Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Intrebari utilizatori
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 06.01.2012, 03:46:43
tabitha's Avatar
tabitha tabitha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2011
Locație: usa
Religia: Ortodox
Implicit

Treaba asta cu ora 24 si cu mancatul, s-a mai explicat... nu inseamna ca trebuie neaparat sa mananci pana la ora aia, desi, de Revelion ai toate sansele sa o faci! Insa, daca vrei sa zici ca vreo 3 zile nu trebuie sa mananci, sau trebuie sa mananci de post inainte de liturghia de duminica, cred ca e complet gresit.

Eu una apreciez un preot care se retine sa nu mai manance nimic dupa ora respectiva, pentru ca a doua zi trebuie sa tina Sf. Liturghie. Si NU apreciez un preot care petrece lumeste de revelion (cap-coada) si a doua zi nici nu mai da pe la biserica (bine ca are cine sa-i tina locul!).
Reply With Quote
Vechi 06.01.2012, 14:51:30
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirela.t Vezi mesajul
Treaba asta cu ora 24 si cu mancatul, s-a mai explicat... nu inseamna ca trebuie neaparat sa mananci pana la ora aia, desi, de Revelion ai toate sansele sa o faci! Insa, daca vrei sa zici ca vreo 3 zile nu trebuie sa mananci, sau trebuie sa mananci de post inainte de liturghia de duminica, cred ca e complet gresit.

Eu una apreciez un preot care se retine sa nu mai manance nimic dupa ora respectiva, pentru ca a doua zi trebuie sa tina Sf. Liturghie. Si NU apreciez un preot care petrece lumeste de revelion (cap-coada) si a doua zi nici nu mai da pe la biserica (bine ca are cine sa-i tina locul!).
mai inainte de a fi preot, parintele este si el OM! Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 06.01.2012, 15:18:28
OmuBun
Guest

Implicit

Citat:

Haidem sa ne intelegem ca prea suntem confuzi. Eu nu vorbesc de preoti buni si de preoti rai. Nu am dreptul asta. Poate in sufletul meu ii mai categorisesc si ma feresc sa ajung acolo unde mi se pare mie ca ceva nu-i chiar in regula, dar daca Dumnezeu inca ii mai ingaduie sa tina sf. liturghie, inseamna ca stie El de ce. Spunea un batran staret nu demult despre preotii care ajung subiect de barfa ca acestia sunt precum unii pomi roditori care insa mai au cate o creanga uscata sau plina de omizi. Totusi, cu totii alergam sa gustam din fructele curate si ademenitoare, ignorand uscaciunea anumitor crengi.
Pe mine altceva ma surprinde, aici:
Citat:
Mai intii despre tipic si rinduiala din BOR privind conditiile necesare pt. slujire (din partea preotilor) si mai apoi despre cine are dreptul moral sa scrie articole si daca avem dreptul si competenta de a judeca ceva scris ca si articol.

De asemenea , precizez pt. a nu stiu cita oara ca eu nu fac parte dintre userii care obisnuiesc sa linguseasca, sa blagosloveasca cu fatarnicie sau facind uz de falsa smerenie si credinta sa ma port cu ,,manusi" ca sa nu se supere cumva vreun frate pe mine !
Rostul meu , aici, este sa am marea grija de a scrie ceea ce este in primul rind adevarat si mai apoi si corect.
Ca exista frati care nu suporta adevarul ... asta este numai problema lor ! Daca cineva pune o intrebare , se presupune ca trebuie sa aibe educatia si credinta necesara sa accepte un raspuns corect chiar daca acesta nu este cel pe care il astepta premeditat !
Eu inteleg de aici o deplina incredere fata de sfantul Adevar, pe care ar trebui sa-l intelegem si noi, cei mai putin cunoscatori si eventual...needucati...

Citat:
Citat:
Citat:
Reply With Quote
Vechi 06.01.2012, 15:32:59
OmuBun
Guest

Implicit

Citat:

Haidem sa ne intelegem ca prea suntem confuzi. Eu nu vorbesc de preoti buni si de preoti rai. Nu am dreptul asta. Poate in sufletul meu ii mai categorisesc si ma feresc sa ajung acolo unde mi se pare mie ca ceva nu-i chiar in regula, dar daca Dumnezeu inca ii mai ingaduie sa tina sf. liturghie, inseamna ca stie El de ce. Spunea un batran staret nu demult despre preotii care ajung subiect de barfa ca acestia sunt precum unii pomi roditori care insa mai au cate o creanga uscata sau plina de omizi. Totusi, cu totii alergam sa gustam din fructele curate si ademenitoare, ignorand uscaciunea anumitor crengi.
Pe mine altceva ma surprinde, aici:
Citat:
Mai intii despre tipic si rinduiala din BOR privind conditiile necesare pt. slujire (din partea preotilor) si mai apoi despre cine are dreptul moral sa scrie articole si daca avem dreptul si competenta de a judeca ceva scris ca si articol.

