Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Din Vechiul Testament
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 08.03.2010, 15:28:39
mirceagdi mirceagdi is offline
Junior Member

Data înregistrării: 08.03.2010
Question Exodul

Fiul meu are 14 ani si intr-o zi mi-a spus ca Dumnezeu este malefic. Nu se poate, am replicat eu. Iata o dovada, zice el: Exodul, Cap. 12, Versetul 29. "Si a fost ca la miezul noptii i-a lovit Domnul pe toti intai-nascutii in tara Egiptului, de la intai-nascutul lui Faraon, care trebuia sa stea pe tron, pana la intai-nascutul robului din temnita, si pe toti intai-nascutii dobitoacelor."
Va rog sa ma ajutati sa-i dau un raspuns, pentru ca eu nu cred ca Dumnezeu este malefic. Multumesc.
Reply With Quote
Vechi 08.03.2010, 15:57:21
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Dumnezeu nu poate fi malefic, din simplul motiv că "malefic" înseamnă "ceea ce te îndepărtează de Dumnezeu". Or, Dumnezeu nu te îndepărtează de Dumnezeu, e absurd.

Că Dumnezeu este stăpânul vieții, că El dă viață și tot El o ia, că în mâna Lui sunt popoarele și conducătorii lor, astea sunt lucruri fundamentale pentru credință.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 08.03.2010, 16:09:55
Aghioritul's Avatar
Aghioritul Aghioritul is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.03.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Moartea intai-nascutilor egiptenilor, si chiar a faraonului, este ultima dintre cele 10 plagi trimise de Dumnezeu poporului egiptean deoarece nu eliberau poporul evreu de sub robia lor, a egiptenilor. Sf.Moise a fost acela ce a fost trimis pt a lua poporul evreu si a-l duce in Tara Fagaduintei! Moise era cel care in chip dumnezeiesc a supravietuit masacrului egiptean asupra evereilor, caci ei omorau pe toti copii de parte barbateasca, ca sa nu se mai inmulteasca poporul evreu ce devenise foarte numeros! Si Moise crescuse chiar in casa faraonului, dar pt ca facuse o greseala, din iubire si mila fata de un evreu chinuit de un egiptean (caci il omorase) a fugit din fata lui faraon in tara Madian (Iesire cap 2, 15).
Apoi are chemarea sa de catre Dumnezeu la aceasta misiune de a scoate poporul evreu de sub robia egipteana, la Rugul Aprins de pe Mt.Sinai (Iesire 3, 10)!
Iar pt ca nu voia faraon sa lase pe evrei sa plece, Dumnezeu le-a trimis niste semne prin care sa vada ca nu e voia lui Moise si a Dumnezeului in care credea Moise si poporul evreu.
Deci din cap 4 pana la 12 se vorbeste despre cum a lucrat Dumnezeu prin Moise si despre pedepsele trimise!

Daca te legi numai de un verset, nu ai cum sa intelegi! Trebuie sa citesti si contextul in care au fost spuse acele cuvinte!

Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 08.03.2010, 22:46:10
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.01.2010
Implicit

Si in plus,acesti ucisi,ca si pruncii ucisi din ordinul lui irod,sunt o jertfa necurmata in fata lui Dumnezeu.Este sangele legamantului vechi,care a precedat pe cel Nou,in care se va varsa sangele Intaiului nascut,peste toata faptura
Reply With Quote
Vechi 08.03.2010, 23:00:48
luchian
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirceagdi Vezi mesajul
Fiul meu are 14 ani si intr-o zi mi-a spus ca Dumnezeu este malefic. Nu se poate, am replicat eu. Iata o dovada, zice el: Exodul, Cap. 12, Versetul 29. "Si a fost ca la miezul noptii i-a lovit Domnul pe toti intai-nascutii in tara Egiptului, de la intai-nascutul lui Faraon, care trebuia sa stea pe tron, pana la intai-nascutul robului din temnita, si pe toti intai-nascutii dobitoacelor."
Va rog sa ma ajutati sa-i dau un raspuns, pentru ca eu nu cred ca Dumnezeu este malefic. Multumesc.
Da-i un exemplu de cand l-ai pedepsit pentru binele lui. Atunci a crezut ca esti un parinte rau, dar acum poate intelege ca l-ai invatat ceva bun. Oamenii nu gandesc uniform pe toata perioada vietii si n-au avut capacitatea sa inteleaga multe lucruri pana de curand (vezi superioritatea dintre rase, sclavia etc).

