![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
||||
|
||||
![]() [COLOR=#333333]DESPRE RAI[/COLOR] [COLOR=#333333][/COLOR] [COLOR=#333333]A fost în Constantinopol un împărat roman pe la anul 814 și a avut un frate al său după trup.Acesta nu s-a mai însurat. A fost un om foarte evlavios, foarte credincios și văzând cum trece viața aceasta ca fumul și ca visul, ca floarea și ca umbra, s-a gândit să se ducă la o mânăstire să se facă călugăr.[/COLOR] [COLOR=#333333]Și s-a dus la o mânăstire din munții Constantinopolului, la apa Șangarului. Și-a împărțit toată averea lui și a dat-o la săraci și s-a îmbrăcat în rasa călugărească, primind numele de Cozma. Iar călugării știindu-l că învățase carte cu împăratul și văzând ascultarea și smerenia lui, l-au pus stareț; și a stărețit timp de 10-12 ani.[/COLOR] [COLOR=#333333]Apoi a căzut într-o boală foarte grea și a zăcut mai mulți ani, iar în una din zile și-a dat duhul. Și s-au adunat călugării care erau aproape trei sute, și au început a plânge după păstorul lor cel iubit care murise, cu numele Cozma căci așa îl chema. Și stăteau uimiți și plângeau că un stareț ca acela nu avusese mânăstirea de la începutul ei.[/COLOR] [COLOR=#333333]Dar a murit fericitul Cozma, iar a doua zi, cu voia lui Dumnezeu a înviat.[/COLOR] [COLOR=#333333]Când a înviat privea cu ochii, cum stătea culcat cu fața în sus pe laiță, în podul casei. Și cum stătea cu ochii ațintiți în podul casei, șoptea cu buzele sale încet niște cuvinte neîncheiate și neînțelese de nimeni. Și a stat așa timp de aproape o zi întreagă. După aceasta a deschis ochii și când a văzut pe călugări în jurul lui, a început a căuta în sân.[/COLOR] [COLOR=#333333]Și căutând în sân, îi întreba pe călugări: "Unde sunt cele două bucăți de pâine uscată pe care mi le-a dat Părintele Avraam?" Și mai trecea oleacă și iar căuta în sân și întreba: "Unde sunt cele două bucăți de pâine uscată pe care mi le-a dat Părintele Avraam?" Atunci călugării au văzut că el a avut mare descoperire și au început a plânge, zicând: - Părinte sfinte, dar cum de vorbești sfinția ta acum? Știi c-ai murit? - Știu. - Știi că de ieri, pe vremea aceasta ai fost mort? Spune-ne nouă, dacă poți, te rugăm cu lacrimi, unde ai fost 24 de ore, cât ai fost mort? Și ce pâine ceri de la noi? Ce bucăți de pâine cauți în sân? [/COLOR] [COLOR=#333333]-Două bucăți de păine uscată.[/COLOR] [COLOR=#333333]Atunci și-a dat el seama că a fost răpit în cealaltă lume și a zis ucenicilor săi: - Dragii mei, adunați-vă aici că am să vă spun câte am văzut și câte am auzit pe unde am fost și câte mi-a ajutat Dumnezeu să țin minte. Apoi a început să le spună așa: "Știu că ieri pe vremea aceasta, am murit. Și când am murit, au venit în jurul meu o mulțime de diavoli, care de care mai urâți. Unii boncăluiau ca taurii, alții nechezau ca și caii, alții croncăneau ca și corbii, alții șuierau ca șerpii și toți se repezeau la mine să mă ia. Și spuneau: "N-ai făcut pocăință destul! Ai fost frate de împărat, ai trăit în palate și încă nu ți-ai ispășit păcatele prin pocăință la mânăstire. Ești al nostru!"[/COLOR] [COLOR=#333333]Și zicea starețul Cozma: "Eu cât am trăit, aveam în chilia mea icoana celor doi apostoli, Andrei și Ioan Evanghelistul. Și m-au luat dracii, unii mă împingeau din urmă, alții mă trăgeau înainte, alții mă împungeau, alții mă mușcau și mă duceau.[/COLOR] [COLOR=#333333]Iar eu strigam la Maica Domnului și la cei doi sfinți apostoli, Andrei și Ioan Evanghelistul, să vină, să nu mă lase. Și m-au dus diavolii și deodată am ajuns la o prăpastie, o râpă, care nu era mai largă decât cât ar arunca un om voinic o piatră, ca o azvârlitură de piatră, dar adâncimea ei era până la iad.[/COLOR] [COLOR=#333333]Și se auzeau în acea râpă, în acea prăpastie mari țipete, mari vaiete, mari tânguiri. Și peste toți care erau acolo înăuntru mergea un rând de foc și ei strigau: "Vai de noi și de noi și de cei ce ne-au născut pe noi". Și dracii voiau să mă dea în prăpastia aceea.[/COLOR] [COLOR=#333333]Deodată s-a făcut o punte mică peste prăpastie, numai de două degete, dar fără bară. Și ziceau dracii: "Din două una ai să faci: ori te dăm aici în prăpastia aceasta, ori treci puntea".[/COLOR] |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Despre avorturi - Parintele Cleopa | pacatoasa | Nunta | 43 | 10.06.2025 01:44:17 |
Parintele Cleopa - despre sarbatoarea Nasterea Domnului(I) | cornel cornel | Intrebari utilizatori | 0 | 10.01.2011 14:01:32 |
Despre vedenii si vrajitorii cuvant spus de Pr.Cleopa | elena_c | Generalitati | 1 | 19.03.2009 01:28:32 |
Despre Iad - Parintele Cleopa | patinina34 | Din Noul Testament | 3 | 02.01.2009 20:40:32 |
|