Omilie a mitropolitului augustin kandiotis la pomenirea sfântului fotie
Marele Fotie s-a născut în capitala Imperiului Bizantin, în Cetate (Constantinopol), în jurul anului 810. A trăit și a activat în veacul al IX – lea – au trecut deci de atunci mai bine de o mie de ani. A fost educat într-un mediu familial bun. Familia joacă un rol important. Dacă deschidem Viețile Sfinților, vom vedea că toți aceștia pe care îi sărbătorim (Vasilie, Grigorie, Gură de Aur, Fotie…), toți au ieșit din case creștine. Atunci, în casele acelea se făcea rugăciune, priveghere; casa se transforma în biserică. Din astfel de case sfințite au iești Părinții. Atunci din case ieșeau îngeri; astăzi ies demoni. De unde să iasă acum părinți și dascăli? O mare răspundere aveți voi, părinții, care – am spus-o de mii de ori și voi muri cu această durere – pe copiii voștri îi faceți învățători, profesori, generali, avocați; dar niciunul afierosit pentru preot, cleric, misionar! Și dacă englezii, francezii, italienii au trimis jos, în Africa, în acele părți sălbatice, pe cei mai buni copii ai lor, noi nimic.
Așadar, Sfântul Fotie a ieșit dintr-o casă creștină: tatăl evlavios, mama evlavioasă. Erau nobili și după lume. Ce înseamnă nobil? Nu că aveau bogății și funcții. Cea mai mare noblețe este virtutea. Așadar, erau oameni virtuoși și evlavioși. Și cum spuneau și strămoșii noștri, „tot aurul de pe pământ și de sub pământ nu valorează cât virtutea” (Platon, Nόμ. 5,728 A). Cât valorează virtutea nu valorează tot aurul din lume. Dintr-o astfel de casă a ieșit Fotie. Mama lui, Irina, și tatăl lui, Serghie, au fost martiri în perioada iconoclasmului.
Fotie a arătat de mic că va deveni mare. Era un copil – minune, nu era doar deștept; era un geniu. Genii se numesc cei care pot să pătrundă adânc în lucruri și să rezolve cele mai dificile probleme. Precum Olimpul este cel mai înalt munte, tot așa genii sunt marile înălțimi ale cugetării. Odată la o sută, două de ani se naște un geniu. Mari bărbați, staturi înalte, precum erau de pildă Homer, Platon, Aristotel, sau – în epoca noastră – Einstein.
Sfântul Fotie nu era doar un geniu; era și sârguitor. Nu semăna cu acea slugă leneșă din pilda talanților, care a luat talantul și l-a ascuns în pământ. Marele Fotie a cultivat talantul său. Noaptea nu dormea decât puține ore. Studia. Ce studia? Pe scriitorii antici, iar, mai mult, pe Părinții Bisericii: Gură de Aur, Vasilie, Grigorie Teologul… Dar mai înainte de toate o carte o știa pe de rost: Sfânta Evanghelie, Sfânta Scriptură. Geniul și osârdia lui s-au împletit în așa fel, încât el s-a dovedit unul din cei mai mari bărbați ai umanității. A studiat gramatica, poezia, retorica, filozofia, chiar și medicina și orice altă știință. Preda în Constantinopol trecând drept un profesor înțelept.
Foarte devreme a fost luat la palatul împăratului și a ocupat mari funcții la Curtea lui Teofil; a ajuns protospătar (șeful gărzii imperiale), protoasicrit (secretar general al statului) și senator (parlamentar).
|