Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Intrebari utilizatori
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.01.2013, 14:41:08
alecsandra_ldc
Guest

Implicit Evangheliile

La intrebarea cuiva..care-mi cerea sa-i indic o carte scrisa de Dumnezeu...m-am intrebat de ce Iisus n-a lasat ceva scris cu toate cuvintele propovaduite multimilor..in loc sa ii aleaga pe apostoli vestitori?
Reply With Quote
Vechi 22.01.2013, 14:56:54
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Păi pentru că:
Citat:
Dar sunt și alte multe lucruri pe care le-a făcut Iisus și care, dacă s-ar fi scris cu de-amănuntul, cred că lumea aceasta n-ar cuprinde cărțile ce s-ar fi scris. Amin.
Reply With Quote
Vechi 22.01.2013, 15:17:21
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Hristos n-a venit cu un „set de reguli” pe care sa le spuna oamenilor, ci prin intruparea Sa ca om, a facut accesibila comuniunea cu Sine ca Dumnezeu in forma umana culminanta, deci El ar fi trebuit sa scrie despre experienta Sa cu oamenii sau oamenii sa dea marturie de relatia cu El?

Reply With Quote
Vechi 23.01.2013, 11:06:45
alecsandra_ldc
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
Păi pentru că:
Dap, despre intamplari e normal..ma refeream la exactitatea cuvintelor.

Citat:
În prealabil postat de ioanna
Hristos n-a venit cu un „set de reguli” pe care sa le spuna oamenilor, ci prin intruparea Sa ca om, a facut accesibila comuniunea cu Sine ca Dumnezeu in forma umana culminanta, deci El ar fi trebuit sa scrie despre experienta Sa cu oamenii sau oamenii sa dea marturie de relatia cu El?
Stiu ca sensul a fost rastignirea pt ca oamenii sa nu mai mearga in iad etc. Ma refeream la cuvintele Lui...gen "Dar eu va spun ca cine se manie pe fratele sau sau va spune "prostule" sau "nebunule" vrednic e de gheena" ...Nu erau demne de tinut minte? Ne gandim noi natural azi la asa ceva? Noi zicem...aaa..nu e important un amarat de cuvant...Si tot Iisus spune ca pt orice cuvant rostit in desert vom da seama.

Citat:
În prealabil postat de gpalama
....
Ca "texte seci" au ramas cele 10 porunci, pe care le luam ca atare. Dar in Noul Testament mai sunt texte gen pildele, fericirile...de al caror text avem nevoie...nu sunt simple sfaturi...

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
....
Da, dar ne-a lasat si niste cuvinte, niste invataturi...altfel spunea, botezati-va, eu am facut posibil sa nu mai mergeti obligatoriu in iad..impliniti si voi punctual cele 10 porunci ca fariseii si carturarii care nici ei nu le incalcau...si in rest iubiti-va cum va taie capul...
( dar el a vorbit de iertarea aproapelui de 70 ori cate 7..de iubirea vrajmasului..de oprirea de la maniere sau cuvinte fara rost etc)
Reply With Quote
Vechi 23.01.2013, 11:22:13
Crestin_Simona
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de alecsandra_ldc Vezi mesajul

... Ma refeream la cuvintele Lui...gen "Dar eu va spun ca cine se manie pe fratele sau sau va spune "prostule" sau "nebunule" vrednic e de gheena" ...Nu erau demne de tinut minte? Ne gandim noi natural azi la asa ceva? Noi zicem...aaa..nu e important un amarat de cuvant...Si tot Iisus spune ca pt orice cuvant rostit in desert vom da seama.
Intr-adevar nu prea mai tinem minte si asta din cauza neputintei noastre si a zilelor grele pe care le traim!
Reply With Quote
Vechi 23.01.2013, 11:49:34
alecsandra_ldc
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Crestin_Simona Vezi mesajul
Intr-adevar nu prea mai tinem minte si asta din cauza neputintei noastre si a zilelor grele pe care le traim!
:) Pai nu...ziceam ca trebuiau scrise..ca sa fie tinute minte peste timp...nu ne puteam gandi natural la porunca asta sau ma rog, nu la urmarile ei..de fapt, am recitit acum la Matei,cap.5, versetul 22.. se spune ca " cine se manie, e vrednic de judecata; cine spune "netrebnicule" e vrednic de judecata sinedriului; si cine spune "nebunule" e vrednic de gheena" .

Noi cei din ziua de azi, ca sa tinem minte..trebuie sa citim, sa intelegm , sa fim de acord..si sa avem ajutorul lui Dumnezeu care sa ne aduca aminte in momentele "critice" de ce e scris..si atunci fixam treptat ce e de folos.
Reply With Quote
Vechi 23.01.2013, 12:11:51
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Exista tendinta ca atunci cand ceva este scris sa te opresti la litera si sa nu mergi mai departe. In astfel de cazuri, Dumnezeu isi pierde calitatea personala, devenind o idee, un subiect de speculatie.
Reply With Quote
Vechi 22.01.2013, 15:54:32
gpalama's Avatar
gpalama gpalama is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.02.2010
Implicit

Citat:
La intrebarea cuiva..care-mi cerea sa-i indic o carte scrisa de Dumnezeu...m-am intrebat de ce Iisus n-a lasat ceva scris cu toate cuvintele propovaduite multimilor..in loc sa ii aleaga pe apostoli vestitori?

Exact cum legea Mosaica a ajuns sa fie absolutizata iar interpretarea ei a fost dusa la extrem, exact la fel s-ar fi intamplat si cu o carte "dictata".

Hristos ne-a lasat "duhul" invataturii, si niste invataturi fundamentale, nu niste texte si niste legi seci.
Hristos ne-a lasat un mod de gandire, mai flexibil, al iubirii, care nu se poate "cuprinde" in sentinte finale.
De asta avem mai multe Evanghelii, pentru a-L vedea pe Hristos in fiinta ta, si nu intr-o formulare seaca, asa cum este Coranul, si alte carti "sfinte".

Dumnezeu nu ne-a facut prizonierii unor formulari seci. Ne-a facut robi ai unui Duh al iubirii insa.

De fapt ce spui tu este o formulare fundamentala pentru crestinism: Hristos ne vrea robi ai "textelor" sau ai Duhului?
Vrea sa recitam in mod sec texte din Scriptura sau vrea sa lucram ce scrie acolo?
Reply With Quote
Vechi 22.01.2013, 17:26:30
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
Fiindca El este viu si ne-a transmis Religia Vietii, nu Religia Cartii.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 22.01.2013, 17:36:29
Crestin_Simona
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Fiindca El este viu si ne-a transmis Religia Vietii, nu Religia Cartii.
Daca esti asa de bun de ce nu treci la ortodoxie?
Reply With Quote
Răspunde