De asemenea , precizez pt. a nu stiu cita oara ca eu nu fac parte dintre userii care obisnuiesc sa linguseasca, sa blagosloveasca cu fatarnicie sau facind uz de falsa smerenie si credinta sa ma port cu ,,manusi" ca sa nu se supere cumva vreun frate pe mine !
Rostul meu , aici, este sa am marea grija de a scrie ceea ce este in primul rind adevarat si mai apoi si corect.
Ca exista frati care nu suporta adevarul ... asta este numai problema lor ! Daca cineva pune o intrebare , se presupune ca trebuie sa aibe educatia si credinta necesara sa accepte un raspuns corect chiar daca acesta nu este cel pe care il astepta premeditat !
Eu inteleg de aici o deplina incredere fata de sfantul Adevar, pe care ar trebui sa-l intelegem si noi, cei mai putin cunoscatori si eventual...needucati...

Citat:
In noaptea de anul nou , pina la ora 24 , preotul ca si mireanul poate minca . Ca sa poata savirsi Sf. Liturghie nu are voie sa mai manince dupa aceasta ora . Daca a mincat ceva sau a baut o lacrima de orice atunci s-a zis cu savirsirea slujbei.
Citat:
Asadar , daca ti ziua astronomica , atunci este clar ca poti minca in ziua anterioara impartasaniei pina la ora 24.00 a acestei zile, ca pina aici tine (…)Deci corect, in ziua anterioara impartasaniei poti minca pina la ora 24.00 pt. ca in ziua urmatoare (care incepe dupa ora 24.00) sa ne putem impartasi .
Eu cred ca timpul este relativ, iar daca facem din timp o lege mai mare decat credinta in Dumnezeu, riscam sa nu mai intelegem nimic.
Haideti sa luam exemplul urmator: De Sfintele Pasti, preotul si mireanul trebuie sa vina la sf liturghie in jurul orei 23.30 - 24.00. Deci, dupa regula scrisa mai devreme, poate linistit sa se impartaseasca la sfarsitul liturghiei, ca doar n-a mancat dupa 12 noaprea, nu-i asa? Eu am invatat ca nu ai voie sa te impartasesti (preot sau mirean, nu conteaza), daca nu ai reusit sa dormi macar 10-15 minute intre timp (exceptie facand persoanele accidentate grav sau cine stie ce alte asemenea cazuri, cand pot primi dezlegare pentru sf impartasanie. Altfel NU E BINE. Degeaba m-am oprit din mancat la ora 20, daca n-am dormit nici o secunda pana la primirea sf impartasanii.

Citat:
In orice caz sa nu uiti ca indiferent de taria mesajelor mele (taria si modul de exprimare cu care le sustin) nu am ca scop batjocorirea vreunui user . Nu acesta este scopul meu aici pe forum !
Eu am treaba cu adevarurile care se vehiculeaza pe aici pe forum(ca ce sa ne facem cu minciunile ? de acestea suntem satui sau ar trebui sa fim satui cu totii) , cu inselarile despre care nici nu banuim ca am fi in ele si despre stratagemele de la inceput gindite si puse in joc pt. situatiile in care nu suntem adulati sau lingusiti sau macar incuviintati asa cum ne dorim noi .
Exact despre aceste adevaruri vreau sa vorbim, iar pentru o astfel de invatatura, eu indraznesc sa nu incuviintez, fiindca nu mi se pare corect!

Last edited by OmuBun; 06.01.2012 at 15:36:54.
Reply With Quote
Vechi 06.01.2012, 15:39:45
OmuBun
Guest

Implicit

Imi cer scuze, nu stiu de ce am ajuns sa postez mesajul inainte de a-l fi terminat.
Reply With Quote
Vechi 06.01.2012, 16:37:37
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de OmuBun Vezi mesajul
Imi cer scuze, nu stiu de ce am ajuns sa postez mesajul inainte de a-l fi terminat.

