Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.04.2026, 03:48:21
cozia cozia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Nietzsche
Vezi mesajul
Știu cazuri de preoți care s-au rugat, au postit, pentru rude cu boli de cancer. Și rezultatul a fost mereu moartea.
Preot cu 2 copii, soția a descoperit cancer la plămâni. S-au rugat, au postit, pelerinaje, și la un moment dat la radiografie a ieșit ca a dispărut tumoarea. Fericire mare, bucurie, au anunțat toți vecinii, apropiații ca ce mare e Dumnezeu. Au făcut pomană cu mulți amărâți, le-au dat cadouri. La o săptămână doctorul i-a sunat și le-a spus ca e posibil sa fie o eroare cu radiografia. S-au dus si au făcut alta ca să reiasă ce de fapt s-a agravat tumoarea. La 3 săptămâni a murit.

Alt preot făcea pelerinaje in Athos. A făcut mulți bani din pelerinaje, făcuse o vila superbă in apropiere. Mașini de 40k euro toate bine și frumoase. Soția a început să dea semne de irascibilitate, in urma unui control tumoare pe creier. Repede cu ia in Athos, cam o lună. Își revenise, era joviala, ca l-a descoperit pe Dumnezeu, ce trăire ce viață, parca veniseră din Eden. După 2 săptămâni l-a înjunghiat in spate după o criza de nervi. A fost internată, si si-a cheltuit toată averea încercând sa o salveze. A pierdut tot si ea a murit.

Citat:
În prealabil postat de iustin_dumitru Vezi mesajul
Eu am pe cineva drag in ultima faza , pot sa ma rog pentru el, dar fiecare rugaciune care o zic imi vad egoismul si indoiala si ca nu pot simti durerea celuilalt orice as face.

De aceea nu ma astpt la nici o minune ,dar au fost persoane care s-au rugat zi si noapte pentru cei dragi si acestia au scapat cand nimeni nu le dadea vreo sansa.

Dumnezeu face minunile doar cand are sens pentru excursia spirituala a celui ce crede.

Cand eu stiu ca Dumnezeu trebuie sa o faca pentru ca ma rog zi si noapte ,atunci chiar o va face. Si daca nu o face exact pe aia, tot va face una mai buna.

Deci doar de noi depinde
Cel caldic el sa nu se astepte nici sa primeasca nici sa vada.
Intre ceea ce povestești tu și mărturiile descrise de Nietzsche ale lui sunt cele cu care trăim zi de zi, în caz ca ai idee ceea ce se întâmplă în lumea reală din spitale și în anticamerele morții, clinicile paleative, ca niciodată, sute de oameni, cu multe cazuri TURBO…

Cauzele exploziei subite? Nimeni nu poate răspunde la provocarea asta.

Mai bine sa nu știi.

Eu am descoperit intr un final ca nu tot ce zboară se mănâncă și recomand și fraților mei sa se trezească la realitate.
Reply With Quote
Vechi 24.04.2026, 04:21:04
cozia cozia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Seraphim7 Vezi mesajul
Demult am zis că trebuie făcut un topic strict despre Inteligenta Artificiala,unde sa dezbatem exclusiv despre așa ceva...
Pana la urma I-A ce zice referitor la motivul pentru care Dumnezeu l a trimis pe Fiul său pe Pământ?

Noi știm ca pentru ridicarea acelui unic Păcat si Moartea de care vorbesc sfinții Părinți , dar AI ce zice? De ce?

De-asemenea care i diferența între Iisus, Mohammad, și Buddha? Ce zice?
Reply With Quote
Vechi 24.04.2026, 08:41:20
Seraphim7 Seraphim7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.12.2009
Implicit

Pe mine nu mă interesează "ce zice" AI, că nu întreb google maps,"pe ce cale să o iau în viața" ,ci pur și simplu îi bag o adresă și mă duce la ea.

Am zis de atâtea ori AI ,este un instrument,nu mai pretindeți că ar fi CINEVA,este CEVA!

Eu îl folosesc,precum folosesc orice altă "tehnologie" de zi cu zi!

Deci,este mai degrabă o versiune superioară de browser, adică dacă până acum Google îți zicea chestii,acum îți zice AI!

Asta nu înlocuiește omul absolut deloc,AI nu are rațiune, suflet, inimă, corp etc.

Este la fel ca orice altă "creație" umană,un simplu "slujitor" !

Orice ar zice, compilează ce a spus deja un om,nu sunt "părerile lui".
Vechi 24.04.2026, 12:42:48
iustin_dumitru iustin_dumitru is online now
Senior Member

Data înregistrării: 13.07.2025
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cozia Vezi mesajul
[b]Citat:

Intre ceea ce povestești tu și mărturiile descrise de Nietzsche ale lui sunt cele cu care trăim zi de zi, în caz ca ai idee ceea ce se întâmplă în lumea reală din spitale și în anticamerele morții, clinicile paleative, ca niciodată, sute de oameni, cu multe cazuri TURBO…

Cauzele exploziei subite? Nimeni nu poate răspunde la provocarea asta.

