![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
De vreo 3 saptamani,in bisericile din eparhia husilor nu se mai rosteste ectenia celor chemati.Ce parere aveti?
|
|
|||
|
|||
![]()
in biserica pe care o fregventez inca din pruncie s-a scos ectenia celor chemati de cativa ani buni, la fel si in alte biserici la care am participat la Sf liturghie n-am mai auzit aceasta ectenie,
de Sf Parascheva am participat la Sf Liturghie intr-o biserica de cartier din Cluj si acolo dupa mult timp am auzit din nou ectenia celor chemati , ce-i drept sluja un preot batran, Probabil ectenia s-a scos deoarece in zilele noastre nu mai exista catehumeni |
|
||||
|
||||
![]()
[SIZE=3] [/SIZE]
[SIZE=3]Nu vad nimic rau in scoaterea acestei ectenii. Cuvintele "Cei chemati iesiti..."- atrageau in vechime atentia catehumenilor ca nu vor mai putea participa din acel moment la Sfanta Liturghie. Se sfinteau darurile si se impartaseau credinciosii. Catehumenii, nefiind botezati, nu erau socotiti membrii ai Bisericii si ca urmare, nu se puteau impartasi.[/SIZE] |
|
||||
|
||||
![]()
Dupa hotararea sinodala, aceasta ectenie a ramas la alegerea episcopului sau a preotului daca sa o rosteasca sau nu!!! In BOGr nu se mai zice de f.mult timp!!! Eu daca as fi preot (mai am un an de studiu) nu as pune aceasta ectenie!!! NU e rau daca nu s-a spus aceasta ectenie, e mai rau daca se "sare" peste Epicleza!!! Atunci da, poti sa urli cu gura cat Romania!!! Stiu si cunosc personal acest caz al unui preot recent hirotonit, care efectiv nu a mai zis "Luati mancati..." ci direct "Sa luam aminte! Sfintele Sfintilor!" de asta ce parere ai? sa ne rugam pt "unitatea sfintelor lui Dzeu Biserici!"!!!
|
|
|||
|
|||
![]()
Daca nu te simti odihnita la Episcopie mergi la parintele Trofin in deal sau la biserica Sfantul Ioan la parintele Melinte. NU deznadajdui nici nu te lasa de biserica. Inca mai avem rugatori cum spunea Pr. Arsenie Papacioc
|
|
||||
|
||||
![]()
ectenia celor chemati se rostea cu foarte mult timp in urma. depinde de cum alege preotul daca vrea o spune daca nu nu o spune.
|
|
|||
|
|||
![]()
Da alexandru si tu si geo aveti dreptate insa!.. stie arsenica ce stie. Noi ( si eu am copilarit in curtea Episcopiei)eram obisnuiti cu slujbele lungi cu predici frumoase tinute de IPS Ioachim al Husiului. Se faceau privegheri tarzii in noapte..se scoateau moastele Sfintei Mucenite Chiriachi se faceau procesiuni.. Era multa bucurie. Nu voi uita niciodata vecerniile iarna sau slujbele utreniei tinute la lumina lampii.. Episcopia datorita Pr. Mina, a Pr Silvan (batranul care s-a mutat la Domnul) si nu numai..a fost o oaza de pace si bucurie. Acum slujbele s-au scurtat multe din vechile "obiceiuri" s-au schimbat.. insa..Liturghia este si va ramane Liturghie. Sa dea Domnul sa fie asa!.. sa nu dezandajduim ceea ce avem in inimile noastre NIMENI nu ne poate lua..numai pacatele proprii poate indeparta pacea, bucuria, nadejdea, credinta..
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
"Cine seamana in firea pamanteasca va secera din firea pamanteasca putrezirea dar cine seamana in Duhul va secera din Duhul Viata Vesnica"Galateni 6;8 Pacea lui Hristos, la care ați fost chemați, ca să alcătuiți un singur trup, să stăpânească în inimile voastre, și fiți recunoscători.(Coloseni 3:15) |
|
||||
|
||||
![]()
Inainte de a se rosti Crezul parintele este obligat sa cinte Iubite-voi pe Doamne?? daca da de ce unii preotii nu il mai cinta?
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Daca este un singur preot liturghisitor o canta strana facutativ! se canta inainte de usile,usile ! Cu intelepciune sa luam aminte!
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Sfanta Liturghie | danyel | Sfanta Liturghie | 81 | 02.11.2015 16:22:22 |
Sfanta liturghie | Andy00 | Resurse ortodoxe on-line | 10 | 30.01.2015 15:29:07 |
Sfanta Liturghie | EDI | Despre Biserica Ortodoxa in general | 8 | 02.05.2009 16:52:24 |
Sfanta Liturghie | anavictoria | Sfanta Liturghie | 57 | 12.01.2009 19:38:22 |
|