Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Viata monahala > Preotul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 02.02.2009, 10:32:57
adorcrysti
Guest

Thumbs down

Milostiv este cel ce miluieste pe aproapele din cele ce le-a primit el de la Dumnezeu, fie bani, fie mancari, fie tarie, fie cuvant spre folos, fie rugaciune, fie putere de a mangaia pe cel ce are lipsa de ea, socotindu-se ca e datornic. Saracul poate trai fara sa-l miluiasca, dupa puterea sa, nu poate el insa sa traiasca si sa se mantuiasca. Milostenia desavarsita este aceea pe care ne-a aratat-o Hristos, care a rabdat moartea pentru noi, punandu-ne tuturor o pilda si un chip ca si noi sa murim pentru altii, nu numai pentru prieteni ci si pentru dusmani cand vremea o cere. De la frica de Dumnezeu trece omul la buna cinstire. De la aceasta vine cunostinta prin care e sfatul si dreapta socoteala.
Reply With Quote
Vechi 02.02.2009, 10:36:09
adorcrysti
Guest

Imi cer scuze iconita de la poastare este gresita,normal trebuia sa fie iconita text.
Reply With Quote
Vechi 02.02.2009, 10:36:54
adorcrysti
Guest

Pentru a viețui frumos, după voia lui Dumnezeu, rugăciunea, adică vorbirea noastră cu Dumnezeu, trebuie să se completeze cu postul și milostenia. Despre ele și despre importanța lor în viața noastră ne vorbește și ne învață Mântuitorul Hristos, în aceeași Predică de pe munte. Prin post și prin milostenie, noi putem să ne apropiem și mai mult de Dumnezeu.

Prin post, înțelegem să mâncăm legume, fructe și paste făinoase și să renunțăm de bună voie la anumite mâncăruri „de dulce”(carne,ouă,lactate), dar mai ales la fapte și cuvinte rele, prin care îi putem supăra, atât pe El, cât și pe semenii noștri. Postim, în timpul săptămânii, miercuri și vineri și, în timpul anului, în cele patru posturi mari: al Crăciunului, al Paștilor, al Sfinților Apostoli și al Adormirii Maicii Domnului și ori de câte ori Sfânta Biserică ne-o cere.

În predica de pe munte, Mântuitorul Hristos ne îndeamnă însă să nu ne lăudăm cu faptul că postim: „să nu te arăți oamenilor că postești, ci Tatălui tău care este în ascuns și Tatăl tău care vede în ascuns îți va răsplăti ție”(Matei 6, 8).

Dumnezeu ne-a mai dăruit și milostenia, ca o poruncă a iubirii. Ea arată cât de mult îl iubim pe aproapele nostru și, prin el, pe Însuși Dumnezeu. Ca să facem milostenie nu ne trebuie bogății, ci numai bunăvoință față de cei ce au nevoie de ajutorul nostru.

Milostenia este, așadar, fapta bună pe care o putem face, în multe feluri: să dăm de mâncare celui flămând; să dăm un pahar de apă celui însetat; să îi vizităm pe bolnavi și pe cei bătrâni; să-l ajutăm pe cel care are nevoie de sprijin; să ne rugăm pentru cei în suferințe și pentru toți semenii noștri.

Pentru toate acestea ne învață Mântuitorul, nu trebuie să cerem vreo răsplată sau să ne mândrim, pentru că milostenia folosește mai mult celor ce o fac decât celor care o primesc: „Deci, când faci milostenie, nu trâmbița înaintea ta, cum fac fățarnicii… Tu însă, când faci milostenie, să nu știe stânga ta ce face dreapta ta, ca milostenia ta sa fie într-ascuns și Tatăl tău, care vede în ascuns, îți va răsplăti ție”.(Matei 6, 2-4)
Reply With Quote
Vechi 02.02.2009, 10:39:32
adorcrysti
Guest

Milostenia este o virtute foarte scumpa pentru viata crestina si pentru fiecare dintre noi. Pentru ca la judecata din urma Mantuitoral nu aminteste de toate faptele bune, ci mai ales despre milostenie, care este fiica cea mai mare a iubirii crestine.

