![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
1. S-aude azi din departare
La Dunare un geamat greu, O, cat mai suferi azi de tare In Tara ta poporul meu! 2. Ca iata, ti-au rapit "pastorul" Si oile s-au risipit, Punand la "stana" rosiorul Pe cel "tovaras" ca "naimit". 3. Azi "ursi" smulg din carne lina, Iar sangele din "oi" i-l sug Si multe oi, lasandu-si stana, Prin locuri departate fug. 4. In plaiul stramosesc, departe Ofteaza fratii cu amar, Fiind siliti acum sa poarte Povara crucii spre "calvar"! 5. O, Suflete nemangaiate Din "lagar de suferinta" Voi insetati de libertate Pazindu-va sfanta Credinta! 6. Voi socotiti pe cei "de-afara" Ca sunt in raiul desfatarii, Caci nu e viata mai amara Ca astazi pe pamantul Tarii. 7. Voi asteptati o mangaiere, O rugaciune de la noi, Dar, nu aveti la cine cere Caci... toti suntem in nevoi. 8. Pribegi, instreinati de casa, Suntem la suflet razletiti, Caci duhul vrajbei nu ne lasa Sa fim macar acum uniti. 9. Ca pleava astazi ne-mpresoara Vartejul rau al vrajmasiei, Si viata noastra mai amara Ne-o facem noi in pribegie! August, 1952 |
|
||||
|
||||
![]()
1. Pe prispa casei sta la soare
Batrana cu nepotul ei, Privind duios acum in zare, Cum zboara cird de funigei. 2. Pe spatele incovoiate Cad perii albi de sub tulpan Si singura ei mangaiere Ii nepotelul cel orfan. 3. Fiind acuma sarbatoare Batrana pe nepot l-a pus, Ca sa citeasca pe o carte Cu "Patimile lui Iiisus". 4. Dar numai cand incepe rostul Si dansa prinde iar a plange, Incat in pieptul lui cel fraged Prunceasca inima se frange! 5. - "Ce ai mamuca, totdeauna De plangi asa de dureros, Cand pomenesc de Sfanta Cruce Si " Visul Maicii lui Hristos?" 6. Cu vocea ei nespus de dulce, Si inecata in suspin, Rosteste catre el, privindu-l Ca nici odata mai blajin: 7. - "Can spui de Maica Preacurata Si Domnul cum a patimit, Atuncea ma gandesc la moarte, Ca iata, am imbatranit! 8. Si inima in piept se frange Aminte aducandu-mi iar, Ca pe, Maxim din batalie L-astept saraca in zadar!" 9. - "Mamuca cine este dansul Ca mult il plangi cand sezi la tors O fi inchis si el de "oameni" Sau pentru ce nu s-a intors"? 10. - " O puiule, ai duhul fraged, Nu poti acuma incapea Durerea de la casa noastra; As vrea sa nu mai stii de ea!" 11. - "De ce ascunzi (ma rog) de mine Si plangi mereu asa cu dor? Acuma cine vrei sa vie? Pe mine doar ma ai fecior1" 12. - "O, nu! feciorul meu e altul, Tu esti "copilul nimanui":! De tatal tau nu stiu acuma, Iar maica ta, saraca, nu-i! 13. Maxim, cand a plecat de-acasa Mai mult ca toate m-a rugat - Sa diu ca mama si parinte Pentru micutul lui baiat! 14. Mereu astept cu nerabdare Sa vina dansul din "razbel" Si vad ca "demobilizatii" Nu spun nimica despre el. 15. Ma uit in zare totdeauna Si uneori eu stau la drum, Avand asa inchipuirea Ca poate vine el acum. 16. Aud ca el a fost la lupta Cu Ungurii peste Carpati Si multi din regiment cu dansul! Au fost prizonieri luati. 17. De asta inca trag nadejde Ca poate sa-l mai vad venind, Dar, anii trec si bucuria Mereu s-arata zabovind! 18. Si nu mi-ar fi asa de jale Cand te-as vedea mai marisor; Dar iata, esti abia de-o schioapa Si eu ca maine poate mor! 19. Ca mine nimeni n-are mila Sa-ti poarte grija fiul meu, Decat doar singur milostivul Si induratul Dumnezeu! 20. La El sa-ti pui toata nadejdea, Pe El sa-l rogi mereu fierbinte, Ca El fiintelor sarmane Le este "Maica si Parinte"! 21. Cand maica-ta era in viata, Am pus atunci fagaduinta, Sa merg la Sfanta Manastire Grijindu-ma de pocainta. 22. Dar parasindu-te parintii A fost nevoie sa te cresc, Si n-am avut saraca parte De cinul cel calugaresc! 23.De-ar face Dumnezeu prin tine Plinirea sfantului meu dor! Sa am si eu o mangaiere Ca te-am pazit ca un odor! 24. Stergandu-se la ochi batrana, Saruta pe nepot cu drag, Iar el citeste mai departe Al "Patimilor" Sfant sirag! Insemnare: Batrana este bunica mea care m-a crescut de la varsta de sase luni pana la zece ani. Ieroschimonahul Ioan Iacob |
|
||||
|
||||
![]()
O viata de om intr-o poezie... si cate sfaturi bune...
