Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Biserica Ortodoxa Romana
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 08.02.2007, 12:06:08
sabina sabina is offline
Junior Member

Data înregistrării: 27.01.2007
Implicit

"sabrina draga mea,"
Remarc ca numai eu am onoarea in a fi "draga mea". Pentruca vam facut fanatic, cred ca nu o faceti din nestinta, si cred ca stiti ca in anumite cercuri "draga" se foloseste ca amenintare si atentionare asupra unei persoane.

"dupa cum vad io lucrurile se pare ca tu cunosti foarte bine OD incat sa-ti poti da cu parerea in orice problema, "se considera intai membri ai miscarii OD", de unde sti tu asta sabrina? sau doar presupui? or presupuneri se pot face multe"
Nu va pot scoate din cuvantul fanatic. Am explicat ca am vazut adunari Od-Sibiu din 6 mari orase ale tari, vam dovedit ca ma refer strict la OD-Sibiu, si las deoparte celalalt OD-simeria. Dumneavostra insusi prin unele scrise ati confirmat cele scrise de mine. Si este tipic unui membru OD, atunci cand nu are argumente sa insulte la persoana, sa declare ca acea persoana face presupuneri ca e rau intentionata etc..., asa ca toti sa nu mai bage inseama spusele care corespund cu adevarul si realitatea.

"iarasi vorbesti din presupuneri, ai auzit tu ti-a zis cineva sau ti se pare ca OD se considera aparte, si nu-o mai lasi! ia sa-ti dau dreptate; intradevar se considera aparte fata de lume, de trairea lumii si de pacate, nu asa ar trebui sa te consideri si tu ca credincios ortodox?; oricum OD nu se considera aparte de Biserica si de credinciosii ortodocsi traitori!"
Iarasi o incercare de descreditare a persoanei mele, si nici o urma de dovada ca critica mea ar fi falsa!
Eu ca credincioasa ortodoxa nu ma consider asa de intoxicata de sectarism si neoprotestantism, ca sa practic o credinta asa de diferita de credinta Biserici cum o face Od-Sibiu.
Pamant catre domnul danyel, revenitiva din fanatism, cum sa nu fie mai aparte OD daca oricum predicile tinute in Adunarile lor seamana cu cele ale neoprotestantilor si deloc cu cele ale Biserici? Si dumneavostra pe acest topic, ati recunoscut ca acest lucru depinde de cel care vede o predica OD. Deparca nu am vazut predici ale neoprotestantilor si predici in Biserica, si nu sunt capabila sa fac comparatie.
Si ca nu sunt singura in aceasta parere, va rog pe ceilalti sa aruncati o privire pe linkurile prezentate de domnul AlinB pe acest topic al acestui forum: http://www.oasteadomnuluiortodox.ro/forum/viewtopic.php?p=1327#1327

Domnul Sorin Tanase este administratorul si fostul propietar al actualului forum oficial al OD-Sibiu, dansul este si membru OD-Sibiu. Inca odata uitativa pe acel forum cum dansul sustine persoanele care "rad" de Sfanti si Biserica. Link :http://www.oasteadomnului.ro/forum/
Puteti vedea, daca va e prea mult sa cautati, unele extracte si discuti despre acel forum pe topicul celuilalt forum neoficial OD : http://www.oasteadomnuluiortodox.ro/forum/viewtopic.php?p=1354&sid=adc4dba6e52f103e06c2a3ccf 4ff402a#1354

"Sa inteleg ca credinciosii dauneaza Bisericii ortodoxe nu sabrina? intr-o zi o sa te legi nu numai de OD ci si de credinciosii ortodocsi prea ravnitori si prea ne in banca lor pe motiv ca dauneaza si sunt fanatici
Si daca a incerca sa traiesti dupa poruncile lui Dumnezeu si ale Bisericii, inseamna dauna, atunci de ce mai e Biserica? ca sa-si faca fiecare de cap?"
Credinciosi care se roaga gresit si defapt la Mamona, da dauneaza Biserici.
Nu imi puneti cuvinte in gura, nu am nimica cu cei credinciosi care sunt credinciosi dupa invatatura Biserici, insa acest fel de oameni cam rar in OD.
Iar cu facutul de cap, bine ziceti, de ce mai e Biserica? daca majoritatea membrilor Od si asa o folosesc sa arate cat de buni credinciosi sunt ei, insa nu au nici o urma de respect fata de ea, si se cred in masura sa hotaresca ei mai bine practicarea crestinismului

