Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #21  
Vechi 06.07.2009, 01:15:55
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Mesaje: 4.666
Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
In limba romana se folosesc,destul de confuz,mai multi termeni:dragoste,iubire,afectiune sufleteasca,etc.Corpul omenesc are si organe diferite in care se reflecta diferit aceste sentimente(creier,inima)determinind realitati la fel de deosebite.Putem spune cu siguranta ca exista termeni lumesti si termeni duhovnicesti care traduc raporturile interumane.Despre termenii si trairile lumesti(simple,conventionale)s-au ocupat destul de subtil si elevat poetii,filosofii,psihologii,etc.Despre trairile duhovnicesti dintre barbat si femeie(cu siguranta cel mai inalt nivel de traire)s-au ocupat desavirsit sfintii.Cei care si astazi privesc lumeste o asemenea relatie recomanda ,in retetele pt. perenitatea ei,atitudini de genul:dragostea trebuie intretinuta,alfel se raceste;creativitatea si jocul sunt esentiale pt.longevitate;avem nevoie neaparat de sinceritate,intelegere,armonie.Totul depinde de fiecare ,la ce nivel de ,,elevare"doreste sa-si duca relatia cu persoana aleasa.Termenul consacrat pt.relatia desavirsita este ,,dragoste".Aceasta isi are salasul in inima partenerilor.Ea a fost descrisa impecabil de sf. ap. Pavel in epist.I catre Corint,cap XIII.Facind asa cum ne indeamna el nu numai ca vom ajunge la dragostea adevarata dar ca o vom duce in timp pina la sublimare.Deci,este posibil traind insa virtuos(si nu in pacate care mai de care)si implinind cuvintul sf. apostol.Restul este lumesc si rapid perisabil.
Adica, dragostea dintre un barbat si o femeie este descrisa exhaustiv de Corinteni 13? Eu cred ca nu. Acolo e vorba de dragostea crestina, agapé. Dragostea 'erotica' este totusi alta forma de dragoste. Bineinteles, ar trebui sa fie legata de aia, dar contine si alte elemente care NU sunt efemere si perisabile, altfel nu am fi casatoriti pentru eternitate...
__________________
"Dacă nu putem fi buni, să încercăm să fim măcar politicoși." (Nicolae Steinhardt în Jurnalul fericirii)
Reply With Quote
  #22  
Vechi 06.07.2009, 13:57:46
lore86's Avatar
lore86 lore86 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 10.05.2009
Locație: timisoara
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.201
Implicit

multe tratate frumoase despre dragoste citim in carti. dar cel mai importante cred ca sunt parerile din experienta unora care au avut casnicii frumoase si lungi, cum au reusit?teoria poate parea simpla, dar punerea in aplicare e f grea.e f greu sa il accepti pe celalat asa cum este cand are pareri sau idei diferite de ale tale si e convins ca are dreptate. cred ca si micile gesturi cladesc relatia, si ii dau frumusete.ex: o plimare prin parc, o prajitura in oras, o floare, o rugaciune in doi etc.dar cati mai au timp pt "asa ceva"?
Reply With Quote
  #23  
Vechi 07.07.2009, 01:44:04
cristina2012's Avatar
cristina2012 cristina2012 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 30.04.2006
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 489
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Eu cred ca intr-o casnicie exista si dragoste si obinuinta cu timpul.
Acum depinde si de dragostea care exista la inceput.
Daca este una puternica, un foc ardent, atunci acesta cu timpul se mai potoleste (de aici obisnuinta), dar nu inseamna ca dispare.
Exista si relatii in care n-a fost dragoste la prima vedere ci aceasta s-a format si a crescut in timp.
Cand se pune problema obisnuintei e JAAAAALNIC!!! Eu sunt casatorita de 12 ani, am si 4 copii. Consider obisnuinta ceva foarte placut (in sensul ca il cunosti pe celalat, nu in sensul de motonie). Nu stiu ce inseamna monotonia in familie (sa zicem deocamdata)! Iubirea in familie trebuie sa evolueze, cum bine spunea Fani. Asa ca, inca de la inceput, trebuie sa iti bagi in cap ca iubirea se lucreaza non-stop, si prin rugaciune si prin forte proprii. Cum omul evolueaza, nu este niciodata consumat, asa trebuie sa fie si cu casatoria. Si in om si in familie exista intotdeauna forte creatoare, regeneratoare... nu avem decat sa ne punem capul la contributie, ca d-aia il avem pe umeri. Cum-necum, trebuie sa ne straduim sa-l facem fericit pe cel de langa noi si trebuie sa ne gandim si cum putem face sa fim noi fericiti.

