![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Domnule Condor, vad ca faceti progrese - il numiti pe Iustin Martirul si Filosoful Sfant. Cine stie, poate in curand veti ajunge sa vorbiti si de moastele sale. Aveti grija, sa nu faceti astfel de afirmatii in comunitate, riscati sa fiti dat afara.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu avem nimic impotriva invataturilor Sfintilor Parinti. Doar le verificam cu Sfanta Scriptura (ca orice alta invatatura de credinta). Ca sa ajungem sa ne inchinam la moaste trebuie sa ne luati din mana Sfanta Scriptura (oricine se poate rataci daca nu cunoaste Scripturile - o spune Mantuitorul). |
|
|||
|
|||
![]()
Am avut de gând mai de mult să intervin în discuția voastră, o fac acum dacă nu deranjez. Peetor, apreciez faptul că te interesează ce zice Scripturași apreciez de asemenea disponibilitatea ta de a și asculta de ea. Chestiunea nemurii sufletului este suficient de greoaie, nu cred că este nevoie să-i mai atârnăm și noi creștinii "zorzoane". E greoaie în primul rând datorită prejudecăților acumulate în atâtea veacuri de interpretare greșită a Scripturii. Însă teoria aceasta filosofică a nemuririi sufletului nu e specifică doar creștinismului. Până și gândirea ebraică - din păcate- a fost impregnată de această erezie a sufletului nemuritor. După întoarcerea din robia babiloniană, evreii au preluat și această pacoste de la popoarele păgâne din jur împreună și cu alte taine ale Babilonului, "taine" preluate la rândul lor și de marile biserici istorice.
Mi se pare bună ideea lui condor de a comenta doar o singura problema, facilităm în acest fel înțelegerea problemei și descongestionăm totodată topicul de repetările inutile și de frazele fără cap și fără coadă (care și pe mine mă obosesc). Citat:
Voi începe analiza gândirii lui Platon plecând de la un citat redat din „The Jewish Encyclopedia” la definiția cuvântului „suflet”. Aceasta, deoarece vom observa ceva asemănări între filosofia lui Platon și gândirea lui Filon, despre care citatul următor vorbește: „În Biblie nu există referințe directe asupra originii sufletului, naturii sale și a relației cu corpul; dar aceste întrebări oferă material pentru speculațiile școlii evreiești din Alexandria, în special în cele ale lui Filon iudeul , care a căutat în interpretarea alegorică a textelor biblice confirmarea sistemului lui psihologic . În cei trei termeni „duh” [ruach], „suflet” [nephesh] și „suflare de viață” [neshamah], Filon vede confirmarea vederii platonice că sufletul uman este tripartit (τριμεής), având o parte rațională, o a doua mai mult spirituală, și o a treia ca locul dorințelor... Filon recunoaște unitatea conștiinței umane; și limitează cunoștința strict la însăși mintea. Ca ființă divină, sufletul aspiră să fie eliberat de îngrădirea lanțului trupului pentru a se reîntoarce în sferele cerești de unde a venit.” The Jewish Encyclopedia, vol. XI, pag. 472-473 Bineînțeles că exegeza textului Scripturii nu se face în felul acesta. Trebuie să înțelegem să căutăm ce ne spun scrierile sfinte nu să căutăm în ele propria gândire, interpretându-le după cum ne convine. Contribuția lui Filon cea mai importantă este desigur cea din domeniul filosofiei religiei. Filon consideră că adevărurile filosofice sunt inerente textului biblic. După el, interpretarea alegorică slujește de revelator, așa cum o dovedește exegeza lui asupra primelor versete ale Genezei, care se bizuie pe teoria greacă a esențelor și a substanțelor prime. Filon a utilizat alegoria în încercarea de a fuziona filosofia grecească cu gândirea biblică ebraică. Metoda sa a urmat practicile exegeților evrei și a filosofilor stoici. Desigur, o astfel de fuziune este inadmisibilă. După cum stoicii au căutat în Homer baza pentru învățăturile lor filosofice, tot așa Filon a mers spre Vechiul Testament pentru al interpreta într-un mod alegoric. Multe din lucrurile pe care le-a gândit iudeul Filon pot fi regăsite în structura de gândire a lui Platon, după cum afirmă și citatul de mai sus. Vedem astfel influența pe care filosoful grec a avut-o asupra unei personalități