![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]()
Salutare. Mi-am facut cont special pe acest forum pentru a va adresa o intrebare.
Ma numesc Cristi, si in fiecare an, in ziua de Craciun sunt sunat de majoritatea prietenilor pentru a mi se ura "la multi ani" ,urare la care nu stiu cum sa raspund! Mi se pare putin ciudat ca numele de Cristian sa se sarbatoreasca in ziua nasterii lui Iisus Hristos, si am facut putina munca de cercetare. Iata ce am gasit eu : "Hristos" inseamna "cel uns" ,iar (se pare ca) etimologia numelui Cristi/Cristian deriva din cuvantul "crestin" sau "cel ce il poarta pe Iisus" - Cristopher (Cristofor). Etimologia cuvantului "crestin" se pare totusi ca deriva din Hristos!.... deci, intr-un final legatura dintre Iisus Hristos si numele de Cristi...exista astfel : Hristos - Crestin - Cristi. In engleza apropierea este si mai evidenta : Christ - Christian - Chris. Bun. Chiar daca numele de Cristi deriva din Hristos, Hristos in sine nu este un prenume ci mai mult un nume sau un rang. "Cel uns" - mesia in ebraica, tradus in latina Christus. Daca prenumele meu era Iisus ( o practica des intalnita in tarile catolice de limba spaniola) ,era clar ca onomastica mea era pe 25 decembrie! dar... Iisus Hristos inseamna Iisus cel uns, iar legatura dintre mine si fiul Domnului este legata mai mult de acest rang (porecla,nume, spuneti-i cum doriti) si deci numele de Cristi nu are nicio legatura cu vreun prenume crestin Ortodox. (o exista un Sfantul Cristian in alte confesiuni crestine, dar din cate stiu eu nu la Ortodocsi). As aprecia o lamurire, daca se poate! PS: tin sa precizez ca nu sunt ortodox practicant, si nici nu tin sa ma serbez cu ocazia onomasticii dar...oamenii suna! :) Multumesc! |
|
|||
|
|||
![]()
Da, persoanele cu numle de Cristian si Cristina si alte derivate) au ziua onomastica in 25 Decembrie.
Exact nu stiu sa explic. Totusi se refera la persoana Mantuitorului. In ziua aceea s-a nascut El. Si as spune si crestinismul. EL a adus legea noua. Este daca vrei la fel ca si cu Sf. Ioan Botezatorul. Cei care ii poarta numele se serbeaza si in 24 iunie (ziua nasterii sale), si in 7 ianuarie (ziua mortii sale). Si la Fecioara Maria: onomastica celor ce ii poarta numele este in 8 septembrie (ziua nasterii sale). Unii serbeaza si in 15 august. Hristos este totusi parte a numelui Mantuitorului. De ce? Nu stiu sa explic. In Ortodoxie si in alte confesiuni crestine (eu stiu de catolicism, pentru ca seamana mult cu ortodoxia), exista o sfanta Cristina (Hristina), in 24 iulie. Daca se serbeaza si "Cristianii" tot atunci, nu stiu. Interesant este ca la greci numele de Cristian devine: Hristos. Asa ii cheama acolo. Iar pe fete le cheama Hristina. Nu stiu de ce, putina lume insa isi aminteste in ziua de Craciun de onomastica celor cu numele Cristina, Cristian. La alti sfinti este foarte raspandit. Dar se pare ca Nasterea Domnului acopera ca importanta onomastica celor ce ii poarta numele. Mi se pare ca este ziua onomastica cea mai importanta, pentru ca este legata chiar de Mantuitorul. Eu as avea in schimb o alta intrebare: Mantuitorul mai avea un nume (in V.T.). Se numea Emanuel. Oare si acest nume se serbeaza tot in ziua de Craciun?
|
||||
|
||||
![]() Citat:
7 ianuarie, ziua mortii Sf. Ioan Botezatorul??? asta ai sarbatorit azi? si atunci in 29 august ce se sarbatoreste? |
|
||||
|
||||
![]()
Ei, Delia, a gresit si ea... se mai intampla.
