Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 16.01.2008, 15:01:33
vsovi vsovi is offline
Banned

Data înregistrării: 16.02.2007
Locație: har†>>>s'C'e'r
Religia: Ortodox
Implicit

13. Dar mergând, învãtati ce înseamnã: Milã voiesc, iar nu jertfã; cã n-am venit sã chem pe drepti, ci pe pãcãtosi la pocãintã.

domnule m-am cutremurat citind ce inseamna citatul de mai sus, poi jertfa neprimita de Dumnezeu este de a chema la pocaintza pe dreptzi domnule... iar mila este de a-i chema pe pacatoshi.
Reply With Quote
Vechi 17.01.2008, 20:29:22
sofiaiuga's Avatar
sofiaiuga sofiaiuga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.02.2007
Implicit

MariaB-eu stiu ca in rai nu arde nimeni ci numai in iad este focul vesnic!
Reply With Quote
Vechi 23.01.2008, 13:49:53
MariaB MariaB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.11.2005
Locație: Bucuresti
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sofiaiuga
am inteles
consideri ca, daca este vorba de o curatire in Purgatoriu, inseamna ca este o bucata de Iad
totusi, curatirea acesta nu este de pacate (asa cu se considera ca Fecioara Maria s-a dus la Templu sa se curateasca dupa ce a nascut pe Isus ...)

Reply With Quote
Vechi 23.01.2008, 15:04:45
vsovi vsovi is offline
Banned

Data înregistrării: 16.02.2007
Locație: har†>>>s'C'e'r
Implicit

Citat:
În prealabil postat de MariaB
Citat:
În prealabil postat de sofiaiuga
am inteles
consideri ca, daca este vorba de o curatire in Purgatoriu, inseamna ca este o bucata de Iad
totusi, curatirea acesta nu este de pacate (asa cu se considera ca Fecioara Maria s-a dus la Templu sa se curateasca dupa ce a nascut pe Isus ...)
poi nu tzi-am zis ca tu crezi ca daca am facut pacate mai marunte atunci o sa ne baje la mashina de spalat automata pusa pe foc continuu? Tzi-am zis ca voi asta credetzi.... dar hainele albe cu multa stradanie se fac din pline de spurcaciuni shi tina lumeasca de ajung albe ca daca e cum spui tu, doar stai in foc shi-tzi spala focul purgatoriului hainele, ca ala o fi un foc nedureros deci nu trebuie sa te temi, dar cine a zis sa te temi de ala ca doar Hristos boteaza cu Duh sfant shi cu FOC, shi ishi aduna roadele in hambarele sale iar cele spurcate adica pleava o arunca in foc, deci a lui este focul, al proorociilor shi puterilor sale shi nu exista nici-un altfele de foc, shi focul ala nu e purgatoriul ci e partea stanga, sau locul de afara unde v-a fi frigul shi scrashnirea dintzilor ca se pare ca pe deoparte e foc shi pe deoparte e frig.... deci ce vorbeshti domnia ta? ce purgator? Iar Preasfanta Fecioara Maria nu era murdara de a mers sa se curatzeasca dupa ce nascuse ci o fi respectat randuiala poruncilor, ca Iisus s-a nascut nu omeneshte ci prin minune Dumnezeuiasca... asha se spune ca s-a nascut de au scris sfiintzii shi proorocii despre Acestea...
Reply With Quote
Vechi 23.01.2008, 16:13:36
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Din articolele de pe acest site am retinut urmatoarele:
"Teologia romano catolica distinge in pacat o dubla dezordine si o dubla vina: intoarcerea de la Dumnezeu si indreptarea spre faptura. Conform cu acestea, omul primeste doua pedepse:
a) pentru intoarcerea dela Dumnezeu, privatiunea de Dumnezeu, numita pedeapsa daunei;
b) pentru imbratisarea dezordonata a fapturii, pedeapsa simtului.