La nunta mirii atrag ochii, mai ales mireasa. Cu multa grija se alege rochia si podoabele... si nu e deloc rau. Este o lectie despre cum trebuie sa ne impodobim sufletul, ca pe o mireasa; este o lectie despre cum trebuie sa fim in cuplu, sa-l surprindem pe cel de langa noi, daruindu-ne frumosi (pe dinafara si pe dinauntru); este o lectie despre cum trebuie sa fim priviti de restul lumii (ca fiind foarte frumosi, chiar daca ne strang pantofii, sau ne jeneaza gulerul, nodul de la cravata). Daca ne vom stradui mereu sa fim mire si mireasa, frumosi, surprinzatori, draguti, dispusi sa facem compromisuri de dragul frumustii nuntii... nu exista sansa sa moara dragostea ci doar sa creasca.

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Acum eu cred si imi place f.mult acea epistola catre Corinteni care se refera la dragoste. Acolo se spune: "dragostea nu moare".
Casnicia nu este usoara si nu este numai lapte si miere, ci sunt multe greutati de surmontat. In multe cazuri tocmai aceste greutati unesc mai puternic perechea, in altele ele distrug relatia (si atunci inseamna ca n-a fost dragoste adevarata).
Dragoste adevarata e un cuvant mare. Nu stiu daca chiar pornim la drum cu aceasta dragoste adevarata, pornim cu un fel de dragoste pe care trebuie sa-l imbunatatim in timp pana ajungem la acea dragoste adevarata, sau cat mai aproape de ea.
Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Eu una nu stiu cum s-ar putea intretine dragostea, reaprinde focul si de ce? pentru ca nu stiu de sa fie nevoie. Daca dragoste exista, ea nu moare.
Ma gandesc mai degraba la aspectul sexual, acolo s-ar putea sa apara probleme in timp si nu toata lumea le vede in acelasi fel.
Si eu ma gandesc mult la ceea ce face unele cupluri sa traiasca atat timp in casnicie, in deplina armonie.
Daca o sa reusim si noi?
Ar fi ca si cum Hristos ne-ar fi iubit, S-ar fi urcat pe cruce si ar fi pantimit pentru noi si apoi ar fi inviat si ne-ar fi lasat niste scrisori de iubire prin intermediul sf. apostoli si gata... Ei bine nu e asa, S-a suit la cer si ni L-a trimis pe mangaietorul ca sa putem lucra dargostea noastra, este impreuna cu noi, se jertfeste la Sf Liturghie si ne cere sa fim acolo, ne mangaie si ne cearta... ba chiar ne bate cand o luam razna, se apropie cand Il dorim, se retrage cand ne indepartam noi... Din cand in cand ne surprinde cu cate o minune si in fiecare zi ne face mici daruri (un rasarit frumos, cantecul unei pasari, buntatea unui semen, zambetul copilului nostru...).
Cat despre deplina armonie... eu ma indoiesc. Adica ea este, dar ca intr-o piesa muzicala, cu tonuri inalte, sau grave, cu intensitati diferite, cu ritmuri diferite, uneori chiar cu dizarmonii, neplacute daca ar fi luate singular, dar fascinante in ansamblu...
Ai tu o problema cu deplinatatea, desavarsirea... Sunt termeni confortabili, dar pentru conditia noastra umana nu prea se potrivesc decat ca tinta a noastra. Tii minte expresia din Star Treek, "space, the final frontier" (nu o granita, ci o limita dinamica ce poate fi mereu deplasata inainte, pe masura ce noi inaintam), asa e si cu dragostea adevarata, armonia deplina, etc.
Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Un raspuns ar fi ca o casnicie nu este formata si mentinuta numai din dragoste ci mai exista si respect, intelegere, toleranta si mult compromis (renuntari).
(La noi astea sunt).
Asta e si parerea mea.
Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Ex. de probleme care nu se cunosc dinainte si care pot umbri o casnicie: relatii anterioare (discutat si clasat subiectul), daca exista copii din alte relatii anterioare (ii acept si iubesc, sau nu), probleme de avere, de rude si f.important dorinta de copii (inclusiv fertilitatea), chiar probleme de sanatate.

