Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 08.12.2012, 03:50:31
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
Tainele:
1. Ceva ascunse multimilor;
2. Descoperite Sfintilor;
3. Nepatrunse si neincapute mintii.

Doar 2 este corect, 1 si 3 fiind eronate.
Sunt in asentimentul tau. Tainele nu sunt ascunse, ni se arata, sub o forma sau alta, insa nu toti au capacitatea de a contempla ratiunea duhovniceasca a lor, nu tuturor li se descopera intelesul, ci Sfintilor.Facerea este o taina; ea ni se arata (nu ni se explica, ni se arata), insa nu toti o pot patrunde. Sfanta Treime este o taina; ea ni se arata in Scriptura (ni se arata ca Duhul Sfant e Dumnezeu, ca Hristos e Dumnezeu), insa doar traind ceea ce este Dumnezeu (iubire), asa cum au facut-o Sfintii, te poti apropia de intelesul tainic al fiintarii sale. Intruparea Celui ce este Duh este o taina ce li s-a aratat oamenilor, insa nu toti l-au recunoscut pe Hristos, nu toti au patruns taina, iar exemplele pot continua, caci fiecare lucru e o taina si cu atat mai mult o persoana e o taina.
Și le-a răspuns: Vouă vă e dat să cunoașteți taina împărăției lui Dumnezeu, dar pentru cei de afară totul se face în pilde (...)
Căci nu e nimic ascuns ca să nu se dea pe față; nici n-a fost ceva tăinuit, decât ca să vină la arătare (Marcu 4:11,22)

Tainele pot fi patrunse prin lumina dumnezeiasca. Sfantul Maxim Marturisitorul spune: “Dar precum fără trup însuflețit mintal nu ar fi lucrat Cuvântul în chip dumnezeiesc cele ale trupului, la fel nici Duhul Sfânt nu lucrează în Sfinți cunoștințele tainelor, fără puterea cea după fire, care caută și cercetează cunoștința. Deci ori de căutau, ori de căutau cu stăruință, ori de cercetau, ori de cercetau cu stăruință, Sfinții aveau harul ­Duhului, care mișca puterea mintală și rațională a lor spre căutarea și cercetarea celor privitoare la mântuirea sufletului. Fără Duhul nu vedeau nimic din cele duhovnicești, fiindcă nu poate mintea omenească să perceapă fără lumina dumnezeiească cele dumnezeiești și spirituale (...) lumina duhovnicească luminează mintea spre contemplare pentru a înțelege cele mai presus de simțuri”. (Sf. Maxim Mărturisitorul, Răspunsuri către Talasie, Filocalia românească, trad. Pr. D.Stăniloae, Ed. Harisma vol. III, pag. 320)

Last edited by ioanna; 08.12.2012 at 05:14:37.
Reply With Quote
Vechi 08.12.2012, 09:54:31
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de LgMihail Vezi mesajul
Este obositor, chiar epuizant, cand vorbesc cu un neo-teolog (care nu stiu daca a terminat macar teologia), dar care da peste cap mai tot ce am gasit la Sfintii Parinti, nefiind nici pe departe unul dintre ei.
Mutumesc pentru complimente.
Cat despre teologie... consider ca ne termina ea pe noi si nu noi pe ea... ca doar nici un telog nu are (si nu va avea) pretentia eshaustivitatii afirmatiilor despre Adevar. Nici un Sfant Parinte nu afirma ca el a spus TOTUL despre Adevar. Ci telogul adauga noi informatii despre adevar care sunt in asentimentul afirmtaiilor teologilor anteriori.

De asemenea consider ca nu este adecvat sa ma comparati cu Sfintii Parinti, sa ma puneti in rand cu ei... eu sunt un om pacatos care nadajduieste in mila, dragostea, iertarea, tamaduirea, mantuirea si harul Duhului Sfant pe care le daruieste Domnul Iisus Hristos.

Cat despre epuizare consider ca este bine... caci inseamna ca va atingeti limitele, si in general cand omul ajunge la limita putintei sale... atunci cheama ajutorul harului Duhului Sfant al lui Dumnezeu... si bine ar fi sa il cheme spre a face voia LUI Dumnezeu (lasandu-se condus de Sfanta Treime) si nu din dorinta de face voia personala (cu tenta egoista, egocentrista...)

