Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 10.09.2008, 17:05:27
Iustin32 Iustin32 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.05.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de vasinec
Citat:
În prealabil postat de Iustin32
iar la Sfantul Iustin Martirul si Filozoful si cei dimpreuna cu el mai clar la cap. V, pag. 49:
,,Prefectul zice lui Iustin: Asculta tu cel numit invatat, care socotesti ca stii cuvintele adevarului. De vei fi biciuit si ti se va taia capul, crezi ca te vei sui la cer?
Iustin a spus: Sper ca voi avea locasurile Lui, daca rabd acestea. Caci stiu ca si celor ce au vietuit drept, li se daruieste harul dumnezeiesc pana la sfarsitul acestei lumi.
Rusticus prefectul a zis: Iti inchipui, deci, ca te vei sui la ceruri pentru a primi o buna rasplata? Iustin a raspuns:
Nu-mi inchipui, ci stiu sigur si sunt incredintat.,,
Dvs. ati inteles ca Sf. Iustin Martirul a sugerat ca sufletul este nemuritor? Sau ati rastalmacit spusele sfantului?

Cum comentati cele spuse de Sf. Iustin Martirul, in lucrarea "Contra iudeului Filon", cap. 50:
"DACA INTALNESTI PERSOANE CARE ISI ZIC CRESTINI, DAR CARE NEAGA INVIEREA MORTILOR SI SUSTIN, DIMPOTRIVA, CA SUFLETELE LOR VOR FI LUATE LA CER DE INDATA CE MOR, PE ACESTIA SA NU-I SOCOTESTI CRESTINI".
Sfantul Iustin a scris ,,Dialogul cu iudeul Trifon,, nu Filon
Vechi 11.09.2008, 03:23:19
vasinec vasinec is offline
Banned

Data înregistrării: 13.08.2008
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Citat:
Citat:
iar la Sfantul Iustin Martirul si Filozoful si cei dimpreuna cu el mai clar la cap. V, pag. 49:
,,Prefectul zice lui Iustin: Asculta tu cel numit invatat, care socotesti ca stii cuvintele adevarului. De vei fi biciuit si ti se va taia capul, crezi ca te vei sui la cer?
Iustin a spus: Sper ca voi avea locasurile Lui, daca rabd acestea. Caci stiu ca si celor ce au vietuit drept, li se daruieste harul dumnezeiesc pana la sfarsitul acestei lumi.
Rusticus prefectul a zis: Iti inchipui, deci, ca te vei sui la ceruri pentru a primi o buna rasplata? Iustin a raspuns:
Nu-mi inchipui, ci stiu sigur si sunt incredintat.,,
Dvs. ati inteles ca Sf. Iustin Martirul a sugerat ca sufletul este nemuritor? Sau ati rastalmacit spusele sfantului?

Cum comentati cele spuse de Sf. Iustin Martirul, in lucrarea "Contra iudeului Filon", cap. 50:
"DACA INTALNESTI PERSOANE CARE ISI ZIC CRESTINI, DAR CARE NEAGA INVIEREA MORTILOR SI SUSTIN, DIMPOTRIVA, CA SUFLETELE LOR VOR FI LUATE LA CER DE INDATA CE MOR, PE ACESTIA SA NU-I SOCOTESTI CRESTINI".
Acum am vazut cat de mincinosi sunteti voi adventistii caci asa ati fost in toata istoria voastra de 150 de ani de la Miller si Helen White pana acum. Tu ai verificat textul acesta macar pe net? Eu am cartea in fata si capitolul 50 (L) vorbeste despre Ioan Botezatorul. Oricum nu te cred.
Dar textele celelalte pe care ti le-am postat le-ai verificat?
Cauta la http://www.arhiva-ortodoxa.info/ la PSB Actele martirice

De ele de ce nu spui nimic? Asa faceti mereu cand nu va convine; schimbati subiectul. Asa se vede cat sunteti de sinceri si seriosi.
Am verificat textul, macar pe net. Din mai multe surse, reiese un lucru: textul, asa cum l-am redat, apartine Sfantului Iustin Martirul. Nu pot sa va spun sigur la ce capitol a fost scris. Unele surse indica cap. 50 altele cap. 80. Dar toate, arata ca aceste spuse apartin Sfantului Iustin Martirul.