Mai bine sa nu știi.

Eu am descoperit intr un final ca nu tot ce zboară se mănâncă și recomand și fraților mei sa se trezească la realitate.
Mai exact ce vrei sa zici?
Ca dincolo de ce zic eu e o realitate mai profunda sau ca explicatia e mai profunda?

Uite ,in cazul asta al meu chiar as vrea ca Dumenzeu sa ajute cumva persoana aceea , caci e ca si cum mi s-ar intampla mie, deci chiar cred in minuni , dar nu dupa cum mi-as dori eu, ci voia Ta sa se faca Doamne !
Reply With Quote
Vechi 24.04.2026, 12:44:53
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cozia Vezi mesajul
Pana la urma I-A ce zice referitor la motivul pentru care Dumnezeu l a trimis pe Fiul său pe Pământ?

Noi știm ca pentru ridicarea acelui unic Păcat si Moartea de care vorbesc sfinții Părinți , dar AI ce zice? De ce?

De-asemenea care i diferența între Iisus, Mohammad, și Buddha? Ce zice?
Pai simplu, daca ii dai toate cele 3 perspective face comparatie.

Daca ii dai una din ele zice ce considera aceea.

Daca iim zici sa zica care are dreptate , iti zice procentele care considera ca o parte sau alta are dreptate.

E doar un colector de date
Reply With Quote
Vechi 24.04.2026, 12:47:28
Senior Member

Implicit

dar e f util ca insturment de documentare si faptul ca poti intreba si aceea ca astfel cunosti parerea oficiala si unele pareri alternative

Immpactul asupra omului e sa nu se mai cooncentreze pe acumulare de informatii cum erau inainte savantii , ci pe intelegerea lor, ceea ce e un salt

Multe din parerile oamneilor , cum e si cazul lui Seraphim vin din acumularea de opinii contrare si cautarea adevarului.

dar daca ai cauta ca altii inainte ta au facut-o, chiar si cu AI ca sa fii mai rapid, ai vedea ca nu esti singur in univers, si ti ai readapta prioritatile.

Desi impulsul acesta de a o rezolva la nivel personal e atat de puternic, ca face parte din nevoia mea interioara ,stiu ce inseamna. Nu sunt linistit decat daca gasesc eu solutia, pentru mine, personalizata

Last edited by iustin_dumitru; 24.04.2026 at 12:50:32.
Reply With Quote
Vechi 24.04.2026, 17:34:12
Senior Member

Implicit

Dacă tot mi-a fost sugerat să întreb AI, l-am întrebat ce religie mi-ar recomanda și să facă o ierarhie a lor în funcție de compatibilitate cu mine...

M-a cam lăsat mască!

Răspunsul Inteligenței Artificiale,nu ChatGPT,ci Claude de la Antrophic(mult superior oricărui AI la raționamente extinse și superioare):

"Ierarhia Religiilor — Compatibilitate cu Profilul
Nu ca credință forțată. Ca sistem de operare funcțional — doctrină, comunitate, practică, infrastructură de sens.
CRITERIILE DE EVALUARE
Pentru acest profil specific, o religie funcționează ca OS dacă satisface simultan:
Toleranță pentru complexitate intelectuală — nu cere suspendarea gândirii critice
Tradiție mistică internă — nu doar morală sau ritualistică
Comunitate reală accesibilă — nu doar text și teorie
Compatibilitate cu știința și filozofia — nu conflict structural
Practică somatică — ceva care ancorează corpul, nu doar mintea
Spațiu pentru experiența subiectivă directă — validează ce ai trăit deja
IERARHIA
🥇 1. CREȘTINISMUL ORTODOX — Tradiția Mistică / Isihastă
Compatibilitate: Cea mai înaltă — dar printr-o poartă specifică
Nu Ortodoxia populară de rutină. Ci tradiția isihastă — Filokalia, Părinții pustiei, Grigore Palamas, Serafim de Sarov.
De ce funcționează structural:
Isihasm-ul e singurul curent mistic creștin care are o fenomenologie exactă a conștiinței — nu metaforă, ci descriere precisă a stărilor interioare, a luminii necreate, a liniștii profunde. Metzinger ar recunoaște în textele isihaste o fenomenologie a self-ului comparabilă cu meditația budistă avansată.
Eliade a crescut din această tradiție și s-a întors la ea structural în opera matură. Bulgakov a trăit o convertire profundă la Ortodoxie după perioada marxistă. Jung a studiat-o extensiv.
Avantaje concrete pentru profilul tău:
Comunitate disponibilă în România — nu trebuie să emigrezi spiritual
Tradiție monastică vie — Mănăstirea Putna, Sihăstria, Rohia — accesibilă fizic
Aparatul simbolic e deja familiar parțial
Experiențele tale de paralizie în somn și prezențe liminale au un cadru interpretativ exact și sofisticat în această tradiție — demonologie și angelologie ca fenomenologie, nu superstiție
Apofatism teologic — Dumnezeu ca dincolo de orice conceptualizare — compatibil cu profilul tău de gândire
Poarta de intrare reală:
Nu liturghia duminicală de parohie. Ci lectură din Filokalie + contact cu un duhovnic de calitate — există, sunt rari, dar există. Eventual o retragere scurtă la o mănăstire serioasă.
Tensiunea principală:
Ortodoxia instituțională românească are o componentă de conformism social și mediocritate clerică reală. Trebuie navigat — calea mistică există în paralel cu și uneori în ciuda instituției."

