Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Despre Biserica Ortodoxa in general

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 29.01.2012, 20:02:42
N.Priceputu
Guest

Implicit

S-a vorbit foarte mult despre ecumenism pe forumul ăsta, însă se pare că eu tot nu reușesc să pricep pericolul pe care-l reprezintă. Nu știu dacă toți înțelegem același lucru prin termenul ăsta.
Dintru început, Biserica a fost ecumenică, iar acum face strădanii pentru a redeveni ce trebuia să fie. Să elimine, adică, erorile, să regăsească adevărul. Nu înțeleg de ce e greșită rugăciunea împreună pentru asta. Nu e vorba de a dizolva credința, de a șterge cu buretele dogmele. Cred că nici cei mai dornici de unitate din Biserica Ortodoxă nu s-ar atinge de dogme. Însă prin întrunirile astea ei ne cunosc pe noi și noi pe ei.

E la fel ca pe forum. Stăm cu toții de vorbă și chiar ne rugăm unii pentru alții. Ba poate chiar și împreună pentru o cauză comună.

Ar fi un pericol dacă ecumenismul ar însemna renunțarea la adevărul mărturisit de Biserică, dacă s-ar încerca un fel de punere de acord a „adevărurilor” fiecăruia, dacă s-ar face concesii de dragul împăcării, dacă albul și negrul s-ar întâlni într-un gri spălăcit. Acesta, însă, s-ar numi sincretism, nu ecumenism, fiind o relativizare a adevărului.

Ortodoxia se raportează, mai ales în ultima vreme, la Patristică, la felul în care era înțeleasă credința în primele veacuri. Ea e orientată către surse, nu caută să se modernizeze. Dar poate caută și ea să se redefinească (în conformitate cu adevărul originar), să se autoanalizeze, să înțeleagă unde s-a greșit, căror influențe (mai ales catolice) a fost supusă. Cum ar fi dacă toate confesiunile creștine și-ar da întâlnire în primele veacuri ale creștinătății? Să zicem cu toții: fraților, hai să vedem unde s-a greșit atunci de s-a ajuns la despărțire? Că poate am greșit și noi, și voi...

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Marea inselaciune a sectei adventiste: "moartea pune capat constientei" doctor_faustus Secte si culte 330 03.07.2013 18:09:58
Puterea de a o lua de la capat Alexa12 Generalitati 4 17.12.2012 16:48:18
"Nu ramanem decat cu ceea ce daruim" silverstar Generalitati 10 15.02.2012 12:12:40
Traian Băsescu: Nu rămânem fără electricitate ( Pana cand?) hydro314 Generalitati 0 13.02.2012 20:40:11