Cu multa iertare si ingaduinta inaintea dumneata frate iti spun din capul locului ca multe nu sti , dar in ciuda aparentelor si mai multe nici nu voiesti sa sti .
Ai deviat subiectul de discutie de la timp la somn . Una-i una si alta-i alta . Cind vom ajunge la somn vom discuta si asta . Deocamdata s-a pus problema de mincat si mincare . Vad ca dumneata o deviezi spre mincarime . Nu-i inca timpul !
Vechi 06.01.2012, 17:09:56
OmuBun
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Cu multa iertare si ingaduinta inaintea dumneata frate iti spun din capul locului ca multe nu sti , dar in ciuda aparentelor si mai multe nici nu voiesti sa sti .
Ai deviat subiectul de discutie de la timp la somn . Una-i una si alta-i alta . Cind vom ajunge la somn vom discuta si asta . Deocamdata s-a pus problema de mincat si mincare . Vad ca dumneata o deviezi spre mincarime . Nu-i inca timpul !
Daca am pretins vreodata ca ceea ce stiu, este batut in cuie, imi cer iertare din tot sufletul meu. Eu stiu "cate ceva" si sunt convins ca sunt atatia altii care stiu mult mai multe decat mine. Imi propun insa sa invat cat pot de pe unde pot. Acolo unde constat ca omul stapaneste bine sfintele invataturi, sunt numai urechi. Se intampla insa cand ajungem sa pretindem si sa insistam ca stapanim aceste invataturi mult mai bine decat altii, care sunt asa si asa, sau dimpotriva, nu sunt nu-stiu-cum, sau nu au "calitati bune"... Mie mi-e foarte usor sa ma joc cu cuvintele, dar mi-e frica sa ma joc de-a invatatorul.
Nu cred ca am deviat subiectul si nu stiu ce-ar fi trebuit sa fac sa aduc subiectul pe fagasul lui: sa astept sa "treaca somnul"? Timpul este relativ. Daca sunt doua biserici la distanta de 1 Km, dar despartite de granita unei tari a caror ora difera, unde este Adevarul caruia ne supunem? De Sfintele Pasti, unele biserici incep Sf Inviere dupa ora veche, adica la ora 01.00. Ce sa facem atunci, sa ne orientam dupa timpul in care am baut ultimul... sprit?...
Cred ca mai important decat timpul, este ca, intre ultima inghititura luata, si primirea sf impartasanii, sa existe neaparat o perioada de somn. Eu asa am fost invatat de strabunii mei si am toate motivele sa cred ca stiau bine oranduielile bisericii noastre ortodoxe.
Reply With Quote
Vechi 06.01.2012, 18:03:19
Annyta
Guest

Implicit O parere

Eu sunt mai putin cunoscatoare a teoriei despre practica bisericeasca. Am invatat si eu la inceput de la parinti/ bunici, mai apoi de la preoti (din predicile lor sau din raspunsuri la intrebarile directe). Am mai citit si unele carti gen "Ne vorbeste parintele Cleopa" etc. Si de aici, de pe forum poti sa mai afli cate ceva, desi de cele mai multe ori opiniile sunt contradictorii sau cel putin diferite si atunci doar solidarizez (in gand sau in scris) cu cei care au aceleasi pareri cu mine (pareri formate anterior topicelor).

Pe scurt eu am incredere in parintele meu duhovnic (pe care il stiu de vreo 9 ani) si impreuna cu care incerc sa merg pe drumul mantuirii (prin ascultare, mers la biserica - a devenit chiar o necesitate, mi-e dor cand lipsesc - , post, spovedanie, euharistie etc.)

Nu mi-am pus niciodata problema serios cum isi traieste dansul viata, nici nu am vreun semn ca ar face ceva care nu cadreaza cu preotia, dar nici nu stau sa ma intreb pana la ce ora mananca el in ziua anterioara slujirii Sf Liturghii.

Ca om, nici un preot nu este perfect. Dar parintele Cleopa spunea cred ca harul primit o data cu taina hirotonisirii este acealsi... chiar daca preotul ar fi de ex betiv dar te spovedeste si iti iarta pacatele, taina spovedaniei e valida... Asa am retinut eu.

Normal ca ne dorim preoti-model pe care sa ii urmam, dar eu nu am dorinta de a-i cerceta/ judeca in amanunt pentru ca in mod normal ei stiu mai bine cum si ce au de facut. Mi se pare ciudat sa judecam ca unii duhovnici ar fi mai indulgenti, sau chiar "incompetenti" - cum scria cineva "daca orb pe orb calauzeste, vor cadea amandoi in groapa". Normal ca la un moment dat in viata fiecare poate sa isi aleaga duhovnicul care i se potriveste - in aceasta situatie nu vad de ce sa-i judeci pe ceilalti. Dumnezeu ne-a lasat diferiti, deci exista tratatmente diferite pentru fiecare dintre noi (nu contradictorii, dar nici identice).