Citat:
La vamile vazduhului intamplarea face ca Vietile Sfintilor si intreaga literatura patristica sa fie pline ochi cu asa ceva.
Poate reusiti sa faceti legatura intre modul sfintilor de a explica pe intelesul omului de rand actiunea patimilor asupra omului (patimile sunt asemenea unor pietre de moara care impiedica avionul incarcat peste greutatea limita sa zboare)... si mitologia greaca a "vamilor".

Dupa moarte (adormire) sufletul omului prin harul Duhului Sfant merge acolo unde a ales: Biserica Triumfatoare (rai) sau iad (iar in iad nu este chihuit de draci ci sufera alaturi de draci precum ei, de lipsa conlucrarii cu harul Duhului Sfant. In iad dracii si oamenii sunt chinuiti de: trufie, madrie, slava desarta, trandavie, invidie, manie, avaritie, desfranare, lacomie... mai bine zis de imposibilitatea implinirii acestor dorinte. Astfel sarsaila cel mandru, precum si oamenii bolnavi de mandrie, sufera pentru ca nu mai are in fata cui sa se impuna, nu mai au in fata cui sa se mandreasca... la fel dracul desfranarii si oamenii bolnavi de desfranare sufera ca nu mai au cu cine si cu ce se desfrana...)

Citat:
Iadul si Raiul exista, atat in dimensiune spirituala cat si in dimensiune materiala, dupa Inviere.
Lungim discutiile daca va intreb diferenta intre Eden, Rai, Imparatia Cerurilor...
Raiul si Iadul sunt in primul rand stari si apoi locuri (loc in inteles duhovnicesc si nu in inteles spatial asa cum percepem noi spatiul in aceasta viata).
Cat despre "Cerul cel nou si pamantul cel nou", Raiul deplin care va fi dupa a doua venire a Domnului, dupa Judecata finala (in sens tamaduitor evident si nu in sens juridic) la fel se poate discuta mult...
Da, privit din punctul nostru de vedere uman, in prezent putem vori de Raiul asociat Bisericii Triumfatoare (unde sunt ingerii buni, sufletele sfintilor si a celor mantuiti si care au o existenta prin care slavesc pe Dumnezeu, insa nedeplinca caci nu au inviat inca in trup)... deci acest Rai de care vorbim este nedeplin (caci inca nu este facut de Dumnezeu "cerul nou si pamantul nou", intrucat "cerul si pamantul (acesta) vor trece"; si nu au inviat inca, in trup transfigurat, toti mortii intru Hristos Iisus, ci doar putini... cei mentionati in Evanghelia dupa Matei - intre care a fost si Sfantul Moise - iar din Biserica stim ca doar Maica Domnului este inviata in trup pnevmatizat).

Citat:
iertati - dar cu Ortodoxia am vazut ca prea putin aveti de-a face -, dar nu va inteleg pozitia: catolic? om de stiinta? bagator in seama?
Nu am de ce sa va iert intrucat afirmatiile dvs la adresa mea (fie pozitive fie negative) au valoare nula.
Oricum, nu pot tolera atacurile la persoana, de aceea daca nu puteti sustine o polemica civilizata (fara injurii, calomnii, denigrari etc) voi scrie admin-ului sa ia masuri adecvate.
Dvs alegeti, ori discutati civilizat pe forum (cu mine sau cu oaricale alt user) ori suportati consecintele.

Citat:
Incredeti-va in mintea dumneavoastra, la fel ca umanistii, si veti sfarsi ca ei.
Ma incred in "mintea lui Hristos"... in Sfanta Sa Biserica, in Sfintele Taine, in Sfintii Parinti, in Sfanta Traditie... mai ales in harul Duhului Sfant.

Consider ca orice demers teologic (care este atemporal evident) trebuie sa aiba la baza modelul si metodologia Sfantului Pavel: "iar propovaduirea mea nu sta in cuvinte de induplecare a intelepciunii omenesti ci in ADEVERIREA DUHULUI si a PUTERII" (I Cor 2) lui Dumnezeu Tatal intru Hristos Iisus prin harul Duhului Sfant.

