Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #71  
Vechi 27.03.2012, 10:27:12
Gherardus Gherardus is offline
Junior Member
 
Data înregistrării: 27.03.2012
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Catolic
Mesaje: 23
Implicit Sincer de admirat

E greu a intelege o astfel de situatie. Insa intradevar multi de acolo nu si-au cunoscut orthodoxia sau catolicismul lor inainte de intra in secta penticostala.
Cea ce a facut Parintele, a fost un gest de Curaj extraordinar! Sa ai tupeul sa mergi acolo, sa nu fi huluit s.a.m.d. Mi-a placut la fel ca fratii Penticostali au primit cuvantul si au respectat linistea in sala, e totusi o cultura!

Va veni timpul cand toata Biserica lui Hristos va fi cea de la inceput adica cea care a fost nealterata, neschimbata, unitara, soborniceasca, apostolica, ne-eretica, adica aceea Biserica Ortodoxa-Catholica Universala Traditionala Apostolica aceea care pana la 1054 fiind strans legata. Papa si ceilalti Patriarhi Ortodocsi vor fi simpli Primus Inter Pares.
Sau se vor desfiinta titlurile onorifice pt a controla mai bn, ca cele arhiepiscopale, mitropolitane, sau autocefale patriarhale.
Adica vor fi doar clerul superior adica: Episcopi, Preoti, si Diaconi, impreuna cu clerul inferior: subdiaconi, citeti, s.a.m.d.
Episcopi vor fi autentici sefi ai Eparhiilor lor... nu vor fi peste ei arhiepiscopi, mitropoliti, patriarhi, sau papa. Deci doar Episcop in unitate nealterata, neschimbata, a credintei cu ceilalti episcopi vecini sau mundiali in universalitate! Asa cum a fost in primele ere crestine!!! Asa ar fi trebuit sa ramana!
Asa va redevenii daca toate bisericiile care accepta Sf. 7 taine, Crezul, Evanghelia..etc. se vor unii. Asta e solutia!!! Nu solutia in ai face pe toti Ortodocsi de Bucuresti sau Catolici de Vatican!!!
Nu ci doar atunci cand se vor reduce gradele titulare de onoare a tuturor Episcopilor! Este dea dreptul inuman si necrestin ca un Episcop sau mai multi sa fie supusi unui altuia! Da sa i se deie onoarea traditionala celor de la Roma si Constantinopol ca primii intre egali! Dar nu supunerea extraordinara in special cea administrativa (banii) sau juridica eccesiala! E ciudat. Dar Doar asta e solutia finala! Solutia N.Testament.
Fie ca Domnul sa decida... si sa ne ajute!!! Doamne ajuta!
Reply With Quote
  #72  
Vechi 27.03.2012, 11:53:50
anita anita is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 28.06.2007
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.734
Implicit

Din pacate noi nu vom avea ocazia sa vedem prea multi de la alte culte trecand la ortodoxie.
Nu spun asta de la mine ,dar sfantul Lavrentie al Cernigovului o spune ,puteti citi o carte despre el chiar pe internet .
El spune ca sectanti vor ramane in erezia lor pana la sfarsitul veacurilor.
Dumnezeu sa lumineze pe cat mai multi sa scape de sub influenta celui rau.
Reply With Quote
  #73  
Vechi 30.03.2012, 20:20:34
AlinB AlinB is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Mesaje: 20.025
Implicit

Citat:
În prealabil postat de penticostalul Vezi mesajul
Le-a si adus. Ei au suferit pentru credinta si Dumnezeu i-a iubit.
Greu de spus ce au iubit de fapt.
Se pare ca mai degraba au iubit cultul penticostal.
Care cult penticostal se face primul vinovat de chinurile prin care au trecut.

Pentru ca daca li s-ar fi spus la modul corect, de catre invatatorii lor penticostali, cum stau de fapt lucrurile cu semnul crucii si icoanele, nu s-ar fi ajuns la persecutii din cauza asta.

Dar de fapt, vad ca va feriti sa mentionat care a fost de fapt cadrul legal pentru aceste persecutii, pentru ca au fost persecutati de statul laic in timp ce alte culte fara doar si poate isi puteau desfasura activiatatea, de ce anume va este teama?

