![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
In localitatea mea se construieste o biserica noua. Lucratorii firmei care se ocupa cu aceasta constructie lucreaza, in ultima vreme, continuu. Chiar si duminica. Nu voi da numele localitatii caci nu vreau sa acuz pe nimeni. Vreau sa stiu cat de firesc vi se pare sa lucrezi la constructia casei Domnului chiar si in ziua de cinstire a Lui?!? Mai multi oameni au sesizat preotului aceasta problema si s-au ales cu raspunsul ca "le-a facut el dezlegare". Poate vreun preot sa "dezlege" respectarea poruncii a 4-a?
|
||||
|
||||
![]()
Sunt mai multe aspecte de discutat aici. Am vazut un preot la o parohie care cerea neincetat ajutor de la enoriasi. Nu se inghesuia nimeni sa ajute la ridicarea bisericii si nici sa doneze. Preotul a gasit o firma, dar oamenii de acolo nu puteau lucra gratis decat duminica. Decizia a fost sa lucreze duminica dupa Liturghie.
Ce trebuie sa facem in zi de duminica? Sa ne rugam. In ochii mei, acei oameni care lucrau gratis pentru ridicarea bisericii erau in rugaciune la lucru. Pentru a preveni astfel de situatii, mergeti dumneavoastra si ceilalti vecini sa ajutati in cursul saptamanii. Cand se va vedea preotul in cauza cu o multime de oameni, dornici sa lucreze, va renunta sa mai dea "dezlegare" pentru lucrul din ziua duminicii. Pana atunci, sa ne bucuram ca se fac lucruri minunate si in zile in care noi ne pierdem vremea la TV si nu stam in fata unei icoane. Last edited by costel; 06.11.2009 at 17:32:16. |
|
|||
|
|||
![]()
Intrebati pe cineva daca a facut mancare, a calcat, a spalat, etc. duminica si o sa va raspunda ca nu, doar e pacat ca e sarbatoare. Dar intrebati daca a fost la biserica, daca a citit un acatist sau o rugaciune, a ajutat un bolnav, o sa raspunda nu pt. ca nu a avut timp deoarece a iesit la o plimbare prin parc dupa o saptamana de munca, diseara merge in club, etc. Se incurca duminica- zi de rugaciune- cu duminica-zi de odihna dupa o saptamana de munca-. Important este sa te rogi, sa dai slava lui Dumnezeu pt. tot ce ti-a dat. Oare este un pacat daca te duci duminica (pt ca atunci ai liber) la un batran sa ii faci piata, o mancare, putina curatenie, asta dupa ce te intorci de la Sf. Liturghie? Eu nu cred.
|
||||
|
||||
![]()
Nu stiu daca este normala sau nu situatia cu biserica aceea, insa daca au dezlegare de la preot, muncitorii nu sunt vinovati cu nimic, ei doar isi fac treaba lor...
Mi-am adus aminte, in schimb, de o intamplare petrecuta de Sf. Pantelimon, anul acesta. La sfarsitul slujbei (sarbatoarea picase intr-o zi lucratoare), parintele a multumit tuturor credinciosilor ca au venit intr-un mare atat de mare si le-a urat sa mearga fiecare, in pace, la casa si la munca lor. O babuta a sarit imediat: "Parinte, cum asa, la munca? Pai azi e sarbatoare, nu trebuie sa muncim, nu trebuie sa lucram..." Si parintele a spus: daca trebuie sa mergem la serviciu, sa muncim cu draga inima! Dumneata, care esti in varsta si nu mergi la serviciu, ai timp mai mult, sa te rogi si pentru noi, cei care muncim! Asadar, sa ne rugam sa termine acei muncitori cat mai repede biserica!
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Bogdan. |
|
|||
|
|||
![]()
daca preotul respectiv a dat dezlegare pt construirea bisericii, inseamna ca stie foarte bine de ce a facut-o sa nu-l judecam noi daca a gresit sau nu , are cine, dar odata cand eram la mine in cartier la biserica dupa slujba parintele paroh a cerut ajutorul barbatilor din biserica pt descarcarea unui tir de ciment, primise o donatie de la un credincios, ne-a dat dezlegare pentru acest lucru si am descarcat tirul. ce trebuia facut in acest caz sa spunem ca nu se poate ca e duminica, in concluzie preotul stie foarte bine ce se poate face si ce nu dar mai mult pentru ce.
|
|
||||
|
||||
![]()
e adevarat ca sunt urgente care uneori trebui rezolvate duminica.uneori se mai intampla.sau sunt situatii cand oamenii care ar putea ajuta nu pot decat duminica restul fiind la serviciu.dar astea sunt exceptii.
dar a incalca o regula voit si a mai da si"blagoslovenie" ptr asta, mi se pare deja exagerare. si sunt multi care exagereaza. am mai auzit dezlegari ptr nunti in post sau vinerea, sau in saptamana luminata sau te mai miri ce... cred ca trebuie pastrata dreapta masura in toate. sa nu facem mai mult decat ne cere Dumnezeu. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
DUMINICA ORTODOXIEI | georgeval | Despre Biserica Ortodoxa in general | 6 | 21.03.2008 00:46:06 |
|