Doamne ajuta.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";
Reply With Quote
Vechi 08.12.2012, 09:56:06
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Sunt in asentimentul tau. Tainele nu sunt ascunse, ni se arata, sub o forma sau alta, insa nu toti au capacitatea de a contempla ratiunea duhovniceasca a lor, nu tuturor li se descopera intelesul, ci Sfintilor.Facerea este o taina; ea ni se arata (nu ni se explica, ni se arata), insa nu toti o pot patrunde. Sfanta Treime este o taina; ea ni se arata in Scriptura (ni se arata ca Duhul Sfant e Dumnezeu, ca Hristos e Dumnezeu), insa doar traind ceea ce este Dumnezeu (iubire), asa cum au facut-o Sfintii, te poti apropia de intelesul tainic al fiintarii sale. Intruparea Celui ce este Duh este o taina ce li s-a aratat oamenilor, insa nu toti l-au recunoscut pe Hristos, nu toti au patruns taina, iar exemplele pot continua, caci fiecare lucru e o taina si cu atat mai mult o persoana e o taina.
Și le-a răspuns: Vouă vă e dat să cunoașteți taina împărăției lui Dumnezeu, dar pentru cei de afară totul se face în pilde (...)
Căci nu e nimic ascuns ca să nu se dea pe față; nici n-a fost ceva tăinuit, decât ca să vină la arătare (Marcu 4:11,22)

Tainele pot fi patrunse prin lumina dumnezeiasca. Sfantul Maxim Marturisitorul spune: “Dar precum fără trup însuflețit mintal nu ar fi lucrat Cuvântul în chip dumnezeiesc cele ale trupului, la fel nici Duhul Sfânt nu lucrează în Sfinți cunoștințele tainelor, fără puterea cea după fire, care caută și cercetează cunoștința. Deci ori de căutau, ori de căutau cu stăruință, ori de cercetau, ori de cercetau cu stăruință, Sfinții aveau harul *Duhului, care mișca puterea mintală și rațională a lor spre căutarea și cercetarea celor privitoare la mântuirea sufletului. Fără Duhul nu vedeau nimic din cele duhovnicești, fiindcă nu poate mintea omenească să perceapă fără lumina dumnezeiească cele dumnezeiești și spirituale (...) lumina duhovnicească luminează mintea spre contemplare pentru a înțelege cele mai presus de simțuri”. (Sf. Maxim Mărturisitorul, Răspunsuri către Talasie, Filocalia românească, trad. Pr. D.Stăniloae, Ed. Harisma vol. III, pag. 320)
Multumesc pentru completare Ioana.

Doamne ajuta.
Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos spre a face voia LUI si nu pe a noastra.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";
Reply With Quote
Vechi 08.12.2012, 13:40:57
LgMihail's Avatar
LgMihail LgMihail is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.11.2012
Implicit

@ Ioanna, tot nu am inteles... de ce tainele nu ar fi ascunse multimilor? Mi se pare halucinant modul in care incercati sa ma contraziceti, evitand pur si simplu sa ganditi... Cate miliarde sunt ortodocsi?! Sin din acestia ortodocsi, cati stiu si cuprind TAINE ale lui Dumnezeu? Foarte putini, anume un numar extraordinar de mic! Noi cei de fata am auzit despre ele ori le-am citit, asa cum le-au primit Sfintii (unii se pare ca le dau la o parte...). Deci, si noi ne clasam la "multimile" care nu le cunosc. Multime = mirenime = prostime (dupa sensurile autentice ale cuvintelor). De aceea poporul era numit mirenime ori prostime.

"O, adâncul bogăției și al înțelepciunii și al științei lui Dumnezeu! Cât sunt de necercetate judecățile Lui și cât sunt de nepătrunse căile Lui! (Rom; 15,33)"

Cautati de asemenea si cititi Psaltirea... Ceea ce fac acum mi se pare jenant.

