Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.07.2025, 09:48:39
Seraphim7 Seraphim7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.12.2009
Implicit Cum să devii Civilizat - Ghid - Pas cu pas

Cum să devii Civilizat - Ghid - Pas cu pas

Credeți că germanii s-au născut în BMW,și italienii în costume Armani?

Sau că SUA este de vină pentru că trebuie să înveți tu engleză de când ai ieșit din maternitate.

Adică dacă mai deschizi un manual de istorie, rămas prin pod de când erai la școală, să vezi dacă are toate paginile, vezi acolo că se scrie despre civilizația: greacă, romană, egipteană, babiloniană etc.

Te gândești așa, stai puțin că doar acuma toți suntem în civilizație,dar numai unele națiuni au civilizat pe altele.

Dacă te uiți pe National Geographic vezi acolo prin Africa, America de Sud oameni primitivi , ăia n-au nicio treabă cu lumea modernă, trăiesc ca maimuțele cu cateva upgrade-ri,dar sunt mai aproape de ele decât de omul modern.

Deci, logic, factorul civilizator nu a fost la fel la toți oamenii.

Însă de unde a început,cine a declanșat ceea ce numim astăzi CIVILIZAȚIE?

Și avem desigur anumite simboluri ale unor curente care au rămas în istorie ca elemente civilizatoare.

De exemplu masonii au echerul și compasul, comuniștii au ciocanul și secera etc.

Însă dacă ar fi să luăm un simbol al civilizației române actuale,am putea admite că apogeul culturii și civilizației române a fost și va rămâne roaba cu gheață și sticla de Moet.

Te simți confortabil in “înaltă societate”?

Îți place,eticheta,manierele , ritualul,jocul,formalismul, ținuta, normele?

Le înțelegi măcar,sau doar le înveți ca să nu te faci de rușine în cadrul grupului de șmecheri,adoratori ai Snobismului?

Sau poate ai căzut în grupuri de culte mai extreme precum Bombardierii,eh ăștia merită tratați separat fiindcă operează la nivele unde ne trebuie echipament adecvat.

Ca să înțelegem puțin ideea,poate ați citit sau văzut impactul cărților autorului român Igor Bergler,cu cărțile Biblia Pierdută și Testamentul lui Abraham.

Aceste cărți sunt cele mai vândute în ultimii 30 de ,ale unui autor român , atingând una 300.000 și una parcă depășind acest număr,iar aici discutam despre vânzări și înafara țării.

Adică singurul autor român,mare atenție,DE LITERATURA,care a fost tradus și premiat in străinătate este Mircea Cărtărescu,mă refer în ultimele decenii.

Ei bine, revenind la domnul Bergler,ca să înțelegem cum “cultura” se împrumută, copiază, fura și i se dă noi valențe de autenticitate și veridicitate, când de fapt este exact contrariul.

Eu am citit prima dată Dan Brown,Codul lui Da Vinci,pe când aveam 14-15 ani, și chiar dacă consumam și literatura “clasică” l-am luat pe Brown de “bun”.

Însă într-un dialog cu profesoara mea de limba română unde l-am menționat pe Brown ,i s-a schimbat privirea și părea chiar dezamăgită “Dar este kitch,nu este literatură”.

Hmm,era prima dată când auzeam acest termen și continuă fiindcă mă vedea nedumerit “Citește întâi canonul literar și după aceea vei înțelege diferența”.

Ei bine,în timp am înțeles, și acest “canon” este prezent în toate domeniile de la arta la religie, chiar și creștinismul are un canon al bibliei.

Însă,nu despre asta am vrut să atrag atenția,ci altceva.

Dacă Dan Brown,un fenomen global,care deși nu este considerat nici măcar literatura,dar totuși apreciat pentru impactul global și promovarea unor teme culturale,este însă kitch, adică l-ai citit odată și asta e, element de unică folosință,destinat uzului comercial,de masă.

Ei bine noi,sau mai degrabă,un român,Igor bergler a încercat să dea lovitura.

Mișcare clasică,mai ales pentru cineva dinafara spațiului “cultural clasic”, adică așa cum am menționat,la noi apogeul civilizației îl reprezintă roaba cu gheață și sticla de moet.

