![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|||
|
|||
![]()
Vă salut!
Pe 4 noiembrie am programat un parastas de 9 luni. Asa a picat si n-am avut inspiratia să consult preotul mai din timp...m-a dojenit nitel... Am credintă, însă nu practică, asadară nu sunt obisnuit asa de bine la cutumele ortodoxe. Preotul mi-a comunicat că parastasul de 9 luni e "cap de rând" si nu face parastas pe 4 noiembrie, adică de Mosii de toamnă. Adică ...că nu vine pe acasă, să sfintească câteva bucate si să servească ceva si el, pentru că altfel - spune asa domnia sa - ar trebui să meargă pe la toată lumea, dacă face asa o concesie. N-am insistat (e cunoscut ca dificil uneori), însă am smuls de la el cum că pot duce mâncare la biserică pentru sfintire, apoi s-o amestec cu restul si să fac acasă parastasul cu oameni, însă fără el. În fine... Curiozitatea m-a împins totusi să caut cu migală pe net detalii.. Si vă zic că n-am găsit vreo interzicere ca un preot să facă un parastas tocmai de Mosii de toamnă. Totusi am înteles că de perioada Mosiilor de toamnă se fac pomeniri GENERALE ale mortilor. Ale tuturor.. Dar de ce nu si o pomenire/parastas INDIVIDUAL? Pentru că ar beneficia decedatul de două pomeniri în acelasi timp? Si care ar fi problema? Se consideră o ... FAVORIZARE si e vreun păcat? Vă întreb pentru cultura generală, este interesant pentru mine, despre cum se pune problema. Stimă. Last edited by TigrisHan; 01.11.2017 at 21:51:07. |
|