@ Eugen7
Ati fost total pe langa ceea ce se cheama "a raspunde" sau "a contrargumenta".
Am observat acest comportament care va descalifica total ca si partener de discutie: Evitati sa raspundeti la multe parti din mesajul meu, iar cele la care raspundeti, o faceti intr-o maniera evaziva, ca mai apoi sa degenerati intr-un demers aparent duhovnicesc si sa se piarda orice subiect existent...

Nu, va contrazic: atata vreme cat ceea ce vorbiti intra in contradictie cu Sf. Parinti si Sf. Traditie, nu aveti de-a face cu ei. Va pot deranja afirmatiile mele, dar reprezinta tragica realitate.
Sfintii Parinti (de la Pidalion pana la Cosma Etolul si mai departe) spun ca pe papa sa-l dam anatemei si sa-l blestemam! Nimic mai mult, nimic mai putin! Dumneavoastra incercati sa "scuzati" niste fragmente teologice CLARE si CERTE, iar in schimb il absolutizati pe singurul sfant stiintific - Luca al Crimeei. Stiintific la vremea lui, caci astazi si el este depasit.

Aveti o intelegere complet pe dos. Sunteti convins ca faceti voia lui Dumnezeu, atata timp cat intrati in contradictie cu aproape mai toti "inaintasii" dumneavoastra - teologi si Sf. Parinti?
Pacatele de care vorbiti ar trebui sa vadeasca o smerenie si sa evitati sa mai vorbiti de la dumneavoastra si mai mult de la Sfinti. Iar de-i veti stalci, va vor paste pedepsele de la sfarsitul Apocalipsei, cele pecetluite de Sf. Ioan pentru cei ce ar intraznic sa modifice ceva din revelatiile sale.

Poate veti reusi domnia voastra sa intelegeti originea comuna a tuturor religiilor si faptul ca Sf. Parinti - in frunte cu Sf. Vasile cel Mare - afirmau la vremea lor: "Grecii au luat de la Moise!" si astronomie, si doctrine si multe altele.

Despre vamile vazduhului:

Demonii se găsesc în văzduh, adică în spațiul de sub cer, pe suprafața pământului și în iad. "Întinderea dintre cer și pământ, tot abisul pe care îl vedem cu ochii, văzduhul, pământul, servesc drept sălășluire duhurilor necurate, alungate din Cer" (Sf. Ignatie Brianceaninov).

În Cartea lui Iov, satana este înfățișat ca rătăcind pe întinderea nemărginită a pământului. El cutreieră pământul "dând târcoale, chinuit fiind de o ură neîncetată față de neamul omenesc" (Iov 1, 7).

Sfântul Apostol Pavel numește pe demoni "duhurile răutății, care sunt în văzduhuri" (Efes 6, 12), iar pe căpetenia lor "stăpânul văzduhului" (Efes. 2,2).

Edenul a fost creat de Dumnezeu pe Pamant, intre Tigru si Eufrat. Sfintii Parinti presupun ca ridicarea la cer a Edenul s-a facut undeva in apropiere de potop. Raiul este dimensiunea spirituala a Imparatiei Cerurilor, ca un loc de asteptare pentru sufletele dreptilor. Imparatia Cerurilor a inceput la Invierea lui Hristos si se va arata deplin la a doua a Sa venire.

Acestea in schimb nu au nici o legatura cu ce v-am zis... Ati inceput sa-mi spuneti lucruri pe care le stiu prea bine, doar ca sa umpleti pagina...

Cu toate acestea, intrebarea mea era perfect adecvata. Nu va inteleg pozitia, iar faptul ca nu v-o puteti exprima arata mari probleme.

Din nou: sunteti ecumenist? intrati in contradictie cu Apostolii, Sfintii Parinti si tot soborul dreptilor de pana astazi.

