Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 20.12.2011, 15:33:29
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
E drept că deocamdată s-a revărsat puhoi de învățături nebiblice tocmai pentru a contracara subiectul. Bun tactician diavolul ăsta! Când îi fuge pământul de sub picioare lansează puhoiul (Apoc.12,15),
Astept un raspuns...dar din nou ne facem ca ploua!
Reply With Quote
Vechi 20.12.2011, 16:13:50
ovidiu b.
Guest

Implicit

Editat.......
Reply With Quote
Vechi 20.12.2011, 16:20:17
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Absurd! Sunt cuvintele lui Dumnezeu, credeți că El S-a bâlbâit, menționând circumcizia în două categorii diferite?
Nu. Legea este porunca? Da. Atunci nu sunt categorii diferite. Sau la ce categorii va referiti?

Citat:
Iar poruncile celelalte nu pot fi trecute în categoria "legi, orânduiri". La fel de absurd să sugerați că urmașii lui Avraam au făcut lege și orânduire din a ieși din casa tatălui și a-și jerti întâiul născut! Vedeți în ce fundături mocirloase intrați cu încăpățânarea aceasta? Și vor urma altele și mai grozave, dacă vă mențineți aversiunea față de sabat! [
Poruncile nu sunt legi si nici orandoiri. Dar invers da. Legile si oranduirile sunt poruncite de Dumnezeu.

Citat:
Accept transmiterea verbală a învățăturilor de la Adam la Moise, dar nu înțeleg prin aceasta "Sfânta Tradiție" așa cum e percepută în ortodoxie (adică cu icoane, moaște, etc.) Ați negat că s-ar fi transmis verbal (ori în scris) Decalogul. Atunci cum s-a transmis porunca a II-a? De ce Avraam a refuzat să se închine la chipuri cioplite? Și am dat doar un exemplu...
Acceptati transmiterea verbala de la Adam la Avraam si mai departe la Moise, dar nu si de la Apostoli la cei crestinati. Nu, la cei crestinati le-au transmis invataturile doar prin Sf Scriptura. Am inteles.

Citat:
Deci recunoașteți că au primit porunci și învățături, înainte de Sinai (!), iar acestea s-au păstrat. Și ele pot fi conexate cu sabatul (cum reiese din contextul pasajului). Atunci nu știu de ce mai insistați în negarea acestui lucru... Sau nu... ați reușit să fiți atât de confuz, încât să putem trece repede peste problemă... Hm... chiar că aveți "școală"... cică "v-ați răspuns singur"...
Da v-ati raspuns singur cand ati spus ca sunt caregorii si prin faptul ca se foloseste aceeasi denumire nu insemana ca acele categorii au acelasi continut. Si eu si dvs consideram ca avem porunci, invataturi si legi si nu sunt aceleasi. La noi se poate, dar la ei nu se putea.
Au primit porunci si legi inainte de Sinai doar ca ele nu pot fi conexate cu Sabatul.
Ma tot roade ca nu am informatia ca sa o foloseasc bazandu-ma pe ce cred evreii. Dar am sa caut si am sa va raspund.

Citat:
Domnule, încă o dată: scrie acolo de "porunci" și "învățături", adică exact aceleași expresii ca la Avraam? Au fost rostite acele expresii de Dumnezeu în legătură cu sabatul (mai exact cu nerespectarea lui)? Au fost ele rostite de Dumnezeu înainte de darea Legii pe Sinai? La cele trei întrebări chiar se poate răspunde cu DA sau NU. Nu ne mai aburiți, vă rog frumos! ]
Idem mai sus. Aceeasi expresie nu inseamna acelasi continut.
Sa raspund si cu da si nu: da, da, da. Asa si ce demonstreaza asta? Folosirea unor expresii de delimiteaza niste categorii nu presupune ca un element dintr-una din categorii se regaseste si in fieca5re exprimare a categoriei respective. De fiecare data daca e nevoie revenim la logica. Daca va folositi de expresia mai presus de logica umana in explicare unor elemente ce tin de Dumnezeure, nu puteti face acelasi lucru cu cele ale lumii. Exemplu:caregoria lichid. In categoria lichide intra apa. Stim ca 3 oameni au baut lichde. Daca la un moment dat aflam ca unul a baut apa, nu putem concluziona ca si ceilalti 2 au baut tot apa ptr ca stim ca au baut lichide. Exact asa si cu legile, puruncile si oranduielile.

