Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 19.02.2010, 00:32:02
mihailt mihailt is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.01.2008
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Sfanta Impartasanie este de mare folos omului, daca se impartaseste cu adevarat cu credinta, cu pregatire si cu dezlegarea duhovnicului. Ca cel ce se apropie cu nevrednicie, osanda isi ia, ca foc este care arde pe cei nevrednici - ai vazut ce spune in rugaciunile dinainte de impartasanie.
- Cine se poate imparatsi ?
- Cine are viata curata, neprihanita; cine are stiinta gandului sau curata, cine nu are impedimente canonice si este dezlegat de duhovnic, poate sa se impartaseasca, iar cine nu este marturisit si dezlegat de duhovnic si n-a facut canonul dat, nici nu se poate apropia de impartasanie. Ca si o data in an de se va impartasi, ca Iuda este, care o data s-a impartasit si a intrat satana in el si l-a vandut pe Domnul.

Daca nu-i vrednic cineva, nici o data pe an sa nu se impartaseasca. Ai vazut ce zice in Cuvantul 53, Sfantul Ioan Gura de Aur : " ... Si voi preotilor, care dati Preacuratele Taine, nu mica munca zace asupra voastra, daca stiti pe cineva nevrednic, de-l veti impartasi cu aceste preainfricosatoare si preasfinte si dumnezeiesti Taine.
Si daca te temi tu, o perotule, ca cel ce vine la tine este sachelar, adica general, sau ipat, adica prefect, sau voievod sau cel ce este cu coroana pe cap, adica imparat, si te temi ca se va supara ca nu-i dai Impartasania, daca te temi tu, adu-l la mine ! Tot trupul meu il voi da sa-l arda, mai inainte de a da Trupul cel Preasfant si Preacurat celui nevrednic. Tot sangele meu il voi varsa mai inainte de a da Sangele, atat de infricosat si Preasfant la cel ce nu-i vrednic ".
Iar daca s-a curatit si s-a pregatit dupa randuiala canonica a Bisericii lui Hristos prin marturisire, si a facut canonul cuvenit, sa se apropie cu frica si cutremur.
- Ce ne puteti spune de impartasania copiilor pana la varsta de sapte ani ? Necesita spovedanie ?
- Copiii cei nevinovati pana la varsta de cinci ani, este bine sa-i impartasiti, daca se poate, si in fiecare Dumimica. Iar copiii de 6 - 7 ani mai ales acum, este bine sa fie spovediti si apoi impartasiti, ca astazi copiii vad si aud multe sminteli, in casa, la televizor si peste tot, nefiind supravegheati de parinti.
Par. Cleopa
Sfanta Impartasanie hotareste preotul sa o dea sau nu.
Reply With Quote
Vechi 19.02.2010, 00:33:51
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mihailt Vezi mesajul
Sfanta Impartasanie hotareste preotul sa o dea sau nu.
si par. Cleopa spune altceva?
Reply With Quote
Vechi 19.02.2010, 00:38:29
mihailt mihailt is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.01.2008
Locație: Bucuresti
Implicit