Sunteti un inrait pasionat de stiinte zadarnice? Intrati in contradictie cu doi mari sfinti: Sf. Teofan Zavoratul (sec 19) si Sf. Vasilie cel Mare (sec 4):

"Adevărul lui Dumnezeu este simplu; cum să se îndeletnicească mintea trufașă cu el? Mai bine să născocească de-ale sale. Este mai original, deși aceste născociri sunt slabe ca pânza de păianjen. Ca să vedeți ca așa este, uitați-vă la teoriile cosmogonice actuale: seamănă cu aiurarea unui om beat sau care vorbește în somn. Dar cât de bune par ele celor care le-au inventat! Câte puteri și cât timp se irosesc pentru asta – și totul în zadar!
Lucrul s-a săvârșit simplu: “A zis, și s-au făcut; a poruncit, și s-au zidit”. Mai bine de atât n-o să descopere nimeni". (Sf. Teofan Zavoratul)

"Să vădesc deșertăciunea învățăturii filosofilor profani sau să laud adevărul învățăturii noastre?
Multe au grăit filosofii eleni despre natură, dar nici una din ideile lor n-a rămas neclintită și nerăsturnată; totdeauna ideile celui de al doilea au surpat ideile celui dintâi, așa că nu mai e nevoie să le vădesc deșertăciunea lor; e îndestulătoare combaterea unora de către alții." (Sf. Vasile cel Mare)

Dar si mai departe, acelasi:

"Dacă am încerca acum să vorbim de toate câte spun acești învățați, am cădea și noi în aceeași pălăvrăgeală ca ei. Noi însă să-i lăsăm pe acești învățați să se lupte între ei."

Clar. Va indemn frateste sa va revizuiti pozitia si sa luati mai bine aminte la voia pe care o impliniti. A spune: "fac voia Ta Doamne" e tot una cu a spune un "Doamne,Doamne" fara substanta.

Eu ma retrag intru smerenie, ca unul ce nu ma pot lupta cu morile de vant. Va las sa va subscrieti unii pe altii si sa va dati dreptate cat doriti.

Totodata, maniera de "dezbatere civilizata de la Oxford" nu are nici o legatura cu "metodologia Sf. Parinti". Ce faceti domnia voastra este: "sa vorbim mult, dar sa nu spunem nimic, ca sa para ca ne intelegem perfect (ortodox, cu catolic, cu ateu, s.a.m.d.)"

Maniera de polemica a Sf. Parinti e un pic diferita:
Incepand cu palma Sf. Nicolae si continuand cu afirmatia Sf. Ioan Gura de Aur:

"Dar pentru că a venit acum vorba despre hulă, vreau să cer de la voi toți o singură răsplată pentru această cuvântare: ca să-mi mustrați pe cei care hulesc în cetate. Dacă auzi pe cineva hulind la răspântie sau în for, du-te la el și dojenește-l; și chiar dacă trebuie să-l lovești, nu pregeta: isbește fața lui cu palma, lovește gura lui, și sfințește-ți mâna ta prin această lovitură."

Doamne-ajuta!
"Atunci, de mii de ori daca vei fi incercat si ispitit de Satana, pentru a-ti lua credinta, tu sa preferi de mii de ori sa mori decat sa dai ascultare cunoasterii. Astfel ti se va dechide poarta tainelor. Si te vei minuna intelegand ca mai inainte erai legat cu lanturile cunoasterii iar acum zbori cu aripi dumnezeiesti deasupra pamantului. Si respiri alt aer, al libertatii, de care ceilalti sunt lipsiti. " (Gheron Iosif)
Reply With Quote
Vechi 08.12.2012, 13:44:09
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Ceea ce fac acum mi se pare jenant.
Te-as ruga pe viitor sa nu mi te adresezi, pentru ca nu vei primi raspuns la intrebarile tale, deci n-are sens sa-ti pierzi timpul tastand,cand ai putea face ceva util, cum e lecturarea teologiei dogmatice ortodoxe a pr. Staniloae,daca tot esti interesat de "taine". Ti-am promis ignorul, ma tin de cuvant si m-as bucura sa fie reciproc.

Last edited by ioanna; 08.12.2012 at 13:48:27.
Reply With Quote
Vechi 08.12.2012, 13:49:07
LgMihail's Avatar
LgMihail LgMihail is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.11.2012
Implicit

Citat:
Te-as ruga pe viitor sa nu mi te adresezi, pentru ca nu vei primi raspuns la intrebarile tale, deci n-are sens sa-ti pierzi timpul, cand ai putea face ceva util, cum e lecturarea teologiei dogmatice ortodoxe, a pr. Staniloae,daca tot esti interesat de "taine". Ti-am promis ignorul, ma tin de cuvant si m-as bucura sa fie reciproc.
Eu am crezut c-am fost clar... Totusi repet ce am spus in mesajul meu precedent:

"Eu ma retrag intru smerenie, ca unul ce nu ma pot lupta cu morile de vant. Va las sa va subscrieti unii pe altii si sa va dati dreptate cat doriti."