Reply With Quote
Vechi 08.02.2007, 12:46:16
danyel danyel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2006
Locație: Cluj Napoca, Ardeal ,Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Sabina tu tot te crezi jignita si atacata cand defapt tu jignesti ,critici si ataci cand e vorba de criticarea OD nu te sfiesti sa-i critici si pe preotii care fac parte din ea si pe episcopii care o sustin! ca dovada cat de statornica ti-e ortodoxia, apoi vb despre OD lunandu-ti informatii de pe forumul OD, dar acest forum nu poate avea pretentia ca prezinta OD in adevaratul sens al cuvantului la fel cum nici acesta pe care ne aflam nu are pretentia ca prezinta ortodoxia, deci sabina, daca chiar vrei sa-ti faci o idee corecta despre OD, du-te la sursele ei autentice, la fel cum spunea Pr Constantin Necula(nici asta nu-i vrednic, ca-i ostas, nu?) pe informatiile de pe net sa nu dati prea mult, si sabina, vad ca tie nu numai ca nu-ti convine OD, ascunzandu-te sub tot felul de pretexte, tu o urasti de-a dreptul, dar sabina, aceasta lucrare a rezistat 45 de ani in perioada comunista fiind prigonita si haituita, o lucrare omeneasca nu dainuia de 83 de ani neancetand sa aduca roade, deci...
Reply With Quote
Vechi 08.02.2007, 13:04:04
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sabina
Citat:
În prealabil postat de analugojana
Si de ce va numiti ostasi si nu crestini ortodocsi simplu, ca toti ceilalti? Vad ca repetati cu perseverenta acest cuvant "aparte". Adica altceva decat ceilalti. Si altii se lupta si nu se numesc pe sine ...hmm... "ostasi" (chiar daca a spus Sf Ap. Pavel)
Pentru ca majoritatea se considera intai membri ai miscari OD, apoi daca mai e loc si membri ai Biserici ortodoxe.
Si chiar se cred mai "aparte", defapt se cred cei ma buni credinciosi ortodocsi, restul sunt pacatosi sau nu asa "buni credinciosi" ca ei. Sunt mandri si increzuti, in fanatismul lor, dauneaza Biserici ortodoxe, deoarece se declara ortodocsi care practica cel mai bine invataturile Biserici.
Citat:
În prealabil postat de Sabina
Pentru ca majoritatea se considera intai membri ai miscari OD, apoi daca mai e loc si membri ai Biserici ortodoxe.
Din pacate asta este cam adevarat. Pentru unii, "apararea identitatii ostasesti" conteaza mai mult decit apartenenta la Biserica Ortodoxa care este plasata intr-un plan secundar.

Iata aici un exemplu de gindire in aceasta directie:

Citat:
În prealabil postat de Petru Giurgi
Foarte adevărat! Era vorba de apărarea identității și a duhului pe care îl dăruise Dumnezeu acelei mișcări duhovnicești în cadrul Bisericii Ortodoxe din Grecia. De aceea cred că avem de învățat din această tristă experiență ce trebuie să însemneze apărarea identității noastre ÎN CADRUL BISERICII STRAMOȘEȘTI. Lucrarea Oastei are albia ei bine definită de înaintașii noștri, în cadrul larg al Învățăturii și practicii Sfintei Bisericii. Nimic mai mult, dar nici mai puțin!...
[link]http://www.oasteadomnului.ro/forum/viewtopic.php?p=16549#16549[/link]
Sublinierile apartin autorului mesajului in cauza.

Cu alte cuvinte in cadrul "larg" al Bisericii Ortodoxe ar fi mai multe cai, iar al Oastei e una dintre ele. Oare de unde a invatat mesajul asta? Din Biserica Ortodoxa? Eu nu cred.

Cind despre "inaintasii" de care se face atit de mult caz, exista din pacate si aspecte controversate care duc "Oastea" acolo unde ei poae nu ar fi dorit sa ajunga..
Au fost oameni, au luptat, dar au mai si gresit.

