Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Viata monahala > Preotul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 28.02.2009, 22:07:22
tigerAvalo9 tigerAvalo9 is offline
Banned

Data înregistrării: 28.03.2008
Locație: Galati
Religia: Ortodox
Implicit Semnificatia barbei la preoti (As vrea si eu sa stiu)

In trecut nu prea m-a interesat dar acum mi-a trecut prin minte ,cum e mai bine si de ce majoritatea preotilor poarta barba lunga,isi lasa barba?Acest lucru e obligatoriu?

La botezul meu ,preotul care m-a botezat era in jur de vreo 40 de ani (din spusele mamei) si nu avea barba deloc.Eu am vazut multi studenti la teologie ,viitori preoti care aveau barba.Care e semnificatia barbei?De ce poarta unii barba?

Sincer sa fiu daca ar fi trebuit sa fiu preot nu as purta barba.
Multumesc,Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 28.02.2009, 22:46:49
Anca-Miha
Guest

Implicit

Am citit de curand, ca de preotii cu barbi aranjate artistic, ar fi bine sa te feresti. Acest fel de barba era doar un semnal exterior pentru multe nereguli interioare.
Reply With Quote
Vechi 28.02.2009, 22:53:24
Anca-Miha
Guest

Implicit

Erata: "Semnificatia barbii la preoti"
Reply With Quote
Vechi 28.02.2009, 23:55:47
geo.nektarios's Avatar
geo.nektarios geo.nektarios is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.07.2008
Implicit

Daca mi-ai vazut pozele de la profil si eu port barba, desi am numai 24 de ani, inca neimpliti (mai e oleaca)... de ce??? ASA A LASAT DUMNEZEU PE BARBAT - denumirea de "barbat" vine de la "barba"!!! E ratiunea lui Dumnezeu si eu nu ma pot imoptrivi voii Lui!!!
Un epsicop imi pusese o intrebare (imi placea sa am barba "smechera" tunsa si modelata dichisit) : "De ce nu te lasi cum te-a lasat Dumnezeu?? de ce ti-o faci in halul asta? Esti un chip cioplit! Ori din mandrie ori din curvie?" si i-am spus ca "Din mandrie!" si zice "Bine ca ai recunoscut! lasa-te ma cum te-a lasat Dumnezeu!" si de atunci nu am mai pus lama pe fata!!!
La greci TOTI preotii si diaconii poarta BARBA!!! si umbla in reverenda si rasa!!! De la o posta vezi un preot! Aici in tara, toti se "ascund"!!!
Si la calugari este si ratiunea "uitarii de sine" adica a lepadarii de sine - deci nu trebuie sa te mai "ingrijesti' sa te aranajezi sa placi lumii (nu sa nu te speli si sa puti) ci numai lui Dumnezeu!!! De aceea pe unii ii vezi aranjati cu barbile altii nu! Depinde de fiecare!!! La Sf.Munte vezi la unii parinti niste barbi de te sperii... NU ii intereseaza de ei, de sine!!! SUNT DARUITI total lui Hs si de aceea nu mai dau importanta trupului!!! Daca s-ar tunde mereu le-a lua din timpul pt Hs si l-ar irosi mandriei adica "aranjarii" - timp pierdut pt "schimonosire"! Si cu parul lung la fel: daca s-ar tunde scurt fiecare e de la vrajmasu ca sa le ia din tp pt Hs, aranjarii si satisfactiei mandriei!!!
Eu asa ma simt odihnit, desi ma rad o multime de tineri, NU MA INTERESEAZA!!!! Barba te tine in smerenie! O simt pe propria piele!!! te faca sa te comporti civilizat si cu mare atentie si sa spui vorbe numai alese! Atat in societate ca si in familie! Barba te face sa fii mai mult atenta in cele duhovnicesti si iti da teama ca sa nu smintesti si pe altii!!!
Barba este prietenul cuminteniei!!!!