Unul vrea copii, altul nu si mai ales unul poate avea si altul nu. De aici apare multa suferinta.
Este unul din punctele care ma imping sa accept sexul inainte de casnicie, pentru a verifica fertilitatea.
Fireste ca trebuie discutat cat mai mult si atinse cat mai multe probleme, dar sa nu uitam ca multe aspecte sunt dinamice. Sanatatea, fertilitatea, virilitatea, etc se schimba foarte mult... chiar si dorinta de a avea copii. Un accident si totul s-a dus de rapa. Un tratament naturist auzit de la un om intalnit intamplator, un nou medicament descoperit sau un nou tip de aparatura care permite anumite operatii medicale si un defect grav se rezolva. Introducerea in alimentatie a unui aliment care contine mult magneziu sau multa vitamina B12 (cu ocazia faptuli ca schimbam meniul dupa dorintele sotului) si fertilitatea revine, la fel cum poate disparea datorita unor obiceiuri alimentarea nesanatoase, deprinse tot cu ocazia schimbarii de meniu dupa dorintele celuilalt.
Sexul inainte de casatorie nu spune nimic despre fertilitate, nimic despre virilitate, compatibilitate, etc... Pare un fel de certificat (fireste ca atesta calitatile intr-un anumit moment) si nu certificatul de fertil, desavarsit, casatorit tine casatoria ci lucrarea noastra continua. E cam cum e si cu calugarii. Ei nu intra in manastire desavarsiti ci lupta necontenit sa se desavarseasca si inca mai pot cadea. E obositor, dar nu putem vea linistea desavarsirii in viata aceasta...

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Referitor la felul in care tin unele casnicii f.mult (mai ales in trecut) imi amintesc ca spunea cineva, si pe buna dreptate: casnicia poate dura si pentru ca nu se doreste despartirea din diverse motive (copii, nesiguranta materiala, rusine, etc.).
O casnicie lunga nu presupunea intotdeauna fericire, pace si iubire!
Nu putem noi stii ce este cu adevarat in acea familie.
Iar fac o paralela cu calugaria: le citeam copiilor mei o povestire din patericul copiilor despre un calugar tanar din Muntele Athos, care facea ascultare de un staret neinduhovnicit, care il punea la multa munca fizica, ii cerea sa manace bine ca sa poata munci si sa doarma suficient, iar el voia sa se nevoiasca in post si rugaciune. A vrut de mai multe ori sa il paraseasca pe staret si sa isi caute altul, dar duhovnicul l-a sfatuit sa rabde asa. A murit la scurt timp si s-a mantuit.

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
modestie (am stiut de la in ceput ca nu suntem Robert Redford si Marilyn Monroe)
... Parerea mea pe care as vrea sa le-o impartasesc celor tineri in mod special: considerati-va frumosi, foarte frumosi pentru cel/cea cu care v-ati insotit pe viata si faceti-l pe celalat sa se simta foarte frumos si admirat. Toti avem nevoie sa fim frumosi in ochii cuiva (nu sa fim vedete TV). Pentru asta e absolut necesar sa exersati sa vedeti frumusetea din celalt... fiti artisti! Artistul este ca un instrument cu coarde sensibile care vibreaza la o usoara atingere si reda acea atingere printr-un sunet frumos pe care toti ceilati il aud.
In urma cu vreo 15 ani am vazut o emisiune la TV despre modelele dupa care lucreaza nuduri (deseneaza, sculpteaza) elevii/studentii la arte plastice. Era un baiat tanar, inalt si relativ slab (bolnav, spunea ca nu putea sa depuna munca fizica deloc) si o femeie de vreo 45 de ani destul de grasa, neinteresanta. Vai, si ce nuduri frumoase apareau in desen. Era aceeasi femeie grasa, dar avea ceva, ochiul si mana artistului o transformasera. Ramasesera colacii de grasime de pe burta si solduri.... dar in desen aratau bine... Invatati sa-l priviti si sa-l impodobiti pe cel de langa voi... asa cum face si Hristos cu noi. Chipurile celor care au trait mult timp alturi de El, pe care El ii iubeste sunt intotdeauna frumoase, au o expresivitate aparte, le alegi dintre multe altele bine aranjate de stilisti. Eu am vazut baba frumoasa, si mos frumos (mai ales printre calugarii batrani).


Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Am avut si avem greutati si suferinte, dar pe noi ele ne intaresc.
Cel mai greu a fost cu ne-fertilitatea: n-am stiut dinainte nimic. M-am intrebat: daca am fi stiut ne-am mai fi casatorit? Nu stiu. Poate ca nu. Am fi abandonat pe parcurs pentru altcineva? Au fost momente de suferinta puternica cumpana si intrebari.
Acum ne-am inchis durerea in noi si mergem mai departe.
Chiar nu mai e nimic, nimic de facut? Ce anume n-ai stiut? Varsta sau o boala nu mai permit? Si de ce trebuie inchisa durerea in voi? Ar fi mai buna transformata, asa cum moartea pe cruce s-a transformat in Inviere!!!
Am pus intrebarile in ideea ca poate eu (pentru ca stiu unele lucruri in domeniu), sau oricine altciva citeste mesajul tau ar putea sti ceva care sa te ajute, care sa merite incercat.
Reply With Quote
  #24  
Vechi 07.07.2009, 12:55:14
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.239
Implicit