Cine se gandeste ca e vrednic de Sfanta Impartasanie cand o ia acela se impartaseste spre osanda.
Puteti vedea ca s-au pus cele 12 Sfinte Rugaciuni de la Sfantul Ioan Gura de Aur,Sfantul Vasile cel Mare,Sfantul Simeon Metafrastul,Sfantul Ioan Damaschinul si Sfantul Simeon Noul Teolog.
Daca acesti Sfinti foarte mari se considerau nevrednici cu acea viata a lor de Sfanta Impartasanie cine se poate considera vrednic?
Predica Parintelui Cleopa e mai lunga acolo s-a dat numai o bucata.
Pentru ca in alt loc parintele Cleopa zice ca trebuie sa te apropii de Sfanta Impartasanie cu constiinta pacatelor si nevredniciei tale.
Uitati aci respectivele rugaciuni:
http://www.cbrom.de/Rugaciuni/rug_inainte.htm
Vedeti acele douasprezece Sfinte Rugaciuni .
Reply With Quote
Vechi 19.02.2010, 00:47:19
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de mihailt Vezi mesajul
Cine se gandeste ca e vrednic de Sfanta Impartasanie cand o ia acela se impartaseste spre osanda.
Puteti vedea ca s-au pus cele 12 Sfinte Rugaciuni de la Sfantul Ioan Gura de Aur,Sfantul Vasile cel Mare,Sfantul Simeon Metafrastul,Sfantul Ioan Damaschinul si Sfantul Simeon Noul Teolog.
Daca acesti Sfinti foarte mari se considerau nevrednici cu acea viata a lor de Sfanta Impartasanie cine se poate considera vrednic?
Predica Parintelui Cleopa e mai lunga acolo s-a dat numai o bucata.
Pentru ca in alt loc parintele Cleopa zice ca trebuie sa te apropii de Sfanta Impartasanie cu constiinta pacatelor si nevredniciei tale.
Uitati aci respectivele rugaciuni:
http://www.cbrom.de/Rugaciuni/rug_inainte.htm
Vedeti acele douasprezece Sfinte Rugaciuni .
De acord cu tine.
Si cred ca acele rugaciuni sunt cunoscute de toti cei care se impartasesc.
Da, asa te duci la impartasanie: cu frica.
De aceea sunt uimita de cei care afirma ca impartasania trebuie data "neaparat" chiar daca dogmele bisericii spun altceva.
Eu cred ca acele dogme sunt facute sa ajute pacatosul nu sa-l goneasca!
Si de ce ajutor este vorba daca nu a-l feri de "foc" (=adica sa-l fereasca pe pacatos sa ia sf. Euharistie spre osandirea lui).
Eu nu as fugi asa sa ma impartasesc.. cred ca pocainta este foarte importanta. Sf. Maria Egipteanca s-a impartasit de doua ori in toata viata.. si cata nevointa a facut! Dar cand a fost momentul sa se impartaseasca, Dumnezeu l-a trimis pe cuv. Zosima.

In fine, ganduri..
Reply With Quote
Vechi 19.02.2010, 00:57:19
geo.nektarios's Avatar
geo.nektarios geo.nektarios is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.07.2008
Implicit

Administrarea Sf.Euharistii nu o stabileste nimeni, decat constiinta curata a celui ce doreste Sf.Euharsitie dar in acord cu Duhovnicul.
Ca sunt multe pareri despre cum si cand se da Sf.Euharistie... Unii sunt pt deasa Impartasire, altii pt rara Impartasire. Care e cea mai buna?
Fiecare decide singur cu Duhovnicul, sub Epitrahil.
Vechi 19.02.2010, 00:59:26
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de geo.nektarios Vezi mesajul
Administrarea Sf.Euharistii nu o stabileste nimeni, decat constiinta curata a celui ce doreste Sf.Euharsitie dar in acord cu Duhovnicul.
Ca sunt multe pareri despre cum si cand se da Sf.Euharistie... Unii sunt pt deasa Impartasire, altii pt rara Impartasire. Care e cea mai buna?
Fiecare decide singur cu Duhovnicul, sub Epitrahil.

Pai daca astept eu ziua in care voi avea "constiinta curata"..
Reply With Quote
Vechi 19.02.2010, 01:00:03
iana iana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.04.2008
Locație: romania
Implicit

Citat:
De acord cu tine.
Si cred ca acele rugaciuni sunt cunoscute de toti cei care se impartasesc.
Da, asa te duci la impartasanie: cu frica.
De aceea sunt uimita de cei care afirma ca impartasania trebuie data "neaparat" chiar daca dogmele bisericii spun altceva.
Eu cred ca acele dogme sunt facute sa ajute pacatosul nu sa-l goneasca!
Si de ce ajutor este vorba daca nu a-l feri de "foc" (=adica sa-l fereasca pe pacatos sa ia sf. Euharistie spre osandirea lui).
Eu nu as fugi asa sa ma impartasesc.. cred ca pocainta este foarte importanta. Sf. Maria Egipteanca s-a impartasit de doua ori in toata viata.. si cata nevointa a facut! Dar cand a fost momentul sa se impartaseasca, Dumnezeu l-a trimis pe cuv. Zosima.