Intradevar, lucrarea se numeste "Dialog cu iudeul Tryphon"(sper ca am scris corect).Si Filon din Alexandria, ca sustinator al neoplatonismului, putea fi combatut de Sfantul Iustin Martirul.

Revin la subiect: cum comentati spusele Sfantului Iustin Martirul (sper sa le gasiti si dvs.)?
Vechi 11.09.2008, 03:40:20
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de georgeval
Citat:
Citat:
Pentru mine conteaza foarte mult interpretarile Sfintilor Parinti pentru ca sunt in Duh si Duhul uneste nu dezbina. Daca pacatosi vor fi nimiciti, revin cu intrebarea: care mai este diferenta dintre sufletul unui pacatos si sufletul unui drept?, pana la sfarsitul lumii niciuna, iar dupa imparatia de o mie de ani niciuna. Trebuie sa intelegi ca Dumnezeu nu va mai trece niciodata fiinta in nefiinta, de aceea se vorbeste despre chinurile vesnice, ci nu vremelnice.
Daca pentru dvs. conteaza foarte mult interpretarile Sfintilor Parinti, va rog sa luati in calcul si interpretarea Sfantului Iustin Martirul, pe care am postat-o in raspunsul catre Iustin.

Intr-o postare anterioara, m-ati intrebat daca este vre-o diferenta intre un pacatos si un drept, intre momentul mortii si momentul judecatii. Acum, dati de inteles ca eu as fi facut niste afirmatii, care nu-mi apartin. Nu am spus ca dupa imparatia de 1000 de ani nu va fi nici o diferenta intre un pacatos si un drept. Am spus ca va fi o mare diferenta, dupa judecata. Iar, conform Sfintei Scripturi, imparatia de 1000 de ani in cer, se va instaura dupa o prima inviere si judecata.

Referitor la chinul vesnic: este o idee nebiblica si nepotrivita caracterului lui Dumnezeu.
Te inseli amarnic si cazi in speculatii. Cum poti sa afirmi ca suferinta din iad nu va fi vesnica. Este plina Scriptura de dovezi, dar ajungem la deosebiri de exegeza.
Tu trebuie sa iei in calcul si taina libertatii pe care Dumnezeu o va respecta si celor din iad.
Posibil sa ma insel. Desi, avand in vedere ca avem un Dumnezeu iubitor si drept, nu cred ca omul va fi chinuit o vesnicie pentru o viata scurta cu pacate. Problema asta s-a mai discutat pe alt topic. Chiar daca ma insel, nu este nici o problema. Eu accept voia lui Dumnezeu, fara nici o rezerva. EL va judeca in modul cel mai intelept, indiferent de ceea ce cred eu sau dvs.

Vechi 11.09.2008, 08:57:18
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Pentru mine conteaza foarte mult interpretarile Sfintilor Parinti pentru ca sunt in Duh si Duhul uneste nu dezbina. Daca pacatosi vor fi nimiciti, revin cu intrebarea: care mai este diferenta dintre sufletul unui pacatos si sufletul unui drept?, pana la sfarsitul lumii niciuna, iar dupa imparatia de o mie de ani niciuna. Trebuie sa intelegi ca Dumnezeu nu va mai trece niciodata fiinta in nefiinta, de aceea se vorbeste despre chinurile vesnice, ci nu vremelnice.
Daca pentru dvs. conteaza foarte mult interpretarile Sfintilor Parinti, va rog sa luati in calcul si interpretarea Sfantului Iustin Martirul, pe care am postat-o in raspunsul catre Iustin.

Intr-o postare anterioara, m-ati intrebat daca este vre-o diferenta intre un pacatos si un drept, intre momentul mortii si momentul judecatii. Acum, dati de inteles ca eu as fi facut niste afirmatii, care nu-mi apartin. Nu am spus ca dupa imparatia de 1000 de ani nu va fi nici o diferenta intre un pacatos si un drept. Am spus ca va fi o mare diferenta, dupa judecata. Iar, conform Sfintei Scripturi, imparatia de 1000 de ani in cer, se va instaura dupa o prima inviere si judecata.