Adică într-o țară,unde ți se spune că un festival de ,mare atenție din nou,”Muzică” este unul dintre cele mai mari manifestații culturale,nu doar din Romania,ci din Europa.

Pff, mă lungesc cam mult cu introducerea, însă este esențial să înțelegem unde ne aflăm noi, înainte de a continua.

Deci,la fel și Bergler cu cărțile lui, încearcă un marketing agresiv,cu ceva pretins a fi extrem de calitativ, documentat…. Practic o shaorma cu de toate.

În același mod cu cei care pretind că fac muzică și culturalizare cu non-muzicieni.

De ce este asta o mare primejdie?

Fiindcă ți se “vinde” ceva extrem de lipsit de orice calitate,orice conținut real, esență, însă sub ambalajul culturii:muzicale, literare etc.

Adică “produsul “ oferit ție, nici măcar nu este o copie a ceva autentic original că fiind cultură sau civilizație REALĂ.

Ci ți se oferă o copie a unei copii sau cel mult un kitch.

Adică, revenind la Brown,el este un kitch, deși imens,ei bine ție ți se oferă un copypaste Brown, pretins a fi chiar mai “mare” decât Brown,plus ceva “original “, unic și cu câteva atingeri “românești “.

Ca și cum ai pune o copie Gucci peste o ie(cămașă tradițională)și ai pretinde că este mai tare decât Gucci original.

Fiind un fenomen de “masă”,se va imprima deasemenea in “masă” și va fi preluat ca atare.

Deci, reluăm….

Într-o națiune care a fost mereu civilizată de alte națiuni , într-un mod sau altul,deci filtrul sau capacitatea de a deteca autonom și individual ce este bun/real/autentic este extrem de scăzut,dat fiind faptul că nu are germenii civilizației/culturii în genele sale.

Este expusă în mod agresiv unei false culturi, însă care i se prezintă ca cultura.

Și de fiecare dată, majoritatea o iau că atare.

Problema nu este că o consumi, adică nu-i o problemă că citești Biblia Pierdută sau Sindey Sheldon, ori că asculți orice participant de la Beach Please.

Problema este atunci când tu îi iei in brațe și le dai flori și îi diviniezi că fiind cei mai “tari”.(Precum fac acum unii cu Georgescu,alt produs artificial și fals)

Mai mare este problema când nu observi că sunt falsuri.

Fiindcă primești orice ți se vinde, așa cum ți se vinde fiindcă n-ai niciun ETALON.

Voi intra în detalii despre asta mai târziu.

Însă repet,eu nu consider că libertatea de exprimare trebuie cenzurată in niciun fel,nici scris și nici muzical.

Avem nevoie de literatură proastă și deasemenea de muzica proastă, pentru a crea o migrare sănătoasă spre calitate într-un mod sănătos și nu artificial sau totalitar.

Deasemenea avem nevoie să ne dezvoltăm o cultură proprie, chiar dacă germenul civilizației a fost transmis de o SINGURĂ civilizație, așa cum vom vedea mai târziu.

Last edited by Seraphim7; 25.07.2025 at 09:53:45.
Reply With Quote
Vechi 26.07.2025, 00:49:24
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Religia: Ortodox
Implicit

Cum să ajungi civilizat ?

Cu bocancul militar în gura țărilor cu resurse.
Cu amenințarea cu supremația complexului militar industrial.

Cu spionaj, cu asasini economici care paralizează sectoare cheie ale statelor mai mici.

Controlând organisme internaționale care dictează titluri de Urmărit internațional pt crime de război împotriva unor țări care s-au luptat pt apărarea propriului popor.

Mituind politicieni de vârf din alte țări.

Îndobitocind alte nații prin muzică, film, educație woke, homosexualistă, umplând piața cu mâncare nehrănitoare, care face omul leneș, gras, încet la minte.

Tipărind valută care are de fapt valoarea unei hârtii igienice fără număr pe motiv că ai o rezervă Federală.

Furând mințile strălucite în educația cărora au investit alte state.

Furând material genetic de la alte state pentru reproducere in vitro.

Manipulând istoria convenabil prin demonizarea foștilor adversari și idolatrizarea propriei cauze și ascunzând greșelile.

Folosind misionari din ușă-n ușă, sau care stau la stand, cu ideea că o țară superioară impune și religia unor inferiori oriunde în lume iar centrul religios e peste Ocean.