Eu cred ca daca esti de buna credinta (chiar daca mai putin informat) si incerci permanent sa te indrepti, Dumnezeu te ajuta, te lumineaza, te calauzeste asa cum crede El de cuviinta. Sa speram ca in timp vom deveni mai buni, mai credinciosi, mai constienti, mai curati, mai iubitori etc.

Cu ce masura judecam, vom fi judecati... parca asa se zice.

Nu prea imi plac mie cei care incearca sa impuna anumite invataturi sau pareri. Pana la urma adevarul absolut este (la) Dumnezeu si timpul ne va demonstra unde/ cand am gresit sau am avut dreptate... daca o fi important sa avem dreptate...
Reply With Quote
Vechi 06.01.2012, 20:19:52
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de OmuBun Vezi mesajul
Daca am pretins vreodata ca ceea ce stiu, este batut in cuie, imi cer iertare din tot sufletul meu. Eu stiu "cate ceva" si sunt convins ca sunt atatia altii care stiu mult mai multe decat mine. Imi propun insa sa invat cat pot de pe unde pot. Acolo unde constat ca omul stapaneste bine sfintele invataturi, sunt numai urechi. Se intampla insa cand ajungem sa pretindem si sa insistam ca stapanim aceste invataturi mult mai bine decat altii, care sunt asa si asa, sau dimpotriva, nu sunt nu-stiu-cum, sau nu au "calitati bune"... Mie mi-e foarte usor sa ma joc cu cuvintele, dar mi-e frica sa ma joc de-a invatatorul.
Nu cred ca am deviat subiectul si nu stiu ce-ar fi trebuit sa fac sa aduc subiectul pe fagasul lui: sa astept sa "treaca somnul"? Timpul este relativ. Daca sunt doua biserici la distanta de 1 Km, dar despartite de granita unei tari a caror ora difera, unde este Adevarul caruia ne supunem? De Sfintele Pasti, unele biserici incep Sf Inviere dupa ora veche, adica la ora 01.00. Ce sa facem atunci, sa ne orientam dupa timpul in care am baut ultimul... sprit?...
Cred ca mai important decat timpul, este ca, intre ultima inghititura luata, si primirea sf impartasanii, sa existe neaparat o perioada de somn. Eu asa am fost invatat de strabunii mei si am toate motivele sa cred ca stiau bine oranduielile bisericii noastre ortodoxe.
Farte, hai sa nu o mai dam la intors si sa spunem, lucrurilor pe nume : eu sunt acrit de cind tot scriu despre soson si multi binevoitori , fringindu-se de pace si de iubirea aproapelui , inteleg de galos. Eu spun ceva , cu un sens precis si mi se rastalmaceste care dupa cum il duce mintea . Ba in loc sa se transeze un subiect de discutie cu onestitate si coerctitudine in adevar asist cum multi sunt busiti de evlavie si de iubire exact cind nu trebuie si mai ales cum nu trebuie intorcind totul pe dos.
Exact cind interlocutorii se lauda cu virtuti lumesti (tacere, rezervare , indiferenta, intelepciune ) exact atunci vine ispititorul si ii pocneste cu un chef de de vorba de nu ii pot rezista .
Imi pun fireasca intrebare : daca sunt asa bine intentionati si incarcati de calitati , de ce nu au rabdare sa se arate adevarul din discutii , sa se priceapa unul pe celalalt, sa se poata comunica si apoi sa se dea in toate felurile de calitati .
Am mai spus-o si o mai spun : voi strigati hotii si voi faceti aceleasi lucruri ca si ei dar pe voi sa nu cumva sa va mustre careva .
Daca tu inveti teologia in mod oral , te intreb eu , de la un preot ceva de la altul altceva , tinind cont ca nu toti au invatat in facultate la fel de bine si mai ales ca fiecare isi baga in practica duhovniceasca parerile sale despre credinta , cum de ajungi sa te indoiesti de userii care in mod organizat (cursiv, continuu, adica nu prin lecturi disparate) au studiat tot teologia ? Iti spun eu frate de ce : din mindrie . Dar cit de multa ai in tine ascunsa sub pietate si iubire , cit de mult nu iti da pace este numai treaba ta , tu tragi de ea, stai legat de ea si duo in circa cit poftesti . Dar este bine ca te vezi zelitor, linistit , impaciuitor si muuult iubitor .
Am mai spus si cu alta ocazie , daca va pune cineva oglinda in fata este gata, va apuca nelinistea si desi anuntati ca ce buna este tacerea deodata va umpleti de iubire si intelepciune si incepeti meticulos, cu grija de aproapele, sa va dati in petec .
Ca procedati asa este treaba voastra , voi semanati asa , voi culegeti tot asa , eu insa m-as bucura daca nu ati mai fi legati la ochi cu mindria si ati incerca sa intelegeti ceea ce este scris ca sa nu mai tot polemizam aiurea si sa fim de risul satanei .
Pai ce are aface adevarul teologic cu mierea amara a unui asemenea comportament, pe care o purtati in brate si o lasati sa curga dupa voi .
O aceiasi rea vointa in a intelege ce voieste sa spuna celalalt user arata ca numai pe acest fir , inafara de mine si de tine mai exista polemici si scriere in van si intre alti useri de parca sunt exact precum in bancul cu nevasta adultera : pai ce te intreb eu si ce imi raspunzi tu !
Eu cind spun ca postarile mele sunt pt. cei avansati nu ma refer ca eu duc un sac cu 50 kg. de teologie si tu numai o poseta de 1,200kg, ca eu sunt mare si fortos iar tu mic si neputincios. Ar trebui sa fi nejudecat ca sa intelegi asemnea si rau intentionat . Ar trebui sa fie clar ca ma refer la cei care sunt obisnuiti cu idea pusa in discutie, ca au trecut prin intimplari sau prin carti ori prin duhovnici care i-au obisnuit cu asa ceva si cu care in final se poate discuta evitind neintelegerile si dificultatile novicilor.
Mai am un client neostoit care ma pazeste in tot ce postez ca moasa la gaura dar care stiindu-se cu musca pe caciula de fiecare data cind scriu turbeaza si incepe sa dea in fluviu de smerenie zdrentuita si de prost gust, de atac la persoana si de insulte . Aproape ca verifica intocmai proverbul ,, pe prost cu neatentia il omori" deoarece eu nu ii mai raspund de mult dar el tot nu se poate ostoi . Sa o tina tot asa pina o sa faca ochi de peste proaspat urmarindu-ma si jignindu-ma cu fabulatiile lui . Am inteles de mult cine este si ce vrea . Nu ma intereseaza ca persoana si nu trebuie sa il nominalizez eu , va sari el ca ars si se va deconspira si de data asta !

