Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 07.01.2011, 17:02:36
NECTARIE NECTARIE is offline
Banned
 
Data înregistrării: 27.11.2010
Locație: BRASOV
Religia: Ortodox
Mesaje: 326
Implicit Sinaxarul lunii ianuarie: patru sfinti egipteni

În calen*darul primei luni a anului civil, între 15 și 19 ianuarie, sărbătorim în succesiune patru mari sfinți egipteni: părinții pustiei, primii eremiți ai lumii – Sf. Pavel Tebeul, Sf. Antonie cel Mare, Sf. Macarie Egipteanul –, dar și pe Sf. Ierarh Atanasie cel Mare, Patriarhul Alexandriei. Toți aceștia nu doar că s-au cunoscut (față către față, sau în duh), dar însăși succesiunea zilelor lor de pomenire spune cursiv, cronologic, povestea vieții lor…15 ianuarie – Sf. Pavel Tebeul (228-343). Sf. Pavel a fost, așadar, întâiul viețuitor al pustiei (primul pustnic / eremit / anahoret), cel care, din cei 115 ani ai săi, a petrecut 91 în deplină liniște și în înlăturarea tuturor poftelor, în peștera sa din adâncul deșertului egiptean.

17 ianuarie – Sf. Antonie cel Mare (251- 356). Sf. Antonie este socotit a fi începătorul vieții călugărești, întemeietorul monahismului, împreună cu Sf. Pahomie cel Mare. Pe când avea 20 de ani, a intrat într-o duminică în biserică și, ascultând pericopa evanghelică „De voiești să fii desăvârșit, du-te de vinde averile tale și le dă săracilor, și vei avea comoară în cer, și vino și urmează Mie” (Matei 19.21), a primit-o ca și cum i-ar fi fost adresată direct și, după moartea părinților săi, își încredințează sora unei comunități de fecioare și se retrage la marginea satului, într-o colibă, în singurătate și rugăciune. La vârsta de 35 de ani se stabilește la marginea deșertului, unde locuiește ascetic timp de 20 de ani, împotrivindu-se de multe ori atacurilor directe ale diavolilor. Devenind părintele spiritual al multor călugări din deșertul egiptean, la 61 de ani se așază în „muntele cel dinăuntru”, unde trăiește până la vârsta de 104 de ani. Și-a părăsit acest loc de viețuire doar pentru a-și vizita ucenicii și pentru a face o călătorie în Alexandria, spre a-l susține pe Sf. Atanasie, persecutat de arieni. Înainte de a trece la Domnul, a poruncit ucenicilor săi să nu spună nimănui unde îi este mormântul, iar haina sa să fie trimisă ucenicului său Atanasie cel Mare, iar cojocul – episcopului Serapion. La moartea sa, prietenul și biograful său, Sf. Atanasie cel Mare, spune că mii de oameni se adunaseră în jurul avvei Antonie cel Mare, în adâncul deșertului, pentru a primi învățătură.

Deși în lumea creștină se consideră că Sf. Antonie este primul pustnic al lumii, în Egipt se spune că Sf. Antonie și Sf. Pavel Tebeul reprezintă două fațete ale aceleiași medalii, una foarte cunoscută, cealaltă îndeobște ascunsă, dar la fel de prețioasă. Icoana reprezentând întâlnirea celor doi mari pustnici ai lumii este răspândită în întreg Egiptul și este ușor de recunoscut, datorită corbului care aduce pâinea întreagă. Sf. Pavel Tebeul este reprezentat întotdeauna cu mâinile ridicate în rugăciune și având la picioare cei doi lei care i-au săpat mormântul.

Astăzi, între Mânăstirea Sfântului Antonie cel Mare și Mânăstirea Sfântului Pavel este o distanță de doar jumătate de oră de parcurs cu mașina, însă în secolul 4 bătrânul Antonie a străbătut-o în două zile, pe jos.

