Sfintii Trei Ierarhi | adorcrysti | Despre Biserica Ortodoxa in general | 6 | 30.01.2009 18:17:55 |
|