Citat:
Credeți că sumerienii erau atât de tâmpiți să creadă că statueta aceea făcută de mâinile lor e Baal și că ea dă ploaie pe pământ? Era doar o reprezentare artizanală a zeului pe care și-l închipuiau în cer.
Posibil. Dar chiar daca nu credeau ca statueta este Baal, cel putin credeau ca duhul lui Baal este in ea. Ceea ce este echivalent. Baal era in fata lor si statueta nu era doar o reprezentare a lui.

Citat:
Iarăși sunteți dispus să credeți mai bine orice idee fantezistă, când "ciclicitatea" exista (Scriptura și Istoria o adeveresc), ea fusese binecuvântată de Dumnezeu, sfințită tot de El și chiar exemplificată prin odihna în ziua a 7-a. Deși Dumnezeu nu obosește și nu are nevoie de "ciclicități" căci El este în afara timpului și de-asupra lui..
Scriptura atat timp cat nu spune ca tine sambata nu o dovedeste. Asta ar fi singura dovada. Asa ca astept argumentul istoric. Eu vorbeam de Avraam nu de Dumnezeu. Oricum nu aveti nici o dovada ca ar fi tinut Avraam sambata. Dar si prin absurd daca ati avea dreptate, cu ce v-ar ajuta asta in argumentarea faptului ca ortodocsii gresesc cand nu tin sambata? Vreti sa aratati ca porunca referitoare la Sabat nu se referea doar la evrei? Asa si? Sa spunem ca accept si asta. Asta nu contrazice ca s-a schimbat ziua Domului dupa inviere. Mentionez ca eu nu am recunoscut ca este asa. Doar am aplicat metoda reducerii la absurd ca sa arat ca oricum nu ar fi relevanta in exprimarea motivului pentru care tinem duminica.(pentru ca discutie se invartea mereu si se baza mereu pe acelesi raspunsuri)

Citat:
Acelea sunt fundamentele Tradiției, nu ale Scripturii. Scriptura numește reprezentările cu scop de închinare urâciune, sau abominație. Nu-mi faceți apologia abominației pe baza Scripturii, vă rog frumos!
Heruvimii de pe chivot, aveau rol ornamental? Ce simt estetic dezvoltat avea Dumnezeu. Acum nu mai are ca icoanele nu ii mai plac desi sunt mai colorate.

Citat:
Evreii și primii creștini se fereau de închinarea la imagini. Erau dispuși mai bine să-și ardă mâna decât să presare tămâie înaintea reprezentării cezarului, ori să fie dați la fiare decât să se închine idolilor. Dacă ar vedea cum "un miliard de oameni" se închină înaintea reprezentărilor lor, s-ar suci în mormânt!
Parerea dvs personala. Primii crestini aveau icoane. Nu se inchinau icoanelor, dar am mai spus care este raportarea la icoane si rolul lor.

Citat:
s-ar suci în mormânt!
Sau in racle. De ce n-o fi putrezit trupurile unora chiar nu imi inchipui. Sau de ce oasele unora izvorasc mir, habar nu am.

Citat:
Nu vă grăbiți, mai am și alte argumente! Dar mai întâi să lămurim problema Facerea 26,5/Ieșirea 16,28.
"pentru că Avraam, părintele tău, a ascultat de cuvântul Meu și a păzit poruncile Mele, povețele Mele, rânduielile Mele și legile Mele!“
Atunci Domnul a zis către Moise: „Până când vă veți încăpățâna voi să nu ascultați de poruncile Mele și de legea Mea?"