Citat:
Nu, in nici un caz nu s-au dezis de Cruce. Pur si simplu au refuzat sa-si faca semnul crucii, ceea ce in credinta lor semnifica lepadarea de credinta.
Si sunteti capabil sa recunoasteti ca li s-a predicat astfel o credinta gresita?

Citat:
Indiferent care ar fi fost realitatea (inchinare sau neinchinare la idoli) Dumnezeu vede ce este in inima omului si a apreciat faptul ca acei oameni, de dragul Lui, au fost gata sa sufere.
"Indiferent care are fi realitatea"?
Sa inteleg ca nu o cunoasteti sau doar va feriti sa faceti o marturisire de credinta?

Citat:
Si poate cu aceasta ocazie si unii ortodocsi vor pierde inversunarea impotriva doctrinei si a Bisericii Penticostale.
Nu cred ca tocmai cuvantul "inversunare" este corect.
Este o marturisire de credinta, la fel cum si gestul acelor penticostali persecutati era o martusire de credinta.

Dar in timp ce acea marturisire, cu putin efort din partea dvs. puteti recunoaste ca era intemeiat pe o invatatura gresita, as fi bucuros sa ne puteti demonstra bazele pe care o adunare oarecar de oameni, desi nu are invatatori si episcopi legati de Biserica intemediata la cinzecime si inca preda invataturi gresite membrilor sai se declara totusi Biserica, pe ce baze?
Reply With Quote
  #74  
Vechi 30.03.2012, 20:21:46
AlinB AlinB is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Mesaje: 20.025
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anita Vezi mesajul
Din pacate noi nu vom avea ocazia sa vedem prea multi de la alte culte trecand la ortodoxie.
Nu spun asta de la mine ,dar sfantul Lavrentie al Cernigovului o spune ,puteti citi o carte despre el chiar pe internet .
El spune ca sectanti vor ramane in erezia lor pana la sfarsitul veacurilor.
Dumnezeu sa lumineze pe cat mai multi sa scape de sub influenta celui rau.
Nu confundati omul cu miscarea.
Reply With Quote
  #75  
Vechi 05.04.2012, 02:14:31
laurastifter laurastifter is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 14.06.2008
Locație: România
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.357
Implicit

Citat:
În prealabil postat de penticostalul Vezi mesajul
Inca nu. Probabil va fi chemat. A fost chemat la „sapuneala” data trecuta cand a mers el sa predice in biserica ortodoxa si greco catolica. Acum insa are o „vina” mult mai grava: a permis catehizarea bisericii penticostale cu invataturi ortodoxe. E posibil sa fie scos din slujire. Dar e treaba lui, a fost un risc asumat.



Dar am si eu o intrebare pentru tine. Si pentru Catalin.
Ati apreciat slujirea parintelui Necula:

Nu credeti totusi ca parintele Constantin Necula ar trebui caterisit?

Totusi parintele, ca si ceilalti ortodocsi prezenti, s-a rugat impreuna cu ereticii, au rostit crezul impreuna cu ei, parintele a predicat frumos, e adevarat dar ... intr-o biserica eretica, l-a numit pe Vladimir Pustan frate. Nu sectant si eretic cum ar fi trebuit.
Eu as zice sa nu devenim ecumenisti pentru ca ecumenismul e panerezia secolului.

