Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 23.09.2012, 20:45:19
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Iata si o traducere orientativa...

Idealul crestin nu a fost incercat / probat si nu a fost gasit satisfacator, el a fost descoperit ca fiind dificil si a ramas neincercat.

Un alt citat clasic deosebit care ii apartine lui Chesterton.
Intr-un sens, crestinismul e o palarie veche. Asa a fost de mult timp si multe popoare, culturi, ba chiar si civilizatii au probat-o. Totusi, in ciuda unor astfel de eforturi comune interminabile, se pare ca au gasit-o ca fiind mica. Nu au produs veriga lipsa, sfantul Graal sau acea taina a vietii care da sens misterioasei existente. Crestinismul este doar o pereche de pantofi uzati, fiind folosit doar cand este de ajutor si, in final, gasit nesatisfacator.
Oricum, aceasta este perceptia comuna. Dar este GRESIT.
Adevarul este ca viata crestineasca a fost gasita de majoritatea ca fiind dificila si a ramas neincercata. Si din aceasta cauza, niciodata nu am experiat, de fapt, pe de-a-ntregul, idealul crestin.

Sunt unii care, de fapt, au depasit dificultatile, au incercat-o si nu au gasit-o deloc nesatisfacatoare. Acestia sunt numiti sfinti. Asadar, inainte sa consideram crestinismul un fel de palarie veche, sa ne uitam la sfinti si sa probam o palarie pe care poate nu am probat-o niciodata pe de-a-ntregul!
Vechi 23.09.2012, 20:46:21
ovidiu b.
Guest

Implicit

Glykys așteptăm un citat.
Reply With Quote
Vechi 23.09.2012, 21:04:58
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Implicit

Sunt în vârstă de 64 de ani. Din 1941 până în 1964 am fost în închisoare, torturat și batjocorit - mai întâi sub dictatura lui Antonescu, apoi sub cea comunistă.
L-am mărturisit pe Hristos întreaga mea viață, iar în 1944 m-am închinat cu totul Lui. M-am confruntat mereu cu materialismul, fie el burghez, fie comunist. Am comparat și confruntat credința creștină cu islamul, budismul, confucianismul și, firește, cu iudaismul talmudic. Am comparat Ortodoxia cu Romano-Catolicismul, Protestantismul și neo-Protestantismul. Am dat o luptă mare cu ateismul…
Vechi 23.09.2012, 21:13:12
N.Priceputu
Guest

Implicit

Ioan Ianolide - citat din cartea „Sfântul închisorilor”?
Reply With Quote
Vechi 23.09.2012, 21:28:37
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
Ioan Ianolide - citat din cartea „Sfântul închisorilor”?
Da, posteaza un citat!
Vechi 23.09.2012, 21:34:27
N.Priceputu
Guest

Implicit

„Lăsați-mă să fiu mâncare fiarelor, prin care pot dobândi pe Dumnezeu. Sunt grâu al lui Dumnezeu și sunt măcinat de dinții fiarelor, ca să fiu găsit pâine curată a lui Hristos.
[...]
Iertați-mă! Eu știu ce îmi e de folos. Acum încep să fiu ucenic! Nicio făptură din cele văzute și din cele nevăzute să nu caute să mă împiedice de a dobândi pe Hristos! Să vină peste mine foc și cruce, haite de fiare, tăierea cărnii, împărțirea trupului, risipirea oaselor, strivirea mădularelor, măcinatul întregului trup, relele chinuri ale diavolului. Să vină toate, numai să dobândesc pe Hristos!
[...]
Pe Acela Îl caut, Care a murit pentru noi; pe Acela Îl vreau, Care a înviat pentru noi. Nașterea mea mie-a aproape. Iertați-mă, fraților! Să nu mă împiedicați să trăiesc, să nu voiți să mor! Nu-l dați lumii pe cel care voiește să fie al lui Dumnezeu, nici nu-l amăgiți cu materia! Lăsați-mă să primesc lumină curată! Ajungând acolo, voi fi om!”
Reply With Quote
Vechi 23.09.2012, 21:41:25
ovidiu b.
Guest

Implicit

Sfantul Ignatie Teoforul
Reply With Quote
Vechi 23.09.2012, 21:45:08
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
„Lăsați-mă să fiu mâncare fiarelor, prin care pot dobândi pe Dumnezeu. Sunt grâu al lui Dumnezeu și sunt măcinat de dinții fiarelor, ca să fiu găsit pâine curată a lui Hristos.
[...]
Iertați-mă! Eu știu ce îmi e de folos. Acum încep să fiu ucenic! Nicio făptură din cele văzute și din cele nevăzute să nu caute să mă împiedice de a dobândi pe Hristos! Să vină peste mine foc și cruce, haite de fiare, tăierea cărnii, împărțirea trupului, risipirea oaselor, strivirea mădularelor, măcinatul întregului trup, relele chinuri ale diavolului. Să vină toate, numai să dobândesc pe Hristos!
[...]
Pe Acela Îl caut, Care a murit pentru noi; pe Acela Îl vreau, Care a înviat pentru noi. Nașterea mea mie-a aproape. Iertați-mă, fraților! Să nu mă împiedicați să trăiesc, să nu voiți să mor! Nu-l dați lumii pe cel care voiește să fie al lui Dumnezeu, nici nu-l amăgiți cu materia! Lăsați-mă să primesc lumină curată! Ajungând acolo, voi fi om!”

Epistola catre Romani a Sf. Ignatie Teoforul - Scrierile Părinților Apostolici, trad. de pr. dr. Dumitru Fecioru, Ed. Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, București, 1995, pp. 210-212) - google dixit!
Uite cum invatam lucruri noi!

Și părtaș obiceiurilor și următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu însuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învățând și cu credință răbdând până la sânge, sfințite mucenice Ignatie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Ce stiam eu despre el, in afara faptului ca se sarbatoreste pe Ignat, de 20 decembrie, este ca despre el se spune ca ar fi fost pruncul pe care Hristos l-a luat in brate cand a spus: "De nu se va smeri cineva pe sine ca pruncul acesta, nu va intra în împărăția cerurilor"; și: "Cel ce va primi pe un prunc ca acesta în numele Meu, pe Mine Mă primește" De aici cognomenul Teofor, purtator de Dumnezeu.

Ovidiu, pune un citat!
Vechi 23.09.2012, 22:03:31
ovidiu b.
Guest

Implicit

”Pentru a aplica corect regulile Bisericii și pentru a fi de folos oamenilor, trebuie să ai o înălțime duhovnicească, pentru a avea discernământ duhovnicesc. Căci altfel rămâi la litera Legii; însă litera Legii „ucide”.
Reply With Quote
Vechi 23.09.2012, 22:06:49
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
”Pentru a aplica corect regulile Bisericii și pentru a fi de folos oamenilor, trebuie să ai o înălțime duhovnicească, pentru a avea discernământ duhovnicesc. Căci altfel rămâi la litera Legii; însă litera Legii „ucide”.
Par. Paisie Aghioritul?
Daca nu, Par. Arsenie Boca :).

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Recunoasteti persoana VladCat Generalitati 745 20.10.2016 17:32:52
Citatul din Biblie care v-a marcat viata florina_drossu Despre Sfanta Scriptura 51 24.04.2014 20:33:38
Ce intelegeti prin citatul acesta Marcel_Ionut Spiritualitatea ortodoxa 10 03.11.2012 16:24:26
Recunoasteti acest cantec? colaps Generalitati 4 22.06.2010 22:48:21