Conform invataturii catolice, sufletele care mor cu pacate mortale fara sa se fi pocait, sunt trimise, prin judecata lui Dumnezeu, in mod definitiv in iad. Dar cele care s-au dus cu pacate usoare, s-au pocait de pacatele de moarte, dar n-au apucat sa dea pe pamant lui Dumnezeu, o satisfactie pentru pedepsele temporare, se duc in purgatoriu; unde, prin suferintele ce le indura, dau lui Dumnezeu satisfactia cuvenita si se curatesc. Dupa ce au adus aceasta satisfactie ies de acolo la fericire.
Dupa invatatura catolica, sufletele care se duc in purgatoriu nu mai au nici o vina, caci vina pacatelor mortale le-a fost iertata, impreuna cu pedepsele eterne prin taina pocaintei inainte de moarte, iar vina pacatelor veniale li se iarta in momentul separarii de trup. Iar in doctrina catolica iertarea aceasta o stergere reala a pacatelor, nu ca la protestanti, o simpla declaratie externa de iertare.
Atunci pedepsele ce le sufera aceste suflete in purgatoriu nu au catusi de putin si un rost curatitor sau desavarsitor pentru ele, ci au numai rostul de a satisface pe Dumneasu. Pentru acestea, sufletele, daca n-au dat satisfactie lui Dumnezeu pe pamant, trebuie sa patimeasca in purgatoriu. In sens impropriu se numeste locul acesta purgatoriu, sau foc curatitor, si i se atribuie putere curatitoare, pentru ca el nu are ce curati din aceste suflete.
E strain spiritului crestin un scop pur formal, pur razbunator, pur juridic, al pedepselor, un rost de exclusiva reparatie a pagubei adusa lui Dumnezeu."
Reply With Quote
Vechi 14.09.2011, 13:22:40
Savonarola Savonarola is offline
Banned

Data înregistrării: 12.08.2011
Locație: Bizanțul de dupa Bizanț
Implicit

Căci noi împreună-lucrători cu Dumnezeu suntem; voi sunteți ogorul lui Dumnezeu, zidirea lui Dumnezeu. După harul lui Dumnezeu, cel dat mie, eu, ca un înțelept meșter, am pus temelia ; iar altul zidește. Dar fiecare să ia seama cum zidește; Căci nimeni nu poate pune altă temelie, decât cea pusă, care este Iisus Hristos. Iar de zidește cineva pe această temelie: aur, argint, sau pietre scumpe, lemne, fân, trestie. Lucrul fiecăruia se va face cunoscut; îl va vădi ziua (Domnului). Pentru că în foc se descoperă, și focul însuși va lămuri ce fel este lucrul fiecăruia. Dacă lucrul cuiva, pe care l-a zidit, va rămâne, va lua plată. Dacă lucrul cuiva se va arde, el va fi păgubit ; el însă se va mântui, dar așa ca prin foc. Nu știți, oare, că voi sunteți templu al lui Dumnezeu și că Duhul lui Dumnezeu locuiește în voi ? De va strica cineva templul lui Dumnezeu, îl va strica Dumnezeu pe el, pentru că sfânt este templul lui Dumnezeu, care sunteți voi. (1 Corinteni 3:9-17)

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Tot un nume am dat și locului mai de deasupra al iadului, din care sufletele credincioșilor încă mai pot fi scoase cu ajutorul rugăciunilor Bisericii. Îi zicem "purgatoriu".
A se observa că unul dintre fragmentele aduse în sprijinul purgatoriului nu vorbește despre vreun loc purgatorial. Ba mai mult, toți aceia care se vor mântui vor trece prin acel foc. Focul va pune la încercare faptele tuturor celor care au zidit pe temelia Hristos, atât a celor care au zidit "aur, argint, sau pietre scumpe", cât și a celor ce au zidit "lemne, fân, trestie". Diferența va fi în aceea că unii vor primi și vor resimți o răsplată, iar alții ca pe o pierdere. Dar prin foc vor fi trecuți toți, sau faptele tuturor vor fi trecute prin încercarea focului. Nu doar unii și faptele lor vor fi trecuți prin "foc", ci toți care au zidit pe temelia care este Hristos. Deci de unde ideea că focul purgatorial ar fi doar pentru unii? Toți vor fi trecuți prin "foc", însă unii îl vor resimți ca pe o ardere, ca pe o pierdere, pentru că faptele lor "ușoare" nu vor rezista criteriilor divine.

