Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 28.07.2013, 23:58:07
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned

Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Implicit

Cred că nu conștiința noastră e diferită, ci ideile care o traversează luminos, atunci când ea doarme sau moțăie somnolentă, sunt schimbătoare de la epocă la epocă.
În ultimă instanță însă, atunci când văzduhul conștiinței primește străpungerea Duhului, omul se regăsește pe sine în tării, același ca în timpurile imemoriale. Tocmai de aceea este și posibil să ne întrezărim unii pe alții, peste epoci, în ciuda unor diferențe care mai de care. Vibrăm și azi la povestea lui Ulise, la Tristan și Isolda, la gustul dintâi al mărului, la căutarea primului om spre cer...
Cerul este același, văzduhurile conștiinței sunt aceleași. Doar cometele diferă.
Și vulcanii...:)
Reply With Quote
Vechi 29.07.2013, 00:08:27
horatiu.miron's Avatar
horatiu.miron horatiu.miron is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2010
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul
Cred că nu conștiința noastră e diferită, ci ideile care o traversează luminos, atunci când ea doarme sau moțăie somnolentă, sunt schimbătoare de la epocă la epocă.
În ultimă instanță însă, atunci când văzduhul conștiinței primește străpungerea Duhului, omul se regăsește pe sine în tării, același ca în timpurile imemoriale. Tocmai de aceea este și posibil să ne întrezărim unii pe alții, peste epoci, în ciuda unor diferențe care mai de care. Vibrăm și azi la povestea lui Ulise, la Tristan și Isolda, la gustul dintâi al mărului, la căutarea primului om spre cer...
Cerul este același, văzduhurile conștiinței sunt aceleași. Doar cometele diferă.
Și vulcanii...:)
Si tot asa, Florin Salam nu e foarte diferit de rapsozii anonimi de acum o suta sau o mie de ani.

User vechi: hmiron.
User si mai vechi: scrabble.
Reply With Quote
Vechi 29.07.2013, 01:26:09
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned

Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Implicit

Ba este, pentru că Florin Salam stă pe alți vulcani (noroioși foc) și privește spre alte comete...
Că el are un dispreț tipic printre cei ca el pentru conștiința proprie, e altă mâncare de pește.

Uite, dacă vrei să îți analizezi singur afirmațiile pe linia "progresului" artei, începe prin a-l compara pe Salam cu Bach.
Dacă găsești criterii...:)
Reply With Quote
Vechi 29.07.2013, 22:21:46
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Celor care au căzut în capcana acestei teze le recomand să citească volumul profesorului Ioan-Aurel Pop „Istoria, adevărul și miturile” pentru a se lămuri asupra adevăratei valori a cărții lui Lucian Boia „Istorie și mit în conștiința românească”. "
Catalin, eu iti recomand sa citesti tu insuti cartea lui Boia la care faci referire, vezi ca e pe scribd si o poti descarca daca uploadezi la schimb un document. Si apoi sa tragi niste concluzii. Altfel, facem ca la bac, citim o mie de pagini de comentarii mai mult sau mai putin pertinente, in loc sa citim cateva zeci de pagini de opera propriu-zisa si sa gandim cu capul nostru.

Pelerinule, ai scris o bucata tare frumoasa... Noi, crestinii, mereu cadem vrajiti in capcanele din lumea Ideilor, uitand de persoane si de Persoane.

Last edited by glykys; 29.07.2013 at 22:30:34.
Reply With Quote
Vechi 29.07.2013, 22:52:03
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
Catalin, eu iti recomand sa citesti tu insuti cartea lui Boia la care faci referire, vezi ca e pe scribd si o poti descarca daca uploadezi la schimb un document. Si apoi sa tragi niste concluzii. Altfel, facem ca la bac, citim o mie de pagini de comentarii mai mult sau mai putin pertinente, in loc sa citim cateva zeci de pagini de opera propriu-zisa si sa gandim cu capul nostru.
Daca as avea timp as citi cartea lui Pop, e tot pe scribd, as citit astfel ambele carti deodata. Nu am cum sa citesc o carte eronata, doar ca sa imi pierd timpul, stiu citate din ea si recenziile, e mai mult decat suficient timp pierdut.
Reply With Quote
Vechi 29.07.2013, 23:05:08
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

N-am citit postarile care dau titlul topicului, dar daca tot se discuta despre originea poporului roman o sa scriu ceva despre asta.
Se pare ca studiile genetice arata ca la baza suntem de fapt tot daci, cu putina influenta slava si extrem de putina latina. E firesc ca nu aveam cu sa fim daco-latini, dupa o atat de scurta dominatie romana. La retragerea romanilor s-au retras si familiile si copiii lor, doar nu si-au lasat nevestele si copiii in Dacia. La fel cum francezii sunt tot galii din trecut, cu putine influente ale francilor (un trib germanic), dar la ei francii au ramas in Galia.

