Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 15.08.2010, 17:54:59
arwein's Avatar
arwein arwein is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.01.2010
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Intrebarea asta cam naiva revine, sub o forma sau alta, tot timpul in viata noastra. Pentru ca suntem pe un forum cu continut religios, va propun sa va spuneti parerea despre partea duhovniceasca a comunismului, trait la noi in tara si , de ce nu, in alte parti.
De exemplu eu as vrea sa deschid problema "cultului personalitatii" aplicat familei Nicolae si Elena Ceausescu. Portretele lor erau omniprezente, la televizor si in ziare aflam numai de activitatile lor si cele conexe (oricum ce se intampla in tara era obligatoriu legat de ei sau cu acordul lor sau la indicatia lor), lor li se inchinau volume de poezii si tot despre ei se recita si la marile sarbatori nationale. Acest lucru incerca in mod clar sa substituie Divinitatea, deci era o incalcare clara a primei porunci. Consecintele: fie omul era sincer (daca era spalat pe creier)- si atunci cadea in mare pacat din start, fie una gandea si alta credea (majoritatea oamenilor). Desi acest ultim caz pare mai bun- de fapt sta la baza decaderii cumplite spirituale a noastre de azi ca natie, ca nu mai avem contiinta adevarului absolut, ci numai a relativitatii si a interesului de moment care primeaza, cum s-ar spune acest lucru ne-a invatat sa traim in minciuna si sa nu ne deranjeze, de multe ori nici sa nu sesizam.
Doamne, nu o sa o uit niciodata pe diriginta mea, femeie altfel cumsecade, cum ridiculiza mersul la biserica si religia- la orele de dirigentie!
Reply With Quote
Vechi 15.08.2010, 18:12:59
Raoul's Avatar
Raoul Raoul is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.12.2006
Implicit

Partea duhovniceasca a comunismului? Pai in primul rand eram toti egali. In al doilea rand haideti sa vorbim si despre avorturi,care erau interzise. Deci inca un lucru,paradoxal,crestin. Eu zic ca astea doua sunt cu mult mai presus decat ce se intampla astazi. Ma indoiesc ca in prezent oamenii sunt mai credincios. Da,au fost si atatia care au fost inchisi,dar macar inchisorile comuniste nasteau sfinti. Acum se nasc diavoli! Nu ridica in slavi comunismul,dar nici actualul regim nu-l pot prefera! Si legat de cei care sustin ca Ceausescu era ateu... asta e cea mai amre minciuna si imbecilitate! Mai cititi putin sa vedeti ce zic sfintii parinti.
Reply With Quote
Vechi 15.08.2010, 18:18:06
arwein's Avatar
arwein arwein is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Raoul Vezi mesajul
Si legat de cei care sustin ca Ceausescu era ateu... asta e cea mai amre minciuna si imbecilitate! Mai cititi putin sa vedeti ce zic sfintii parinti.

Zic oare Sfintii Parinti ca Ceausescu era credincios? Cred ca credinta l-a pus sa comande daramarea bisericilor....
Reply With Quote
Vechi 15.08.2010, 18:21:47
arwein's Avatar
arwein arwein is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Pai in primul rand eram toti egali. .
Dar unii erau mai egali decat altii, adica aveau magazine speciale de unde sa isi cumpere ce aveau nevoie, aveau libertatea de a circula....si ia ghiciti cine erau aceia? Bingo, cei ce se inchinau mai dihai Conducatorului Iubit!
Reply With Quote
Vechi 15.08.2010, 18:22:21
Raoul's Avatar
Raoul Raoul is offline
Senior Member

Implicit

Se vede ca n-ai citit...
Reply With Quote
Vechi 15.08.2010, 18:26:01
arwein's Avatar
arwein arwein is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
In al doilea rand haideti sa vorbim si despre avorturi,care erau interzise. Deci inca un lucru,paradoxal,crestin. .
Chiar ca paradoxal, ca vedeti dumneavoastra, NICIODATA nu s-a pus problema interzicerii avortului pentru ca e pacat, ci intentia era clara si declarata: tarii cat mai multe brate de munca. Si nici in zilele noastre nu le trimite nimeni pe femei sa avorteze si nici nu le obliga, o fac din proprie initiativa; dar, spre deosebire de anii intunecati spre care priviti acum si va minunati ce fain era, femeile pot afla acum ce pacat cumplit e avortul si la ce se inhama daca il fac.
Reply With Quote
Vechi 15.08.2010, 18:26:49
arwein's Avatar
arwein arwein is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Se vede ca n-ai citit...
Ce nu am citit?
Trimite-mi dumneavostra ce......