Daca te apuci sa imblanzesti animale, pune mana pe varga si pe momeli. (nu ma refer la copil ci la evolutia oamenilor)

P.S. NU cred ca -ti educi copilul cu sfaturi de pe internet...
Reply With Quote
Vechi 09.03.2010, 09:05:43
Junior Member

Lightbulb Multumiri

Va multumesc tuturor pentru raspunsuri. Sunt incepator intr-ale credintei (abia acum am dat de greu), asa ca va rog sa incercati sa ma intelegeti: vreau sa ma informez. Si care loc e mai bun pentru asta decat internetul? Preotul sta cu mine de vorba o ora, doua... apoi? Pe de alta parte, as afla doar o singura parere, pe cand aici...
Multumesc inca o data si sper sa mai pot apela la cunostintele d-voastra.
Reply With Quote
Vechi 09.03.2010, 12:56:36
Aghioritul's Avatar
Senior Member

Implicit

Frate uite aici http://www.crestinortodox.ro/carti-o...icii-ortodoxe/ de unde poti invata despre Credinta Ortodoxa simplu, si tot ce te intereseaza. Este explicat as ca pt fratia ta! Vei intelege mai bina daca adaugi putina rugaciune si mersul la Sf.Liturghie in fiecare duminca si de cate ori e slujba si poti merge!
Reply With Quote
Vechi 09.03.2010, 15:29:11
Junior Member

Question

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Dumnezeu nu poate fi malefic, din simplul motiv că "malefic" înseamnă "ceea ce te îndepărtează de Dumnezeu". Or, Dumnezeu nu te îndepărtează de Dumnezeu, e absurd.

Că Dumnezeu este stăpânul vieții, că El dă viață și tot El o ia, că în mâna Lui sunt popoarele și conducătorii lor, astea sunt lucruri fundamentale pentru credință.
De unde este definitia de mai sus? Eu in DEX am gasit asta: "MALÉFIC, -Ă, malefici, -ce, adj. (Livr.) Care are o influență nefastă, fatală. – Din fr. maléfique."
Reply With Quote
Vechi 09.03.2010, 15:40:33
Junior Member

Question

Citat:
În prealabil postat de Paisie Aghioritul Vezi mesajul
Moartea intai-nascutilor egiptenilor, si chiar a faraonului, este ultima dintre cele 10 plagi trimise de Dumnezeu poporului egiptean deoarece nu eliberau poporul evreu de sub robia lor, a egiptenilor. Sf.Moise a fost acela ce a fost trimis pt a lua poporul evreu si a-l duce in Tara Fagaduintei! Moise era cel care in chip dumnezeiesc a supravietuit masacrului egiptean asupra evereilor, caci ei omorau pe toti copii de parte barbateasca, ca sa nu se mai inmulteasca poporul evreu ce devenise foarte numeros! Si Moise crescuse chiar in casa faraonului, dar pt ca facuse o greseala, din iubire si mila fata de un evreu chinuit de un egiptean (caci il omorase) a fugit din fata lui faraon in tara Madian (Iesire cap 2, 15).
Apoi are chemarea sa de catre Dumnezeu la aceasta misiune de a scoate poporul evreu de sub robia egipteana, la Rugul Aprins de pe Mt.Sinai (Iesire 3, 10)!
Iar pt ca nu voia faraon sa lase pe evrei sa plece, Dumnezeu le-a trimis niste semne prin care sa vada ca nu e voia lui Moise si a Dumnezeului in care credea Moise si poporul evreu.
Deci din cap 4 pana la 12 se vorbeste despre cum a lucrat Dumnezeu prin Moise si despre pedepsele trimise!

Daca te legi numai de un verset, nu ai cum sa intelegi! Trebuie sa citesti si contextul in care au fost spuse acele cuvinte!