Asa si? Spun acelasi lucru ca cele la care deja am raspuns. Deci alte argumente decat faptul ca Dumnezeu a dat porunci, legi, invataturi, oranduieli aveti?
Vechi 20.12.2011, 16:22:10
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
O icoană de prin secolul I, II ? Că "icoana după Luca" s-a prăpădit (a rămas doar prăpădita idee a "primei icoane"). Mă întreb de ce în Providența Sa, Dumnezeu n-a păstrat "icoana după Luca", asemeni Evangheliei după Luca...
De ce Dumnezeu nu a pastrat toate epistolele lui Pavel ma intreb si eu?
Vechi 20.12.2011, 16:29:15
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Subiectul topicului nu este nick-ul meu, respectiv citirea lui cu capul în jos, ci "Învățături biblice și respectarea lor de către Biserica AZȘ".
E drept că deocamdată s-a revărsat puhoi de învățături nebiblice tocmai pentru a contracara subiectul. Bun tactician diavolul ăsta! Când îi fuge pământul de sub picioare lansează puhoiul (Apoc.12,15),
Asa si? Discutad despre fundamentul biblic al cinstirii duminicii v-am spus ca le gasim in Invierea Domnului, cea mai mare minune a istorie lumii si Cincizecimea, adica "nasterea " Bisericii.
Vechi 20.12.2011, 16:29:20
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lucian008 Vezi mesajul
Sau in racle. De ce n-o fi putrezit trupurile unora chiar nu imi inchipui. Sau de ce oasele unora izvorasc mir, habar nu am.
Stai ca domnu 66 o sa-ti ceara dovezi stiintifice.
Reply With Quote
Vechi 20.12.2011, 16:37:50
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Mai stiintifice decat observarea cu ochiul liber?
Vechi 20.12.2011, 22:13:41
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
Nu. Legea este porunca? Da. Atunci nu sunt categorii diferite. Sau la ce categorii va referiti?
La termenii folosiți de Dumnezeu: poruncile (מִצְוָה) și legile (חּרָה).

Citat:
Poruncile nu sunt legi si nici orandoiri. Dar invers da. Legile si oranduirile sunt poruncite de Dumnezeu.
Cu atât mai mult! Cele două porunci (ieșirea din Ur și jertfirea lui Isac) amintite de dvs. nu pot fi trecute în contul celor doi termeni folosiți de Dumnezeu.

Citat:
Acceptati transmiterea verbala de la Adam la Avraam si mai departe la Moise, dar nu si de la Apostoli la cei crestinati. Nu, la cei crestinati le-au transmis invataturile doar prin Sf Scriptura. Am inteles.
N-am spus asta. Accept și transmiterea verbală de la apostoli, dar nu pot concepe o dublă măsură în aprecierea valorilor lor spirituale. Adică în scris au condamnat închinarea la imagini, iar verbal s-o recomande?
Totuși n-ați răspuns la întrebare (o repet că așa mi-ați cerut):

"Ați negat că s-ar fi transmis verbal (ori în scris) Decalogul. Atunci cum s-a transmis porunca a II-a? De ce Avraam a refuzat să se închine la chipuri cioplite? Și am dat doar un exemplu..."

Citat:
Au primit porunci si legi inainte de Sinai doar ca ele nu pot fi conexate cu Sabatul.
Serios? Priviți întregul context:

26.Șase zile să adunați, iar ziua a șaptea este zi de odihnă [שַׁבָּת] și nu veți afla din ea în această zi".
27.Dar unii din popor au ieșit să adune și în ziua a șaptea [שַׁבָּת] și n-au găsit.
28.Atunci Domnul a zis către Moise: "Până când nu veți voi să ascultați de poruncile Mele și de învățăturile Mele?
29.Vedeți că Domnul v-a dat ziua aceasta de odihnă [שַׁבָּת] și de aceea vă dă El în ziua a șasea și pâine pentru două zile; rămâneți fiecare în casele voastre și nimeni să nu iasă de la locul său în ziua a șaptea". (Ieșirea 16)

Vedeți acum cum sunt "conexate" cu sabatul [שַׁבָּת]?

Citat:
Ma tot roade ca nu am informatia ca sa o foloseasc bazandu-ma pe ce cred evreii. Dar am sa caut si am sa va raspund.
Nu are nicio relevanță. Mozaismul de astăzi nu mai seamănă întrutotul cu cel de pe vremea lui Moise.