Citat:
În prealabil postat de sabina
Si chiar se cred mai "aparte", defapt se cred cei ma buni credinciosi ortodocsi, restul sunt pacatosi sau nu asa "buni credinciosi" ca ei. Sunt mandri si increzuti, in fanatismul lor, dauneaza Biserici ortodoxe, deoarece se declara ortodocsi care practica cel mai bine invataturile Biserici.
A existat o vreme cind intr-adevar "ostasii" se detasau intr-un mod fericit de masa credinciosilor printr-o traire ortodoxa, morala - exemplara. Unde se deschidea o Adunare se inchidea o carciuma. Dar din pacate, din acele vremuri acum insa au ramas mai mult amintiri.
Eu n-as avea nimic impotriva daca faptele lor (bune) i-ar face sa se detaseze de masa credinciosilor. Dar din pacate aceasta detasare exista si azi dar nu cu aceleasi conotatii pozitive (care totusi exista poate pe o scara mai redusa).
Reply With Quote
Vechi 08.02.2007, 15:34:19
danyel danyel is offline
Senior Member

Implicit

AlinB fiecare structura, organizatie, asociatie, cult sau biserica, isi are problemele si neajunsurile sale, or e ceva normal si omenesc, dar daca voi vedeti in OD doar neajunsurile, problemele si inoirile, asta nu inseamna ca OD este atat si gata, poi de ar fi sa ne legam, in orice domeniu am gasi neajunsuri si probleme, inca nu s-a infiintat un regim care sa nu aiba probleme, ori daca ceva nu-ti convine apoi poate fi perfect din toate punctele de vedere, ca tot nu-ti va conveni OD are binecuvantarea Bisericii, nu ma laud cu asta, vreau doar sa spun ca in esenta lucrarea este buna ori in aceasta privinta se insala si Biserica? particularitatile nu sunt in masura sa caracterizeze o lucrare de inoire spirituala cum e OD
Iar faza ca ne-ai bagat in aceeasi oala cu baptistii si penticostalii n-are nici o relevanta!
Reply With Quote
Vechi 08.02.2007, 16:20:46
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Daniel,

Nu am afirmat niciodata ca miscarea "Oastea Domnului" este rea in esenta.
Am semnalat doar problemele cu care se confrunta la ora actuala si unele tendinte nu tocmai ortodoxe.

Din pacate multi nu stiu ce a inseamnat dpdv moral "Oastea Domnului" la apogeul sau si nici ce a facut in viata unor oameni care totusi sint ortodocsi (si nu doar formali ca multi alti ne-ostasi) si nici alte aspectele pozitive de actualitate tocmai pentru ca ele nu ies in evidenta. In schimb, cele rele, din pacate da.
De aici si avalansa de critici.

"marca" "Oastea Domnului" nu are binecuvintarea Sf. Sinod per ansamblu.
Sub aceasta denumire functioneaza si organizatii de tip neo-protestant cum ar fi cea de la Simeria (si nu numai).
ex. http://meod.uv.ro

Cind despre "aceeasi oala", scuze dar nu eu "v-am bagat" ci tu insuti prin argumentul cu cei "83 ani..". Este un argument pe care il aduc si neoprotestantii in favoarea lor (daca lucrarea noastra n-ar fi fost de la Dumnezeu n-am avea atitia ani de activitate in spate..vezi FA 5:38)ignorind faptul ca au fost in Biserica erezii care au tinut si tin chiar de sute de ani, vezi. ex. Biserica Copta.

Sint curios ce intelegi tu prin "lucrare de innoire spirituala".
Reply With Quote
Vechi 08.02.2007, 16:58:24
danyel danyel is offline
Senior Member

Implicit

Cand am spus "Inoire spirituala" nu am spus inoire dogmatica si nici o reforma a dogmelor ortodoxiei!
Inoirea spirituala, care a avut loc odata cu aparitia OD, este evidenta si nu are nevoie de prezentare, atunci multi si-au parasit caile lor rele si au revenit in sanul Bisericii iar cei care faceau cele spirituale din obicei au inceput sa inteleaga mai profund rolul sf Taine pe care le utilizau!
Acelasi lucru se doreste si azi, ca exista si abateri, e adevarat, chiar din timpul par Trifa au aparut tot felul de "ostasi" dar nu ai Domnului!
Dar asta si din lipsa preotilor din multe adunari; nu crezi ca daca toti preotii treceau peste inganfarea lor si se alaturau adunarilor Od conducandu-le, nu se ajungea aici?
OD incearca si azi sa-si formeze adunarile in jurul preotilor convingandu-i ca lucrarea nu este rea, si asfel dandu-ise o unitate si o legatura mai stransa cu Biserica in care s-a format si de care apartine!
Reply With Quote
Vechi 08.02.2007, 18:13:23
ancah
Guest

