Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 12.05.2010, 19:24:55
vasalie
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de danyel Vezi mesajul
Nici invatatura ortodoxa nu considera ca ouale rosii ar avea legatura cu patimile si invierea Domnului
dar sunt o traditie, fiecare popor are obiceiurile sale
mi se pare amuzant ca Dumnezeu s-ar supara pe oameni pt ca vopsesc oua)
Traditiile si obiceiurile unui popor tin de identitatea si cultura acelui popor. Sunt lucruri foarte bune. Dar, nu trebuie sa aiba nici o legatura cu crestinismul.

Poate ca Dumnezeu nu s-ar supara daca s-ar vopsi oua, dar nu cu ocazia sarbatorilor de Pasti.

Am zis, poate nu s-ar supara, desi stiu ca un obicei pagan nu este placut niciodata lui Dumnezeu.

Citat:
Si in alta ordine de idei am subliniat ca nu e o legatura de credinta ci de socializare in exemplul dat de mine

Este foarte bine cand crestinii din confesiuni diferite socializeaza si se ajuta intre ei. Nu asta era problema.
Vechi 12.05.2010, 19:30:34
danyel danyel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2006
Locație: Cluj Napoca, Ardeal ,Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de vasalie Vezi mesajul
Traditiile si obiceiurile unui popor tin de identitatea si cultura acelui popor. Sunt lucruri foarte bune. Dar, nu trebuie sa aiba nici o legatura cu crestinismul.

Poate ca Dumnezeu nu s-ar supara daca s-ar vopsi oua, dar nu cu ocazia sarbatorilor de Pasti.

Am zis, poate nu s-ar supara, desi stiu ca un obicei pagan nu este placut niciodata lui Dumnezeu.

Este foarte bine cand crestinii din confesiuni diferite socializeaza si se ajuta intre ei. Nu asta era problema.

Da exact, un popor fara traditii este un popor fara identitate, ouale, cozonacul , mielul, insotesc bucuria invierii, nu se fac cu scop religios, chiar daca unii crestini mai necunoscatori cred ca toate acestea au legatura directa cu credinta desi nu-i asa,
toate acestea sunt o manifestare etnologica care insoteste credinta
Si ma gandesc ca Dumnezeu nu se potigneste chestiuni gen ou rosu, pasca, cozonac
noi nu suntem roboti, asa ca avem nevoie de frumos de creatie,traditie de identitate, si credinta e cu treburile ei, obiceiurile la fel
Si pe mine ma bucura cand crestinii se ajuta intre ei

Pacea lui Hristos, la care ați fost chemați, ca să alcătuiți un singur trup, să stăpânească în inimile voastre, și fiți recunoscători.(Coloseni 3:15)

Last edited by danyel; 12.05.2010 at 19:32:51.
Vechi 12.05.2010, 19:31:52
vasalie
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de penticostalulmantuibil Vezi mesajul
Nu cred ca aspectul principal in postarea lui Danyel era vopsitul oualelor ci ajutorul reciproc.
Ajutorul reciproc este un fapt crestin. Dar, putem spune acelasi lucru daca ar fi vorba despre ajutorul reciproc in vopsirea oualor (obicei pagan - cred ca-i cunosti originea) cu ocazia sarbatoririi Invierii Domnului (eveniment cu mare insemnatate crestina)?

Citat:
Iar daca vorbim despre „ ajutorare”, aceasta este buna si placuta inaintea Domnului.
De acord (daca este vorba despre un ajutor in cele placute Domnului).
Vechi 12.05.2010, 19:50:50
penticostalulmantuibil penticostalulmantuibil is offline
Banned

Data înregistrării: 27.04.2010
Locație: Constanta
Religia: Protestant
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru penticostalulmantuibil Send a message via Skype™ to penticostalulmantuibil
Implicit

Citat:
În prealabil postat de vasalie Vezi mesajul
Ajutorul reciproc este un fapt crestin. Dar, putem spune acelasi lucru daca ar fi vorba despre ajutorul reciproc in vopsirea oualor (obicei pagan - cred ca-i cunosti originea) cu ocazia sarbatoririi Invierii Domnului (eveniment cu mare insemnatate crestina)?
Nu stiam ca vopsitul oualelor este un obicei pagan.
In biserica nostra se spunea ca-i obicei ortodox.

Dar si daca ar fi un obicei pagan nu vad inconvenientul.

Nu vad nici o problema in a manca un ou vopsit sau nevopsit, la Paste sau la Craciun :).

Ok, sunt off topic dar as fi interesat de ce lui Dumnezeu i-ar displace un obicei pagan. Nu vorbesc despre obiceiurile rele, pacatoase. Acelea inteleg ca nu ii plac.
Ma refer la un obicei pagan bun sau neutru.

Eu realmente nu stiu, nu incerc sa te atrag intr-o cursa
Vechi 12.05.2010, 19:54:54
vasalie
Guest

Implicit

Citat:
Da exact, un popor fara traditii este un popor fara identitate
Pana aici am inteles ce ai spus si sunt de acord cu tine.