Citat:
Sa raspund si cu da si nu: da, da, da. Asa si ce demonstreaza asta?
Demonstrează sinceritatea dumneavoastră: în ambele cazuri Dumnezeu folosește termenii porunci (מִצְוָה) și învățături/legi (חּרָה), termenii sunt folosiți (la Ieșirea 16,26) în legătură cu [ne]ținerea sabatului, iar cuvintele au fost rostite înainte de darea sabatului pe Sinai. Felicitări!

Citat:
Posibil. Dar chiar daca nu credeau ca statueta este Baal, cel putin credeau ca duhul lui Baal este in ea. Ceea ce este echivalent. Baal era in fata lor si statueta nu era doar o reprezentare a lui.
Atitudinea față de icoane este oarecum asemănătoare. Nu se spune despre ele că au har, că plâng cu lacrimi, că fac minuni?

Citat:
Eu vorbeam de Avraam nu de Dumnezeu.
Spuneați că Avram nu cunoștea "ciclicitate" în odihnă, pe când Dumnezeu a sfințit-o, binecuvântat-o și experimentat-o la Creație. Oare chiar atât de ignorant să fi fost Avraam în această privință? Dar chiar admițând prin absurd că Avraam, Moise, David și Daniel n-au sfințit, binecuvântat și experimentat în viețile lor sabatul; nu e suficient că Dumnezeu le-a făcut pentru om?

Citat:
Heruvimii de pe chivot, aveau rol ornamental? Ce simt estetic dezvoltat avea Dumnezeu. Acum nu mai are ca icoanele nu ii mai plac desi sunt mai colorate.
Heruvimii de pe chivot n-au fost confecționați ca oamenii să-i sărute și să-și facă semnul crucii înaintea lor. Lui Dumnezeu nu I-a plăcut nici în vechime, cu atât mai puțin în epoca închinării în duh și adevăr ca oamenii să comunice cu El prin semne și imagini. Noi nu avem un Dumnezeu surdo-mut ca să comunicăm cu El prin semne (crucea) și imagini (icoane)!

Citat:
Parerea dvs personala.
Nu doar. Chiar și Tradiția dvs. vorbește despre miile de martiri ce au refuzat să se închine altcuiva decât Viului Dumnezeu.

Citat:
Primii crestini aveau icoane.
Primii creștini nu aveau nici icoane, nici catedrale.

Citat:
Nici eu n-am habar și nici nu mă interesează. Nu mă tentează să le profanez mormintele spre a le adulmeca...

Citat:
De ce Dumnezeu nu a pastrat toate epistolele lui Pavel ma intreb si eu?
A avut cumva și Pavel vreo contribuție la "cultul" icoanelor? De fapt, întrebarea mea era dacă aveți vreo dovadă arheologică (icoană din sec. I-II)?
Reply With Quote
Vechi 20.12.2011, 22:21:15
Banned

Implicit

Citat:
Asa si? Discutad despre fundamentul biblic al cinstirii duminicii v-am spus ca le gasim in Invierea Domnului, cea mai mare minune a istorie lumii si Cincizecimea, adica "nasterea " Bisericii.
Excavând spre temelia "cinstirii duminicii" nu veți da de Biblie ci de cinstirea zeului Soare, piatra de temelie fiind o poruncă omenească (decretul duminical al lui Constantin cel Mare la 321), iar nu una divină.
Reply With Quote
Vechi 20.12.2011, 22:23:02
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Nu vă faceți iluzii. Nu mă interesează dezgustătorul și macabrul subiect.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Scosul la biserica de catre nasi maria32 Nunta 14 09.07.2015 16:09:53
Versete si pasaje Biblice care v-au impresionat danyel Despre Sfanta Scriptura 70 01.02.2015 16:45:29
Concurs pentru incepatori (si nu numai) - personaje si fapte biblice sophia Despre Biserica Ortodoxa in general 47 10.11.2012 00:16:56
Contradictii Biblice julline Generalitati 99 08.07.2010 23:24:23
Despre betie - referiri biblice patinina34 Din Vechiul Testament 9 31.05.2009 01:49:13