Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 12.10.2009, 22:50:02
peetor peetor is offline
Member

Data înregistrării: 02.10.2009
Implicit

tricesimusquintus imi pare rau sa o spun,dar te invarti in jurul cozii ca si condor.Ai spus ca VT nu considera trupul,duhul si sufletul entitati separate.Dar de unde,nu ai dreptate si uite de ce:
Geneza 25:8 Avraam SI-A DAT duhul, și a murit, după o bătrânețe fericită, înaintat în vârstă și sătul de zile; și a fost adăugat la poporul său.
Geneza 35:18 Și pe când îISI DADEA EA SUFLETUL, căci trăgea să moară, i-a pus numele Ben-Oni (Fiul durerii mele): dar tatăl său l-a numit Beniamin (Fiul dreptei)
Eclesiastul 12:7 până nu se întoarce țărâna în pământ, cum a fost, și până nu se întoarce duhul la Dumnezeu, care l-a dat.
Si uite de ce sustin ca sufletul continua sa mai existe dupa moartea trupeasca:
Psalmul 30 "Doamne, Tu mi-ai ridicat SUFLETUL din locuinta mortilor, Tu m'ai adus la viata din mijlocul celor ce se pogoara in groapa."
Psalmul 86:13"Caci mare este bunatatea Ta fata de mine, si Tu imi izbavesti SUFLETUL din adanca locuinta a mortilor." ETC
Am adus versete doar din VT,nu numai un verset din VT sustine ca sufletul isi continua existenta si dupa moartea trupeasca,ci o intreaga pleiada,asta,repet,pentru cine le vede.Dar de ce faci tu comparatie intre VT si NT?Oare nu au amandoua aceeasi valoare?(desi NT are prioritate in chestiuni de acest gen,asta intrucat este mai aproape de noi,de aceea inseamna Noua Lege si in orice stat ca sa ne referim la legi,are prioritate legea mai noua,dar eu nu fac distinctie intre NT si VT,ele doar se completeaza unele pe altele,desi NT explica mult mai clar lucrurile).Despre duh biblia spune clar ca nu merge "in Locuinta mortilor" ci "la Dumnezeu, care l-a dat.",nu vorbeste despre moartea sa nici pe departe,iar NT ne reveleaza chiar o "inchisoare " a duhurilor(am spus ca NT explica mai clar lucrurile).Sa sustii ca ideea "nemuririi sufletului "a patruns in ebraica tarzie si nu in VT"(deci sa inteleg ca vrei sa spui ca a patruns in NT din filiera greceasca asa cum ai vrut sa arati),inseamna sa compromiti nu numai NT ci si intreaga Biblie,asa cum am spus:daca un singur pasaj din Biblie pui la indoiala,pui la indoiala intreaga biblie,nu se poate altfel.
Si ce e asa de greu de explicat "nemurirea" sufletului sau a duhului?Dumnezeu care este vesnic a suflat si i-a dat viata omului.Suflarea de viata este vesnica divina,adica provine de la Dumnezeu care este vesnic,de aceea ea la moarte revine la Dumnezeu "care l-a dat" cum spune Eclesiastul,deoarece ii apartine lui Dumnezeu cum spune Evrei 12:9 Și apoi, dacă părinții noștri trupești ne-au pedepsit, și tot le-am dat cinstea cuvenită, nu trebuie oare cu atât mai mult să ne supunem Tatălui duhurilor, și să trăim?
Te intreb daca si tu crezi ca Moise a inviat,ca daca si tu crezi inseamna cu nu mai are rost sa mai repet acealasi lucruri.
Vechi 12.10.2009, 23:02:39
peetor peetor is offline
Member

Data înregistrării: 02.10.2009
Implicit

Cat despre multele mele intrebari,ele sunt mai mult retorice,eu le stiu raspunsurile,le spun ca sa le cautati si dvs.N-ar trebui sa va sperie daca aveti raspuns la toate din ele.
Vechi 12.10.2009, 23:49:59
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de peetor Vezi mesajul
tricesimusquintus imi pare rau sa o spun,dar te invarti in jurul cozii ca si condor.
Peetor, îmi pare rău să o spun,dar eu nu am coadă; tu în schimb ai niște preconcepții cu privire la suflet, suflare de viață, duh, spirit, și te învârți în jurul lor (a ideilor preconcepute) eludând noțiunile elementare de antropologie biblică. Iar acestea nu le poți extrage nici din filosofia grecească, nici din teologia ortodoxă, ci doar mergând direct la sursă: Gen. 2,7.