iudaice. Întrebările legate de nemurirea sufletului diferența dintre trup și suflet au fost foarte larg răspândite în lumea filosofilor greci. În fapt moartea era un subiect discutat foarte mult. În scrierile lui Homer se recunoaște distincția dintre suflet și trup, dar sufletului i se dă cu greu o existență substanțială proprie. Este mai degrabă o umbră, fără energie de viață. Cu timpul filosofii au început să corecteze această imagine a sufletului. Se pot astfel aminti Thales, Anaxagoras, Democritus și alții. Dar toate teoriile acestora erau cu caracter mai degrabă cosmologic, decât psihologic. Am amintit despre influența filosofiei lui Platon asupra iudeului Filon. Cuvintele următoare aparținând lui Tertulian arată că această influență nu s-a oprit aici: „Eu sunt de acord cu părerea lui Platon când declara că sufletul este nemuritor”. Spuneam la început de o dublă influență realizată de filosofia grecească; una asupra evreilor, cealaltă asupra creștinilor. Istoria și operele antice ne arată aceasta. Platon considera că sufletul este nemuritor și indestructibil, el există prin sine însuși, iar la moartea omului sufletul se desparte de trup. Platon vedea în gândirea sa un dualism între două lumi, una vizibilă și una invizibilă, sau spirituală. Această idee a prins apoi contur în gnosticism. Filon, a fost un filosof evreu, care în ciuda învățăturilor clare ale Scripturilor evreiești preferă mai degrabă filosofia greacă. Filon vorbește de multe ori despre trup ca fiind dușman al sufletului și privește trupul, la fel ca Platon, ca o închisoare a sufletului. Găsim asemănări în gândirea acestuia cu ceea a lui Platon și în ceea ce privește partea rațională a sufletului, care este pre-existentă, incoruptibilă și nemuritoare. Această gândire este cu totul diferită de ceea a evreilor consacrați Scripturilor. Aristotel pe de altă parte, nu are "ideea opusă" cum vrei să sugerezi, el înscriindu-se cam pe aceeași linie a gândirii filosofice grecești despre suflet. Opera cea mai profundă a lui Aristotel cu privire la suflet este un tratat care se numește „De anima”, în limba latină; „Despre suflet”, în partea a doua a lucrării el încearcă să definească sufletul. Studiul lui foarte comprehensiv, ajunge la concluzia lui Platon, că sufletul este cu totul diferit de trup. Cu toate acestea, el nu vede sufletul ca având o existență separată de trup. Influența lui Aristotel poate fi văzută la filosoful evreu Maimonide, după cum spune „The Jewish Encyclopedia”. Surprinde astfel că foarte mulți evrei au adoptat de-a lungul timpului un tipar de gândire grecesc în locul celui biblic evreiesc și care au dorit să aibă o înțelegere proprie a scrierilor sfinte. Dacă consideri necesar, aș putea detalia conceptia evreilor cu privire la subiect... |
|
|||
|
|||
![]()
Stimată doamnă, sunteți amuzantă și dovediți o imaginație destul de bogată. Totuși nu am reușit să înțeleg cum ați reușit să-i surprindeți pe acei adventiști "mâncând pe furiș" :)
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]()
Domnule, tricesimusquintus, de pe site adventist te-ai inspirat in frumoasa ta incursiune in gândirea grecească?
Te-aș ruga mai întîi să ne răspunzi la modul cel mai simplu la intrebările următoare: Asa cum se stie Platon a trăit intre anii 427-437, inainte de Hristos. Dacă ideea nemuririi sufletului e de origine platoniciană, atunci cum se face că toate credințele din Orient unele mai vechi cu mii de ani decat Platon, credeau in existenta sufletului dupa moarte? Egiptenii cu trei milenii inainte de Platon, isi ingropau mortii cu tot ce aveau mai bun, ca sa se "bucure" in lumea de dincolo. Operele antice grecesti si indiene sunt de asemenea pline de aventuri ale eroilor care calatoresc in lumea de dincolo, asta iarași cu milenii inainte de Platon. De ce l-a ales secta adventistă (adica Ellen White- care era cu o cultura precară) tocmai pe Platon ca să îi prostească pe ceilalți cum că acesta ar fi inventat nemurirea sufletului? De ce nu a spus pur si simplu că e de origine păgână străveche si ca toate popoarele antice credeau in ea, inclusiv evreii și inclusiv Moise si proorocii?