Mantuitorului ne spune ca, in ziua judecatii de apoi, la trambitele ingerilor, se vor aduna toate neamurile pamantului, de la intemeiere pana la sfarsitul lumii si va alege, prin ingerii Sai, pe cei buni dintre cei rai, si fiecare om va da seama inaintea lui Dumnezeu de toate faptele bune sau rele savarsite in viata, din copilarie pana la moarte. Caci din anii copilariei noastre si pana la batranete, cate cuvinte desarte nu spunem noi ? Toate acestea sunt scrise de ingeri si diavoli si vor fi date pe fata la judecata inaintea tribunalului dumnezeiesc.

Asa incat toate pacatele facute de noi in viata, daca nu sunt marturisite, vor fi date pe fata la judecata inaintea tronului lui Hristos, Care va judeca toata lumea.

La infricosatoarea judecata, Mantuitorul ne subliniaza in chip deosebit darul sau fapta buna a milosteniei crestine, care va avea un mare rol la mantuirea sufletelor noastre. Caci milostenia singura acopera multime de pacate. De aceea suntem datori ca in toata viata noastra sa miluim dupa putere pe aproapele nostru, atat prin milostenie materiala, cat si prin milostenie sufleteasca. Adica, sfatuire, mangaiere, carti sfinte, rugaciune pentru cei neputinciosi etc.

Sunt sase fapte bune ale milosteniei pe care le citeaza Mantuitorul in Sfanta Evanghelie, si anume :

Atunci va zice Imparatul celor de-a dreapta Lui : Veniti, binecuvantatii Tatalui Meu, mosteniti imparatia cea gatita voua de la intemeierea lumii. Caci flamand am fost si Mi-ati dat sa mananc, insetat am fost si Mi-ati dat sa beau; strain am fost si M-ati primit; gol am fost si M-ati imbracat; bolnav am fost si M-ati cercetat; in temnita am fost si ati venit la Mine. Atunci dreptii vor raspunde, zicand : Doamne, cand Te-am vazut flamand si Te-am hranit ? Sau insetat si Ti-am dat sa bei ? Sau cand Te-am vazut strain si Te-am primit ? Sau gol si Te-am imbracat ? Sau cand Te-am vazut bolnav sau in temnita si am venit la Tine ? Iar Imparatul, raspunzand, va zice catre ei : Adevarat zic voua, intrucat ati facut unuia dintr-acesti frati ai Mei, prea mici, Mie Mi-ati facut. Amin.

Parintele Arhimandrit Sofian
Reply With Quote
Vechi 02.02.2009, 10:44:56
adorcrysti
Guest

Milostenia 1

Porunca milosteniei nu a fost dată numai pentru cei bogați, ci și pentru cei care au puțin, ba chiar și pentru cei care abia reușesc să-și câștige pâinea cea de toate zilele. Pentru că nimeni nu este atât de sărac, încât să nu aibă cei doi bani ai văduvei din Evanghelie (Marcu 12, 42). Celui care dă ceva din puținul pe care îl are, se poate să i se socotească mai mult decât celor care dau mult, din multele lor bogății. Valoarea milosteniei nu depinde de cât dăm, ci de gândul cu care dăm. De aceea, nu trebuie să ne uităm la văduvă, care a dat numai doi bani, ci la faptul că deși nu i-a mai rămas nici un ban, nu i-a părut rău pentru jertfa ei. În felul acesta, ea și-a dat toată averea.

Pentru a face milostenie, nu avem nevoie de bani, ci de bunăvoință. Atunci când avem bunăvoință, nu contează că suntem săraci. Iar când ne lipsește bunăvoința, nu ne ajută cu nimic faptul că suntem bogați. Bogații nemilostivi vor primi o pedeapsă mai mare decât săracii nemilostivi, pentru că au bani mulți și cu toate acestea, nu își înmoaie inima. „Dar ei fac milostenii”, îmi spui tu. Să știi că dacă mărimea milosteniei lor nu este după mărimea averii pe care o au, nu vor scăpa de iad. Cu cât sunt mai bogați, cu atât sunt mai datori să-i ajute pe cei săraci, fără să se teamă că averea lor se va împuțina.