Asa ca daca reusesti sa ma intelegi , sa poti descifra sensul postarilor mele te astept cu drag sa facem vorbire folositoare dar daca incepi sa ma obosesti iar cu bunele intentii si evlavia cirpita mai bine te rog evita-ma . Fie-ti mila si fa iubire adevarata de aproapele si lasa-ma in pace ca numai ne osindim amindoi. .

Last edited by zaharia_2009; 06.01.2012 at 20:29:07.
Reply With Quote
Vechi 06.01.2012, 21:48:29
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Smile

Citat:
În prealabil postat de Annyta Vezi mesajul
Cu ce masura judecam, vom fi judecati... parca asa se zice.

Nu prea imi plac mie cei care incearca sa impuna anumite invataturi sau pareri. Pana la urma adevarul absolut este (la) Dumnezeu si timpul ne va demonstra unde/ cand am gresit sau am avut dreptate... daca o fi important sa avem dreptate...
Un user cu nume de zahar , sau ceva asemanator , da un raspuns pe un alt thread :
"Acesta este nivelul preocuparilor si actiunilor individuale impotriva celor care zic ceva dar fac altceva"
Deci nu cred ca incearca sa impuna anumite invataturi sau pareri , ci acesta ii este nivelul
, prin asta se simte el bine in izolarea in care se afla , o izolare fortata de rautatea firii lui launtrice . . .
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
moliftele sf Vasile cel Mare The_Fallen Rugaciuni 93 16.03.2014 16:25:47
Moliftele Sf. Vasile citite in noaptea de revelion sagetuta Generalitati 20 02.01.2013 20:05:52
Moliftele Sfantului Vasile Cel Mare Templier Knight Sfinti Parinti (Patrologie) 12 27.08.2012 11:53:03
Moliftele sf vasile se pot citi de orice preot? ingerul_pazitor Generalitati 46 15.12.2011 17:43:48
Moliftele Sf Vasile rafella Generalitati 6 15.07.2010 13:16:52