Fani 71- ieri am ezitat sa-ti raspund, mai ales ca topicul are alt rost. O fac insa astazi:te rog deosebit sa incerci sa citesti mesajele cu atentie,fara graba si fara vanitate,si sa cauti sa descoperi si posibilele sensuri sacunse.
1.dragostea nu este descrisa ,,exhaustiv" la Cor. XIII,ci am spus ca este descrisa ,,impecabil",este cu totul altceva.
2. ieri l-ai corectat bine pe fratele ,,prost si cu mintea inegurata de pacate lumesti"-mihailt,amintindu-i(referirea la Apoc.)ca toata Scriptura are 2 sensuri de interpretare:literar si alegoric.Astazi cum de ignori aceasta ?Sti f. bine si probabil ca doctoratul tau te ajuta mult si aici ca de-alungul istoriei crestinismului au existat 2 tipuri de scoli care interpretau diferit(cum am spus mai sus)sf. Scriptura.In ziua de astazi dubla tilcuire a Scripturii este un fundament pt. scolile teologice romanesti. Nu o mai lungesc,cred ca este clar.Ma refer in final la interpretarea completa a DRAGOSTEI de la Cor.
3. pe Hristos,apostoli,sf. parinti,parintii bisericesti,etc nu i-a interesat partea erotica a dragostei iar eu cred ca nu are o f. mare importanta deoarece cu siguranta macar unul dintre ei ar fi analizat subiectul.Asta poate pe tine te preocupa .Deci, nicaieri nu este prezentat,analizat,cultivat erotismul.Ar fi fost si culmea,nici macar pe departe nu are aface cu Sf. Scriptura ,cu scopul ei, cu rolul si sensul omului nou rascumparat de Hristos.Si ,sarind etape pe care sunt sigur ca le intelegi ,,...cine poate sluji la doi stapini?"Sau daca cuvintul revelat ar fi omis asa ceva poate s-ar fi ocupat vreun sf. parinte sau sf. traditie.Dar,nu,nimeni.Ori stim f. bine ca tot ceea ce ii este necesar omului pt. mintuire(asta daca si vrei sa te mintuiesti)a fost dat in Sf. Scriptura,sf. Traditie si mai apoi la parintii bisericii.Doar pt.noi caldicei(cum spuneam ieri)este atragator erotismul si ne preocupa in fel si chip cum sa-l exploatam si-i dam importanta de virtute marcindu-ne mai mult decit este necesar.Hm,ce ciudat este, ca si cum ne-am cere dreptul la pacat rasvratindu-ne impotriva lui Hristos care a dat o Scriptura incompleta. Nu incerc sa fiu ipocrit,chiar nu doresc asta,dar sa nu ridicam pacatele la rang de virtute.Familia crestina se imtemeiaza si are la baza cu totul altceva decit placerea carnala exploatata la fine perceptii si sub masca groteasca a dorintei de perenitate familiala.Ea se intemeiaza pe cuvintul si invatatura lui Hristos(probabil ca acum si fratele mihailt intelege ca sunt din BOR).Dar,asa cum spun de fiecare data ,nu ne obliga nimeni sa ne alegem o cale sau alta in viata,de virtuti ,de pacate sau de ...caldicei. Fiecare face cum doreste,am putea spune intr-un asemenea caz :dupa moftul fiecaruia.
Te rog sa ma ierti ca-ti fac o recomandare: vegheaza atent ca toata stiinta ta sa nu se intoarca impotriva ta ,subtil,insidios prin lucrarea tatalui inselarii.Spuneam ca este recomandare...Imi placi totusi pt. ca esti prompta si ...aspra!
Reply With Quote
  #25  
Vechi 10.07.2009, 22:07:16
cristinamaria cristinamaria is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 23.04.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 292
Implicit

Nici o teorie nu se compara cu vocea experientei practice (cristina2021). Tot ce scrii este foarte adevarat. O familie fericita cu 4 copii este o binecuvantare (este pacat ca multe familii nu mai doresc sa faca mai mult de 2-3 copii).
__________________
Imparatia lui Dumnezeu nu vine cu pandire. - Sf. Teofan Zavoratul
Reply With Quote
  #26  
Vechi 11.07.2009, 01:13:37
Anca-Miha
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Adica, dragostea dintre un barbat si o femeie este descrisa exhaustiv de Corinteni 13? Eu cred ca nu. Acolo e vorba de dragostea crestina, agapé. Dragostea 'erotica' este totusi alta forma de dragoste. Bineinteles, ar trebui sa fie legata de aia, dar contine si alte elemente care NU sunt efemere si perisabile, altfel nu am fi casatoriti pentru eternitate...
Pentru eternitate? Nu pana ce moartea ii desparte pe cei doi?
Reply With Quote
  #27  
Vechi 11.07.2009, 12:38:59
sophia sophia is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Mesaje: 3.593
Implicit