Și cu adevărat, să știți că atunci când facem milostenie, averea noastră nu se împuținează, ci sporește. Cheltuim, dar avem mai mulți bani. Dând milostenie, facem cea mai bună investiție. Spre exemplu, ești comerciant și vrei să-ți vinzi marfa ca să câștigi bani? Să știi că nu este exclus ca marfa ta să se piardă și atunci, nu numai că nu vei câștiga, dar vei avea multă pagubă. Sau poate ești agricultor și nădăjduiești la o recoltă bogată? Dar planurile tale pot fi date peste cap de grindină sau de secetă. Toate cele lumești sunt în orice clipă în primejdie de a se pierde. Numai cele pe care le oferim Domnului nu sunt în primejdie nici de a fi furate, nici de a fi distruse, ci ele aduc la timpul potrivit roade ce ochiul n-a văzut și urechea n-a auzit, și la inima omului nu s-au suit (1 Cor. 2, 9). Dacă omul care primește ceva de la noi ne răsplătește binefacerea, cu atât mai mult va face lucrul acesta Hristos, Care ne răsplătește chiar și atunci când nu Îi dăm nimic.

Câtă înțelepciune este cuprinsă în cuvintele lui Solomon: Cel ce are milă de sărman împrumută Domnului (Sol. 19, 17)! Iată ce împrumut nemaivăzut! Dăm cuiva și primim înapoi de la altcineva. Mă vei întreba de ce nu a spus Solomon că cel care dă milostenie săracului dă lui Dumnezeu, ci că Îl împrumută pe Dumnezeu? Ca să nu crezi că ceea ce primești de la Domnul e un lucru lipsit de o mare importanță. Dumnezeu știe că suntem lacomi și vrem să dobândim din ce în ce mai multe bunuri. Cel care are bani nu vrea în nici un chip să împrumute săracului fără să primească o asigurare că banii îi vor fi dați înapoi. Așadar, acestuia nu îi pasă de semenul său, ci urmărește numai câștigul. Săracul nu poate să pună chezășie pământ sau altceva, pentru că nu are; nu poate găsi pe nimeni care să se pună zălog pentru el, deoarece nimeni nu are încredere în el. Așadar, văzând Dumnezeu pe de o parte că săracul este în primejdie din pricina sărăciei sale, și pe de altă parte că bogatul este în primejdie din pricina lipsei sale de
omenie, S-a pus El însuși chezășie pentru sărac dinaintea bogatului. De aceea spune Sfânta Scriptură: Cel ce are milă de sărman împrumută Domnului.

SFÂNTUL IOAN GURĂ DE AUR
Reply With Quote
Vechi 02.02.2009, 10:47:52
adorcrysti
Guest

Milostenia 2

De asemenea, ca să dăm cu împrumut, căutăm un om de la care putem lua dobândă mare. În schimb, lui Dumnezeu, Care ne întoarce însutit ce I-am dat, nu Îi împrumutăm din ce avem, ci împrumutăm celor care nu ne dau nimic înapoi, adică patimilor noastre, care sunt lăcomia pântecelui, slava deșartă, lăcomia, iubirea de plăceri și multe altele. Și spune-mi: ce anume ne dă lăcomia pântecelui înapoi? Ne dă numai grăsime și greutate în mișcare. Ce ne dă înapoi slava deșartă? Invidie și îndreptare împotriva celuilalt. Ce ne dă înapoi iubirea de argint? Griji și necazuri. Ce ne dă înapoi iubirea de plăceri? Iad și suferință. Iată cine sunt cei care se folosesc de bogățiile noastre! Iar dobânda ce o primim în schimb sunt nenorocirile din această viață și iadul din cea de dincolo.

Atunci, de ce nu dai cu împrumut Domnului, Care îți întoarce sigur datoria, adăugând multă dobândă? Poate pentru că trebuie să aștepți mult până să primești înapoi ce ai dat. Dar să știi că Domnul nu ne dă bunătăți numai în cer, ci și pe pământ. Amintiți-vă ce spune El Însuși: Căutați mai întâi împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui și toate acestea (adică bunătățile pământești) se vor adăuga vouă (Mat. 6, 33). De altfel, cu cât trece mai mult timp de la momentul în care am dat, până când primim înapoi, cu atât mai mare este dobânda noastră. Iată de ce oamenii care împrumută bani, îi preferă pe cei care vor ține banii o perioadă mai lungă de timp, ca să primească dobândă mai mare. Așadar, atunci când este vorba de oameni, nu numai că nu dorim să ni se dea înapoi repede banii pe care i-am dat cu împrumut, dar suntem mulțumiți dacă aceia întârzie. De ce, dar, atunci când este vorba de Dumnezeu, suntem atât de mici la suflet?

