![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
La Putna minunata biserica a fost stricata de noua pictura. Din pacate majoritatea bisericilor noi sunt urat gandite arhitectural si urat pictate. E un stahanovism inteligibil doar in comunism nu si in ortodoxie.Conteaza numarul. nu calitatea si responsabili sunt din pacate ierarhii, pastorii nostri ... E drept ca si constructiile civile sunt urate si anapoda asezate........
|
|
|||
|
|||
![]()
Hadji, da-mi si mie un exemplu de pictura urata in biserici (poze , un link, ceva).
Mie nu-mi plac acele picturi naive din bisericile maramuresene (desi fac parte din patrimoniul nostru) dar ma gandesc ca or fi canonice si ca in fond nu mergem la biserica pentru a ne mira de frumusetea fizica a persoanelor ilustrate pe pereti.
|
||||
|
||||
![]()
Acum sa ne fie cu iertare. Daca nu ne pricepem la programul iconografic sau la arhitectura- nu trebuie sa aducem concluzii gresite.
Mariusica, da-mi si mie un exemplu ca se picteaza dupa ureche? |
|
||||
|
||||
![]()
exista picturi urate in bisericile noastre ?!!
|
|||
|
|||
![]()
exista, dar din fericire sunt foarte putine
Sa nu generalizam! |
|
||||
|
||||
![]()
Ca pictura a fost distrusa pentru a face loc unui mozaic rau realizat se poate vedea la Catedrala Patriarhala. In locul in care sunt prezente moastele si-a facut aparita o reprezentare a Sfantului care nu mai are nimic in comun cu transfigurarea naturii. Pacat se iau decizii dupa poftele unora si nu dupa randuiala.
|
|
|||
|
|||
![]()
Dupa cum, in viata duhovniceasca, voia mea trebuie sa fie voia lui Hristos, in aceeasi masura, in privinta cultului si a artei bisericesti, trebuie sa supun "gustul" meu voii (randuielilor) Sfintilor Parinti. Unde nu se respecta acest lucru isi fac loc neoranduiala, uratenia, kitsch-ul etc.
|
|
||||
|
||||
![]()
Marius se intampla asta pentru ca omul nu mai sta in apropierea lui Dumnezeu. Necunoscandu-l crede ca orice chip I se potriveste lui Dumnezeu. Nu asa stau lucrurile atunci cand vorbim de reprezentarea parintilor - Oricand putem spune ca o reprezentare este conforma cu chipul parintilor sau ca este o caricatura. De ce? Pentru ca in fata parintilor nu stam cu ochii inchisi, asa cum stam in fata lui Dumnezeu.
|
|
||||
|
||||
![]()
Noi suntem de vina, pentru ca ne rugam putin si prost !
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Slujbe or fi sau nu prea lungi la bisericile noastre? | patinina34 | Biserica Ortodoxa Romana | 66 | 09.01.2013 21:53:08 |
Cuvintele nu sunt ale noastre | florin.oltean75 | Generalitati | 10 | 06.05.2011 23:18:53 |
Martiriu ortodox in zilele noastre - cuvintele nu sunt necesare | metanoia2 | Reguli in Biserica | 13 | 03.06.2010 19:18:46 |
Moastele sfintilor prezente in bisericile si manastirile noastre | yolanditza | Intrebari utilizatori | 5 | 17.03.2010 13:57:41 |
Cand sufletul miroase urat | Laurentiu | Generalitati | 18 | 09.08.2009 11:12:29 |
|