Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 02.03.2025, 23:42:46
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Religia: Ortodox
Implicit Învățătura de credință ortodoxă

Am ezitat până să deschid subiectul, dar creștinul își ia crucea și merge la luptă, așadar voi relua cartea Învățătura de credință ortodoxă Tipărită cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu binecuvântarea și purtarea de grijă Înalt Prea Sfințitului
IUSTINIAN

INTRODUCERE
CEA DINTÂI DATORIE A CREDINCIOSULUI
1. Care este cea dintâi datorie și cea mai mare grijă a credinciosului în viață?
Cea dintâi datorie și cea mai mare grijă a credinciosului în viață este grija de măntuirea
sufletului său. Nimic pe lume nu e mai de preț pentru el ca mântuirea sufletului, după
cuvântul Mântuitorului, care zice: «Ce va folosi omului de ar dobândi Lumea toată și-și va
pierde sufletul său? Sau ce va da omul, în schimb, pentru sufletul său?» (Marcu 8, 36-37).

2. Dar ce este mântuirea?
Mântuirea este eliberarea din robia păcatului și a morții și dobândirea vieții de veci, în
Hristos. Ea ne-a fost făcută cu putință de întruparea, jertfa, învierea și înălțarea Domnului
nostru Iisus Hristos la cer, și ne-o însușim prin harul dumnezeiesc, cu care trebuie să
conlucrăm prin credință și fapte bune. De mântuire se poate împărtăși orice om, căci
Dumnezeu «voiește ca toți oamenii să se mântuiască și să vină la cunoștința adevărului.» (I Tim. 2, 4).

3. Unde se găsește adevărul care duce la mântuire?
Adevărul care duce la mântuire se găsește în Sfinta Biserică Ortodoxă, „stâlpul și
temelia adevărului” (I Tim. 3, 15).

4. De la cine are Biserica Ortodoxă acest adevăr?
Biserica Ortodoxă are acest adevăr de la Dumnezeu însuși, vestit mai dinainte prin
patriarhii, drepții și proorocii Vechiului Testament, care au avut o viața și cugetare sfăntă, și apoi în mod desăvârșit prin Însuși Fiul Său întrupat Domnul nostru Iisus Hristos, Măntuitorul, cum spune Sfăntul Apostol Pavel: «După ce Dumnezeu odinioară, în multe rânduri și în multe chipuri, a vorbit părinților noștri prin prooroci, în zilele acestea mai de pe urmă ne-a grăit nouă prin Fiul, pe Care L-a pus moștenitor la toate și prin Care a făcut și veacurile; Care fiind strălucirea slavei și chipul ființei Lui și Care ține toate cu cuvântul puterii SaLe...»
(Evr. 1, 1-3).
5. Cum a dat Dumnezeu acest adevar?
Acest adevăr l-a dat Dumnezeu prin Descoperirea dumnezeiască.

DESPRE DESCOPERIREA DUMNVEZEIASCĂ
6. Ce este Descoperirea dumnezeiască?
Descoperirea sau Revelația dumnezeiască este comoara de adevăruri pe care Dumnezeu
a dat-o oamenilor, pentru ca aceștia cunoscându-L pe El, voia Lui și lucrarea Lui, să-L
cinstească după vrednicie, să-I împlinească voia și prin aceasta să se mântuiască.

7. Ce dovedește din partea lui Dumnezeu această Descoperire?
Descoperirea dumnezeiască dovedește marea iubire a lui Dumnezeu fața de oameni.
„Dumnezeu este iubire” (I Ioan 4, 8), iubire nesfârșită, un ocean de iubire, cum zic Sfinții
Părinți.
Prin ea Dumnezeu revarsă lumina și căldura Lui, cea mai presus de fire, asupra,
întregii făpturi și o ajută să se împărtășească cât mai deplin de puterea cea de sus și de
adevărul cel mântuitor.
Descoperirea lui Dumnezeu e însăși această lumină ce ni s-a dat din nesfârșita Lui iubire fața de noi.

8. Dumnezeu a dat Descoperirea Sa pentru toți oamenii?
Descoperirea dumnezeiască a fost dată pentru toți oamenii, pentru că toți au nevoie de
mântuire, dar, întrucât nu toți erau vrednici de a primi Descoperirea direct de la Dumnezeu, ea a fost încredințată anumitor oameni aleși, care la rândul lor s-o vestească celor ce doresc a o primi.

9. De ce nu toți oamenii pot primi Descoperirea direct de la Dumnezeu?

Pentru nevrednicia pricinuită de necurăția sufletului și a trupului lor, în urma căderii în
păcat a protopărinților noștri.