Cel ce are milă de sărman împrumută Domnului. „Și când va veni vremea aceea în care Domnul îmi va da înapoi milostenia pe care o dau săracului și prin care Îl împrumut pe Dumnezeu?”, întrebi tu, plin de nerăbdare. Nimeni nu știe când. Poate chiar și mâine. Când va veni Fiul Omului întru slava Sa, și toți sfinții îngeri cu El, atunci va ședea pe tronul slavei Sale. Și se vor aduna înaintea Lui toate neamurile și-i va despărți pe unii de alții, precum desparte păstorul oile de capre. Și va pune oile de-a dreapta Sa, iar caprele de-a stânga. Atunci va zice Împăratul celor de-a dreapta Lui: „Veniți, binecuvântații Tatălui Meu, moșteniți împărăția cea pregătită vouă de la întemeierea lumii” (Mat. 25, 31-34). Și de ce vor moșteni aceștia împărăția cerurilor? La aceasta, Domnul va răspunde: „Flămând am fost și Mi-ați dat să mănânc; însetat am fost și Mi-ați dat să beau; străin am fost și M-ați primit; gol am fost și M-ați îmbrăcat; bolnav am fost și M-ați cercetat; în temniță am fost și ați venit la Mine”. Atunci drepții Îi vor răspunde, zicând: „Doamne, când Te-am văzut flămând și Te-am hrănit? Sau însetat și Ți-am dat să bei? Sau când Te-am văzut străin și Te-am primit, sau gol și Te-am îmbrăcat? Sau când Te-am văzut bolnav sau în temniță și am venit la Tine?” Iar Împăratul, răspunzând, va zice către ei: „Adevărat zic vouă, întrucât ați făcut unuia dintr-acești frați ai Mei, prea mici, (săracilor) Mie Mi-ați făcut” (Mat. 25, 35-40). Și ca să te încredințezi că oricâte virtuți am avea, dacă nu facem milostenie, vom fi trimiși la iad, ascultă ce spune Evanghelia: Atunci va zice și celor de-a stânga: „Duceți-vă de la Mine, blestemaților, în focul cel veșnic, care este gătit diavolului și îngerilor lui. Căci flămând am fost și nu Mi-ați dat să mănânc; însetat am fost și nu Mi-ați dat să beau; străin am fost și nu M-ați primit; gol, și nu M-ați îmbrăcat; bolnav și în temniță, și nu M-ați cercetat”. Atunci vor răspunde și ei, zicând: „Doamne, când Te-am văzut flămând, sau însetat, sau străin, sau gol, sau bolnav, sau în temniță și nu Ți-am slujit?” El însă le va răspunde, zicând: „Adevărat zic vouă: Întrucât nu ați făcut unuia dintre acești prea mici, nici Mie nu Mi-ați făcut” (Mat. 25, 41-45).

Așadar, fără să facem milostenie, nu ne putem mântui. Lucrul acesta este vădit și de pilda celor zece fecioare, în care Domnul aseamănă Împărăția cerurilor cu o nuntă, iar pe oameni îi aseamănă cu zece fete, toate fecioare, care luând candelele lor, au ieșit să-l întâmpine pe mire. Cinci dintre ele erau înțelepte, de aceea au luat și ulei în candele. Dimpotrivă, celelalte cinci erau fără minte și nu au luat ulei în candele. Pentru că mirele întârzia să vină, li s-a făcut somn și au adormit. La miezul nopții, s-a auzit o voce: Iată, mirele vine! Ieșiți întru întâmpinarea lui! Atunci, cele zece fete s-au trezit. Dar cele cinci fără minte au văzut că focul din candelele lor se stinsese, pentru că nu mai aveau ulei. Dați-ne din untdelemnul vostru, că se sting candelele noastre, le-au zis ele fetelor celor înțelepte. Dar ele au răspuns: Nu, ca nu cumva să nu ne ajungă nici nouă și nici vouă. Mai bine mergeți la cei ce vând și cumpărați pentru voi. Dar când erau plecate să cumpere ulei, mirele a venit. Cele cinci fecioare înțelepte au intrat împreună cu mirele să sărbătorească, iar ușa s-a închis. Când s-au întors peste puțină vreme și celelalte fete și au strigat: Doamne, Doamne, deschide-ne nouă, mirele le-a răspuns dinăuntru: Adevărat zic vouă: Nu vă cunosc pe voi (Mat. 25, 1-12). Mirele din această pildă nu este nimeni altcineva decât Hristos, Care va veni cândva să judece viii și morții. Atunci, la nuntă, adică în Împărăția cerească, vor intra numai cei care, asemenea celor cinci fete înțelepte, vor avea candelele credinței aprinse cu uleiul milosteniei. Cei care nu au făcut milostenie vor rămâne afară din rai, chiar de ar fi împodobiți cu marea virtute a fecioriei.