Citat:
Ai spus ca VT nu considera trupul,duhul si sufletul entitati separate.Dar de unde,nu ai dreptate si uite de ce:
Geneza 25:8 Avraam SI-A DAT duhul, și a murit, după o bătrânețe fericită, înaintat în vârstă și sătul de zile; și a fost adăugat la poporul său.
Așa cum am mai spus (nu ai fost suficient de atent), duh, spirit, sau suflare de viață desemnează același lucru, și anume cu ce l-a înzestrat Dumnezeu pe om ca să devină un suflet viu. Deci Avraam și-a dat suflarea de viață, răsuflarea, duhul...

Citat:
Geneza 35:18 Și pe când îISI DADEA EA SUFLETUL, căci trăgea să moară, i-a pus numele Ben-Oni (Fiul durerii mele): dar tatăl său l-a numit Beniamin (Fiul dreptei)
Ideea că Moise vorbește aici despre vreo parte imaterială, dar conștientă din Rahela, care se presupune că și-a luat zborul spre paradis în momentul morții ei, este fără temei biblic. A citi o astfel de semnificație în text l-ar pune în dezacord cu multe alte declarații ale Scripturii. care învață în mod clar că starea de conștiență încetează la moarte cu desăvârșire (vezi Psalmi 146,4; Eclesiastul 9,5.6.10, etc.). Una dintre semnificațiile de căpetenie ale cuvântului nephesh, „suflet”, este „viață”, așa cum este tradus de 119 ori (Geneza 9,4.5; Iov 2,4.6, etc.), sau „respirație”, cum este tradus în Iov 41,21. Geneza 9,5 vorbește despre „sângele vieților voastre [nephesh]”, ceea ce lămurește că nephes-ul are sânge și că sângele este esențial pentru existența lui. De aceea, nephesh-ul nu este posibil să poată fi o entitate imaterială. În Geneza 1,20, 30, se spune că animalele au nephesh, „viață”. Atunci, posedarea unui nephesh nu dă omului nimic mai mult decât au toate formele de viețuitoare. Desigur că nimeni nu ar vrea să pretindă că la moarte „sufletele” amibei, moluștelor și maimuțelor își iau zborul spre cer. De fapt în Eclesiastul 3,19 este declarat în mod special că atât animalele cât și oamenii au aceeași „suflare”, ruach, și că la moarte se întâmplă același lucru și cu unii și cu alții. În conformitate cu Psalmi 146,4, când omul moare i se întâmplă două lucruri, (1) „Suflarea” lui, ruach, părăsește corpul său. (2) „Cugetele lui pier”. Textul în discuție este o afirmație simplă a faptului că Rahela, în ultimele ei momente de conștiință și cu ultima suflare care trecea, a dat fiului ei numele de Ben-Oni.

Citat:
Eclesiastul 12:7 până nu se întoarce țărâna în pământ, cum a fost, și până nu se întoarce duhul la Dumnezeu, care l-a dat.
Idem: duh = spirit = suflare de viață.

Citat:
Si uite de ce sustin ca sufletul continua sa mai existe dupa moartea trupeasca:
Psalmul 30 "Doamne, Tu mi-ai ridicat SUFLETUL din locuinta mortilor, Tu m'ai adus la viata din mijlocul celor ce se pogoara in groapa."
Psalmul 86:13"Caci mare este bunatatea Ta fata de mine, si Tu imi izbavesti SUFLETUL din adanca locuinta a mortilor." ETC
Înțeleg, te legi de această expresie SUFLET [nephesh în originalul ebraic], deși în textele de mai sus nu se spune că acesta ar mai continua să trăiască după moartea omului.

Nephesh e un cuvânt care apare de 755 de ori în Vechiul Testament, de 144 de ori în Psalmi, cel mai adesea tradus "suflet". Traducerea aceasta e nefericită, deoarece "suflet" transmite cititorului idei care de fapt nu aparțin propriu zis cuvântului nephesh. O scurtă analiză a cuvântului ebraic va clarifica ce înțelegeau scriitorii Bibliei când foloseau cuvântul acesta:

Nephesh provine din rădăcina naphash, un verb care apare doar de trei ori în Vechiul Testament (Exod 23,12; 31,17; 2 Samuel 16,14), de fiecare dată însemnând "a răsufla" sau "a se odihni" ["a se înviora" sau "a se împrospăta", KJV]. Verbul pare să se întoarcă la sensul de bază, și anume acela de respirație.