Singurul scop al vieții e mântuirea sufletului, pregătirea lui pentru a intra în Rai (sf. Calinic) Last edited by ovidiu-s; 12.10.2009 at 20:13:16. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
|
|||
|
|||
![]()
Condor nu sunt multumit de raspunsul tau(care curios lucru nu este sustinut cu argumente biblice sau cel putin acele citate nu sunt concludente).Fie ca este gradata,pedeapsa este aceeasi cum reiese din ce spui:moartea.Ca revenind la rationamentul meu,ce diferenta este in a-l omori mai repede pe cel care a furat oul si mai tarziu pe cel care a ucis atatia oameni?Toti sfarsesc la fel,deci au aceeasi pedeapsa,fie ca este executata mai repede sau mai tarziu.Daca insa privim lucrurile din perspectiva nemuririi,perspectiva pe care o pot argumenta biblic,(Apocalipsa 20:10 Și diavolul, care-i înșela, a fost aruncat în iazul de foc și de pucioasă, unde este fiara și proorocul mincinos. Și vor fi munciți ZI SI NOAPTE IN VECII VECILOR.s.a.m.d.as putea sa mai adaug o pleiada de citate in acest sens care sustin ideea iadului vesnic,dar tu in schimb pentru ideea ta nicicum)atunci constat ca vesnic unii vor suferi mai mult si tot vesnic unii vor suferi mai putin,in functie de pacatele lor,dar totul vesnic.Pai sa iau versetul tau:
"Caci toti trebuie sa ne infatisam inaintea scaunului de judecata a lui Hristos, pentru ca fiecare sa-si primeasca rasplata dupa binele sau raul pe care-l va fi facut cand traia in trup." (2 Corinteni 5:10)."Se va primi rasplata dupa "raul" pe care il fac oamenii in trup.Daca adoptam perspectiva ta,lucrurile nu se leaga,cel putin pentru mine.In fine,fiecare crede ce vrea.Am totusi o intrebare la care n-am pretentii prea mari pentru ca poate nici cei mai mari teologi nu pot raspunde cu exactitate:Ingerii sunt vesnici?Daca da,cum va fi distrus asa cum sustii tu,Lucifer? Cat despre tricesimusquintus,nu stiu ce concluzii tragi din tot ce mi-ai spus,ai uitat concluziile.Probabil ca in Noul Testament se poate vorbi despre influente grecesti,dar cum faci cu Vechiul care face referiri la trup,duh si suflet si imi permit sa spun ca ar induce ideea sufletului nemuritor?L-ai amintit pe Homer(nu mi-ai dat exact din ce opera ai luat aceste idei,desi poate si Iliada si Odiseea s-ar referi subtil la aceste lucruri),dar pana si Homer era dupa David,dupa mult timp cand o mare parte din cartile bibliei au fost scrise si unele din ele se refera la aceasta triada ca sa zic asa.E clar ca Biblia i-a luat-o inainte lui Homer si celorlalti filosofi.Nu stiu despre Babilon si popoarele pagane despre care ai amintit.David stiu sigur ca a trait inainte de cucerirea Ierusalimului de babilonieni,desi nu exclud influente din partea acestora.Pentru mine e sigur un lucru,ca si altii din alte civilizatii vorbesc despre aceste lucruri e un motiv in plus sa cred ca e adevarat.Despre Noe vorbeste biblia,despre Ghigames vorbesc egiptenii s.a.m.d.Ce inteleg eu de aici?Ca intamplarea cu Noe are mult mai multe sanse sa fi fost adevarata cu cat este mentionata in mai multe surse(asta spunand asa mai mult pentru oamenii de stiinta,pentru ca eu cred suta la suta in potop,pentru ca il mentioneaza biblia si eu nu pun la indoiala biblia)..Asa si cu ideile despre suflet,trup si duh. Multa vreme sufletul si duhul au fost confundate si se confunda,am o intrebare atat pentru tine cat si pentru condor:Macar duhul credeti ca este nemuritor sau ca nu moare? Am vorbit despre Aristotel pentru ca el am impresia ca sustine moartea totala dupa moarte spre deosebire de Platon(s-ar putea sa ma insel).Mi-ai adus o documentatie interesanta,dar ea nu ma face sa neg existenta sufletului dupa moarte ba sa o sustin si mai tare. Ideea nemuriri sufletului o intalnim la multe alte popoare antice(pai faraonul se credea vesnic ca sa nu mai amintesc atatea si atatea alte lucruri).Trebuie sa privim substratul din aceste fapte.Lumea era plina de zei inca de la intemeierea ei cand s-a indepartat de Dumnezeu.Dincolo de aceste ritualuri pagane spiritul critic trebuie sa vada ca toti credeau in cineva deasupra tuturor lucrurilor,ei aveau o notiune primitiva a existentei unui zeu,Lui Dumnezeu spunem noi acum(sa fi provenit toate astea de la "gandul vesniciei" pus in noi de Dumnezeu?) Acum ai zis ca si evreii au fost influentati.Bine-bine dar evreii aveau legea,cum sa fie influentati de o asemenea idee despre care tu observ ca o consideri falsa?Eu