Referitor la chinul vesnic: este o idee nebiblica si nepotrivita caracterului lui Dumnezeu.
Te inseli amarnic si cazi in speculatii. Cum poti sa afirmi ca suferinta din iad nu va fi vesnica. Este plina Scriptura de dovezi, dar ajungem la deosebiri de exegeza.
Tu trebuie sa iei in calcul si taina libertatii pe care Dumnezeu o va respecta si celor din iad.
Posibil sa ma insel. Desi, avand in vedere ca avem un Dumnezeu iubitor si drept, nu cred ca omul va fi chinuit o vesnicie pentru o viata scurta cu pacate. Problema asta s-a mai discutat pe alt topic. Chiar daca ma insel, nu este nici o problema. Eu accept voia lui Dumnezeu, fara nici o rezerva. EL va judeca in modul cel mai intelept, indiferent de ceea ce cred eu sau dvs.
Nu uita ca Dumnezeu este si iubire si dreptate. In El sunt nedespartite. Daca ar fi numai dreptate nimeni nu s-ar mantui, daca ar fi numai iubire toti s-ar mantui. Mantuirea tuturor, apocatastaza s-a combatut la sinodul V ecumenic. Ar fi indicat sa aveti in vedere si anumite lucruri dezbatute la sinoadele ecumenice, pe care nu le acceptati/accepti, insa este posibil sa primesti multe raspunsuri la intrebarile tale.
Vechi 11.09.2008, 10:03:05
Banned

Implicit

Citat:
[Nu uita ca Dumnezeu este si iubire si dreptate. In El sunt nedespartite. Daca ar fi numai dreptate nimeni nu s-ar mantui, daca ar fi numai iubire toti s-ar mantui. Mantuirea tuturor, apocatastaza s-a combatut la sinodul V ecumenic. Ar fi indicat sa aveti in vedere si anumite lucruri dezbatute la sinoadele ecumenice, pe care nu le acceptati/accepti, insa este posibil sa primesti multe raspunsuri la intrebarile tale.
Nu am facut nici o afirmatie referitoare la "mantuirea tuturor". Nici nu cred in asa ceva.

Noi am mai dialogat (eram "mariann"- dar am fost "eliminat"; nu stiu de ce) si aveati un mod onest de a ridica probleme. Ce sa intamplat? In ultimele dvs. postari tot faceti afirmatii din care reiese ca eu as fi spus ceva ce nici prin gand nu-mi trecea (egalitatea dintre un pacatos si un drept dupa mia de ani; mantuirea tuturor).
Vechi 11.09.2008, 14:02:37
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Citat:
[Nu uita ca Dumnezeu este si iubire si dreptate. In El sunt nedespartite. Daca ar fi numai dreptate nimeni nu s-ar mantui, daca ar fi numai iubire toti s-ar mantui. Mantuirea tuturor, apocatastaza s-a combatut la sinodul V ecumenic. Ar fi indicat sa aveti in vedere si anumite lucruri dezbatute la sinoadele ecumenice, pe care nu le acceptati/accepti, insa este posibil sa primesti multe raspunsuri la intrebarile tale.
Nu am facut nici o afirmatie referitoare la "mantuirea tuturor". Nici nu cred in asa ceva.