10. Care au fost vestitorii Descoperirii dumnezeiești?
Oamenii aleși de Dumnezeu în acest scop au fost patriarhii, Moise, drepții și proorocii,
care au primit și au vestit cuvântul lui Dumnezeu în sânul poporului evreu.
Această Descoperire a fost adusă osmenilor în chip deplin de Însuși Fiul lui Dumnezeu întrupat,Domnul nostru Iisus Hristos, „Lumina cea adevărată, care Luminează pe tot omul ce vine în lume” (Ioan 1, 9).
Mântuitorul a răspândit în lume Descoperirea dumnezeiască prin Sfinții Săi Apostoli și Ucenici, în Biserica întemeiată de El și intrată în istorie la Cincizecime.

11. Este cu putință ca Dumnezeu să Se descopere oamenilor?
Este cu putință. S-a susținut, totuși, de către unii înțelepți pagâni și de către unii eretici,
că Dumnezeu nu Se putea descoperi oamenilor.
Întâi pentru că Dumnezeu cel nesfârșit, cel nematerial, cel neschimbător și cel veșnic nu S-ar fi putut apropia și nu ar fi avut deci cum să fie cunoscut de către ceea ce este mărginit, trupesc, schimbător și trecător.
În al doilea rând, dacă Dumnezeu S-ar fi apropiat de ființele muritoare, aceste ființe slabe și neajutorate nu ar fi reușit să cuprindă și să înțeleagă Descoperirea care li se făcea.

Acei păgâni și eretici judecau așa, pentru că ei socoteau pe Dumnezeu ca o putere nepersonală, lipsită de viață și mai ales de iubire.
Pentru noi, creștinii, nu sunt asemenea opreliști, fiindcă, după învățătura Bisericii,
Dumnezeu este o ființa personală, care poate avea legături cu alte persoane, și, deci, și cu
oamenii.
Sfinta Scriptură însăși ne învață că Dumnezeu a ținut, din cele mai îndepărtate
timpuri, mereu legătura cu oamenii, adică dându-le Descoperirea Sa: „În multe rânduri și în multe chipuri odinioară Dumnezeu grăind părințior prin prooroci, în zilele acestea mai de pe urmă a grăit nouă întru Fiul” (Evr. 1, 1).
Ca izvor al vieții și al iubirii, Dumnezeu Se apleacă și Se descoperă continuu oamenilor. El nu e niciodată prea sus sau prea departe, pentru că El sălășluiește și în inimile noastre.

Descoperirea dumnezeiască privește pe oameni și ei pot s-o primească. Ei sunt „chipul
și asemănarea Lui Dumnezeu” și, prin aceasta, îndreptățiți la cinstea descoperirilor de sus.

Această cinste a mers până acolo încât Descoperirea deplină adusă de Fiul lui Dumnezeu pe pamânt s-a făcut prin întruparea Sa în om.

Credinciosul poate primi Descoperirea dumnezeiască, apoi, și pentru că el însuși e mistuit de dorul fierbinte după Dumnezeu.
Psalmistul lămurește aceasta zicând: „[i]În ce chip dorește cerbul izvoarele apelor, așa Te
dorește sufletul meu pe Tine, Dumnezeule. Însetat-a sufletul meu de Dumnezeul cel viu; când voi veni și mi voi arăta feței lui Dumnezeu?” (Ps. 41, 1-2).
Un scriitor bisericesc arată astfel suspinul inimii sale după Dumnezeu: «Că ne-ai făcut spre a Te căuta și neliniștit este sufletul nostru pâna nu se va odihni întru Tine».
2 Ca ființă înzestrată cu minte, întrucât este creat după «chipul Lui Dumnezeu», cum am spus, omul poate primi adevăruri din partea lui Dumnezeu.

Acesta, în nesfârșita Sa înțelepciune ușurează căile de înțelegere a adevărurilor date, în cei
care s-au făcut vrednici de El printr-o viață aleasă și au primit harul Duhului Sfânt.

Last edited by Iorest; 02.03.2025 at 23:58:09.
Reply With Quote
Vechi 03.03.2025, 06:16:08
Andrew's Avatar
Andrew Andrew is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2023
Locație: În Biblioteca Cunoasterii
Implicit

Este un subiect foarte interesant. Pot afirma, cu certitudine ca prin întruparea Fiului Sau, Dumnezeu ne-a arătat puternica legătură și iubire pe care o are fata de creația Sa.

De asemenea, elementul curcubeului după marele potop (simbol care apare și în zilele noastre), reflecta o puternica legătură de iubire cu creația, și anume cea de a nu o mai distruge (în mod just evident), vreodată.