Sfantul Ioan Gura de Aur
Reply With Quote
Vechi 02.02.2009, 10:51:26
adorcrysti
Guest

Milosteania 3

De ce în acest caz, Domnul nu vorbește și despre alte modalități de mântuire, în afară de milostenie? Pentru că El nu osândește păcatul, ci inima împietrită; nu-i osândește pe cei păcătoși, ci pe cei care nu se pocăiesc pentru păcatele lor. Îi va osândi pe cei cu inima împietrită, pentru că au un mijloc atât de bun pentru mântuire – vorbesc despre milostenie, prin care se iartă multe păcate –, iar ei nu se folosesc de el.

Banii nu îi câștigi ca să-i cheltuiești pe plăceri, ci ca să-i ajuți pe ceilalți. Sau poate crezi că ceea ce ai este al tău? Nu. Chiar dacă ai câștigat totul prin muncă cinstită sau chiar dacă ai primit banii moștenire de la tatăl tău, averea ta este a lui Dumnezeu, Care ți-a încredințat-o ca să o folosești potrivit legilor sfinte. Adică să ții pentru tine doar ce ai nevoie și restul să dai săracilor.

De aceea, nu trece nepăsător pe lângă oamenii săraci, nu îi ocoli și să nu-ți fie rușine să-i ajuți. Lui Hristos nu Îi este rușine să primească milostenia ta, pe care o faci prin oamenii săraci, iar ție îți este rușine să-ți întinzi mâna și să dai câțiva bănuți. Nu este aceasta o rușine și mai mare? Dacă și pentru un pahar de apă rece pe care îl dai, Dumnezeu te va răsplăti (Mat. 10, 42), gândește-te ce răsplată vei primi dacă vei fi generos cu săracii.

Știu că ai mai auzit de multe ori aceste cuvinte și alte asemenea. Dar de câte ori le-ai pus în lucrare? De câte ori ai făcut binele? Între atâtea vânzări, cumpărări și schimburi pe care le-ai făcut, de câte ori ți-ai cumpărat mântuirea prin milostenie? Nu este o nebunie ca atunci când cumperi un ogor, să îl vrei pe cel mai roditor, iar atunci când trebuie să cumperi cerul, adică să dobândești un ogor al tău în țara veșnică a lui Dumnezeu, tu să alegi pământul, care într-o zi nu va mai exista? Spune-mi, dacă ai ști că orașul nostru peste un an va fi distrus, dar nu și alt oraș, unde ți-ai zidi casa: în acest oraș sau în altul? În altul, fără îndoială. Ei, atunci nu zidi în această lume palate, care peste o vreme vor cădea și se vor face una cu pământul. Dar ce tot spun? Înainte ca acestea să fie distruse, tu însuți vei muri și vei merge la iad. De aceea, zidește palate în ceruri, unde nu ai nevoie de zidari și de muncitori. Acolo, palatele sunt ridicate de săracii pe care îi ajuți pe pământ. Acestea nu numai
că nu se dărâmă niciodată, dar atrag asupra ta bunăvoința lui Dumnezeu, te curăță de păcate și se poate uneori să te izbăvească chiar de la moarte. Să nu te mire cuvintele mele. Cu toții suntem fără putere dinaintea morții. Dar dacă suntem milostivi, putem chiar să o biruim. Aflăm lucrul acesta din povestea vieții Tavitei.