Plus ca, indirect mesajul imi era adresat mie.... :))

Oricum, vedeti pe unde mai posteaza Eugen7 si nu omiteti sa-i dati dreptate. Are nevoie de fani si sustinatori. Hexaimeronul nu are fani sau fan-club, ci are impreuna-nevoitori in lecturi si scrieri. Dar din cate vad, domnia voastra va apropiati tot mai mult de un fan-club al domnului Eugen.
"Atunci, de mii de ori daca vei fi incercat si ispitit de Satana, pentru a-ti lua credinta, tu sa preferi de mii de ori sa mori decat sa dai ascultare cunoasterii. Astfel ti se va dechide poarta tainelor. Si te vei minuna intelegand ca mai inainte erai legat cu lanturile cunoasterii iar acum zbori cu aripi dumnezeiesti deasupra pamantului. Si respiri alt aer, al libertatii, de care ceilalti sunt lipsiti. " (Gheron Iosif)
Reply With Quote
Vechi 08.12.2012, 13:51:53
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
"Eu ma retrag intru smerenie, ca unul ce nu ma pot lupta cu morile de vant. Va las sa va subscrieti unii pe altii si sa va dati dreptate cat doriti."
Drum bun si cale batuta.
Reply With Quote
Vechi 08.12.2012, 13:53:19
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Maniera de polemica a Sf. Parinti e un pic diferita:
Incepand cu palma Sf. Nicolae si continuand cu afirmatia Sf. Ioan Gura de Aur:

"Dar pentru că a venit acum vorba despre hulă, vreau să cer de la voi toți o singură răsplată pentru această cuvântare: ca să-mi mustrați pe cei care hulesc în cetate. Dacă auzi pe cineva hulind la răspântie sau în for, du-te la el și dojenește-l; și chiar dacă trebuie să-l lovești, nu pregeta: isbește fața lui cu palma, lovește gura lui, și sfințește-ți mâna ta prin această lovitură."
Si uite asa Sfintii Parinti ajung niste "batausi" de maidan care se impun prin "cafteala" si nu prin sfintenia vietii intru Hristos Iisus prin harul Duhului Sfant... si care si-au obtinut sfintenia nu prin conlucrare cu harul Duhului Sfant ci prin ostracizarea altor oameni, prin bataile fizice administrate altor oameni.

Daca ar fi pertinente afirmatile pe care le faceti atunci la Primul Sinod Apostolic precum si la sinoadele urmatoare cei prezenti nu ar mai fi afirmat "parutu-sa Duhului Sfant si noua" ci ar fi spus "parutu-sa ca ciomagelile fizice pe care le-am administrat asigura cultivarea ignorantei existentiale, inclusiv a celei duhovnicesti".

Pentru acest indemn belicos voi sesisa admin-ul intrucat consider inadmisibil un asemnea indemn la violenta fizica, inclusiv in cadrul acestui forum.

De asemenea rog si ati useri sa nu tolereze manifestarile necilizate, inclusiv pe acest forum. Cine nu respecta minime regului de polemica civilizata, cine indeamna si promoveaza violenta, atacurile la persoana, denigrarile, calomniile etc trebuie ajutat fie sa se comporte civilizat fie sa aiba aceasta atitudine inadecvata acolo unde i se permite.

Citat:
Doamne-ajuta!
Doamne ajuta.
Harul Domnului nostru Iisus Hristos sa fie cu noi cu toti spre face voia LUI si nu pe a noastra.

