![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
De exemplu, eu sunt foarte nostalgic pentru perioada respectiva, dar nu pentru ca comunismul era bun, ci pentru ca au fost primii mei 10 ani, anii copilariei. Eram copil si totul era bucurie, iar greutatile se auzeau de departe, chiar daca mancam paine cu unt. Si astfel eu cand vad acum imaginile alea vechi din anii 80 sunt plin de nostalgie, caci acea perioada pentru mine nu se mai intoarce. Nu regret in niciun fel comunismul, dar nici aceasta perioada n-as regreta-o, daca ar trece. Pe vremea comunismului, lumea se obisnuise sa zica raului bine ca sa aiba ce sa manance. Acum nu mai deosebim binele de rau ca nu ne mai intereseaza, nu mai e relevant. Nicio perioada nu e rea sau buna in sine, doar oamenii se manifesta rau sa bine. Si in aceasta perioada de "mare angajament duhovnicesc" pe care o traim, nu ne sinchisim nici macar sa facem o miscare astfel incat cei care au sfintit cu sangele lor temnitele comuniste sa fie recunoscuti ca sfinti. Care va sa zica, ne cam dezicem de fapt de ei. Poate asta ar trebui sa ne sperie mai tare. |
|
|||
|
|||
![]()
in comunism era o siguranta cu locul de munca, iti dadea o casa....acu....ciuciu.....diferente peste tot....area si coruptie, dar parca si acum e...nu stiu, vreau ceva intre comunism si capitalism...nu sunt bune nici una nici alta...
|
|
|||
|
|||
![]()
Repet, cine iti dadea casa, oameni buni? Voi in care Romanie ati trait?
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Cutiute mici, cu usi subtiri, cu pereti de BCA si tevi neizolate ca sa se auda totul, casute neincalzite ca sa se stie de la cine vine caldura samd. Dar mai mult decat orice, comunismul ne-a schilodit pe toti, s-a derulat cu mintile noastre un experiment morbid. Am devenit fricosi, paranoici, lipsiti de initiativa si responsabilitate. Toate astea in schimbul a ce? O chirie? Nici macar atat... |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
-Cum a fost tataie cu colectivizarea? -Era in vremea lui Gheorghiu Dej , venise partidul comunist la putere si intr-o zi noapte ne-am trezit in sat cu cateva masini de la partid si i-a ridicat pe boieri.Dar boierii stiau ca o sa vina sa le ia casele ca aveau moara si fabrica de ulei si au avut grija sa ascunda grau si uleiu de comunisti.Lor le-a dat statu casa la oras,le-a bagat copii la scoli... Pe urma au facut in casa boierului colectiv. Era condus tot de comunisti ca daca nu aveai carnet de membru de partid nu te primeau. Aveam 40 pogoane de pamant de la al meu al batran ca a luptat 4 ani in razboi pe frontu cu rusii ,erau 3 frati au plecat toti 3 la razboi ...au facut razboiul in opinci ,tata lor le taia cate un bou si le trimetea pielea de pe bou pe front sa isi faca opinci ..Si cand s-au eliberat de la razboi le-a dat statu 30 pogoane pamant pe cap de om Dar au venit comunistii si au luat tot ,tot,..nu ne-au mai lasat decat cu o litra de pamant in marginea satului ..lot ajutator Au bagat tot pamantul la stat si au facut colectivele ..Trebuia sa ne ducem sa muncim,plecam dimineata si veneau sara era pamantul nostru dar puteai sa te opui..,ca daca ziceai ceva te lua militia cu masina si nu mai stia nici dracu de tine.In sat ramanea cate o baba la 3-4 case care avea grija de copii si de pui ,ca inainte se intelegea lumea bine,nu ca acu..acu sa inrait lumea Aveam 4 boi ...frumosi ,imi era drag de ei,cand au venit sa mi-i ia am vrut sa le dau in cap ,dar nu ma lasat nevasta ,ca sa-mi vad de treaba ,ca ma ridica astia ..mai ridicasera pe unu din sat si de un an nu stia nimeni nimic de el Ce plangeau copiii atunci..veneau in curte si iti lua gaini,curci,rate tot ,iti lasau decat cat aveau ei scris pe niste hartii. A fost mare jale in tara atunci... Era unu la noi in sat,de radea toata lumea de el ca e nebun ,ca zicea ..,,e,e,o sa vedeti voi furca pe casa si soarecii jucand pe masa.,,Si dupa ce ajunsara comunistii la putere ne luaram toti televizoare si atunci ne-am dat noi sama bine ce zicea ala ...furca pe casa era antena si soarecii pe masa era televizoru..avea dreptate bre ala.. Si ne mai zicea ala ca ,,o sa ajunga omu sa isi sape groapa de viu,,..toata lumea radea de el ..ca inainte cand murea omu se duceau dimineata 3-4 oameni din sat si sapau groapa mortului, fara sa ceara ceva...e,cand au venit comunistii ne-au luat pamantu si ne-au dat loc in cimitir sa ne sapam fiecare gropile de vii. Asa a fost cu comunistii astia ,si pe urma,veni revolutia se intoarsera boierii la casele lor ,si da tot comunistii ramasara la putere. -Ce?? Last edited by o_tzaranca; 15.03.2010 at 17:34:52. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cine le-a dat casa la oras? Au fost alungati din casele lor si au trait prin pivnite sau apartamente comunitare pana au ajuns poate sa stea la bloc, asa cum descrie Laurentiu.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
In logica mea de taranca,probabil situatia era asa :un judet care are cca 100 sate ,ca in fiecare sat era cate un boier,rezulta 100 familii de boieri. Cand i-au mutat la oras avea ,,statu,,100 care in fiecare capitala de judet?... Nu cunosc problema repartitiile de case catre boieri..,dar e clar ca nu se poate generaliza. (depinde de zona ...pe la mine nu prea au fost inchisi..au toti aceleasi case in oras pana acum) |
|
||||
|
||||
![]()
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Eu, si daca as lucra la o multinationala, eventual una care ti se baga in viata personala cu tot felul de timbildinguri, si tot m-as manifesta ca si comunizant (nu comunist, ci un fel de comunitarist). Adica, daca as fi intrebat, desigur, nu as trimbita ca prostul. Faptul ca cineva imi da o paine nu ma transforma in om de casa al acelei entitati economice. I-as fi recunoscator pentru gestul in sine prin multa munca si creativitate, atit. Pareile mele ma privesc si nu renunt la ele, doar pentru ca sunt incadat intr-un anume sistem. Doar pentru ca as lucra la patron nu inseamna ca trebuie sa tin cu sistemul, nu? Recunostinta de acest gen este o idee tipic ardeleana, occidentala, burgheza si papistasa. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Despre regimul comunist din Romania | Florinvs | Generalitati | 562 | 16.09.2016 18:36:38 |
Fiara bolșevică, Holocaustul roșu, Genocidul comunist | doctor_faustus | Generalitati | 28 | 12.02.2013 09:39:16 |
Imi cer iertare ca am laudat fostul regim ateisto-comunist | mihailt | Generalitati | 44 | 29.09.2010 15:33:34 |
5 ore pe zi cu familia | Ionelaangel | Generalitati | 2 | 02.02.2007 17:59:09 |
Familia | maria55 | Generalitati | 10 | 01.11.2006 17:09:42 |
|