Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 27.12.2009, 19:02:45
oanamiki26 oanamiki26 is offline
Junior Member

Data înregistrării: 23.02.2009
Implicit Ce sunt litiile?

Iertata sa imi fie nestiinta, dar spre rusinea mea nu stiu ce reprezinta aceste slujbe si nu am apucat sa il intreb pe duhovnic. MI-a zis bunica mea sa dau slujbe de litie...dar nu stiu ce inseamna si ea nu a stiut sa imi explice ce si cum
Reply With Quote
Vechi 03.09.2010, 17:43:39
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

La unele biserici de enorie (in special la orase), in ajunul sarbatorilor mari (sfinti cu Priveghere, praznice, hramuri), iar la manastiri si in ajunul duminicilor, se uneste cu Vecernia (sau in anumite cazuri cu Pavecernita mare) o randuiala deosebita, numita „Litie“. Ea nu constituie o slujba aparte, de sine statatoare, din moment ce nu are nici formula de binecuvantare la inceput, nici formula de incheiere (otpust sau apolis). Din aceasta cauza ea nu se savarsesete niciodata singura, ci se incadreaza fie in slujba de seara (Vecernia sau Privegherea), fie (mai rar) in cea de dimineata (Utrenia). Acest serviciu liturgic, specific la inceput manastirilor, se va generaliza relativ tarziu, si nu peste tot. Trebuie specificat ca el nu face parte din cele sapte Laude oficiale ale cultului ortodox (adica slujbele care alcatuiesc oficiul divin al unei zile liturgice si care au un caracter normativ si obligatoriu, atat pentru bisericile de enorie, cat si pentru cele manastiresti), fapt pentru care nu s-a generalizat si practicat in toate bisericile de enorie. Analizand forma actuala a Litiei, vom fi nevoiti sa admitem ca aceasta a ramas multa vreme o particularitate a traditiei ierusalimitene, adica a manastirilor care se gaseau in preajma Ierusalimului. Pe de alta parte, introducerea si generalizarea Litiei in bisericile grecesti, la Constantinopol si in Sfantul Munte Athos, reprezinta un fapt care, potrivit anumitor liturgisti, se va intampla relativ tarziu, intre secolele XII-XIV. As dori sa precizez insa, ca randuiala procesiunilor din pronaos, care aveau loc in ajunul duminicilor si al tuturor sarbatorilor principale, cu alte cuvinte randuiala Litiei, a fost stabilita de „constitutia liturgica“ („Diataxa“ sau „Randuiala Sfintelor Slujbe“), a Patriarhului Constantinopolului, Philotheos Kokkinos (1342-1347). (Nicolae Preda)

Alte informatii despre Litie:
http://www.crestinortodox.ro/liturgica/slujbele-seara/litia-70801.html
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ce sunt visele? ggmarius Generalitati 2 02.07.2011 12:33:28
Ce sa mai fac? sunt disperat. Vickuo Generalitati 154 18.08.2009 23:32:07