Implicit

Dragii mei, ma scuzati ca ma bag si eu a musca in lapte, dar am o nedumerire:
Daca Oastea Domnului este o miscare in cadrul Bisericii Ortodoxe, cum se face ca e tratata (OD) ca si o secta, nu neaparat aici in aceste discutii, dar atunci cand vorbesti cu un alt ortodox, imediat face un gest din care trebuie inteles, ca e buna distanta. Abia aici, citind cate ceva despre OD, m-am lamurit ca nu e vorba de o secta.
Dar nu despre asta am vrut sa scriu, ci despre faptul ca crestinul combate alt crestin. Nu-mi vine sa cred, cand sunt atatea alte pericole care ameninta nu numai Biserica ortodoxa, dar crestinatatea insasi. As vrea sa am si eu "divergente" de acest gen cu colegii mei. Ar fi sarbatoare pentru mine. Dar, nu, eu lucrez langa óameni care s-au vandut in adevarata acceptiune satanei, sau lui Lucifer, cum il numesc ei, cu buna stiinta, si care incearca sa ii piarda, cu mijloacele pe care le au, pe toti care le ies in cale. Aceasta e adevarata amenintare care ne pandeste, nu Oastea Domnului. Cu Oastea Domnului se poate ajunge la o intelegere, dar la ce intelegere se va putea ajunge cu satana, atunci cand crestinii vor pierde teren luptandu-se unii cu altii.
Am incercat sa trag semnalul de alarma si pe alte topicuri, dar nu cred ca a sunat clopotelul. Se pregateste masiv venirea antihristului; poate a si venit, iar noi ne sfadim intre noi, crestinii.
Si ortodocsii pot lua ce-i bun de la Oastea Domnului, si Oastea Domnului poate lua de la ortodocsi ce au acestia bun, ca doar de o mama si de un tata suntem. Sa nu pierdem insa adevaratul dusman din ochi, care are viclenia sarpelui, folosind aceleasi metode.
Au fost situatii pe alte topicuri, in care persoane atee sau semi-atee ne faceau una cu pamantul pe noi, orodocsii si nu am stiut cum sa ne exprimam mai precaut, ca sa nu jignim si sa nu starnim furtuna. De ce fata de altii stim sa fim precauti, politicosi, rabdatori, dar cu ai nostri nu?!?
Nici eu nu-mi permit sa fiu altfel decat precauta cu colegii mei, iar acum caut in Scriptura si in cartile pe care le citesc, sa justific dragostea pe care, in ciuda faptelor lor oribile, le sunt datoare sa le-o port.
Nu-mi trebuie justificare, pentru a purta dragoste membrilor acestui forum, si tocmai de aceea ma doare cand vad ca nu dragostea in Hristos ne leaga ci ca micile diferente ne despart.
Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 08.02.2007, 19:15:47
Va_iubesc Va_iubesc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.09.2006
Implicit

Mi-a placut ce spunea Mitropolitul Antonie de Suroj ca a fi smerit este a fi precum pamantul, oamenii calca pe el, stau pe el, dar nu constientizeaza existenta lui. Deci daca vrem sa ne mantuim, urmam calea unui paman oarecare, nu pamant cu eticheta de Oastea Domnului, Noul Ierusalim sau visarionist, ci pamant ortodox fertil, dornic de a-L primi pe Hristos si a ramane necunoscut.

Elena
Reply With Quote
Vechi 09.02.2007, 14:07:02
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Ancah,

"Oastea Domnului" este trata ca o secta din mai multe motive:

1. Are practici mai putin intalnite in Biserica si care "miros" a sectarism.
De ex. noi ca ortodocsi, nu avem muzica devotionala cu instrumente. Ei au. Nu exista o limita clara ce instrumente ar fi cazul si ce nu ar fi cazul sa se foloseasca. Doar pareri. Asa ca "ostaseste" se poate aduce "Slava lui Dumnezeu" chiar si cu acordeonul sau in ritm de manele.
Sint destui cei care, chiar din "ramura sanatoasa", inca mai citesc/recomanda carti sectare, sint inca legati de traducerea "Cornilescu", au concepte si exprimari sectare - sechele ale unui trecut mai ambiguu dpdv. confesional si doctrinal.
Mai sint si alte aspecte dar nu intru in detalii. Poate luate si analizate din toate punctele de vedere, fiecare in parte nu reprezinta un rau absolut in sine, dar creeaza discrepante, disensiuni.