Biserica Ortodoxă il cinstește astazi 7 ianuarie 2014 pe Sf. Proroc Ioan Botezătorul, deoarece prin acesta s-a făcut arătarea Sfintei Treimi la momentul Botezului Domnului de la Iordan. Sărbătoarea este una dintre cele trei sărbători cu cruce roșie închinate Sfântului Proroc Ioan Botezătorul pe lângă Nașterea Sfântului sărbătorită la 24 iunie și Tăierea Capului la 29 august. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
La cate confuzii are Sophia, una in plus sau in minus, nici nu mai conteaza. La cate postari cu neclaritati de-ale ei m-am abtinut sa raspund, tocmai in ideea ca multi dintre voi i-ati tot explicat, si inca exceptional, cum eu n-as fi fost in stare, ar fi trebuit si de data asta sa ma abtin. Da' ai dreptate, Mirela, cui nu i se poate intampla? Si cu asta, gata, m-am facut suficient de antipatica pentru ziua de azi. |
|
||||
|
||||
![]()
Si eu sunt o Cristina, dar familia si cei dragi nu ma sarbatoresc de Craciun. Imi serbez in schimb onomastica de doua ori pe an, pe 18 mai si pe 24 iulie.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Stiam ca in august este ceva cu capul lui. Sunt vreo 3-4 sarbatori numai cu capul Sf. Ioan Botezatorul. Nu e vina mea ca este atat de complicat, cu atatea sarbatori pentru un sfant. Si in general se serbeaza ziua mortii unui sfant. La Ioan Botezatorul stiu ca are si zi de nastere (24 iunie). La fel Sf. Fecioara. Chiar nu mi-am pus problema ce serbam pe 7 ianuarie. Sf. Ioan Botezatorul. De ce? Stiu ca dupa Botezul Domnului a fost prins si intemnitat. Credeam ca atunci a fost si omorat. Si mai urmeaza sarbatorile cu capul lui. Si daca stau sa ma gandesc bine, atunci cei cu numele de Cristian/Cristina ar trebui sa se serbeze si in ziua mortii sau Invierii lui Iisus (dupa regula ca se serbeaza de fapt ziua mortii unui sfant - atunci devine el sfant la Domnul). Si bravo voua ca sunteti atat de bine lamuriti in credinta. Pentru mine este tare greu. Ca nu este totusi 1+1=2 Nu are o logica. Sunt putine informatii si se cere multa intelegere si renuntare la minte. Pentru un laic este foarte greu. Poate ca unii au calitati deosebite, asa cum altii au talent la pictura, muzica sau sport.
A fi crestin = smerenie + iubire de aproape Last edited by sophia; 08.01.2014 at 12:09:24. |
|
||||
|
||||
![]()
Of, Sophia. Confuzia cu ziua de 7 ianuarie e una din cele mai putin relevante. De-ar fi numai asta…
Citat:
Ori te exprimi tu ciudat, ori am eu o problema majora in a-ti percepe ideile. Nu stiu daca am citit vreo postare de-a ta in care sa nu ma contrarieze ceva din ce zici. La fel si aici. Asta cu “ se cere multa intelegere si renuntare la minte” e numai si numai in intelegerea ta. Dar, ma rog. Domnul sa ne lumineze pe toti. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Poate ca Cristina serbeaza de Craciun pentru ca Craciunul este sarbatoarea nasterii, poate este o traditie (poate in alte parti nu serbezaza de Craciun, nu stiu). La inviere serbeaza cei care se numesc Anastase pt ca Anastasia inseamna 'inviere' in greaca (bunicul meu se numea asa si serba de Inviere; baiatul meu cel mai mare se numeste tot Anastase, dar noi am hotarit sa serbeze mai degraba in ziua sfantului lui, ca sa aiba timp s ainteleaga mai intai sensul Invierii inainte sa fie prea amuzat de cadouri si altele asemenea ;-) Cand o fi mai mare poate sa serbeze si de Inviere.
|
||||
|
||||
![]()
Am uitat sa zic si parerea mea in legatura cu serbarea onomasticii Cristinelor si Cristianilor chiar in ziua praznicului Nasterii.
Intr-o lume excesiv de secularizata (imbibata pana la refuz de duhul lumii materiale) in care toata lumea sarbatoreste de Craciun bradul, cadourile, familia, pe Mos Craciun, pe renul Rudolf, elfii, spiridusii, jingle bells, pralinele, Coca-Cola, podoabele, petrecerile cu sarmale si carnati, deci, intr-o lume in care se sarbatoreste cam orice, mai putin Sarbatoritul (apropos, unii atei chiar s-au simtit indignati cand au fost intrebati ce anume sarbatoresc de Craciun de vreme ce nu cred ca Hristos e Fiul Lui Dumnezeu?), eu, una, consider ca nu se cade sa-L mai eclipsam pe Sarbatorit si cu Cristiani si Cristine, aducandu-i pe acestia in prim plan. Dupa cum de ex., asa cum zicea mai sus si Fani, in 8 septembrie o sarbatorim doar pe Maica Domnului si o asezam doar pe ea in centrul atentiei, si de abia in urmatoarea zi, pe 9 septembrie, ii pomenim pe parintii ei, Ioachim si Ana, parerea mea ar fi ca aceia care totusi de Craciun Il sarbatoresc pe Hristos, sa-si serbeze onomastica ulterior daca poarta numele Cristian/Cristina. Daca chiar si Maica Domnului, care a avut rolul principal, se sarbatoreste de abia in ziua urmatoare, cu atat mai mult, n-ar trebui sa ne asezam noi pe soclul Sarbatoritului macar in aceasta mare zi. ( inmho – in my humble opinion). Dar bineinteles, fiecare asaza in centrul atentiei pe cine doreste. Last edited by delia31; 08.01.2014 at 21:13:40. |
|