Noi am mai dialogat (eram "mariann"- dar am fost "eliminat"; nu stiu de ce) si aveati un mod onest de a ridica probleme. Ce sa intamplat? In ultimele dvs. postari tot faceti afirmatii din care reiese ca eu as fi spus ceva ce nici prin gand nu-mi trecea (egalitatea dintre un pacatos si un drept dupa mia de ani; mantuirea tuturor).
Scuze, eu am ramas acelasi, de obicei sunt constant in gandire, deci asta am inteles din postarile tale, avand in vedere speculatiile. Nu am recunoscut stilul, fapt pentru care constat o schimbare in cazul tau. Mariann era mai maleabil, acum constat ceva rigid.
Vechi 11.09.2008, 14:17:56
Senior Member

Implicit

Citat:
Citat:
Acest adevar ni se descopera noua de catre Iisus Hristos, in parabola bogatului si a lui Lazar, ne invata ca sufletele, dupa ce s-au despartit de trup, intra in aceeasi zi in rai sau in iad. "Adevar zic tie ca astazi vei fi cu Mine in rai." (Lc. 23, 43), a zis Hristos talharului celui bun.
Parabola cu bogatul si Lazar (Luca 16) vrea sa ne invete ca daca nu credem in ce spune Sfanta Scriptura (Moise si prorooci) nu vom crede nici daca vor invia mortii.(Luca 16:31). Domnul Iisus Hristos foloseste o sceneta imaginara pentru a ne ajuta sa intelegem mai bine acest lucru. Biblia ne spune clar ca "cei morti nu stiu nimic". Unele persoane sustin ca poti da pilde numai din fapte reale. Dar ganditiva la invataturile din fabule. Ce intelegi dintr-o fabula, ca animalele vorbesc sau morala de la sfarsit?

"Adevarat zic tie ca astazi vei fi cu mine in rai"(Luca 23:43). Si totusi, se pare, ca nu s-a intamplat chiar asa. Domnul Iisus Hristos s-a inaltat abia dupa 40 de zile de la inviere. "Nu ma tinea, i-a zis Iisus, caci inca nu M-am suit la Tatal Meu"(Ioan cap.20:17). L-a amagit Mantuitorul pe bietul talhar pocait? Eu cred ca talharul inca este in mormant(este posibil si sa fi fost inviat si apoi ridicat la cer). La revenirea Domnului Iisus Hristos, va invia pentru a mosteni viata vesnica impreuna cu Mantuitorul, asa cum i s-a promis. De ce i s-a spus ca "azi vei fi cu Mine in rai"? Pentru ca "cei morti nu stiu nimic"(Ecleziastul 9:5). Talharul stie ca a inchis ochii si apoi i-a deschis in fata Mantuitorului. Chiar daca, intre momentul mortii si al invierii au trecut mii de ani, pentru el a fost doar "o clipeala din ochi"(1 Corinteni 15:52). Verificati, va rog, daca teoria aceasta intra in conflict cu vre-un verset din Biblie.
Hristos este Dumnezeu si ca Dumnezeu este omniprezent dupa cum spune o cantare in Vinerea Mare: ,,In mormant cu trupul, in iad cu sufletul, in rai cu talharul si de-a dreapta Tatalui, in toate si peste toate esti Hristoase Dumnezeule,,
Altfel ce Dumnezeu ar mai fi El daca ar fi dependent de spatiu si timp. Ingerii nu sunt omniprezenti. In loc sa intelegeti ca voi sunteti departati de adevar, il faceti pe Hristos mincinos ca i-a promis talharului ca va fi cu el in rai in acea zi si nu s-a tinut de cuvant. Asta se cheama pacat impotriva Duhului Sfant.
Vechi 11.09.2008, 14:25:56
Senior Member

Implicit

Intradevar, am gasit textul la cap 80, dar aici e vorba de milenarism. Iata ce spune nota:
Este vorba despre gnostici si marcioniti. Sf Iustin nu concepe ca sufletele ar merge in cer mai inainte de invierea finala, ci arata ca in asteptarea invierii finale ele merg intr-un loc mai bun sau mai rau decat pamantul acesta (dupa cum dezvolta clar in capitolul V si VI) ,dupa cum ele apartin celor buni sau celor rai.
Oricum, nu este relevant citatul dat de tine pentru ca Biserica a invatat dintodeauna ca dupa ce moare sufletul este judecat dupa cum spune si Sf. Pavel,,27. Si precum este randuit oamenilor o datã sa moara, iar dupã aceea sa fie judecata, ,,(Evrei 9,27)
Dar la aceste doua texte de ce nu faci nici o referire si te legi de un text cam ambiguu al Sf Iustin din care ai ales numai ce-ti convine tie?
La Sfantul Policarp sunt referiri la viata cu Hristos de dupa moarte la cap. XIX, pag. 34,
,,Caci prin rabdarea sa, biruind pe nedreptul dregator si primind astfel cununa nestricaciunii,se bucura cu Apostolii si cu toti dreptii, proslaveste pe Dumnezeu si pe Tatal Atottiitorul si binecuvinteaza pe Domnul nostru Iisus Hristos, Mantuitorul sufletelor si calauzitorul trupurilor noastre si pastorul Bisericii universale din lume.,,