Cristina2012 - f.frumos ai scris.
O iau in alta (aleatoare) ordine cu raspunsurile:
1. pentru noi nu conteaza frumusetea trupeasca ci aceea interioara, dar asta vine cu maturitatea si experientele vietii. La un moment dat stii precis ce ai nevoie, in mod f.realist, in functie de ceea ce ai avut sau nu in viata.
De aceea tinerii mai rasfatati care primesc multe, isi gasesc mai greu perechea potrivita.
2. arta este mai ciudata si cam abstracta - din urat poate face frumos, dar si...invers. Sa nu ne incredem in ea.
3. in viata/casnicie nu putem fi numai mire si mireasa, caci apar atatea probleme si necazuri. Si astea unesc sau despart, si astea lucreaza o relatie intre doi oameni (sau mai multi, cand sunt si copii) si o modeleaza.
4. mai pe romaneste ce spui tu acolo s-ar traduce in: se mai intampla si minuni. Si eu cred asta, dar din luptele vietii mai tragi si niste invataturi si de multe ori doresti sa le spui si altora:
- exista lucruri pe care oamenii trebuie sa le stie si sa le discute inainte de casatorie, pentru ca dupa aceea ori te desparti, ori iti porti suferinta si neimplinirea in suflet pana la moarte si in amebele cazuri este mai rau. Inainte de casatorie se mai pot rezolva niste lucruri, cu cat mai devreme, cu atat mai bine.
Din pacate omul a fost lasat asa: barbatii pot face copii pana la adanci batranete, femeile numai pana la o varsta (pe cale naturala, pe alte cai se mai poate, dar si acolo sunt niste limite si costuri si riscuri).
Si atunci: daca abia pe la 30, 35 ani incolo iti gasesti perechea si pana te mai mariti si mai "lucrezi" cu sotul, timpul trece si daca afli candva ca nu merge (pe cale naturala), nu prea mai ai nici timp si nici alternative.
Si la adoptie sunt limite de varsta si alte conditii severe.
De aceea spun ca este bine sa se stie mai devreme, si unele lucruri se stiu de fiecare inainte de casatorie (anumite diagnostice, sau probleme) si atunci consider ca este mai cinstit pentru amandoi sa stie dinainte: uite eu poate nu pot face copii, sau nu vreau sa am copii, sau avem boli genertice, sau traume din trecut care pot avea efecte toata viata. Poate se va lua o decizie care sa-i faca pe fiecare mai fericit in viata (de ex. alt partener, sau incepem mai devreme alte alternative, sau alte decizii mai potrivite).
In orice caz in cansicie sunt doi si amandoi trebuie sa stie si sa poata sa accepte sau nu de comun acord niste lucruri.
Reply With Quote
  #28  
Vechi 11.07.2009, 15:40:16
ory ory is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 29.09.2006
Locație: Galați
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.480
Implicit

Un deosebit respect pentru Cristina2012...ai dezvoltat situatia mai bine decat a facut-o cineva , pe forum, vre-odata, in priviinta familiei si a personalitatii noastre.
__________________
" Nu suntem prizonierii propriului destin, suntem prizonierii propriei minti "
Reply With Quote
  #29  
Vechi 11.07.2009, 15:43:22
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Mesaje: 4.666
Implicit

Si mie mi-a placut foaaaarte mult! Multumesc, Cristina! Avem ce invata de la tine.
__________________
"Dacă nu putem fi buni, să încercăm să fim măcar politicoși." (Nicolae Steinhardt în Jurnalul fericirii)
Reply With Quote
  #30  
Vechi 11.07.2009, 16:54:09
cristina2012's Avatar
cristina2012 cristina2012 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 30.04.2006
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 489
Implicit



Reply With Quote
Răspunde



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Dragostea de aproapele tau viviana Generalitati 9 28.07.2011 21:03:46
Dragostea de Hristos ! iustin10 Rugaciuni 1 18.03.2010 14:21:52
dragostea iuda Generalitati 3 20.09.2007 19:51:09
dragostea verona Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 127 23.11.2006 00:41:00
dragostea Saurian Generalitati 16 24.10.2006 16:34:48