Doamne ajuta!!!
Reply With Quote
Vechi 01.03.2009, 00:06:17
tigerAvalo9 tigerAvalo9 is offline
Banned

Data înregistrării: 28.03.2008
Locație: Galati
Implicit

Dar nu este obligatoriu ca un preot sa poarte barba?Pai ma rog Dumnezeu nu a lasat pe nimeni cu barba deoarece ne-am nascut fara par si fara barba.Eu zic ca nu conteaza daca ai barba conteaza sufletul .S-a creat un obicei in a purta barba toti preotii desi nu vad care e rostul.Inteleg ce vrei sa zici dar aceeasi stare sufleteasca o poti avea si fara barba .Sa inteleg ca nu e obligatoriu .Preotul care m-a botezat pe mine nu avea barba deloc si cand eram mic ma gandeam daca acela chiar era preot.Si inca o intrebare ,peste tot Mantuitorul Iisus Hristos apare cu barba,in icoane ,filme ,s-a creat o obisnuita,exista dovezi cum ca Mantuitorul a avut barba sau a aratat asa?In Biblie nu cred ca II este facut potretul fizic si vad ca toate lumea Il inchipuie ca fiind intr-un fel.Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 01.03.2009, 19:27:48
eea eea is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.11.2007
Locație: Botosani
Implicit

ma bucur geo ca mai sunt sitineri ca tine...tigerAvalo9..sunt unii preoti la care pur si simplu nu le creste barba asa mult adik e un fir ici unul dincolo..plus ca este si o rugaciune legata de barba pe care o spune preotul atunci cand ia epitrahilul,sigur stie geo.nektarios despre ce vorbesc si poate o pune el pe forum aici...insa asa cum barbatii poarta barba,si stiu ca scrie pe undeva ca e pacat ca barbatii sa-si taie coltul barbii,acum sunt obosita si nu-mi aduc aminte exact..asa e pacat ca femeia sa-si tunda parul...acum bineinteles harul nu sta nicidecum in lungimea barbii dar una e cand vezi un preot cu barba si alta cand vezi fara..plus ca nu numai preotii o poarta...
Reply With Quote
Vechi 01.03.2009, 20:18:35
bmd
Guest

Implicit

Ce bine ar fi daca am fi macar exterior asemanatori lui Iisus. Daca barbatii si-ar dorii mai mult sa semene cu sfintii decit sa placa femeilor, sa fie in pas cu moda. Tot ce facem noi este o marturisire,chiar si lucrurile marunte cum ar fi barba.
Cum va explicati ca pe comunisti ii deranja barba asa tare? Doar aveau si ei "barbosii" lor! (Si totusi cine a trait pe vremea aceea stie cite probleme intimpinai din cauza barbii.)
Reply With Quote
Vechi 01.03.2009, 23:04:06
Anca-Miha
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de geo.nektarios Vezi mesajul
Daca mi-ai vazut pozele de la profil si eu port barba, desi am numai 24 de ani, inca neimpliti (mai e oleaca)...
Da, Geo, si semeni leit cu Sf. Nectarios...
Reply With Quote
Vechi 01.03.2009, 23:08:24
Anca-Miha
Guest

Implicit

Sper sa te ridici si ca preot la nivelul Sfantului, caci e mare nevoie de preoti buni, pe care sa ne putem baza.
Reply With Quote
Vechi 01.03.2009, 23:12:00
geo.nektarios's Avatar
geo.nektarios geo.nektarios is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.07.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Anca-Miha Vezi mesajul
Da, Geo, si semeni leit cu Sf. Nectarios...
... ma faci sa ......

Nu am nici cea mai mica asemanare, nici trupeasca nici Sufleteasca... mai ales sufleteasca... Doar Dumnezeu ne stie gradul duhovnices!!! Macar de as avea chipul LUMINAT si PLIN de curatie al Sfnatului.... dar desi il iubesc ENORM DIN TOATA FIINTA... tot nu ma aseman nici macar unui gest al sau... nu e imopsibil de ajuns... dar e MULT de luptat si e usor daca LUPTI impreuna CU HRSITOS impotriva patimilor....
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Preoti de tara sau preoti de oras? paulac Preotul 38 26.06.2013 10:55:03
Semnificatia simbolului 666 patinina34 Din Noul Testament 92 22.03.2013 17:58:27
semnificatia simbolurilor sorinpetoanca Generalitati 12 15.11.2008 17:47:14
Buna,as vrea sa stiu mai multe mara2008 Generalitati 0 24.07.2008 19:23:09