In fine, ganduri..

Iar n-ai inteles nimic. Si asta ma irita, nu persoana ta. Nu ma irita oamenii care stiu ceva, ci cei care cred ei ca stiu, dar de fapt nu stiu.
Reply With Quote
Vechi 19.02.2010, 01:02:53
Jane Says Jane Says is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.02.2010
Locație: KooKooLand
Implicit

Pe al meu l-am spovedit acum 3 ani si ceva si nu am avut voie sa ma impartasesc -- dar am inteles asta din capul locului si nici nu l-am tras de sutana pe duhovnic (preot de mir, 80+ de ani) sa imi dea voie, singura mea dorinta in acest sens fiind sa imi permita Dumnezeu sa fiu impartasita de el (adica sa ne potriveasca vietile, sa il tina pe parintele in sanatate si putere pana ma voi putea impartasi). Fara sa il intreb nimic, la ultima spovedanie mi-a zis ca ma va cumineca atunci cand starea mea fiziologica imi va permite (zilele acelea tralala) deci trag nadejde ca in Postul acesta sa ingaduie Dumnezeu, iar daca nu, bine, cand stie El ca va fi timpul. Despre disperare, deznadejdea de dupa, depresie si lipsa cam a oricarei bucurii depline, curate, din viata mea, despre momentele cand imi dau seama ca e ceva iremediabil, ca e un rau atat de crancen acela pe care l-am comis, incat cum de nu m-a traznit, cum de nu m-a inghitit pamantul, ca vasul sufletului meu nu va fi mai mult decat cioburi de lut care poate nu vor mai fi primite, ca nu mai am cuvant in fata lui Dumnezeu, ca pacatul asta, desi spovedit, e frana nevazuta care ma trage inapoi de la orice potentiala fericire, ca un capastru, ca ma voi intalni cu sufletul acelui copil la Judecata si nu voi avea nici o scuza, nici o explicatie pentru ce am facut si pentru faptul ca i-am rapit viata si sansa de a-L cunoaste pe Dumnezeu asa cum Il cunoastem noi oamenii .. nu are rost sa mai vorbesc.

Dar.

Cred cu toata taria ca tot ce am distrus si e ireparabil, lui Dumnezeu nu ii e cu neputinta sa repare, pentru ca toate cate le vrea, le poate si sufletelul acela si al tuturor copiilor avortati nu au gresit cu nimic, iar El va gasi o cale sa ii mantuie. Sa ma ierte oricine nu e de acord cu mine, dar eu cred din tot sufletul ca raul savarsit de mine asupra altuia, nedreptatea pe care am facut-o acelui suflet nu poate continua la nesfarsit si Dumnezeu ii va pune capat, va mangaia si va reintregi ceea ce eu am distrus.

Nu am unde sa fug, nu am unde sa scap, nu am unde sa ma ascund. Nu ii pot cere iertare acelui suflet, pot numai sa ma agat de Hristos Dumnezeu, sa-I spun ca El m-a facut si ca nu am unde altundeva sa ma duc si sa urlu pentru ce am facut. Nu stiu daca e mandrie sau nu, insa nu am nevoie de intelegere din partea oamenilor, pentru ca nu am avut scuza, nu am avut nici un motiv, nici o circumstanta atenuanta. Nu EXISTA intelegere pentru asa ceva, pentru un dar de viata pe care mi l-a facut Dumnezeu si eu l-am aruncat la gunoi. Nu exista si daca ar exista, nu o merit oricum. Dar sunt lucrurile astea doua de care ma agat: ca Iisus Hristos va putea indrepta, candva, tot raul facut de mine unui nevinovat. Daca sangele copiilor striga, El ii va asculta si ii va mangaia intr-un fel sau altul. Si ca El este facatorul meu si ca nu am voie de deznadajduiesc. Iar daca ma apuca disperarea, tot de El trebuie sa ma agat, pentru ca sunt lucrul mainilor Lui, stia de dinainte de veacuri ce voi face si totusi m-a lasat in lume si mi-a dat si zile sa ma spovedesc si chiar daca nu-mi pot imagina cum, STIU ca tot ceea ce-i pentru mine pierdut, iremediabil, distrus, ciuntit, El poate sa innoiasca daca vrea. Sa fereasca Dumnezeu pe toata lumea de a mai face asa ceva .
Vechi 19.02.2010, 01:05:38
geo.nektarios's Avatar
geo.nektarios geo.nektarios is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.07.2008
Implicit

