Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 11.08.2010, 16:11:05
gabriela8 gabriela8 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 31.10.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Send a message via Skype™ to gabriela8
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirela_monica Vezi mesajul
Poti sa imi spui daca e pacat sa se faca in post?? preotul a zis ca nu are nimic e doar o slujba care nu este urmata de nici o petrecere
So totusi, de ce vinerea asta? De ce nu asteptati sa se incheie postul? E asa grav daca faceti saptamana viitoare dar nu intr-o zi de post?
Reply With Quote
Vechi 12.08.2010, 10:23:24
mirela_monica mirela_monica is offline
Junior Member

Data înregistrării: 11.08.2010
Implicit

preotul mi-a zis sa il sun cand am verighetele sa ma programeze eu am sunat si cand vb cu el am realizat ca e post si l-am intrebat ...el a zis ca nu e nici o problema si vineri e ok ca de luni pana joi merge intr-un sat in zona pt ca face case la cei afectati de inundatii si nu poate si dupa ce trece postul are cununii si e mai greu .Tot el a spus ca logodna nu e cununie si nu se face petrecere dupa nu contravine nimic cu postul ...nu e pacat sa faci slujba in post,pur si simplu dupa fiecare merge acasa la el fara festivitati fara muzica fara mancare .
Reply With Quote
Vechi 12.08.2010, 12:33:59
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Mai oameni buni, noi nu mai intelegem nimic din viata asta duhovniceasca. Daca ne uitam la cum ni se cere sa ducem Postul inchinat Maicii Domnului, am vedea ca nu ar trebui sa mancam pana dupa amiaza, iar dupa aceea mancare uscata. Si noi ce facem? Nu doar mancam, dar incalcam si randuielile data de Parinti - facem cununie in post. Motivul ca nu e asemeni casatoriei, nu-mi pare a fi de laudat, caci Parintii spun ca cel ce a pazit toate poruncile, dar s-a facut calcator de una, le-a incalcat pe toate. De ce? Pentru ca la Dumnezeu nu trebuie sa mergem cu jumatati de masura. El nu este si adevar si minciuna, ci doar Adevar.
Reply With Quote
Vechi 12.08.2010, 13:40:23
Junior Member

Implicit

nu mai stiu ce sa zis ...parintele ar trebui sa stie cel mai bine doar nu face asta de azi ...si eu m-am gandit ca nu se impaca logodna cu postul dar nu pot sa trec peste cuvantul lui ...Daca nici preotii nu mai stiu ce si cum sau daca nici ei nu mai respecta regulile bisericesti atunci ???? oare asa zile am ajuns???? omul de rand merge la biserica la preotul duhovnic si intreaba si asculta sfatul lui ....pot eu acum oare sa fiu mai presus de el si sa il contrazic ca nu e bine sa se faca in post??? cum sa fac asa ceva ...nici nu pot sa il las cu buza umflata sa ma astepte la biserica si sa ii spun ca nu sunt deacord cu el k stiu eu mai bine parca nu ma lasa bunul simt .Este poate un preot pe aici care sa isi dea cu parerea???
Reply With Quote
Vechi 12.08.2010, 16:05:08
cristina2012's Avatar
cristina2012 cristina2012 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.04.2006
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirela_monica Vezi mesajul
nu mai stiu ce sa zis ...parintele ar trebui sa stie cel mai bine doar nu face asta de azi ...si eu m-am gandit ca nu se impaca logodna cu postul dar nu pot sa trec peste cuvantul lui ...Daca nici preotii nu mai stiu ce si cum sau daca nici ei nu mai respecta regulile bisericesti atunci ???? oare asa zile am ajuns???? omul de rand merge la biserica la preotul duhovnic si intreaba si asculta sfatul lui ....pot eu acum oare sa fiu mai presus de el si sa il contrazic ca nu e bine sa se faca in post??? cum sa fac asa ceva ...nici nu pot sa il las cu buza umflata sa ma astepte la biserica si sa ii spun ca nu sunt deacord cu el k stiu eu mai bine parca nu ma lasa bunul simt .Este poate un preot pe aici care sa isi dea cu parerea???
Daca ti-ai aranjat logodna pentru vinerea asta fa-o, nu-ti mai pune atatea probleme. Azi e joi, nu mai e timp. Daca nu urmeaza chef dupa logodna in care sa se calce postul, daca aveti grija sa traiti in curatie pana la nunta, nu are ce pacat sa fie. Si daca ar fi, ar fi al preotului, nu al tau, dar nu cred ca e cazul.
Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 12.08.2010, 16:46:51
Junior Member

Implicit

multumesc ...ai dreptate nu mai e timp ... nu o sa fie nici un chef si fiecare merge la casa lui
Reply With Quote
Vechi 12.08.2010, 16:50:11
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