În Mânăstirea Sf. Pavel Tebeul (construită în sec. 5 deasupra peșterii în care a trăit) regăsim și astăzi cele trei elemente care au făcut posibilă viața în adâncul pustiului. Peștera – situată la 3 m sub pământ, este astăzi transformată în bisericuță și adăpostește moaștele sfântului de acum 16 secole. Izvorul, cu debit constant de 4 mc/zi, are acum are 3 mici bazine, primul cu apă de băut și de gătit, al doilea pentru spălat, al treilea pentru irigat. Finicul – acum o întreagă grădină, în care există însă, în mod surprinzător, și un palmier cu două brațe laterale, care par să urce în rugăciune spre cer, ca oarecând brațele sfântului! În biserica principală, închinată Arhanghelului Mihail, se află părticele din moaștele lui Atanasie cel Mare (cu a cărui mantie a fost înmormântat Sf. Pavel) și ale apostolului și evanghelistului Marcu, încreștinătorul Egiptului și al nordului Africii.

În Mânăstirea Sf. Antonie – prima mânăstire a lumii, ridicată imediat după moartea sfântului în „muntele cel dinăuntru”, la Kolzum, nu departe de Marea Roșie – toți cei 120 de călugări poartă numele de „Antonie” în cinstea marelui lor protector, alături de un al doilea nume. În prima biserică a lumii creștine – Biserica Sf. Antonie – sub altar se află sfintele sale moaște, dar se respectă dorința sfântului de a nu fi dezhumate. Izvorul are un debit absolut constant și foarte puternic de apă, deși în mijlocul deșertului, indiferent de cât de secetoasă ar fi perioada anului. Peștera în care a trăit ca eremit se află la 2 km distanță de mânăstire, dar este greu accesibilă, din pricina numărului foarte mare de scări care trebuie urcate.

18 ianuarie – Sf. Atanasie cel Mare (298‑373). Sf. Atanasie a fost patriarh al Alexandriei între anii 326-373, timp de 46 de ani, din care 16 în exil, din pricina persecuțiilor arienilor. Teolog de mare anvergură, în ciuda vieții sale extrem de zbuciumate, Sf. Atanasie a lăsat o operă teologică deosebit de bogată, izbutind să pună pe temelii solide credința ortodoxă. La numai un an de la moartea duhovnicului și prietenului său, Antonie cel Mare, scrie biografia acestuia. „Punând biografia lui Antonie alături de cea a unor împărați și conducători vestiți, Atanasie transmitea un mesaj limpede: acela că spiritualitatea părinților pustiei era profund inovatoare. Schim*barea adu**să de ei era neobservată, ne*consemnată de cărțile de istorie, dar era o schimbare ce s-a dovedit revoluționară, înscrisă tăcut în inimile oamenilor. Era un protest împotriva automulțumirii lumii creștine. Atanasie își înștiința cititorii că pustia pune la încercare capacitatea acestor stareți de a trăi și chiar de a muri pentru Dumnezeu. Pustia a fost aceea care a mai păstrat viu duhul arzător al muceniciei” (Pr. John Chryssavgis, În inima Pustiei).

19 ianuarie – Sf. Macarie cel Mare (295-392). Ucenic al lui Antonie cel Mare, Macarie Egipteanul este unul dintre întemeietorii monahismului, mânăstirea sa din zona Wadi Natrun / Nitria adăpostind și astăzi moaștele sale. Sf. Macarie este cel de la care avem primele 4 rugăciuni de dimineață, de 16 secole încoace sfinți și oameni obișnuiți începându-și fiecare nouă zi dăruită de Domnul cu cuvintele dumnezeiescului nevoitor.
Reply With Quote
Răspunde



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
impartasania in "acele" momente ale lunii ionita Impartasania (Taina Euharistiei) 98 09.08.2013 20:48:15
Cele patru fiare imperiale si cornul Apocalips Din Vechiul Testament 0 12.08.2011 00:07:37
Televiziunea TRINITAS , lansează pe piață, patru DVD-uri cristiboss56 Stiri, actualitati, anunturi 0 26.10.2009 22:51:29
Portrete de sfinti/Sfinti si sfintenie alecsandru Biserica Romano-Catolica 18 20.04.2007 19:46:05