Deci, ce spun canoanele?
Într-adevăr, din păcate, există persoane care confundă consecvența în Ortodoxie cu intoleranța, neînțelegând faptul că, în realitate, credința noastră este total contrară habotniciei și izolării față de ceilalți.
Biserica noastră nu este un club exclusivist, ci comunitatea celor care cred în Hristos, se împărtășesc cu El în Sfintele Taine și se străduiesc să trăiască în libertate și adevăr, păstrând neschimbată învățătura Domnului Iisus. Din acest motiv, noi suntem (sau ar trebui să fim, dacă ne-am înțelege cu adevărat vocația) deschiși față de toți cei care doresc să comunice cu noi, să ne înțeleagă modul de gândire și, mai ales, față de cei care împărtășesc cu noi credința în Dumnezeul Cel adevărat (adică sunt creștini).
Ați spus că "Totusi parintele, ca si ceilalti ortodocsi prezenti, s-a rugat impreuna cu ereticii, au rostit crezul impreuna cu ei..."
Părintele a mers într-o comunitate de creștini pentru a le împărtăși câteva gânduri despre Ortodoxie. A rostit împreună cu acei creștini Crezul nostru, Crezul formulat de către Părinții Bisericii din sec. al IV-lea. Cred că niciun ortodox nu va putea protesta împotriva faptului că, în Duminica Ortodoxiei, un părinte i-a convins pe mai mulți creștini dintr-o altă confesiune să rostească Simbolul Credinței împreună cu el. :) Este un gest frumos, ce dovedește, pe de o parte, faptul că toți creștinii credem în Adevăratul Dumnezeu (Sfânta Treime), iar pe de altă parte, îi conștientizează pe creștinii neortodocși, într-un mod foarte delicat, despre rolul pe care Sfinții Părinți l-au avut în formularea sistematică a învățăturii de credință. Aș vedea o singură dificultate în privința rostirii Crezului împreună cu eterodocșii: atunci când s-a ajuns la cuvintele "într-una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească Biserică", fiecare s-a gândit la Biserica/confesiunea căreia îi aparține, astfel încât, deși toți rosteau aceleași cuvinte, înțelegeau realități diferite...
Ați mai afirmat că "...intr-o biserica eretica, l-a numit pe Vladimir Pustan frate. Nu sectant si eretic cum ar fi trebuit".
N-ar fi trebuit ca un preot să numească pe cineva "sectant" și "eretic". Putem afirma că o anumită idee este eretică (deși, într-o polemică, ar fi nepoliticos să calificăm astfel opinia celuilalt), dar niciodată nu avem dreptul de a ne pronunța în privința credinței sau necredinței unei persoane, din simplul motiv că doar Dumnezeu cunoaște gândurile din adâncul sufletului fiecăruia dintre noi și motivele ce l-au determinat pe fiecare credincios să adere la o anumită religie sau confesiune. Cred că părintele și-a îndeplinit foarte corect misiunea: a mărturisit cu dragoste și convingere Ortodoxia, rămânând foarte sincer în dialog (a menționat încă de la începutul prelegerii scopul prezenței sale la acea conferință, fără a încerca să manipuleze sau să folosească tehnici de "captatio benevolentiae"), păstrând, în același timp, păstrând o atitudine foarte deschisă, tolerantă și diplomatică (în sensul pozitiv al cuvântului). Nu i-a jignit și nu i-a întristat pe acei creștini, care l-au invitat în mijlocul lor și s-au arătat dispuși să-l asculte. În același timp, a vorbit deschis, cu sinceritate și convingere, despre crezul său, despre Ortodoxia care-i este atât de dragă pentru că, prin acest mod de viață, a cunoscut bucuria comuniunii cu Domnul nostru Iisus Hristos.

"Deci, ce spun canoanele?"
În câteva cuvinte, după înțelegerea mea, atitudinea unui ortodox față de creștinii de alte confesiuni este bine să se caracterizeze în special prin două trăsături:
consecvență în mărturisirea credinței și
iubire, respect, sinceritate față de ceilalți, indiferent de convingerile lor.
Cred că relativismul și intoleranța sunt cele mai grave ispite ce trebuie evitate în dialogul cu cei de alte credințe, iar părintele a reușit "să nu se abată nici la dreapta, nici la stânga", ferindu-se de ambele extreme.

Doamne ajută!
__________________
"Duh este Dumnezeu și unde este Duhul Domnului, acolo este libertate." (II Cor3, 17)
"Pentru Tine trăiesc, vorbesc și cânt!" (Sf. Grigorie Teologul)
"Dați-mi-L pe Hristos și aruncați-mă în iad!"
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca
Reply With Quote
  #76  
Vechi 05.04.2012, 15:25:03
AlinB AlinB is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Mesaje: 20.025
Implicit

Citat:
În prealabil postat de laurastifter Vezi mesajul
Într-adevăr, din păcate, există persoane care confundă consecvența în Ortodoxie cu intoleranța, neînțelegând faptul că, în realitate, credința noastră este total contrară habotniciei și izolării față de ceilalți.
Din pacate exista si persoane care confunda delimitarea care se face intre ortodoxie si erezie cu intoleranta, habotnicia si izolarea.