Dumnezeu Tatăl insa, trebuie sa afirm ca este de necuprins. Dacă multi pe vremea respectiva au văzut pe Iisus Hristos, Fiul Omului și dătătorul de Mântuire, și pe Duhul Sfânt, în chip de porumbel, Tatăl ceresc a rămas și rămâne necuprins. Căci este cu neputință ca ochii noștri sa perceapă măreția Tatălui ceresc cel fără de început și fără de sfârșit. Dar asta nu înseamnă că iubirea Sa divină nu este. Din contra, abunda, dar în parametrii cu care noi ca oameni nu putem vreodată sa fim obișnuiți sa sa ne racordam.
Și dacă se scoală cineva asupra unuia, doi pot să-i stea împotrivă; și funia împletită în trei nu se rupe ușor. (Eclesiastul 4:12)

Dumnezeu e Iubire :)

Căci prin cuvintele tale vei fi îndreptățit și prin cuvintele tale vei fi condamnat (Matei 12:37)
Reply With Quote
Vechi 03.03.2025, 08:21:27
Demetrius Demetrius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Iorest Vezi mesajul

3. Unde se găsește adevărul care duce la mântuire?
......
Eu aș spune că în inimă, unde este revelat de Duhul Sfânt, care lucrează acolo prin iubirea părintească.
Și sus, printre stele, se-nchină.(pr. Dumitru)
Reply With Quote
Vechi 03.03.2025, 11:20:14
Andrew's Avatar
Andrew Andrew is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Demetrius Vezi mesajul
Eu aș spune că în inimă, unde este revelat de Duhul Sfânt, care lucrează acolo prin iubirea părintească.
Asa este. Inima reprezinta centrul de conectare cu Duhul Sfânt și unde sălășluiește.

Acest lucru este foarte evident și în Psalmul 142, al Pocăinței, unde cerem revenirea Duhului Sfânt și ale simtamintelor celor noi în sufletele / inimile noastre:

1. Doamne, auzi rugăciunea mea, ascultă cererea mea, întru credincioșia Ta, auzi-mă, întru dreptatea Ta.
2. Să nu intri la judecată cu robul Tău, că nimeni din cei vii nu-i drept înaintea Ta.
3. Vrăjmașul prigonește sufletul meu și viața mea o calcă în picioare; făcutu-m-a să locuiesc în întuneric ca morții cei din veacuri.
4. Mâhnit e duhul în mine și inima mea încremenită înlăuntrul meu.
5. Adusu-mi-am aminte de zilele cele de demult; cugetat-am la toate lucrurile Tale, la faptele mâinilor Tale m-am gândit.
6. Întins-am către Tine mâinile mele, sufletul meu ca un pământ însetoșat.
7. Degrab auzi-mă, Doamne, că a slăbit duhul meu. Nu-ți întoarce fața Ta de la mine, ca să nu mă asemăn celor ce se coboară în mormânt.
8. Fă să aud dimineața mila Ta, că la Tine îmi este nădejdea. Arată-mi calea pe care voi merge, că la Tine am ridicat sufletul meu.
9. Scapă-mă de vrăjmașii mei, că la Tine alerg, Doamne.
10. Învață-mă să fac voia Ta, că Tu ești Dumnezeul meu. Duhul Tău cel bun să mă povățuiască la pământul dreptății.
11. Pentru numele Tău, Doamne, dăruiește-mi viață. Întru dreptatea Ta scoate din necaz sufletul meu.
12. Fă bunătate de stârpește pe vrăjmașii mei și pierde pe toți cei ce necăjesc sufletul meu, că eu sunt robul Tău.
Și dacă se scoală cineva asupra unuia, doi pot să-i stea împotrivă; și funia împletită în trei nu se rupe ușor. (Eclesiastul 4:12)

Căci prin cuvintele tale vei fi îndreptățit și prin cuvintele tale vei fi condamnat (Matei 12:37)
Reply With Quote
Vechi 03.03.2025, 11:21:57
Andrew's Avatar
Andrew Andrew is offline
Senior Member

Implicit

Sau, mai este și în Psalmul 50, punctul 11:

11. Inimă curată zidește intru mine, Dumnezeule și duh drept înnoiește întru cele dinlăuntru ale mele.

Reply With Quote
Vechi 03.03.2025, 21:17:28
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Andrew Vezi mesajul
Este un subiect foarte interesant. Pot afirma, cu certitudine ca prin întruparea Fiului Sau, Dumnezeu ne-a arătat puternica legătură și iubire pe care o are fata de creația Sa.

De asemenea, elementul curcubeului după marele potop (simbol care apare și în zilele noastre), reflecta o puternica legătură de iubire cu creația, și anume cea de a nu o mai distruge (în mod just evident), vreodată.

Dumnezeu Tatăl insa, trebuie sa afirm ca este de necuprins. Dacă multi pe vremea respectiva au văzut pe Iisus Hristos, Fiul Omului și dătătorul de Mântuire, și pe Duhul Sfânt, în chip de porumbel, Tatăl ceresc a rămas și rămâne necuprins. Căci este cu neputință ca ochii noștri sa perceapă măreția Tatălui ceresc cel fără de început și fără de sfârșit. Dar asta nu înseamnă că iubirea Sa divină nu este. Din contra, abunda, dar în parametrii cu care noi ca oameni nu putem vreodată sa fim obișnuiți sa sa ne racordam.
Voi relua threadul de la 0 în măsura timpului liber fiindcă am ortografiat greșit în titlu și nu se mai poate modifica.

Tags
catehism, dreptar, invatatura de credinta, patriarhia romana