Citat:
, ouale, cozonacul , mielul, insotesc bucuria invierii, nu se fac cu scop religios,
De aici nu mai inteleg mare lucru. Ce treaba are mielul (care-L simbolizeaza pe Domnul Iisus Hristos) cu ouale vopsite (care au legatura cu o zeitate pagana cunoscuta sub numele de Istar, Eastre, Oster, etc.).

Sarbatoare Invierii Domnului nu trebuie sa fie un ghiveci de crestinism amestecat cu mult paganism.

Cum adica, mielul insoteste bucuria invierii dar nu are un scop religios?

Foarte incalcita treaba.

Citat:
chiar daca unii crestini mai necunoscatori cred ca toate acestea au legatura directa cu credinta desi nu-i asa,
toate acestea sunt o manifestare etnologica care insoteste credinta
De ce trebuie sa fie credinta pe post de sorcova (impodobita cu tot felul de obiceiuri de nu-i mai intelegi semnificatia)?

Citat:
Si ma gandesc ca Dumnezeu nu se potigneste chestiuni gen ou rosu, pasca, cozonac
noi nu suntem roboti, asa ca avem nevoie de frumos de creatie,traditie de identitate, si credinta e cu treburile ei, obiceiurile la fel
Dumnezeu nu se poticneste. Altii se poticnesc si nu pot renunta la ceea ce nu este bine si strica.

Nevoia de frumos este implinita cu varf si indesat fara sa fie nevoie de adaugiri. Mai ales cand este vorba de o mare sarbatoare crestina.

Citat:
Si pe mine ma bucura cand crestinii se ajuta intre ei
Si pe mine ma bucura.
Vechi 12.05.2010, 20:05:45
vasalie
Guest

Implicit

Citat:

Nu vad nici o problema in a manca un ou vopsit sau nevopsit, la Paste sau la Craciun :).
Este un lucru nostim sa mananci oua vopsite. Poate imi fac si eu maine vre-o doua. Dar, cum stau lucrurile cand acesta este un obicei caruia i se dau conotatii crestine, in cadrul unei sarbatori crestine? Cum sta treaba atunci cand ciocnesti ouale vopsite si vorbesti despre Invierea Domnului?

Cerceteaza ca sa afli originea acestui obicei. Si, chiar daca nu vei afla, de ce trebuie sa "impopotanam" ceea ce-i crestinesc cu tot felul de "podoabe"?
Vechi 12.05.2010, 20:07:09
vasalie
Guest

Implicit

Citat:

Eu realmente nu stiu, nu incerc sa te atrag intr-o cursa
Cred ca nu este nici momentul potrivit sa dezbatem un astfel de subiect: obiceiuri de Paste.
Vechi 12.05.2010, 22:13:08
Jane Says Jane Says is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.02.2010
Locație: KooKooLand
Religia: Ortodox
Implicit

Frate Vasalie, dar esti chitit rau de tot pe treaba.
Material bun de inchizitor :)
Vechi 12.05.2010, 22:51:08
vasalie
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Jane Says Vezi mesajul
Frate Vasalie, dar esti chitit rau de tot pe treaba.
Material bun de inchizitor :)
Cineva (nu mai stiu cine) a spus o vorba, care suna cam asa:
"Adevarul este frumos in goliciunea lui; orice podoaba il sluteste."

Cred ca asta se potriveste de minune crestinismului. Iar eu sunt adeptul crestinismului pur, fara "podoabe". De aceea sunt pasionat de eliminarea zorzoanelor puse Crucii lui Hristos.
Vechi 16.05.2010, 16:17:46
gibilan
Guest

Implicit O traditie spune:

CA la piciorul crucii MINTUITORULUI IISUS HRISTOS a fost asezat un cos cu oua care s-au inrosit in singele care curgea din ranele DL.IISUS acum de ce veniti cu alte povesti de provenienta pagina au oare nu stiti ca biserica a suprapus peste sarbatorile pagine sarbatori foarte importante religioase cu scopul anume ca sa dispara definitiv paginatatea.si acum vin pagini moderni si umbla in focul stins al paginatatii doar doar or mai gasi o singura scinteie sau ceva cu care sa se agate de SF.BISERICA si de bunele obiceiuri pastrate cu sfintenie de la mosii si stramisii nostri care aveau mult bun simt.CRUCEA sa o lasati asa cum am primit-o noi si nu va mai ocositi cu asa zisele zorzoane deoare-ce cu citi-va ani buni in urma voi sectarii nici nu ati vrut sa auziti de ia ba ati si mai distrus troitele de la rascruce de drumuri ce "fapta minunata"am fost in adunari si stiu ce se vorbea acolo.mielul de Pasti SI porcul de CRACIUN bune obiceiuri asta ne-a tinut in picioare ca natiune biruitoare.slavit sa fie Domnul in veci amin.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Noi avem nou martir mihaiB Stiri, actualitati, anunturi 9 07.11.2012 19:51:45
BOR, rabinii si cooperarea pentru "binele comun" Decebal Biserica Ortodoxa Romana 4 10.09.2012 21:07:28
Ce au miscarea legionara si musulmanismul in comun? mihailt Generalitati 14 02.11.2010 21:35:34
Avem Patriarh danyel Stiri, actualitati, anunturi 34 11.02.2009 22:03:42