O definiție a cuvântului nephesh se poate extrage din raportul biblic al facerii omului (Geneza 2,7). Raportul declară că atunci când Dumnezeu a dat viață trupului pe care îl formase, omul a devenit în mod faptic "un suflet viu" ["suflet de viață", KJV]. "Sufletul" nu exista până atunci, ci a fost adus la existență odată cu facerea omului, a lui Adam. Un nou suflet vine la viață de fiecare dată când se naște un copil. Fiecare naștere reprezintă o nouă și unică unitate de viață, diferită și separată de alte unități similare. Noua unitate nu se poate niciodată contopi cu o altă unitate. Ea va fi totdeauna ea însăși. Pot fi nenumăratele altele ca ea, dar nici una nu este de fapt acea unitate. Această unicitate a individualității pare să fie ideea scoasă în evidență în termenul ebraic nephesh.

Nephesh este aplicat nu numai la oameni, ci și la animale. Expresia: "Să mișune apele de vietăți" (Geneza 1,20) e, literal, "apele să mișune de mulțimi de suflete de viață [indivizi de viață]." Dobitoacele și zburătoarele sunt numite "viețuitoare", literal, "suflete de viață", adică "indivizi de viață" (Genesa 2,19). De aici, atât animalele cât și ființe omenești sunt "SUFLETE".

Această idee fundamentală a "SUFLETULUI" ca fiind individul în sine și nu o parte constituentă a individului pare să stea la baza diferitelor apariții ale cuvântului nephesh. De aceea, e mai bine să se spună că o anumită persoană sau un anumit animal este un suflet decât să se spună că are un suflet.

De la ideea fundamentală că nephesh este un individ sau o persoană vine folosirea idiomatică a lui nephesh în locul pronumelui personal. Expresii precum "sufletul meu" sunt idiomatice pentru "eu", "mie"; "sufletul tău" pentru "tine", "ție"; "sufletul lor" pentru "ei", "lor".

Întrucât fiecare nou nephesh reprezintă o nouă unitate de viață, el este adesea folosit ca sinonim al "vieții". În 119 cazuri, KJV traduce nephesh cu "viață" și sunt alte cazuri când "viață" ar fi fost o traducere mai potrivită (vezi la 1 Regi 17,21).

În majoritatea cazurilor când apare nephesh, ar putea fi tradus corespunzător prin "persoană", "individ", "viață" sau prin pronumele personal corespunzător. "Sufletul acela va fi nimicit" (Levitic 19,8) este, simplu, "el va fi nimicit" ("omul acela va fi nimicit", trad. Cornilescu - respectiv "sufletul acela se va stârpi" trad. Anania).

Citat:
Am adus versete doar din VT,nu numai un verset din VT sustine ca sufletul isi continua existenta si dupa moartea trupeasca,ci o intreaga pleiada,asta,repet,pentru cine le vede.
Nici pomeneală de continuare a existenței după moarte! Textele aduse de tine vorbesc doar de darea sufletului/suflării la moarte, ori de scăparea sufletului/vieții de la moarte. Unde vezi tu hălăduirea lui pe coclauri după momentul morții?

Citat:
Sa sustii ca ideea "nemuririi sufletului "a patruns in ebraica tarzie si nu in VT"(deci sa inteleg ca vrei sa spui ca a patruns in NT din filiera greceasca asa cum ai vrut sa arati),inseamna sa compromiti nu numai NT ci si intreaga Biblie,asa cum am spus:daca un singur pasaj din Biblie pui la indoiala,pui la indoiala intreaga biblie,nu se poate altfel.
Îmi atribui idei pe care nu le-am rostit niciodată și apoi divaghezi pe marginea lor... Ideea nemuririi sufletului a pătruns în gândirea ebraică târzie, nu în limba ebraică târzie. Și nu a pătruns în NT, ci mai degrabă în limba greacă de care s-au folosit scriitorii Noului Testament. Peste toate acestea se suprapune interpretarea creștină (destul de timpurie) deformată de filosofia păgână... și uite așa se naște teologia nemuririi sufletului...

Citat:
Te intreb daca si tu crezi ca Moise a inviat,ca daca si tu crezi inseamna cu nu mai are rost sa mai repet acealasi lucruri.
Nu mai are rost să repeți... Pasajul din Iuda 1,9 mi se pare edificator. Că doar Hristos nu se certa de flori de măr cu diavolul, avea un scop precis: învierea lui Moise!