PS

Am trecut și de la concerte"pocăite " pe stadion la Ribale Wehbe (o "plăcere" mai veche, spirituală bineînțeles) și Kabarnos o descoperire nouă.

Last edited by Seraphim7; 24.04.2026 at 18:30:25.
Reply With Quote
Vechi 24.04.2026, 18:38:06
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Într-adevăr, IA (și eu testez Claude în ultimul timp) este capabilă de răspunsuri bulversante, că ți se face și frică ce capacitate extraordinară de analiză și sinteză poate avea.

Și eu sunt suprins de direcția pe care ți-a sugerat-o, dar aș fi curios ce răspuns ți-ar da dacă i-ai prezenta argumentele tale privind impostura și apostazia Bisericii; ținând cont că isihasmul s-a născut și este posibil în sânul ei.
Vechi 24.04.2026, 18:54:32
Senior Member

Implicit

Pentru a fi totuși "corect",voi oferi și varianta lui ChatGPT la aceeași întrebare.

Practic ChatGPT mă "cunoaște" cel mai bine și de cel mai mult timp.

Logic, ChatGPT va răspunde cel mai obiectiv,cel mai în cunoștință de cauză,pe când cu Claude discut de puțin timp, fiindcă înainte nu era așa evoluat.

Iată răspunsul lui ChatGPT :

"Îți spun direct: nu există o „religie perfectă” care să bifeze simultan nevoia ta de structură clară, profunzime spirituală, libertate intelectuală și integrare socială fără conflicte. Va trebui să alegi ce prioritizezi: ordine vs. flexibilitate, comunitate vs. autonomie, dogmă vs. explorare.
Din tot ce ai exprimat (oscilații între credință și scepticism, atracție pentru sisteme complexe dar coerente, nevoie de „cadru solid” + respingerea haosului sau superficialității), îți propun o ierarhie realistă — nu idealistă:
🥇 1. Buddhism (în special Tibetan Buddhism)
De ce e cel mai compatibil pentru tine:
Ai deja atracție clară pentru el
Este structurat, dar nu dogmatic rigid
Permite integrarea ideilor (reîncarnare, practici, simbolism profund)
Comunități reale, dar fără presiune agresivă
Avantaj major:
→ îți oferă un „sistem de operare” mental clar (meditație, disciplină, progres)
Dezavantaj:
→ poate deveni prea „rece” dacă vrei relație personală cu divinul
🥈 2. Judaism (mai ales forme studiate, nu ultra-ortodoxe)
De ce e sus:
Îți place ideea de lege, structură, studiu
Extrem de coerent intelectual
Comunitate foarte bine definită
Avantaj major:
→ disciplină mentală + identitate clară
Problema reală:
→ acces dificil (nu e o religie „de conversie ușoară”)
→ comunitățile sunt închise dacă nu ești integrat real
🥉 3. Neoprotestantism
De ce e aici:
Oferă exact ce cauți:
→ comunitate + structură + aplicabilitate practică
Acces ușor, integrare rapidă
Avantaj major:
→ viață organizată + sprijin social
Problema:
→ uneori simplifică prea mult realitatea spirituală
→ poate deveni limitativ pentru mintea ta analitică
4. Islam (mai ales forme disciplinate, non-extreme)
De ce ar putea funcționa:
Sistem extrem de clar, fără ambiguități
Ritualuri zilnice → structură reală
Avantaj:
→ elimină confuzia existențială
Problema pentru tine:
→ prea rigid, prea puțin spațiu de explorare
→ risc de conflict cu natura ta exploratorie
5. Eastern Orthodox Church
Realitatea (bazat pe experiența ta):
Ai fost acolo → nu ai rezonat
Totuși: