Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
 
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 13.04.2017, 07:36:28
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Mesaje: 7.736
Implicit Meditatii la Calea Crucii

Calea Crucii (Via Crucis sau Via Dolorosa) este o devotiune romano-catolica (preluata si adaptata si de greco-catolici) practicata in orice perioada a anului, dar cu precadere in Saptamana Sfanta. Daca originea ei este incerta, raspandirea acestei devotiuni in toata lumea catolica este, cu certitudine, inca o opera a franciscanilor. Se pare ca, preluand custodia Tarii Sfinte dupa primele cruciade, franciscanii au descoperit aceasta devotiune ca fiind o practica a credinciosilor ortodocsi apartinand de Patriarhia Ierusalimului. Ei comemorau, astfel, principalele momente ale Patimilor Domnului. Pana in ziua de azi, franciscanii sunt de referinta si au o suprematie onorifica, nescrisa in ceea ce priveste Calea Crucii. Asa cum Rozariul este o devotiune eminamente dominicana, Calea Crucii este una franciscana.

Concret, devotiunea consta in deplasarea in dreptul fiecareia din cele 14 "statiuni", la fiecare credinciosul rostind rugaciuni si meditand la un moment al teribilului drum urmat de Domnul din Pretoriu pana la Mormant. O a 15-a statiune, adaugata sub pontificatul fericitului Ioan al XXIII-lea, este cea a invierii si e prezenta in unele biserici mai noi. Reprezentarea statiunilor impodobeste peretii laterali ai bisericilor sub forma de icoane, statui, sau simple numere din metal, lemn, piatra, marchetarie etc (dar, in mod traditional, in altorelief din lemn pictat). La franciscani, pasionati de natura, in mod specific statiunile sunt reprezentate si in exterior, in gradina Conventurilor lor (in panta gradinii, daca exista aceasta posibilitate), sub forma a 14 troite.

Devotiunea se poate face atat individual, cat si in grup organizat si pastorit, sub forma de slujba. Ca si Rozariul. Credinciosii care fac aceasta devotiune in Saptamana Patimilor, cu deplasare de la o statiune le alta, beneficiaza de indulgenta plenara, sub conditiile comune tuturor indulgentelor.

Care este textul "improperelor", meditatii care apar scrise in unele Liturghiere traditionale ?
Vom vedea maine, Vinerea Mare, vinerea in care Domnul a urcat Muntele Capatanii cu crucea in spate, suferind supliciul si suferind moartea rezervata sclavilor revoltati. El, singurul om cu adevarat liber, El, care nu a venit sa strice Legea, ci sa o implineasca. Deocamdata, sa retinem ca "improprium" inseamna repros: improperele Caii Crucii sunt, asadar, meditatii sub forma reprosurilor pe care Domnul le face calailor Sai, adica noua tuturor.
__________________
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc !

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 13.04.2017 at 07:38:35.
Reply With Quote
 

Thread Tools
Moduri de afișare