Sper că mă vei ierta pentru postarea asta lungă, după chipul și asemănarea postărilor tale...
Vechi 13.10.2009, 07:50:32
condor
Guest

Implicit

Citat:
.Am totusi o intrebare la care n-am pretentii prea mari pentru ca poate nici cei mai mari teologi nu pot raspunde cu exactitate:Ingerii sunt vesnici?Daca da,cum va fi distrus asa cum sustii tu,Lucifer?
Absolut nimeni si nimic nu este vesnic, in afara de Dumnezeu: "singurul care are nemurirea".
Ar fi bine sa intelegi acest lucru. Ti s-ar limpezi multe.

De unde ai scos-o pe asta cu posibila vesnicie a ingerilor? Dumnezeu poate sa nimiceasca tot ceea ce el a creat si a devenit pacatos (inclusiv pe ingerii cazuti).

Ca o cuiriozitate: da-mi un nume de mare teolog care nu na putut raspunde exact la intrebarea pusa de tine.

P.S. Mi-ai rastalmacit gresit raspunsul pe care l-am dat la intrebarea ta interioara. Eu am spus simplu ca :"Exista o gradare a pedepsei (incheiata cu nimicirea definitiva)". Prin asta se intelege ca fiecare isi va primi rasplata, dupa faptele pe care le va fi facut (o spune Mantuitorul). Nu este frumos sa adaugi de la tine lucruri pe care eu nu le-am spus.
Vechi 13.10.2009, 15:01:07
ovidiu-s's Avatar
ovidiu-s ovidiu-s is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.05.2008
Locație: Targu Mures
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus
Așa cum am amintit, teoria nemuririi sufletului este mult mai veche, este din Eden, de la tatăl minciunii.
Si atunci de ce umblă sectantii tai, cu studii de doi lei si spun ca Platon e autorul ei? Ca să folosească argumente "diverse", depinde de cat de maleabil si naiv e cel la care faceti propagandă? Odata spuneti ca e diavolul, odata ca e Platon?

Citat:
Marea minciună de la început, pe care el i-a spus-o Evei în Eden: "Hotărât, că nu veți muri", a fost prima predică rostită vreodată cu privire la nemurirea sufletului. Acea predică a fost încununată de succes și au urmat rezultate teribile. El a făcut ca mințile oamenilor să primească această doctrină ca fiind adevărul, iar pastorii o predică, o cântă și se roagă pentru ea." (E.G.White - Mărturii pentru comunitate vol.1 pag. 330)

O fi marea minciună de la tatăl minciunii (satan), dar Hristos spune clar:

Ioan 3.15 "Ca tot cel ce crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică. "

Filipeni 1.23 "Sunt strâns din două părți: doresc să mă despart de trup și să fiu împreună cu Hristos, și aceasta e cu mult mai bine; "

Problema este că secta adventistă neagă faptul că sufletul trăiește conștient dincolo de trup, iar la voi Iadul nu există, puncte contrare Scripturii.

Last edited by ovidiu-s; 13.10.2009 at 15:03:30.
Vechi 13.10.2009, 15:13:30
ovidiu-s's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Nici pomeneală de continuare a existenței după moarte! Textele aduse de tine vorbesc doar de darea sufletului/suflării la moarte, ori de scăparea sufletului/vieții de la moarte. Unde vezi tu hălăduirea lui pe coclauri după momentul morții?
Ai auzit d-le Peetor ce prostii v-au putut invăța "evanghelicii" la adunare?
Adventisti sunt cei care spun adevărul.....................
vrea sa atraga atentia tricesimusquintus.

Revenind la lucruri serioase, ceea ce îi frapează pe crestinii ortodocsi este că două secte aparent surori (penticostale si adventiste) cu origini comune (metodiste), in America secolului 19, nu se pot intelege asupra unor puncte esentiale cum e existenta sufletului dupa moarte. Dacă nu au avut Harul,fiecare interpreteaza ce vrea...

Last edited by ovidiu-s; 13.10.2009 at 15:28:26.
Vechi 13.10.2009, 16:58:38
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu-s Vezi mesajul
Si atunci de ce umblă sectantii tai, cu studii de doi lei si spun ca Platon e autorul ei? Ca să folosească argumente "diverse", depinde de cat de maleabil si naiv e cel la care faceti propagandă? Odata spuneti ca e diavolul, odata ca e Platon?
Diavolul e inițiatorul, însă au mai dat câte o mână de ajutor de-a lungul veacurilor credințele păgâne (privitoare la nemurirea sufletului) ale babilonienilor, persilor, grecilor, romanilor, romano-catolicilor, ortodocșilor și mai nou ale spiritiștilor. Acum tabloul e complet?