Last edited by arwein; 15.08.2010 at 18:31:35.
Reply With Quote
Vechi 15.08.2010, 18:53:27
Raoul's Avatar
Raoul Raoul is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de arwein Vezi mesajul
Ce nu am citit?
Trimite-mi dumneavostra ce......
Ati auzit de parintele Adrian (Adrian Fageteanu)? Este unul din ultimii mari duhovnici ramasi in viata,are vreo 97 de ani daca nu ma insel. Cititi mai multe despre el,recomand cu caldura:

http://patermihail.wordpress.com/201...agețeanu/

“Ceea ce m-a impresionat la parintele Calinic era bunatatea fara margini si, mai ales, rugaciunea necontenita. Se ruga mereu, oriunde, zi si noapte. Se ruga pentru noi, pentru toata tara, pentru cei prigoniti pentru dreptate. Se ruga chiar si pentru dusmanii vazuti si nevazuti, pentru comunisti, spunand: “Toti sunt fratii nostri. Dragostea noastra o sa le inmoaie inima. Roaga-te si tu pentru ei”. Sincer, am zambit in sinea mea, dupa cate patimisem de pe urma lor. As fi facut orice, dar sa ma rog pentru comunisti era peste puterile mele. Staretul Calinic nu a zis nimic – doar a zambit. Nu a trecut mult timp si in fata manastirii a oprit un alai de masini negre si luxoase. Era mare agitatie grozava la poarta si din masina a coborat Nicolae Ceausescu. Indreptandu-se spre mine, m-a intrebat: “Dumneata esti preot?… Am venit cu parintii mei si as vrea sa le citesti niste rugaciuni pentru sanatate”. Cine ar fi putut crede asa ceva? Cautand a nu ma pierde cu firea, am intrat in biserica impreuna cu ei si mi-am implinit menirea de preot. M-am rugat pentru Ceausescu si, deci, pentru comunisti. Atunci, am inteles zambetul parintelui Calinic. Parintele stia totul. Avea rugaciunea vazatoare.”

Si tot legat de subiectul acesta,doaresc sa mai atasez niste poze pe care va rog sa le comentati daca puteti:

Hmm... sunteti surprins,nu?
Reply With Quote
Vechi 15.08.2010, 19:08:43
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Implicit

Atta comunismul cat si capitalismul nu sunt decat extreme, iar in crestinism nu se poate aplica un asemenea sistem. In comunism se punea accentul pe egalitate in detrimentul libertatii, iar in capitalism se pune accentul pe libertate in detrimentul egalitatii. Comunitatea crestinilor din perioada apostolica imbina paradoxal libertatea cu egalitatea.
Reply With Quote
Vechi 15.08.2010, 19:16:20
arwein's Avatar
arwein arwein is offline
Senior Member

Implicit Pentru Raoul si cei din generatie apropiate lui

Poza 1- Ceausecu si inca unul in vizita la o manastire;
Poza 2- Patriarhul Teoctist l ao MAn (probabil).
In ceea ce priveste citatul: nu stiu exact cand se intamla asta, inainte sau dupa ce a dispus daramarea Bisericii Sf. Vineri si a Manastirii Vacaresti?

Nu vreau polemica si uitandu-ma in profilul tau imi dau seama de ce nu ti-e clar, dar faptul ca Ceausescu si-a dus parintii sa "le citeasca un preot rugaciuni de sanatate" nu are NICI O LEGATURA cu ateismul declarat al regimului, declarat sub orice forma, inclusiv sub regimul lui; e foarte psibil, in aceasta ordine de idei, sa ii fi dus si la ghicitoare, sa le descante. A existat si exista la romani un sentiment religios profund, ancestral, care a facut ca Biserica sa reziste, sa continue sa fiinteze; s-au indurat Dumnezeu si Maica Domnului de noi si nu am pierit atunci, desi asta ni se pregatea- extinctia lenta a religiosului din viata, pastrarea unei forme fara fond, ce in cele din urma ar fi dus la biserici goale... A doua generatie crescuta pe vremea comunistilor: pastram de la bunici cunostintele principale despre credinta, parintii nu erau, in marea majoritate, practicanti (saracii, practicau de zor cozile si lucrtul adesea, duminca); copiii prindeau din zbor cate ceva din forma, mai putin din intelesul adanc al credintei si din frumusetea si importanta ei. Societatea- facea misto de exprimarea religioasa. Nu vi se pare ciudat ca in anii nostri, desi multi se declara crestini, putini sunt, totusi, practicanti si sunt multi oameni botezati, cunanti la biserica etc dar care fac misto de practica religioasa "ca asta e pentru babe"? Cand credeti ca s-a format acest curent de opinie?
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Casatoria intre cumnati COSMINA Generalitati 18 26.02.2019 02:13:29
Comunism¡? CristArg Generalitati 32 07.01.2011 14:51:01
Socialsim si comunism crestin Stefan500 Generalitati 7 11.10.2010 00:54:10
intre cer si pamant floaredecolt Generalitati 1 31.03.2008 13:24:00
Diferente intre B.O. si B.C. Laurentiu Biserica Romano-Catolica 44 11.12.2007 19:15:09