Citat:
Biserica noastră nu este un club exclusivist, ci comunitatea celor care cred în Hristos, se împărtășesc cu El în Sfintele Taine și se străduiesc să trăiască în libertate și adevăr, păstrând neschimbată învățătura Domnului Iisus.
Ironic si hilar dar chiar nu realizezi ca afirmatia ta contine o contradictie?

Daca nu e "club exclusivist" ar trebui sa includa si pe cei care nu se incadreaza cu definitia data de tine, nu crezi?

Altfel, vrand nevrand este exclusivist, deci..?

Citat:
Din acest motiv, noi suntem (sau ar trebui să fim, dacă ne-am înțelege cu adevărat vocația) deschiși față de toți cei care doresc să comunice cu noi, să ne înțeleagă modul de gândire și, mai ales, față de cei care împărtășesc cu noi credința în Dumnezeul Cel adevărat (adică sunt creștini).
Gura pacatosului...
Ai spus bine, "cei care împărtășesc cu noi credința în Dumnezeul Cel adevărat".
Dar din pacate, dupa cum stii, nu toti cei care isi spun crestini impartasesc aceeasi credinta si in acelasi Dumnezeu (chiar daca il numesc la fel).

Citat:
Părintele a mers într-o comunitate de creștini pentru a le împărtăși câteva gânduri despre Ortodoxie. A rostit împreună cu acei creștini Crezul nostru, Crezul formulat de către Părinții Bisericii din sec. al IV-lea. Cred că niciun ortodox nu va putea protesta împotriva faptului că, în Duminica Ortodoxiei, un părinte i-a convins pe mai mulți creștini dintr-o altă confesiune să rostească Simbolul Credinței împreună cu el. :)
Uite si derapajul..confuzia intre Crez si dreapta credinta.

Lucrurile nu sunt atat de simple cat ar vrea unii sa fie de dragul mintilor confuze.

Citat:
Este un gest frumos, ce dovedește, pe de o parte, faptul că toți creștinii credem în Adevăratul Dumnezeu (Sfânta Treime), iar pe de altă parte,
Stii cum se zice..diavolul se ascunde in detalii.

Citat:
îi conștientizează pe creștinii neortodocși, într-un mod foarte delicat, despre rolul pe care Sfinții Părinți l-au avut în formularea sistematică a învățăturii de credință.
Depinde ce stiu ei despre Crez si cum li s-a spus mai exact.
Nu toti sunt niste minti atat de inchise cum par dar au grija pastorii lor sa-i tina in ignoranta.

Citat:
Aș vedea o singură dificultate în privința rostirii Crezului împreună cu eterodocșii: atunci când s-a ajuns la cuvintele "într-una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească Biserică", fiecare s-a gândit la Biserica/confesiunea căreia îi aparține, astfel încât, deși toți rosteau aceleași cuvinte, înțelegeau realități diferite...
Buna remarca ..ceea ce arata ca si rostind aceleasi cuvinte fiecare traia de fapt intr-o realitate spirituala diferita.

Deci numitorul comun pana la urma unde e?
Reply With Quote
  #77  
Vechi 05.04.2012, 16:03:38
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Mesaje: 9.706
Implicit

Citat:
În prealabil postat de laurastifter Vezi mesajul
Din acest motiv, noi suntem (sau ar trebui să fim, dacă ne-am înțelege cu adevărat vocația) deschiși față de toți cei care doresc să comunice cu noi, să ne înțeleagă modul de gândire și, mai ales, față de cei care împărtășesc cu noi credința în Dumnezeul Cel adevărat (adică sunt creștini).
Ați spus că "Totusi parintele, ca si ceilalti ortodocsi prezenti, s-a rugat impreuna cu ereticii, au rostit crezul impreuna cu ei..."
Părintele a mers într-o comunitate de creștini pentru a le împărtăși câteva gânduri despre Ortodoxie. A rostit împreună cu acei creștini Crezul nostru, Crezul formulat de către Părinții Bisericii din sec. al IV-lea. Cred că niciun ortodox nu va putea protesta împotriva faptului că, în Duminica Ortodoxiei, un părinte i-a convins pe mai mulți creștini dintr-o altă confesiune să rostească Simbolul Credinței împreună cu el. :)
E adevarat ce ai spus, mai fac doar cateva mici precizari. Parintele s-a dus pentru marturisirea ortodoxiei, pentru apostolat. A si afirmat ca ceea ce spune e pentru a pune pe ganduri, adica pentru a incita la cautarea adevarului, nu pentru a spune despre unul din cultele existente.
De obicei conceptiile ecumeniste pe care le au unii ortodocsi sunt legate doar de catolicism, cel mult unii protestanti, nu si la neoprotestanti. Cel putin la cei din cler nu exista aceste pareri, iar la credinciosii obisnuiti sunt ceva mai rar intalnite. Ar fi si ceva contradictoriu sa propovaduim ortodoxia daca si ceilalti sunt la fel ca noi, ar fi ca o amagire, sa ii atragem la cultul nostru, desi nu era o problema daca stateau si in cultul lor. Problema este mantuirea.