Există însă și alte interpretări la acest text decât interpretarea fericitului Augustin, dar nu intru acum în amănunte. Nu de alta, dar este cam suspectă mântuirea asta "în fundul gol".
Reply With Quote
Vechi 14.09.2011, 18:42:38
Banned

Implicit

Referitor la blogul respectiv, al lui Mihai Sârbu. Și la articolul său despre purgatoriu.

http://mihaisarbu.wordpress.com/2010...luare-biblica/

Referitor la versetele cunoscute de la întâia epistolă către corinteni, autorul trage următoarea concluzie:
Citat:
In concluzie, Avem de-a face in acest pasaj cu trei rezultate posibile ale eforturilor noastre de a cladi Templul lui Dumnezeu (care e Biserica in general si fiecare credincios in special): Iad, Rai si inca ceva. Acel ceva, care este un foc purificator, catolicii il numesc Purgatoriu.
Concluzie care nu se suține și am să spun și de ce, deși am mai scris și în mesajul anterior.

Întâi autorul induce acea idee comună despre cele trei "locuri", chiar dacă nu le numește, dând impresia doar unor trei rezultate sau stări. Totuși, destinații finale nu pot fi decât două, și anume mântuirea sau nemântuirea. Luat așa mai mult la mișto, pentru că aici este vorba despre aceia care au zidit pe temelia care este Hristos. Însă cum se vor mai mântui cei care nu au zidit pe această temelie? Dacă se vor mântui.

În al doilea rând ceea ce autorul se face că nu vede este faptul că "focul" acestei judecăți, acestei încercări, acestei "purificări", dacă vreți, este același foc prin care vor trece și cei care moștenesc Raiul. Practic vorbim despre unul și același foc atât pentru cei care primesc răsplată, cât și pentru cei care suferă pierdere. Nu sunt două focuri diferite, nu sunt două spații diferite. Focul este unul singur. Întâlnirea cu focul judecății sau al încercării divine este experimentată în chip diferit în funcție de calitatea persoanei. Adică de felul în care a zidit pe temelia pusă de apostoli. Dar focul celor "purgați" nu este altul decât focul care i-a încercat pe cei răsplătiți. Și nu este nici altul decât focul care îi va condamna pe cei vrednici de condamnare.

Cum înțeleg aceste versete, nu există un loc sau un spațiu al purgatorului. În exact același foc care pe alții îi duce la răsplătire, alții sunt duși la a suferi pierderea răsplății. Prin focul încercării, prin focul judecății, al cântăririi, al "purgației", trec atât cei care vor fi răsplătiți, cât și cei care vor suferi, temporar se înțelege pentru că în cele din urmă s-ar mântui (cam "în fundul gol", dar să trecem peste asta deocmadată). Dar focul este unul și același și vizează ambele categorii, nu doar una dintre ele. Ambii trec prin focul încercării, dar interacțiunea cu același foc al "dovedirii" este diferită. Răsplătirea sau suferința temporară pe care pare a o indica sfântul Paul nu sunt decât urmări ale încercării aceluiași foc. Nu se poate deduce că ar exista nu știu ce locuri, focuri sau spații distincte.
Reply With Quote
Vechi 20.09.2011, 13:18:35
Banned

Implicit

Iar acum o să încerc să argumentez de ce nu cred că aceia a căror lucrare va fi "arsă" de "focul încercării, al dovedirii, al judecății" vor intra în împărăția lui Dumnezeu, chiar dacă "arderea" s-ar putea finaliza într-o oarecare "mântuire". Nu spun că în eternitate Dumnezeu nu le va da sau nu le va putea da șansa de a intra în împărăția lui Dumnezeu.

Și mă bazez spre exemplu pe citate biblice de felul următor: "Să nu socotiți că am venit să stric Legea sau proorocii; n-am venit să stric, ci să împlinesc. Căci adevărat zic vouă: Înainte de a trece cerul și pământul, o iotă sau o cirtă din Lege nu va trece, până ce se vor face toate. Deci, cel ce va strica una din aceste porunci, foarte mici, și va învăța așa pe oameni, foarte mic se va chema în împărăția cerurilor; iar cel ce va face și va învăța, acesta mare se va chema în împărăția cerurilor. Căci zic vouă: Că de nu va prisosi dreptatea voastră mai mult decât a cărturarilor și a fariseilor, nu veți intra în împărăția cerurilor." (Matei 5:17-20)