Tavita era o femeie creștină, care trăia în Iope, în vremea apostolilor. Așa cum ne spune Sfânta Scriptură, ea făcea mult bine semenilor săi și nenumărate milostenii. Însă odată, s-a îmbolnăvit și a murit. S-a întâmplat atunci ca în Lida, care era aproape de Iope, să se afle Sfântul Apostol Petru. Doi bărbați s-au dus până la el ca să-i spună de moartea milostivei femei. Atunci, Petru i-a urmat deîndată. Cum a ajuns în Iope și a urcat în odaia de sus, unde se afla Tavita, a fost înconjurat de femeile văduve, care plângeau și îi arătau lui Petru hainele de pe ele, pe care le făcuse Tavita cât timp era în viață. Atunci Petru, după ce s-a rugat, s-a întors spre trupul Tavitei și a spus: Tavita scoală-te! Chiar în acel moment, moarta a deschis ochii și a șezut. Petru i-a dat mâna și a ridicat-o. După aceea, i-a chemat pe creștini și pe văduve și le-a arătat-o pe Tavita vie (Fapte 9, 3641). Iată cât de mare a fost răsplata pe care a primit-o Tavita pentru binele pe care l-a făcut femeilor văduve. Spu- ne-mi: se poate compara milostenia sa, oricât de mare ar fi fost, cu răsplata pe care a primit-o? Nu, dar, așa cum am mai spus, milostenia nu se măsoară după cât de mult dăm, ci după gândul și intenția cu care dăm.

De aceea, să facem fapte bune, care și pe noi ne mântuiesc, și celorlalți le sunt de folos. Iar una din cele mai importante fapte bune este milostenia, care ajută, întărește și dă viață rugăciunii, postului și oricărei altei virtuți. La ce îți folosește postul dacă ești un om fără milă? La ce-ți folosește rugăciunea, dacă nu iubești? La ce îți folosește să ai trupul curat, dacă inima ta este de piatră? De aceea, nevoințele noastre sunt primite de Dumnezeu atunci când sunt însoțite de milostenie.

Unii spun: „Nu pot să fac milostenie. Am mulți copii și vreau să le las lor averea”. Dacă-i așa, atunci vrei să-ți lași copiii săraci. Pentru că dacă dai tot ce ai copiilor tăi, este sigur că nu vor folosi cum trebuie sau vor împrăștia ce au primit. Pe când dacă Îl faci și pe Domnul moștenitorul tău, atunci le lași copiilor comoară nestricată. Vrei, așadar, ca fiii tăi să fie bogați? Atunci lasă-le ca moștenire bunăvoința lui Dumnezeu. Căci El, dacă te vede că ești milostiv față de semenul tău, va deschide pentru copiii pe care îi lași în urmă comorile Sale nesfârșite. Vrei să te iubească Dumnezeu? Atunci fă-L datornicul tău, împrumutându-I cele ce dai săracilor. Nu încredința oamenilor păzirea și înmulțirea banilor tăi. Hristos este gata nu numai să îi primească și să îi păstreze, dar și să-i înmulțească și să ți-i întoarcă înapoi cu dobândă multă. Din mâinile Sale nimeni nu poate fura, pe când dacă sunt în mâinile oamenilor, pot oricând să se piardă. Așadar, dă-I Lui banii, ca să ți-i înapoieze atunci când nu vor mai exista bogați și săraci, puternici și slabi, cămătari și datornici. Dă banii lui Hristos, pentru că sunt ai Lui, nu ai tăi. Dă banii lui Hristos, căci mai fericit este a da decât a lua (Fapte 20, 35). „Am dat”, poate că vei spune tu. Dar să nu încetezi nicicând să dai chiar și puțin celor care nu au deloc. Chiar dacă ai da foarte mulți bani, nu înceta să faci milostenie, atâta timp cât vor exista oameni săraci.