Last edited by catalin2; 05.04.2012 at 16:05:42.
Reply With Quote
  #78  
Vechi 05.04.2012, 16:25:04
penticostalul penticostalul is offline
Banned
 
Data înregistrării: 02.06.2011
Locație: Intru ceruri, în Hristos Iisus
Religia: Protestant
Mesaje: 530
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Dar de fapt, vad ca va feriti sa mentionat care a fost de fapt cadrul legal pentru aceste persecutii, pentru ca au fost persecutati de statul laic in timp ce alte culte fara doar si poate isi puteau desfasura activiatatea, de ce anume va este teama?
Imi este teama sa dezgrop anumite conjuncturi in care BO a avut mai mult sau mai putin influenta in aceste persecutii.
Acele vremuri au trecut si eu sunt pentru pace.

Dar statele nu au nevoie de legi pentru a persecuta crestinii.
Ce cadru legal e existat pentru a cere unor preoti din inchisoare sa dea Sfanta Impartasanie cu excremente? Avea statul comunist nevoie de o lege care sa-i permita o asemenea marsavie?

Se considera ca in peste 50 de tari crestinii indura persecutie. Multe dintre ele se lauda cu legi democratice. In statul comunist de asemenea legile erau in mare masura democratice. Doar ca nu erau respectate. La fel era si inainte de comunism. Si este si acum. Mai mult depinde de oamenii care sunt la guvernare decat de legile existente.
Reply With Quote
  #79  
Vechi 05.04.2012, 16:29:31
penticostalul penticostalul is offline
Banned
 
Data înregistrării: 02.06.2011
Locație: Intru ceruri, în Hristos Iisus
Religia: Protestant
Mesaje: 530
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Parintele s-a dus pentru marturisirea ortodoxiei, pentru apostolat.
Deci este coresct ca un pastor penticostal sa mearga intr-o comunitate ortodoxa si sa prezinte penticostalismul...
El ar putea sa numeasca aceasta slujire: marturisire a credintei, misiune si apostolat.
Sau ar fi prozelitism?

Ati putea da o definitie, cand este prozelitism si cand este misiune (sau apostolat)?
Reply With Quote
  #80  
Vechi 05.04.2012, 16:57:30
Adriana Cluj
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de penticostalul Vezi mesajul
Deci este coresct ca un pastor penticostal sa mearga intr-o comunitate ortodoxa si sa prezinte penticostalismul...
El ar putea sa numeasca aceasta slujire: marturisire a credintei, misiune si apostolat.
Sau ar fi prozelitism?

Ati putea da o definitie, cand este prozelitism si cand este misiune (sau apostolat)?
apostolat:
http://dexonline.ro/definitie/apostolat
este o diferenta de vreo 1700-1900 de ani intre aceste notiuni
prozelitism:
http://dexonline.ro/definitie/prozelitism, http://dexonline.ro/definitie/prozelit

Last edited by Adriana Cluj; 05.04.2012 at 17:39:44.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare


Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Duminica Ortodoxiei costel Diverse Sarbatori 4 21.03.2013 09:59:32
Pastorala Sfântului Sinod al B O R la Duminica Ortodoxiei (2012) laurastifter Stiri, actualitati, anunturi 0 03.03.2012 16:42:08
Duminica Ortodoxiei + cristiboss56 Diverse Sarbatori 2 28.02.2009 22:36:50
DUMINICA ORTODOXIEI georgeval Despre Biserica Ortodoxa in general 6 21.03.2008 00:46:06