Din astfel de versete cred că se poate trage concluzia pe care am enunțat-o. Și asta pentru că faptele, lucrările celui care și-a întemeiat viața pe Hristos, așa cum spune sfântul Paul, trebuie să fie cu adevărat vrednice de împărăția lui Dumnezeu. Acolo nu vor intra aceia care a căror dreptate nu va prisosi mai mult decât dreptatea fariseilor și a cărturarilor; exemple de acest tip de fapte care nu prisosesc dreptatea cărturarilor și a fariseilor, care nu trec dincolo de o dreptate formală și formalistă și nu reflectă interiorizarea adevăratei dreptăți prin legea harului, sau legea Duhului, sunt chiar acele lucrări despre care sfântul Paul spune că ar fi "lemne, fân, trestie" și care nu vor putea să reziste "focului" încercării, al dovedirii, al judecății dumnezeiești, judecată care impune anumite principiiși criterii. Ei s-ar putea să treacă prin acel "foc" și poate se vor "mântui" (ca prin foc, cum spune sfântul Paul) dar asta nu înseamnă că vor intra în împărăția lui Dumnezeu.
Reply With Quote
Vechi 09.02.2013, 17:23:15
Decebal Decebal is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Daniel_Ortodox Vezi mesajul
2. PURGATORIUL

Eresul romano-catolic care spune că între Rai și Iad, există un loc cu un foc purificator, numit purgatoriu, unde sufletele păcătoșilor merg să-și plătească păcatele pentru care nu au plătit pe pământ. Ei vor sta acolo o perioadă de timp, depinzând de gravitatea păcatelor, apoi merg în Rai.

Întâi de toate, nu există așa ceva în Sfânta Scriptură, nici la nici una din tâlcuirile Sfinților Părinți. Sfânta Tradiție, de asemenea nu are nici o scriere despre aceasta. Apoi... pentru ce a mai venit Hristos? Să ne răscumpere? Mântuitorul! Iisuse... Eresul deduce că El putea să nu mai vină, că noi nu avem nevoie de El, că purgatoriul ne purifică prin acel foc, ce rost mai are jertfa pe Cruce, nu? Câtă hulă și nebunie trebuie să încapă în mintea unui om să gândească așa ceva? Doamne... Iisuse... Și apoi pentru ce a mai creat Dumnezeu Iad? Nu-și are rostul nici iadul. Păi cum? Oricum Iadul o să fie gol, că noi trecem cu toții prin purgatoriu, apoi direcția Rai.

ANATEMA ereziei ăsteia.
Aș vrea să îi atrag atenția domnului Daniel_Ortodox că există sfinți părinți sau scriitori bisericești care au crezut sau au presupus un purgatoriu. Asta în cazul în care domnul Daniel îl recunoaște pe Fericitul Augustin ca sfânt părinte al Bisericii Ortodoxe, sau măcar ca scriitor bisericesc, și pe Origen ca scriitor bisericesc; aceștia doi sunt cei despre care știu că au avut învățătură despre un purgatoriu. Ba mai mult există și texte ale Sfintelor Scripturi, însă textele sunt interpretabile.

Deasemenea, existența purgatoriului nu înseamnă că mântuirea nu ar fi prin Hristos, purgatorul putând fi înțeles, pe urma Sf Ap Pavel, dar și pe urma lui Origen, ca un foc al judecății, al încercării, prin care, după Origen, trec cei botezați în Hristos, iar după Sf Pavel ca un foc al judecății, al încercării dumnezeiești care încearcă faptele celor care au zidit pe temelia Hristos. Eu nu spun neapărat că așa ar fi, dar lucrurile pot fi interpretate și în acest fel.

Și pe de altă parte, nici învățătura romano-catolică nu spune că prin purgator s-ar mântui toți oamenii, chiar și cei osândiți iadului, sau că s-ar mântui diavolul și demonii și cei osândiți, așa într-o apocatastază înțeleasă eretic.
Reply With Quote
Vechi 02.10.2014, 20:44:57
cnanbv cnanbv is offline
Junior Member

Data înregistrării: 26.09.2014
Implicit

Eu imi imaginez ca multi dintre noi cand ajung la judecata am trait o viata pe jumatate virtuoasa si pe jumatate pacatoasa. Cum decide Dzeu in ce parte mergem?

Last edited by cnanbv; 02.10.2014 at 21:07:59.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
ce este purgatoriul? annajanette Generalitati 82 07.03.2010 18:33:37