Foarte frumoase poeziile. Va multumim din inima. Dumnezeu sa va rasplateasca.
"Dragostea îndelung rabda; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieste, nu se lauda, nu se trufeste. Dragostea nu se poarta cu necuviinta, nu cauta ale sale, nu se aprinde de manie, nu gandește raul. Nu se bucura de nedreptate, ci se bucura de adevar. Toate le sufera, toate le crede, toate le nadajduieste, toate le rabda. Dragostea nu cade niciodata." (Corinteni I-13) |
|
||||
|
||||
![]()
1. Din zborul cel prea tainic
Al timpului grabit, Adeseori de suflet Uitam desavarsit. 2. Robiti de jugul silnic Al trupului tiran, De ratacim din calea Cerescului liman. 3. Uitam de "zarea sfanta" A "Patriei ceresti"; Caci mintea ne tareste La cele pamantesti 4. Aripile gandirii De patimi se topesc Si leste ne vaneaza Acei ce ne pandesc. 5. Atuncea bietul suflet, Ca mortul sta pierdut, In groapa cea adanca A trupului de lut. 6. Si viata noastra trece Desarta "fara duh", Ca ziua fara soare Si fara de vazduh! 7. In rostul mantuirii - "Din ceruri randuit" - Il facem sa ramana Atunci zadarnicit! |
|
|||
|
|||
![]()
Bunico..
Sti cu ce te-as asemana eu, pe tinem, bunico.. O fi nedrept, chiar asa o fi..tu bunico n-ai asemanare..Cine poate sa fie mama..da..si sotie..si fiica..cine oare.....numai tu bunico. As vrea sa invat de la tine, dar mai intai bunico te rog sa-mi spui : lacrima aceea ce tot curge..da.. se prelinge mereu, o fi oare pentru ca nu ai uitat ca esti si fiica..? Mereu iti aduci aminte si tu..bunico..de maicuta ta..oare or ajunge lacrimile tale pana la ea..la mama ta. Cat o fi de frumos sa poti rosti cuvantul mama. I fi iubit si tu bunico tare mult..cum e sa fim lipsiti de vedere..sa nu putem face macar un pas..cum o fi sa nu mai auzi glasul atat de drag..al bunicului. Caci lumina diminetii o zareai in chipul bunicului..si fiecare pas lasa o singura urma...unde vei cata glasul celui ce azi e atat de departe.. Copile draga mi se frange inima..de unde izvorasc oare cuvintele tale..da in copiii e ascunsa atata putere..si cuvintele or fi tare nevinovate..numai copilul ramane nevinovat in lumea aceasta.. Vezi tu copile muntele acesta..cat de frumos izvoraste apa din el..asa o fi si viata noastra, precum un izvor. Om fi si noi o picatura de apa..si de n-om rataci..intr-o zi ne-om intoarce acolo sus.. in varf de munte...unde e Glasul Celui ce ne striga mereu..caci mama si bunicul ne asteapta acolo sus.. Dumnezeu in mijlocul nostru |
|
||||
|
||||
![]()
cuvant
Member Data înregistrării: 14.10.2008 Mesaje: 61 Hristos a inviat -------------------------------------------------------------------------------- Bunico.. Sti cu ce te-as asemana eu, pe tinem, bunico.. O fi nedrept, chiar asa o fi..tu bunico n-ai asemanare..Cine poate sa fie mama..da..si sotie..si fiica..cine oare.....numai tu bunico. As vrea sa invat de la tine, dar mai intai bunico te rog sa-mi spui : lacrima aceea ce tot curge..da.. se prelinge mereu, o fi oare pentru ca nu ai uitat ca esti si fiica..? Mereu iti aduci aminte si tu..bunico..de maicuta ta..oare or ajunge lacrimile tale pana la ea..la mama ta. Cat o fi de frumos sa poti rosti cuvantul mama. I fi iubit si tu bunico tare mult..cum e sa fim lipsiti de vedere..sa nu putem face macar un pas..cum o fi sa nu mai auzi glasul atat de drag..al bunicului. Caci lumina