consider ca pentru ca si ei au considerat-o adevarata.De ce a ajuns si Filon la aceasta concluzie,el educat in spiritul religiei iudaice?Si el a considerat-o adevarata. Acum ai spus ca evreii au adoptat acest tipar de gandire.Pai ma intreb eu,daca era fals de ce nu l-a condamnat nimeni?Isus a venit pe pamant si le-a spus evreilor acestora influentati de aceste idei asa-zisa pilda a bogatului nemilostiv.Acum condor tu imi spui sa nu o iau literar.Atunci cred ca multi luau toate pildele Lui Isus literar,putini intelegeau ce dorea sa spuna Isus.Si ma intreb eu de ce Isus vorbeste despre o existenta dupa moartea trupeasca,a sufletului sau a duhului,fie ca este vorba si de o pilda cum spun unii,fiind constient ca multii vor lua "literar" ceea ce El spune(eu personal am toate motivele sa cred ca tot ceea ce a spus Isus in aceasta "pilda" s-a intamplat aievea).Este exclus din start ca Isus "sa fie influentat de aceste idei" si totusi nu vad sa le condamne,ba mai mult se contrazice cu saducheii pe tema vietii vesnice.Isus in primul rand Ne-a demonstrat adeveraul,coborand "in inchisoare" unde erau "duhuri"carora Le-a predicat.Nu putem nega acest lucru.Daca punem la indoiala un pasaj din Biblie,punem la indoiala toata Scriptura,nu se poate altfel.Dar si Pavel nu a condamnat aceste lucruri,el mai cunoscator decat oricine a filosofiei grecesti avand si cetatenie greaca afirmand lucruri precum Filipeni 1:23 Sunt strâns din două părți: aș dori să mă mut și să fiu împreună cu Hristos, căci ar fi cu mult mai bine; ?(aici se poate cat de clar observa ca Pvael se refera la un lucru imediat). Acum sa iti aduc condor si 2 intrebari pe care mi le-ai cerut: Mediteaza la urmatoarele versete biblice Faptele apostolilor 7:55 Dar Ștefan, plin de Duhul Sfânt, și-a pironit ochii spre cer, a văzut slava lui Dumnezeu, și pe Isus stând în picioare la dreapta lui Dumnezeu; Faptele apostolilor 7:56 și a zis: "Iată, văd cerurile deschise, și pe Fiul omului stând în picioare la dreapta lui Dumnezeu." Faptele apostolilor 7:59 Și aruncau cu pietre în Ștefan, care se ruga și zicea: "Doamne Isuse, primește duhul meu!" Pentru cine erau "cerurile deschise",a plecat Stefan alaturi de Isus in cer?(Faptele apostolilor 7:59 Și aruncau cu pietre în Ștefan, care se ruga și zicea: "Doamne Isuse, primește duhul meu!"). Mediteaza la expresia Locuinta mortilor.Cum este posibil ca "mortii" sa aiba o "locuinta"?.Atunci cum iti explici termenii atat "locuinta"cat si "motilor"? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
[quote=ovidiu-s;173017]Te-aș ruga mai întîi să ne răspunzi la modul cel mai simplu la intrebările următoare: Asa cum se stie Platon a trăit intre anii 427-437, inainte de Hristos. Dacă ideea nemuririi sufletului e de origine platoniciană, atunci cum se face că toate credințele din Orient unele mai vechi cu mii de ani decat Platon, credeau in existenta sufletului dupa moarte? Așa cum am amintit, teoria nemuririi sufletului este mult mai veche, este din Eden, de la tatăl minciunii. Citat:
"Marea minciună de la început, pe care el i-a spus-o Evei în Eden: "Hotărât, că nu veți muri", a fost prima predică rostită vreodată cu privire la nemurirea sufletului. Acea predică a fost încununată de succes și au urmat rezultate teribile. El a făcut ca mințile oamenilor să primească această doctrină ca fiind adevărul, iar pastorii o predică, o cântă și se roagă pentru ea." (E.G.White - Mărturii pentru comunitate vol.1 pag. 330) |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
1 Timotei 6:16 "Singurul care are nemurirea, care locuiește într-o lumină, de care nu poți să te apropii, pe care niciun om nu L-a văzut, nici nu-L poate vedea, și care are cinstea și puterea veșnică! Amin." Dacă este Singurul, Unicul, vă rog nu mai căutați o altă entitate nemuritoare. Omul a primi condiționat această nemurire, pe care din păcate a pierdut-o prin păcat. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
DRUMUL SUFLETULUI DUPĂ MOARTE (3) - Parintele Cleopa | clujeanul33 | Generalitati | 3 | 04.05.2010 21:29:27 |
DRUMUL SUFLETULUI DUPĂ MOARTE (4) - Parintele Cleopa | clujeanul33 | Generalitati | 1 | 04.05.2010 19:53:57 |
DRUMUL SUFLETULUI DUPĂ MOARTE (2) - Parintele Cleopa | clujeanul33 | Generalitati | 0 | 04.05.2010 18:55:25 |
DRUMUL SUFLETULUI DUPĂ MOARTE (1) - Parintele Cleopa | clujeanul33 | Generalitati | 0 | 04.05.2010 18:26:17 |
|