Citat:

Pai daca astept eu ziua in care voi avea "constiinta curata"..
Sf.Ioan Gura de Aur spune asa Constiinta curata face in inima omului sarbatoare! Asa ca spovedania SINCERA si curata si cu PARERE DE RAU si cu nerepetarea pacatelor, si prin multa nevointa si lucrare a mintii si a faptelor bune, ajungem la constiinta curata! Dar trebuie sa ne luptam si sa invingem gandurile!

Pacatul se naste intotdeauna in minte! Din minte el se imprima pe chipul omului, de pe chip el trece la limba, apoi se face in fapta! De aceea pacatul trebuie eliminat din start din minte!
Dar cum sa facem?
In Pateric se spune ca un frate s-a dus la un parinte vestit si i-a spus ca il doboara gandurile, si l-a intrebat cum sa le opreseasca. Parintele l-a luat pe frate si l-a scos din chilie si l-a pus sa isi intinda bratele si sa opreasca vantul. Fratele a spus ca nu poate. Parintele i-a spus atunci: asa sunt si gandurile, nu pot fi oprite, dar poti sa nu le bagi in seama si cum vin asa sa plece. Le poti ignora cu RUgaciune scurta si fiind atent la ea.

Mai este cunoscuta o povestire din cartile mai vechi, unde se spune ca o maica stareta si-a adus la manastirea sa pe nepoata ramasa orfana de ambii parinti. Asa a crescut in manastire si a deprins cele mai frumoase forme de vietuire bineplacuta lui Dumnezeu. Era smerita rugatoare si iubea biserica. Dar ea s-a intamplat de a murit. Acum Maica Stareta, matusa ei, se ruga la Dumnezeu sa ii descopere in ce loc frumos din gradina Raiului este nepoata ei. Dupa multa rugaciune, i-a descoperit Dumnezeu ca nepoata sa este in chinurile iadului. S-a uimit Maica si a intrebat pe ingerul ce venise sa ii spuna... Ingerul a luat-o si a dus-o la nepoata ei si Maica a intrebat-o: cum de esti aici? ca eu te stiam virtuasa si impodobita de fapte bune... Si a raspuns nepoata: Maica toate m-ai invatat dar paza mintii nu m-ai invatat. Si asa cu gandurile mele eu pacatuiam caci de cand il vazusem pe fiul guvernatorului eu pacatuiam in mintea mea cu el. Si uite asa Dumnezeu nu mi-a iertat pacatul acesta si sunt in iad.

Vedeti fratilor? Paza mintii aduce linistea si bucuria. Ocupata cu rugaciunea si nu cu lucururi urate, putem face locas Domnului gandul nostru cel Bun. Un gand rau se alunga cu unul Bun, spunea Pr.Teofil.

Gandurile ne pot aduce Raiul prin meditatie sfanta la cele sfinte, sau ne pot aduce iadul prin judecata sau risipirea mintii intru cele desarte si vatamatoare sufletului.

Rugaciunea lui Iisus este cea mai buna metoda de a-i da lucru mintii si a nu se rispi in a pacatui Domnului.
Vechi 19.02.2010, 01:10:46
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Implicit

Multumesc pt raspuns, Geo.
Mai am multe de invatat..

(Poate-mi iarta si Iana nestiinta)
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Canon de pocainta pentru cel cazut in desfranare costa1988sv Intrebari utilizatori 9 21.12.2012 18:35:48
Avortul in BC camy_d Biserica Romano-Catolica 108 04.07.2012 05:57:38
Avortul selectiv Mihnea Dragomir Stiri, actualitati, anunturi 22 04.06.2012 23:54:52
AVORTUL roxanica Generalitati 170 16.02.2008 23:00:39
AVORTUL! Tudor Generalitati 526 08.09.2007 14:16:46