Mai sunt doua paragrafe la Martiriul Sfantului Apollonius, 37 si 42 la pag. 97-98. Cu totul nu ai de citit nici o pagina de text:
37. El ne-a invatat sa ne retinem mania, sa ne infranam pofta, sa ne stapanim placerile...sa credem ca sufletul este nemuritor, sa fim convinsi ca exista o judecata dupa moarte...,,
42. Iar daca acesta ar fi, cum spuneti voi, ratacire, anume ca sufletul este nemuritor, ca va fi judecata dupa moarte, ca la inviere va fi rasplatirea virtutii, ca Dumnezeu va fi judecator, am imbratisa cu placere aceasta ratacire...,,
Vechi 15.09.2008, 18:33:13
Banned

Implicit

Citat:
In loc sa intelegeti ca voi sunteti departati de adevar, il faceti pe Hristos mincinos ca i-a promis talharului ca va fi cu el in rai in acea zi si nu s-a tinut de cuvant. Asta se cheama pacat impotriva Duhului Sfant.
Ce urata interpretare! Stiu foarte bine, si cred, ca Domnul Iisus Hristos este "Calea, Adevarul si Viata".

Apropo: Sf. Iustin Martirul spunea (am dat citatul intr-o postare anterioara), referitor la cei ce mor, sa nu credem ca "sufletele lor vor fi luate la cer de indata ce mor". Si Sfantul L-a facut mincinos pe Domnul Iisus Hristos?
Vechi 15.09.2008, 20:23:39
Senior Member

Implicit

Citat:
Citat:
In loc sa intelegeti ca voi sunteti departati de adevar, il faceti pe Hristos mincinos ca i-a promis talharului ca va fi cu el in rai in acea zi si nu s-a tinut de cuvant. Asta se cheama pacat impotriva Duhului Sfant.
Ce urata interpretare! Stiu foarte bine, si cred, ca Domnul Iisus Hristos este "Calea, Adevarul si Viata".

Apropo: Sf. Iustin Martirul spunea (am dat citatul intr-o postare anterioara), referitor la cei ce mor, sa nu credem ca "sufletele lor vor fi luate la cer de indata ce mor". Si Sfantul L-a facut mincinos pe Domnul Iisus Hristos?
De ce te inchistezi in acele cuvinte poate gresit formulate de Sf Iustin si treci cu vederea multimea de aberatii ale dnei Helen White, unica voastra profetesa, izvorul invataturilor voastre gresite. Iata o monstra:

Ideile și modul in care sunt exprimate in viziunile ei sunt adesea grosolane, copilărești și extravagante și diferă material prin aceasta de scrierile ei din anii de mai tarziu. La vremea primelor viziuni avea numai șaptesprezece ani, nu citise nimic și avea mintea plină de ideile fanatice ale lui Miller din acel timp. Aceste viziuni denotă mediul și mintea ei copilărească de la acea vreme. In prima viziune spune că a văzut "un copac cu un trunchi pe ambele maluri ale raului, amandouă din aur pur, transparent" (Scrieri timpurii, ediția 1907, p. 17). Apoi: "Am văzut două bețe lungi de care atarnau sarme de argint, iar pe sarme erau niște struguri minunați. " Imaginați-vă un pom de aur, cu sarme de argint cu struguri! O idee ce nu poate ieși decat din mintea unui copil.
Apoi adauga: "Toti ingerii au un bilet de aur pe care trebuie s-o prezinte la poarta orasului sfant pentru a intra si iesi." (p. 39).
Fiecare sunt din milioanele de mantuiti nestiuti are o coroană de aur. Ea spune: "Isus ni le-a pus pe cap chiar cu mainile Lui" (p. 16). Pentru ca insusi Isus sa faca asta pentru miriade de rascumparati, e nevoie de sute de ani. Apoi vede "o masa din argint curat, lunga de mai multe mile si pe care totusi ochii nostri o puteau vedea" (p. 19). Toti sfintii au case de argint; in fiecare casa exista un raft de aur. Sfintii isi scot coroanele de aur, le pun pe raft si merg la lucru la camp. (p. 18).
Vede copilasi "folosindu-se de aripioare ca să ajunga in varful muntilor " (p. 19). Apoi: "Sfintii isi foloseau aripile si urcau in varful zidului" (p. 53). Unde sunt pasajele din scriptura pentru această invatatura?
Pretinde că l-a văzut de aproape pe Satan; i-a văzut silueta, forma capului, ochii etc. Ea spune: "Avea o silueta mare, dar carnea ii atarna pe maini si pe fata. Uitandu-ma la el, stătea cu barbia in mana stanga " (p. 152).
Observati vederile ei extreme si materialiste; totul e văzut din perspectiva unui copil cu imaginatie si gandire simpla; ceea ce era ea atunci. In scrierile de mai tarziu, cand s-a făcut mai inteligenta si mai citita, dispar aceste idei grosolane. Ideile ei despre căderea lui Satan, caderea omului si pierderea Edenului par de parc-ar fi scoase din ,,Paradisul pierdut,, al lui Milton, cu siguranta nu din Biblie.
Observati parerile ei referitoare la distrugerea celor rai. Sune ca unii erau consumati ,,repede,,. ,, Unii se consumau de mai multe zile si cata vreme mai exista ceva din ei neconsumat, ramanea sentimentul suferintei. " (p. 294; vechea editie p. 154). Asa ca daca mai ramanea doar femurul după ce se consumau creierul si nervii, acel os putea să gandeasca, sa simta si sa inteleaga si sa sufere fara cap sau creier! E ceva demn de Infernul lui Dante, sau de vechea idee medievala de tortura in focul literal. Ar trebui ca Dumnezeu sa faca o minune in fiecare individ pentru ca să tortureze astfel oamenii.
Cat timp Dr. Kellogg era in gratiile ei, doamna White a folosit termenii cei mai extravaganti pentru a-l lauda. Iată un exemplu: Dr. Kellogg "a luat cazurile cele mai dificile in care daca bisturiul ar fi alunecat catusi de putin, l-ar fi costat pe pacient viata. Dumnezeu i-a stat alături si mana unui inger era pe mana lui, conducandu-l in operatii. " (Buletinul conferintei generale 1901, p. 203).
Daca un inger putea face asta pentru Dr. Kellogg, alti ingeri puteau acelasi lucru pentru orice medic devotat sau chiar pentru o persoana care nu studiase niciodata chirurgia. Aceasta e o ilustratie a imaginatiei ei fertile nestavilite din toate scrierile ei.
In 1901 l-a numit pe Dr. Kellogg "medicul numit de Dumnezeu." Putin mai tarziu (23 iulie 1904) l-a numit unealta diavolului si a spus ca fusese "invatat de stapanul sofismelor" ("Marturii Speciale" Seria B, p. 43).
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
DRUMUL SUFLETULUI DUPĂ MOARTE (3) - Parintele Cleopa clujeanul33 Generalitati 3 04.05.2010 21:29:27
DRUMUL SUFLETULUI DUPĂ MOARTE (4) - Parintele Cleopa clujeanul33 Generalitati 1 04.05.2010 19:53:57
DRUMUL SUFLETULUI DUPĂ MOARTE (2) - Parintele Cleopa clujeanul33 Generalitati 0 04.05.2010 18:55:25
DRUMUL SUFLETULUI DUPĂ MOARTE (1) - Parintele Cleopa clujeanul33 Generalitati 0 04.05.2010 18:26:17