SFÂNTUL IOAN GURĂ DE AUR
Reply With Quote
Vechi 02.02.2009, 10:52:40
adorcrysti
Guest

Milosteania 4

Știi când milostenia este adevărată și plăcută lui Dumnezeu? Când o faci cu blândețe, nu cu asprime; când o faci cu inimă deschisă, nu bombănind în sinea ta; când nu îți pare rău că dai, ci te bucuri, căci Dumnezeu iubește pe cel care dă cu voie bună (2 Cor. 9, 7). Și de ce ți-ar părea rău să ajuți un om nenorocit? Pentru că se împuținează banii tăi? Dacă gândești astfel, atunci nu mai fă milostenie deloc! Dacă nu crezi că banii pe care îi dai se înmulțesc în cer, așa cum am spus mai înainte, nu mai fă niciodată milostenie. Ceri, poate, răsplată în această viață? Dacă astfel ar sta lucrurile, milostenia ar fi un comerț, nu o dovadă de dragoste și de milă. Desigur, adesea, Dumnezeu îi răsplătește pe pământ pe cei care fac milostenii. Dar tu să nu ceri astfel de răsplată, pentru că împuținezi comoara ta cerească.

În Faptele Apostolilor ni se povestește un fapt grăitor legat de milostenia creștină. Într-o zi, la ora trei după-amiază, Sfinții Apostoli Petru și Ioan au urcat împreună la templu ca să se roage. La poarta templului ședea un șchiop din naștere, care cerșea. Cum s-au apropiat Apostolii, omul acela i-a rugat să-l miluiască. Atunci, Petru i-a spus: Privește la noi. Bietul olog îi privea cu atenție. După felul cum arătau cei doi, se vedea limpede că erau săraci. Și atunci, ce au făcut ei? Credeți că l-au lăsat pe omul acela nemiluit? Nu. I-au dat ceva fără asemănare mai de preț decât banii, căci Petru i-a spus: Argint și aur nu am; dar ce am, aceea îți dau. În numele lui Iisus Hristos Nazarineanul, scoală-te și umblă! Și luându-l de mâna dreaptă, l-a ridicat. Atunci, ologul a stat în picioare și a început să meargă (Fapte 3, 1-8).

Vezi, așadar, că cel care este sărac de bani, poate oferi alte daruri. Și noi, dacă nu avem bani, să dăm săracilor dragoste, mângâiere, rugăciune și ce se mai află în inima noastră milostivă. Pentru că și aceasta tot milostenie se cheamă.

Vezi câtă bunătate aveau Apostolii în inima lor? I-au spus celui olog: Privește la noi, nu l-au înjurat, nu au râs de el și nu l-au împins, așa cum faci tu de multe ori cu săracii care se apropie de tine, judecându-i că sunt leneși și vicleni. Și chiar dacă ar fi leneși și vicleni, așa te învață Evanghelia să faci? Nu, ci îți cere să-l ajuți pe cel sărac, să-l mângâi pe cel îndurerat, să ai grijă de bolnav, să-l cercetezi pe cel întemnițat, să îl ridici pe cel căzut. Și nu cerceta faptele sau viața celui care îți cere milostenie. Chiar ucigaș de ar fi sau hoț sau înșelător, nu uita că mai presus de orice este om, făcut de Dumnezeu după chipul Său. Nu ți se pare că măcar pentru aceasta merită niște bani și o bucată de pâine? Ce fel de om ești tu să cercetezi întreaga sa viața pentru un bănuț pe care vrei să i-l dai? Domnul arată față de el îndelungă-răb-dare și înțelegere. Tu de ce nu te porți cu el cu dragoste frățească, așa după cum ești dator să faci? Viața și faptele sale Îl privesc numai pe Dumnezeu, Care este Judecătorul tuturor. Tu, atunci când vezi un om suferind, să nu te gândești la nimic altceva. Să îl ajuți degrabă în numele lui Hristos și de dragul Său. Altfel, nici El, atunci când Îi vei cere să te izbăvească din vreo nenorocire prin care treci, nu îți va răspunde. Iată ce spune Solomon: Cine își astupă urechea la strigătul celui sărman și el, când va striga, nu i se va răspunde (Pildele 21, 13).