diminetii o zareai in chipul bunicului..si fiecare pas lasa o singura urma...unde vei cata glasul celui ce azi e atat de departe.. Copile draga mi se frange inima..de unde izvorasc oare cuvintele tale..da in copiii e ascunsa atata putere..si cuvintele or fi tare nevinovate..numai copilul ramane nevinovat in lumea aceasta.. Vezi tu copile muntele acesta..cat de frumos izvoraste apa din el..asa o fi si viata noastra, precum un izvor. Om fi si noi o picatura de apa..si de n-om rataci..intr-o zi ne-om intoarce acolo sus.. in varf de munte...unde e Glasul Celui ce ne striga mereu..caci mama si bunicul ne asteapta acolo sus.. Dumnezeu in mijlocul nostru Te referi cumva la mine??? sau acesta este un comentariu la adresa poeziilor? Daca citesti de la inceput ai sa observi ca nu le-am scris eu (desi mi-ar fi placut), ci Ieroschimonahul Ioan Iacob. Acum eu am deschis acest topic pentru voi, am vrut sa-mi impartasesc aceasta carte cu voi, daca vrei citesti daca nu vrei nu citesti, asta depinde numai de tine. Oricum multumesc macar ca ai citi ceva din aceste poezi frumoase |
|
|||
|
|||
![]()
Doamne ajuta Daniel..sunt foarte frumoase poeziile scrise de Sfantul Ioan Iacob Hozevitul. Nu faceam nicidecum referire la tine..
Prin postarea mea am vrut sa sprijin oarecum intentia ta cea buna..si sa sti ca suntem bucurosi a lectura minunatele poezii. Te straduiesti sa postezi atat de "lung", e frumos sa sti ca or fi persoane care apreciaza si se hranesc oarecum din aceste versuri. Asa intr-un cuvant "Dorul bunicii" m-a lasat fara cuvinte. Sa ma ierti Daniel..cine stie ce i fi crezut tu.. Doamne ajuta |
|
|||
|
|||
![]()
Scuze>postasem aici 2 poezii pe care doream sa le postez pe alt topic.
Last edited by Scotianul; 11.06.2010 at 15:23:12. |
|
||||
|
||||
![]()
Cu tot respectul gasesc poeziile voastre cu miez de ratacire. Cititi Sfanta Scriptura, tineti drumul drept si lasati urzicile !
Cel ce crede, se teme; cel ce se teme, se smereste; cel ce se smereste, se îmblânzeste; cel blând, pazeste poruncile; cel ce pazeste poruncile se lumineaza; cel luminat se împartaseste de tainele Cuvântului dumnezeiesc. (Sfântul Maxim Marturisitorul) |
|
||||
|
||||
![]()
SEMNUL SFINTEI CRUCI
1. Semnul crucii este noua Scutul cel mantuitor Care departeaza raul Si ne da la toate spor. 2. Deci sa facem cum se cade Crestinescul nostru semn, Caci vrajmasii fug atuncea Ca de prea cinstitul lemn. 3. Iar acei ce bat in cobza Si pe cruce o ingana, Au samanta necredintei Si pecete rea la mana! 4. N-au evlavie in suflet, Nici rusine la obraz Plecaciune nu pot face Ca-i "boierul pe grumaz! 5. Dumnul cerurile pleaca Pentru neamul omenesc, Iar la El sa-si plece capul Multi crestini nu se silesc. 6. El intinde sus pe cruce Mainile dumnezeiaseti, Tu macar a face "semnul" Omule nu te silesti. 7. El ne mantuie crestine Savarsindu-Se pe lemn, Iara tu socoti rusine Ca sa faci al crucii semn! |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
POEZIE CRESTINA | vsm | Generalitati | 107 | 17.03.2016 00:48:28 |
poezie de Zorica Latcu | luciamanta | Generalitati | 11 | 25.08.2011 13:59:16 |
Poezie si sfintenie. . . | cristiboss56 | Resurse ortodoxe on-line | 4 | 30.07.2011 11:32:05 |
o poezie | maria-luisa | Generalitati | 5 | 09.02.2010 22:23:07 |
Poezie | Florin-stz | Generalitati | 13 | 10.10.2008 20:57:26 |
|