Last edited by catalin2; 30.07.2013 at 12:00:12.
Reply With Quote
Vechi 29.07.2013, 23:15:08
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
N-a citit postarile care dau titlul topicului, dar daca tot se discuta despre originea poporului roman o sa scriu ceva despre asta.
Se pare ca studiile genetice arata ca la baza suntem de fapt tot daci, cu putina influenta slava si extrem de putina latina. E firesc ca nu aveam cu sa fim daco-latini, dupa o atat de scurta dominatie romana. La retragerea romanilor s-au retras si familiile si copiii lor, doar nu si-au lasat nevestele si copiii in Dacia. La fel cum francezii sunt tot galii din trecut, cu putine influente ale francilor (un trib germanic), dar la ei francii au ramas in Galia.
Care studii genetice, Catalin? Vrem linkuri.
Eu stiu ca s-au gasit extrem de putine morminte de daci in Romania. De unde au luat ADN-ul de dac?!
De aia ne merge noua, crestinilor, numele de creduli si nestiutori, pentru ca sfera noastra de lecturi se margineste la net. Poate iti faci, totusi, timp sa citesti ambele carti, daca ai acest interes.

Last edited by glykys; 29.07.2013 at 23:18:43.
Reply With Quote
Vechi 30.07.2013, 00:24:29
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
Boia are niste carti despre identitatea nationala, dar e putin citit. Oricum, aceasta ideologizare nationalista a crestinismului mi se pare extrem de nociva.
Slava Domnului ca nu e prea citit! Boia scrie ca un strain de Romania, despre romani, pe care ii ponegreste cat poate, pentru straini. Doar la urechile acestora scrisul lui Boia este muzica! Dealtfel, Boia a publicat mai mult in Franta, din cate am citit, dar (din pacate) cartile lui apar acum si in Romania. Mi-am cumparat si eu doua dintre ele si le-am citit cu ochii iesiti din orbite... daca intelegeti ce vreau sa spun. Un denigrator!
Macar din punct de vedere istoric daca ar avea dreptate... dar nu are.
Reply With Quote
Vechi 30.07.2013, 01:26:17
Claudiu_FT Claudiu_FT is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.09.2011
Implicit Patriotism

N-am citit chiar tot de pe topic, dar mi-a placut intentia de a trage un semnal de alarma impotriva manipularii anti-romanesti. Sunt inca tanar, insa recent mi-a tras constiinta un semnal de alarma: cine sunt? m-am nascut accidental aici? oare nu ma privesc multi dintre stramosii mei din Ceruri? nu sunt dator oare in primul rand sa pun talantul daruit de Dumnezeu in slujba neamului meu?

Uneori in serile melancolice cand ma plimb prin locurile unde am copilarit si care m-au privit cum am crescut, simt un sentiment foarte subtil si profund. Simt un legamant fata de tot ce ma inconjoara, simt cum tot decorul se intrupeaza intr-un spirit matern care ma priveste duios. E un sentiment abstract, intradevar, poate nu am gasit cele mai potrivite cuvinte pentru a-l exprima.

Am realizat ca imi iubesc tara, o dragoste care cred ca e sadita in noi de la nastere, ca o revelatie naturala. Si intradevar, neamul romanesc e prins intr-o tragedie continua. Doar Dumnezeu stie de ce ne-a purtat in atata zbucium istoric si am fost mereu smeriti de soarta.

Ca sa imi dau cu parerea despre starea actuala a Romaniei, consider ca prima necesitate a oricarui popor o reprezinta arta si educatia. Educatie, pentru a ne cunoaste istoria si arta pentru a mentine vie legatura dintre cei ce au fost, cei ce sunt si cei ce vor fi.

Ca o ultima mentiune, am observat ca s-au dat mai multe definitii pentru arta. Eu as rezuma asa: arta este intruparea rationala a frumosului, iar frumosul genereaza fericire.

Toate cele bune!

P.S: Mi se pare derizoriu sa ai pretentii la sentimente patriotice daca esti stabilit in alta tara. Nu poti vorbi despre jugul pe care ai refuzat sa il porti (voluntar sau involuntar).
Vechi 30.07.2013, 09:30:47
Parascheva16's Avatar
Parascheva16 Parascheva16 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2013
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Slava Domnului ca nu e prea citit! Boia scrie ca un strain de Romania, despre romani, pe care ii ponegreste cat poate, pentru straini. Doar la urechile acestora scrisul lui Boia este muzica! Dealtfel, Boia a publicat mai mult in Franta, din cate am citit, dar (din pacate) cartile lui apar acum si in Romania. Mi-am cumparat si eu doua dintre ele si le-am citit cu ochii iesiti din orbite... daca intelegeti ce vreau sa spun. Un denigrator!
Macar din punct de vedere istoric daca ar avea dreptate... dar nu are.
Mai bine citim Nicolae Iorga, Pr.Prof.Dumitru Staniloaie. Daca nici ei nu stiu ce zic, apai...
Reply With Quote
Răspunde