E pacat ca preotii incurajeaza treaba asta. In mod normal, daca preotul stie ca veti sta impreuna dupa logodna, ca logodna este asa ceva care sa fie mai mult de cat nimic, nu ar trebui sa fie de acord nicicum, fiindca incurajeaza, si de fapt, promoveaza concubinajul, o abatere deosebit de grava de la morala Bisericii. Logodna nu numai ca nu se impaca cu postul, logodna nu se impaca cu sexul inainte de casatorie, incalcarea postului fiind o chestie minora in comparatie cu cealalta abatere de la legea lui Dumnezeu.
Vechi 12.08.2010, 19:13:32
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Implicit

Nu am sesizat de unde rezultă că preotul ar încuraja concubinajul. Eroarea este în cu totul altă parte: și anume, că marea majoritate a preoților ortodocși condiționează nunta de căsătoria civilă. Trebuind astfel a fi făcută în mod obligatoriu înainte, între căsătoria civilă și cea religioasă poate apărea un decalaj, care uneori poate dura mai multe luni, facilitându-se astfel traiul în curvie.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 12.08.2010, 19:30:13
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Nu am sesizat de unde rezultă că preotul ar încuraja concubinajul.
Din cate am inteles din ce a scris initiatoarea topic-ului, preotul stie despre ce este vorba. Si in general, toata lumea stie ca logodna la biserica cu mult inainte de cununie este facuta de cei care au un pic de constiinta (sau parinti) care le spune ca ce fac nu este corect in fata lui Dumnezeu, dar pe de alta parte nu au destula credinta fie sa traiasca in abstinenta pana cand vor face nunta, fie sa faca si cununia, chiar daca petrecerea nu poate sa fie la fel de mare sau trebuie amanata. Poate ca daca preotul ar spune un nu hotarat ....

Citat:
Eroarea este în cu totul altă parte: și anume, că marea majoritate a preoților ortodocși condiționează nunta de căsătoria civilă.
S-ar putea sa gresesc, dar am impresia ca este (era) o lege care ii obliga pe preoti astepte cununia civila. Cu siguranta stiu ca un preot nu are voie (legal) sa faca slujba de inmormantare pana ce nu vede certificatul de deces.

Last edited by Noesisaa; 12.08.2010 at 19:50:33.
Reply With Quote
Vechi 12.08.2010, 19:55:23
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
Din cate am inteles din ce a scris initiatoarea topic-ului, preotul stie despre ce este vorba. Si in general, toata lumea stie ca logodna la biserica cu mult inainte de cununie este facuta de cei care au un pic de constiinta (sau parinti) care le spune ca ce fac nu este corect in fata lui Dumnezeu, dar pe de alta parte nu au destula credinta fie sa traiasca in abstinenta pana cand vor face nunta, fie sa faca si cununia, chiar daca petrecerea nu poate sa fie la fel de mare sau trebuie amanata.
Acuma, presupunând că preotul a înțeles că intenția însurățeilor este coabitarea după logodnă, ceea ce este normal să facă e să le aducă aminte că relațiile sexuale înainte de căsătorie sunt păcate capitale, care duc la pierderea stării de grație fără de care mântuirea nu este cu putință. Dar, dacă ei înțeleg lucrul acesta, pentru ce să-i priveze de binecuvântarea logodnei ? Eu aș spune că logodna are sens NUMAI dacă este decalată față de căsătorie. Dacă nu există decalaj, atunci pentru ce să faci logodnă ?

Mâine plec pe front. Nu știu dacă mă voi întoarce. Nici nu am timp să mă pregătesc pentru nuntă, nici nu vreau ca în urma mea să fie o tânără văduvă ori, Doamne ferește, vreun copil care nu și-a cunoscut tatăl. Dar soția mea și cu mine dorim să ne angajăm solemn, în fața lui Dumnezeu și a oamenilor, că, dacă va fi să mă întorc, vom fi uniți prin taina căsătoriei. Dorim binecuvântarea Lui pentru angajamentul nostru și tărie pentru a aștepta cu credință, în castitate. Iată un caz perfect în care logodna se impune.

Citat:
S-ar putea sa gresesc, dar am impresia ca este (era) o lege care ii obliga pe preoti astepte cununia civila. Cu siguranta stiu ca un preot nu are voie (legal) sa faca slujba de inmormantare pana ce nu vede certificatul de deces.
Este chiar Constituția. Totuși, preoții catolici nu se socotesc legați de legile făcute de stat în materie eclezială. Dacă nu există un impediment canonic, nici un preot nu condiționează căsătoria religioasă de preexistența celei civile. Asta înseamnă separarea Statului de Biserică. Să luăm și cele bune de la acest principiu, nu numai cele rele.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
inelul de logodna madalinutza Nunta 25 09.10.2017 15:39:55
Logodna-urgent ioana26 Nunta 15 12.09.2010 17:27:17
logodna yulik_4_u Nunta 22 27.12.2008 02:15:20
Logodna misherban Nunta 23 15.02.2008 12:51:36
Logodna amadeus2 Nunta 26 06.06.2007 11:39:31