Citat:
În prealabil postat de Daniel777
Propun ca pe acest topic sa postam fragmente din cartile pe care le citim sau le-am citit si ne-au impresionat .
|
"Caderea Constantinopolelui" de Vintila Corbul, ed. Cartea Romaneasca
Este una dintre cartile cu subiect istoric care m-au impresionat mult. Desi are multe personaje si este foarte solicitanta, cuprinde atatea lucruri interesante din istoria Bizantului si ale ultimilor imparati pana la cucerirea acestora in 1054 de catre turci, incat nu am mai lasat-o din mana. Descrie intrigile din Apus,zgarcenia si prostia lor pe fondul caderii Constantinopolelui, nevointele imparatilor pt a pastra vie mostenirea bizantina, implicarea romanilor. Cuvintele mele spun prea putin...e chiar frumoasa. Au fost pasaje la care am ras cu lacrimi, pasaje la care am plans...
O gasiti in doua volume, in anticariate, la un pret rezonabil.
"...Constantinopolele era invaluit intr-o lumina calda, aurie, care mangaia deopotriva edificiile de marmora si colibele mizere, gradinile inmiresmate si maidanele cu gunoaie, fantanile arteziene si pietrele funerare, ascunse pe jumatate sub draperii de iedera, pietele largi, cu monumente grandioase si curtile dosnice, stramte si umede[...]In cabinetul sau de lucru din palatul Blachernelor, imparatul Constantinos sedea, cu mainile la spate, in fata uneia dintre ferestrele inalte si privea ganditor tabloul celor sapte coline cuprinse in incinta metropolei constantinopolitane.Cum poate fi natura atat de senina, de linistita, cand oameni nevinovati sunt ucisi numai fiindca au avut nenorocul sa se nasca cetateni ai Imperiului Bizantin? reflecta mohorat. Cum de nu se intuneca cerul si nu se rascolesc norii? De ce Iisus Hristos si Neprihanita Fecioara nu-si dezlantuie urgia asupra paganilor asupritori ai dreptei credinte? De ce? De ce?... "