Doamne ajuta!
Multumesc pentru explicatii. Cred ca asta este: Dumnezeu a trimis niste semne. Nu pot crede ca a ucis acei intai-nascuti, mai ales ca se spune "a lovit" (desi in versetul urmator se gaseste cuvantul "mort"). Iar eu mereu aud spunandu-se "Dumnezeu nu face rau!". Sau moartea nu este ceva rau?
Reply With Quote
Vechi 09.03.2010, 18:24:47
Aghioritul's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirceagdi Vezi mesajul
Multumesc pentru explicatii. Cred ca asta este: Dumnezeu a trimis niste semne. Nu pot crede ca a ucis acei intai-nascuti, mai ales ca se spune "a lovit" (desi in versetul urmator se gaseste cuvantul "mort"). Iar eu mereu aud spunandu-se "Dumnezeu nu face rau!". Sau moartea nu este ceva rau?
„A lovit” este o expresie pur scripturistica! Nu o vei mai intalni nicaieri decat in Psaltire, la Ps.135 si Ps.136. De ce „a lovit”? i-a pedepsit!
Stim din Noul Testament ca „Dumnezeu nu vrea moartea pacatosului ci sa se INTOARCA si sa fie viu! Cum dar in Vechiul Testament Dumnezeu ii pedepseste cu moartea?
Stim ca in Vechiul Testament era in vigoare LEGEA TALIONULUI!!! „...dinte pt dinte, ochi pt ochi... Asadar, daca egiptenii omorau pe cei intai-nascuti ai evreilor, Dumnezeu i-a pedepsit si pe egipteni cu aceeasi fapta! Nu i-a lasat pe evrei sa faca asta, deoarece se invonovateau de ucidere, si stim porunca „Sa NU ucizi!” desi data dupa plecarea lor din Egipt! Dumnezeu ii pedepsea pe cei ce omorau, dar El o facea pt indreptarea oamenlor! El ca datatorul de viata, are si dreptul de a lua viata! Nu ca si razbunare, ci ca pedepasa! Caci zice Sf.Pavel: „plata pacatului este Moartea - atat sufleteasca cat si trupeasca! Adam a gresit si prin pacatul lui a venit MOARTEA in lume!
De aceea Dumnezeu ii apara pe „copiii” Sai! Nu ii lasa sa fie batjocoriti de egipteni!
Mania Sa este DREAPTA! Judecata Sa este DREAPTA! de ce? EL ESTE CREATORUL A TOATE! Intelepciunea Sa dumnezeiasca nu se compara cu intelepciunea omeneasca! Mintea omului NU poate cuprinde cele dumnezeiesti! Sunt mai presus de intelegerea omeneasca!
De aceea noi nu trebuie sa cautam MOTIVELE pt care a facut Dumnezeu asa si NU asa! Ca noua ni se pare ca a gresit Dumnezeu! Grav daca gandim asa! Pacatuim impotriva lui Dumnezeu!
De aceea noi suntem datori sa CREDEM ceea ce citim in Sf.Scriptura! Sa nu cautam sa ispitim pe Dumnezeu de ce a facut si de ce nu a facut!
CEEA CE NU INTELEGEM, E BINE SA INTREBAM!
Dar ca sa ne ajute DUmnezeu sa intelegem bine este sa ne rugam 2-3 minute inainte de a citi Sf.Scriptura! Asa ne va ajuta Dumnezeu sa ne lumineze mintea si vom intelege ceea ce a vrut sa ne transmita!
Desi Legea Vechiului testament era o lege DURA, Legea Noului Testament este una a IUBIRII si IERTARII! Una a implinirii poruncilor lui Dumnezeu prin aceasta LEGE a IUBIRII! Caci „Cine Ma iubeste pe Mine, pazeste poruncile Mele!
Si asa IMPLININD PORUNCILE, din roada ascultarii lor, ne lumineaza Dumnezeu si INTELEGEM de ce a spus sa facem cum ne-a poruncit! Caci numai asa „ingraditi” de porunci suntem pe un drum sigur si fara greseli, un drum ce ne duce la Hristos!
Reply With Quote
Răspunde