Last edited by Eugen7; 08.12.2012 at 13:55:21.
Reply With Quote
Vechi 08.12.2012, 14:07:17
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
Pentru acest indemn belicos voi sesisa admin-ul intrucat consider inadmisibil un asemnea indemn la violenta fizica, inclusiv in cadrul acestui forum.
Din aceeasi predica:
Dar nu e ciudat, când vedem o bătaie în piață, să ne ducem acolo și să împăcăm pe cei ce se bat: (dar ce vorbesc de bătaie? dacă am vedea că a căzut un măgar, toți punem mâna și deopotrivă ne grăbim să-l ridicăm în picioare), iar de frații, cari pier să nu avem nici o grijă? Măgarul e hulitorul, care neputând duce povara mâniei sale, s’a poticnit; du-te, ridică-l cu vorba, cu fapta, cu blândețea, cu strășnicia; să fie leacul felurit. Și dacă în astfel vom orândui ale noastre, și ne vom îndeletnici cu îndreptarea semenilor noștri, în curând, când se vor fi învățat și ei să primească dojenile noastre, le vom fi plăcuți și ne vor simți lipsa, și ceea ce e mai presus de toate, ne vom înfrupta din bunurile puse la păstrare, de care deie Domnul să avem cu toții parte, prin harul și bunătatea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care și cu care se cuvine Tatălui și Duhului Sfânt slavă, putere și mărire, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.https://saccsiv.wordpress.com/2012/0...ra/#more-15469

Ca se pun citate extrase din context, nu ma mir, insa ce facem cu cei care se cred indreptatiti sa aplice corectii fizice, vazandu-se atat de "drepti" incat ajungi sa-i compatimesti?

Citat:
De asemenea rog si ati useri sa nu tolereze manifestarile necilizate, inclusiv pe acest forum.
Ignorul e cea mai buna solutie. Are rol pedagogic, cel ignorat avand posibilitatea de a medita in liniste la ce a facut, daca a gresit.

Last edited by ioanna; 08.12.2012 at 14:10:52.
Reply With Quote
Vechi 08.12.2012, 14:14:51
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Din aceeasi predica:
Dar nu e ciudat, când vedem o bătaie în piață, să ne ducem acolo și să împăcăm pe cei ce se bat: (dar ce vorbesc de bătaie? dacă am vedea că a căzut un măgar, toți punem mâna și deopotrivă ne grăbim să-l ridicăm în picioare), iar de frații, cari pier să nu avem nici o grijă? Măgarul e hulitorul, care neputând duce povara mâniei sale, s’a poticnit; du-te, ridică-l cu vorba, cu fapta, cu blândețea, cu strășnicia; să fie leacul felurit. Și dacă în astfel vom orândui ale noastre, și ne vom îndeletnici cu îndreptarea semenilor noștri, în curând, când se vor fi învățat și ei să primească dojenile noastre, le vom fi plăcuți și ne vor simți lipsa, și ceea ce e mai presus de toate, ne vom înfrupta din bunurile puse la păstrare, de care deie Domnul să avem cu toții parte, prin harul și bunătatea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care și cu care se cuvine Tatălui și Duhului Sfânt slavă, putere și mărire, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.https://saccsiv.wordpress.com/2012/0...ra/#more-15469
Multumim Ioana, pentru referinta la predica Sfantului Ioan Gura de Aur.
Chiar daca Sfantul Nicolae "i-a scapat o palma lui Arie" totusi acest lucru nu a "validat" folosirea violentei fizice in cadrul Sfintelor Sinoade.
Multi Sfinti au preferat martiriul dacat sa se impuna prin violenta fizica... Sfantul Maxim Marturisitorul este doar un exemplu...

Hristos Iisus insusi ii spune Sfantului Petru care taiase urechea lui Malhus: "Petre baga sabia ta in teaca, sau nu stii ca EU pot cere Tatalui Meu 12 legiuni de ingeri" daca as dori ciomageala...

Doamne ajuta.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Religia in scoli Maria_1 Generalitati 13 09.03.2012 15:08:56
Religia ne-Ortodoxă a lui O. T. doctor_faustus Alte Religii 39 12.12.2010 11:59:23
Religia New-Age doctor_faustus Alte Religii 0 31.10.2010 10:43:02
Religia in scoala Marius22 Generalitati 28 18.05.2010 14:35:24