Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Pocainta

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 16.04.2009, 23:00:09
Traditie1 Traditie1 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Religia: Ortodox
Implicit Teologia persoanei

Parintii mai vechi au vorbit frumos despre ipostasurile Persoanelor Sfintei Treimi.

În secolul 20, unii teologi ca Vladimir Lossky (si daca nu ma însel Staniloaie) au atras atentia asupra faptului ca teologia rasariteana pune accentul pe natura omului ca persoana, persoana fiind chipul lui Dumnezeu în om, adica facultatile ratiunii, simtirii si vointei.

Din ce am citit, cel mai frumos vorbeste parintele Sofronie despre caracterul de Persoane al lui Dumnezeu si despre restaurarea omului dupa Chipul Lui.

Pe cale filozofica, eu nu puteam cugeta Principiul Absolut ca pe o fiinta personala. Cauza tuturor acestora era, în parte, aflarea mea pe calea ratacirilor generale ale cercurilor în care activam: amestecul între conceptul de persoana cu cel de individ, în timp ce, în sens teologic, cele doua concepte sunt diametral opuse. Din copilarie am fost învatat sa ma rog Nemuritorului Tata ceresc, catre care au plecat mosii si stramosii mei. Atunci, în credinta mea de copil (Mt. 18, 3; Lc. 18, 17), Persoana si Vesnicia se uneau fara dificultate. Si astfel, personalismul crestin pe care l-au primit din copilarie a devenit la un moment dat problema existentiala: Oare, Fiinta, Absolutul, poate fi personal?

Dar Acela, pe care eu L-am lasat "ca pe ceva ce nu-mi este necesar", nu si-a întors cu totul Fata de la mine si El însusi cauta prilejul sa mi se arate. Dintr-o data, El mi-a pus înainte textul Biblic al Revelatiei de pe muntele Sinai: "Eu sunt Cel ce sunt" (Ies. III, 14). Fiinta sunt Eu; Dumnezeu, Stapânul Absolut al tuturor lumilor stelare, este personal: Eu sunt.

Numai Persoana viaza în mod real. În afara acestui principiu de viata nimic nu poate exista: "Întru El era viata si viata era lumina oamenilor" (Ioan I. 4): Continutul esential al acestei vieti este iubirea: "Dumnezeu este iubire" (I Ioan 4.8). Numai prin întâlnirea în iubire a uneia sau mai multor persoane se realizeaza fiinta ca persoana.
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Teologia de eliberare ignatiu Biserica Romano-Catolica 1 16.09.2012 22:31:47
Teologia si inchiderea in sine ioan cezar Sectiune dedicata profesorilor de religie 23 02.08.2012 01:35:59
Libertatea persoanei si atotstiinta lui Dumnezeu georgeval Generalitati 18 17.10.2009 16:33:01
Dreptul si teologia Casiana Generalitati 29 28.07.2009 19:47:00
Teologia in zilele noastre ionita Stiri, actualitati, anunturi 15 27.12.2007 18:36:06