Citat:
O fi marea minciună de la tatăl minciunii (satan), dar Hristos spune clar:

Da, așa este. Cel ce crede în El nu va pieri, ci va trăi veșnic după înviere. Iar cel ce nu va crede în El va pieri, nu va trăi veșnic în chinurile iadului.

Citat:
Filipeni 1.23 "Sunt strâns din două părți: doresc să mă despart de trup și să fiu împreună cu Hristos, și aceasta e cu mult mai bine; "
Da, așa dorea Pavel, dar nu era posibil. Și dorința aceasta și-o exprima în timplu vieții, nu după moarte. Deci nu văd unde scrie de conștiența sufletului după moarte în cele două texte...
Vechi 13.10.2009, 17:03:08
Banned

Implicit

Citat:
Ai auzit d-le Peetor ce prostii v-au putut invăța "evanghelicii" la adunare?
Adventisti sunt cei care spun adevărul.....................
vrea sa atraga atentia tricesimusquintus.
Scriptura este cea care spune adevărul, Scriptură din care nu ați putut găsi nici măcar un verset ce să vă confirme teoria.

Citat:
Revenind la lucruri serioase, ceea ce îi frapează pe crestinii ortodocsi este că două secte aparent surori (penticostale si adventiste) cu origini comune (metodiste), in America secolului 19,
Dacă țineți într-adevăr la seriozitate, nu vă băgați în probleme de istoria religiei celor două culte. S-ar putea să vă pierdeți urechile și dramul de seriozitate.
Vechi 13.10.2009, 17:12:16
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de condor Vezi mesajul
Eu nu l-am numit "filozof sfant" pe Sfantul Iustin Martirul. Dar, daca ideile izvorate din cunoasterea Cuvantului lui Dumnezeu pot fi considerate "filozofie sfanta", atunci il putem numi "filozof sfant" pe Iustin Martirul.

Nu avem nimic impotriva invataturilor Sfintilor Parinti. Doar le verificam cu Sfanta Scriptura (ca orice alta invatatura de credinta).

Ca sa ajungem sa ne inchinam la moaste trebuie sa ne luati din mana Sfanta Scriptura (oricine se poate rataci daca nu cunoaste Scripturile - o spune Mantuitorul).
Pai daca nu aveti nimic impotriva invataturilor Sfintilor Parinti, va recomand sa postati zilnic ceva din invataturile acestora, fara a mai adauga dumneavoastra ceva la ele - nu de alta, dar prin adaugare le saraciti de continut. Asa vor avea si ceilalti de castigat de pe urma postarilor dumneavostra.

Nu, trebuie sa va luam din mana Scriptura, trebuie sa o deschid acolo unde trebuie. Dar stiti ce se intampla, cand nu ai ochi sa vezi, degeaba ai in mana o Scriptura deschisa - nu poti citi.
Vechi 13.10.2009, 17:25:02
ovidiu-s's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu-s
Filipeni 1.23 "Sunt strâns din două părți: doresc să mă despart de trup și să fiu împreună cu Hristos, și aceasta e cu mult mai bine;
Comentarii adventiste:

Citat:
Da, așa este. Cel ce crede în El nu va pieri, ci va trăi veșnic după înviere. Iar cel ce nu va crede în El va pieri, nu va trăi veșnic în chinurile iadului.
Biblia:
Ioan 11.26 "26.Și oricine trăiește și crede în Mine nu va muri în veac. Crezi tu aceasta? "
Pe cine oare sa credem? Pe Hristos sau pe sambetisti?

Citat:
Scriptura este cea care spune adevărul, Scriptură din care nu ați putut găsi nici măcar un verset ce să vă confirme teoria
Saracul de mine!
Dar despre ce "teorie" vorbesti? Nu te-au invatat sectantii tăi ca "biblia se interpreteaza cu biblia"?

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
DRUMUL SUFLETULUI DUPĂ MOARTE (3) - Parintele Cleopa clujeanul33 Generalitati 3 04.05.2010 21:29:27
DRUMUL SUFLETULUI DUPĂ MOARTE (4) - Parintele Cleopa clujeanul33 Generalitati 1 04.05.2010 19:53:57
DRUMUL SUFLETULUI DUPĂ MOARTE (2) - Parintele Cleopa clujeanul33 Generalitati 0 04.05.2010 18:55:25
DRUMUL SUFLETULUI DUPĂ MOARTE (1) - Parintele Cleopa clujeanul33 Generalitati 0 04.05.2010 18:26:17