De aceea, să fim milostivi cu frații noștri, ca să fie și Dumnezeu milostiv cu noi. Milostenia este cea mai mare și cea mai bineplăcută lui Dumnezeu jertfă. De aceea, și Apostolul ne sfătuiește: Facerea de bine și întrajutorarea nu le dați uitării; căci astfel de jertfe sunt bine plăcute lui Dumnezeu (Evrei 13, 16). Trebuie să spunem că Dumnezeu nu este mulțumit cu milostenia noastră atunci când banii pe care îi dăm provin din furt, înșelăciune, cămătărie sau orice alt fel de mijloace murdare. Domnul primește numai ceea ce dăm din roadele muncii noastre cinstite. Orice altă jertfă este murdară dinaintea lui Dumnezeu. Pentru că nu poți răpi de la unul ca să dai celuilalt, nu poți unuia să-i faci rău ca altuia să-i faci bine. Milostenie înseamnă să facem bine, nu să-i distrugem pe semenii noștri. Cel care distruge un om ca să facă bine altui om nu face milostenie, ci săvârșește păcatul greu al nedreptățirii.

Cine umblă după avere are mereu nevoie de bani. Cel care nu se interesează să dobândească avere are mereu ce îi trebuie. Pentru că adevărata avere o dobândești nu atunci când te îmbogățești, ci atunci când nu vrei să te îmbogățești. Iată ce vreau să spun prin aceasta: există oameni care răpesc de la toți, după cum există bogați care dăruiesc tuturor. Primii se îmbogățesc adunând, ceilalți se îmbogățesc dând. Primii seamănă pe pământ, ceilalți seamănă în cer. Și cu cât este mai bun cerul față de pământ, cu atât mai bună este averea celui care strânge în cer față de a celui care strânge pe pământ. De aceea, Domnul ne poruncește: Nu vă adunați comori pe pământ, unde molia și rugina le strică și unde furii le sapă și le fură, ci adunați-vă comori în cer, unde nici molia, nici rugina nu le strică, unde furii nu le sapă și nu le fură (Mat. 6, 19-20). Vindeți averile voastre și dați milostenie; faceți-vă pungi care nu se învechesc, comoară neîmpuținată în ceruri, unde fur nu se apropie, nici molie nu o strică (Luca 12, 33). Faceți bine și dați cu împrumut, fără să nădăjduiți nimic în schimb, și răsplata voastră va fi multă și veți fi fiii Celui Preaînalt… Fiți milostivi, precum și Tatăl vostru este milostiv… Dați și se va da. Turna-vor în sânul vostru o măsură bună, îndesată, clătinată și cu vârf… (Luca 6, 35-38).
Așadar, pentru ca și noi să fim miluiți de către Domnul, să fim milostivi cu semenii noștri. Pentru ziua Judecății, să adunăm averi în cer, averi care vor putea să stingă focul iadului și să ne dăruiască lumina dumnezeiască, adică viața și fericirea veșnică, căci milostenia izbăvește de la moarte și curăță orice păcat (Tobit 12, 9).

SFÂNTUL IOAN GURĂ DE AUR
Reply With Quote
Vechi 02.02.2009, 10:53:18
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Milostenia inseamna sa prefac bratele mele in bratele Domnului. Sa le am deschise pentru orice om si in orice timp.
Reply With Quote
Vechi 02.02.2009, 11:39:26
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

Nu avem nevoie de averi, bogatii, nu avem nevoie de mult timp, nu avem nevoie de mari eforturi, nu avem nevoie de nu stiu ce intemnuri, ci avem nevoie doar de acea simpla si atat de indispensabila bunavointa, o bunavointa a bunului simt. Iata ce ne spune Sf.Ioan Gura de Aur : "Pentru a face milostenie, nu avem nevoie de bani, ci de bunavointa. Atunci cand avem bunavointa, nu conteaza ca suntem saraci. Iar cand ne lipseste bunavointa , nu ne ajuta cu nimic faptul ca suntem bogati. Bogatii nemilostivi vor primi o pedeapsa mai mare decat saracii nemilostivi, pentru ca au bani multi si cu toate acestea, nu isi inmoaie inima . "
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Intrebare despre milostenie Adrianna Morala Crestina 37 13.08.2013 08:46:49
sediu administrativ da, milostenie ba Diana3 Stiri, actualitati, anunturi 0 17.02.2012 20:14:44
Cand facem milostenie... ClaudiuT Umanitare 25 21.02.2011 10:37:58
Despre milostenie ionut12 Generalitati 1 30.11.2010 15:14:45