2. Exista organizatii de tip protestant care functioneaza sub denumirea de "Oastea Domnului". Nu s-a facut nimic pe cale legale la Sibiu ("Oastea" oficiala) pentru a se rezolva acest aspect. Si nu cred ca din considerente de ordin juridic.

3. Multi ostasi fac o apologetica gresita "Oastei Domnului" plasindu-o deasupra Bisericii sau in concurenta sau paralel cu ea, folosind o argumentatie de tip protestant, au o atitudine orgolioasa, ofensiva, jignitoare. Si nu vorbesc doar de indivizi neinformati, ostasi "de rind", ci lucrurile astea se intimpla si undeva mai sus, mult mai sus..

Cind despre ceea ce spuneti dumneavoastra cu "crestin impotriva altui crestin", lucrurile nu stau chiar asa. Daca am fi cu totii crestini, nu ar exista disensiuni.
Disensiunile in materie de credinta vin insa atunci cind exista concepte diferite despre viata crestina.
Iar aceste diferente, aparent minore, o data impinse dincolo de aparente, se intorc impotriva crestinismului insasi.
Sint multi cei care au impresia (chiar dintre cei ce isi spun crestini) ca Iisus a venit pentru a face individul ceva mai moral si..atita tot.

Chiar si cei care inteleg cit de cit rolul harului in transformarea interioara, profunda, a individului, cred ca harul e o chestiune stricta de moralitate si de modul cum ei insusi se raporteaza mental la concepte mentale de viata morala.
Traiesc cu impresia ca Tainele Bisericii sint facultative si tin strict de forme si ritual. In acest cadru e usor sa treci de la transfigurarea indivului prin harul vehiculat prin Taine, la ipocrizie morala de tip protestant.
Iar acolo unde exista riscul ca acest lucru sa se intimple, trebuie luata atitudine. Fiecare o face cum poate. Poate unii nu o fac la modul cel mai potrivit, din motivele cele mai curate. Dar o fac si e bine ca se intimpla asa, mult mai bine decit un sincretism mincinos care se confunda cu toleranta si cu dragostea si nu de putine ori este (mincinos) promovat ca atare.

In cazul Oastei, cei care generalizeaza pacatuiesc. E greu de spus unde se termina virtutea si unde incepe ratacirea atunci cind o organizatie aduna sub acelasi nume ambele extreme.
Insa anumite fenomene e bine sa fie semnalate pentru o mai buna cunoastere si intelegere a lucrurilor. Nu e vorba de un "razboi sfant" ci dreptul la informare - care binenteles, poate fi si el abuzat.
Dumnezeu sa ne dea discernamant pentru a face ceea ce facem spre zidirea a ceea ce e bun si surparea a ceea ce este rau si in primul rind, binele fratelui, fie el ortodox, ostas-ortodox sau..doar "ostas".
Reply With Quote
Vechi 09.02.2007, 18:12:10
ancah
Guest

Implicit

Multumesc AlinB pentru acest raspuns detaliat. Fara discutie, ca pacatul cel mai mare de care trebuie sa ne ferim este cel de langa noi.
Consider totusi ca netezirea acestor diferente este de competenta conducerii Bisericii Ortodoxe,caci e vorba de probleme care trebuiesc corectate la nivel inalt.
Daca-l lasam pe omul de rand sa le rezolve, nu se va ajunge la nici un rezultat, inmultindu-se doar ostilitatile.

Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Oastea Domnului pacatoasa Generalitati 48 17.09.2015 12:14:56
Oastea Domnului andreea h Dogmatica 4 01.06.2013 09:35:35
Oastea Domnului Giorgina Alte Religii 38 28.06.2010 23:48:35
Oastea Domnului juana302 Generalitati 4 23.07.2008 15:16:43
Oastea Domnului paraschevaiasi Generalitati 2 22.02.2007 23:03:48