Citat:
În prealabil postat de devorator
Buna ziua. O prietena a fost de curand intr-o tara predominant catolica si a intrat intr-o biserica fiind turista. Mi-a adus cateva lucruri sfintite, cateva iconite si o cruciulita cam de marimea unei palme. Eu sunt ortodox si cred sincer in Dumnezeu si vreau sa va intreb cat este de bine sa am aceste lucruri... Stiu ca este aiurea intrebarea mea, dar vreau sa fiu sigur.
Multumesc.
|
In primul rand exista o mare diferenta intre icoanele si crcea ortodoxa si cele catolice. Tine-le ca suveniruri dupa cum ti s-a ma sugerat ca asa este cel mai bine. Intre icoane cel putin diferenta este foarte mare. Iconele catolice sunt mai mult tablouri, picturi, avand ca principal scop sa arate bine pe cand cele ortodoxe au ca principal scop sa scoata suferinta sau alte trasaturi definitori, ce tin mai ales de traireai sfantului sau sfintei reprezentati in icoane. La ortodocsi conteaza in primul rand trairea intru dreapta credinta, prin urmare trairea este sugerata in icoane, la catolici totul trebuie sa dea bine vizual inainte de toate.
Nu zic si noi, ortodocsii avem icoane foarte frumos pictate, am si eu vreo cateva, dar se poate vedea durerea, suferinta sau sufletul puternic dinauntrul celor reprezentati. Nu vreau sa fiu ticalos in cazul in care pe aici isi mai fac veacul si catolici, dar in icoanele catolice sfintii sunt rozi in obrajori, zambitori, parca se feresc sa-ti trezeasca trairi mai launtrice.
Cat despre cruce, nu stiu daca are vreo importanta ce urmeaza sa spun, dar odata obisnuiam sa port la gat o cruce mai stilizata, pe care Domnul nostru Iisus Hristos era rastignit pe un fel de aripi ce voiau a fi bratul orizontal al crucii iar stalpul vertical nu era complet drept ci un pic ondulat pt a da impresia ca era in zbor. Crucea daca putea fi numita astfel a fost cumparata dintr-un magazin ortodox si probabil fusese sfintita, dar nu prea ma simteam bine purtand-o desi imi placea ideia. Evident ca am renuntat in a o mai purta si mi-am gasit una crestin-ortodoxa din toate punctele de vedere.