Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Intrebari utilizatori
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 18.11.2012, 21:49:31
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
Tatăl tău a spus asta duhovnicului vostru și acesta a luat vreo măsură? Că dacă nu, e doar o poveste cu aspecte triste.
Nu mai fii asa naiv.
Reply With Quote
Vechi 18.11.2012, 22:00:10
kikyo_ea's Avatar
kikyo_ea kikyo_ea is offline
Senior Member

Data înregistrării: 12.08.2010
Locație: Giurgiu
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dumitru73 Vezi mesajul
aici apat două probleme/întrebări:
1. ce face copilul în ora liberă?
2. nota de la ora de religie face parte din media finala?
Copilul se poate duce la biblioteca daca mai are ore dupa cea de religie sau poate pleca acasa. Media se face fara nota la religie. Se calculeaza fara media pt religie.
Reply With Quote
Vechi 18.11.2012, 22:08:28
kikyo_ea's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dumitru73 Vezi mesajul
și ce faci? te duci cu fișa medicală la duhovnic?
problema este că unii părinți sunt prea ravnitori în acest sent.
îți dai un exemplu, pe care l-am mă relatat aici.
eu și sora mea purtăm o boală de sânge ereditară, moștenită de la mama.
se numește anemie hemolitică numită și talasemie minoră.
boala nu gravă si nu are efecte notabile dacă respecți niște reguli.
totuși dacă 2 bolnavi concep un copil aproape sigur se vă naște cu talasemie majoră, boala incurabilă cu care poți ajunge adult doar cu nenumărate transfuzii. oricum mori de tânăr.
la cea minoră însă, foarte importanți sunt anii până devii adult.
eu am făcut analize de două ori pe an până la 20 de an, pentru a vedea dacă boala evoluează.
dau aceste detalii pentru a vedea că nu este de joacă.
și că să ajung la subiect,
mama ajunge foarte religioasă, la fel wo sora mea. si eu, dar nu are legătură cu subiectul.
problema era postul, pe care sora mea, la îndrumările mamei, le ținea cu conștiinciozitate.
problema a apărut când tata s-a dus să ia rezultatele unui set de analize, care nu au ieșit foarte bine. la momentul acela avea vreo 12 ai, nu era chiar mică.
doctorita și-a dat seama că este vorba de alimentație și l-a întrebat ce mănâncă sora mea.
iar tata i-a spus fă ține post. era postul paștelui.
reacția doctoritei?
aproape că a făcut criză. i-a făcut părinți inconștienti, etc.

a fost un adevărat scandal acasă.
rezultatul?
sora mea a ținut posturile in continuare, spre disperarea tatei, dar cu deplina satisfacție a mamei, care credea că dacă ții o porunca divină, nu are cum să i se întâmple ceva rău.

întrebare: trebuia sora mea să țină post?
Cei care sunt foarte ancorati in partea lumeasca nu pot intelege de ce sora ta prefera sa tina postul. Daca nu k.ar tine, i.ar face mai rau pentru ca ea se simte bine asa. Eu sunt in.situatia asta. Sunt predispusa la cancer dar asta nu ma impiedica a tin postul cu toate ca mama mea ma bate la cap sa incetez. Ea nu intelege cat rau imi face obligandu.ma sa mananc carne in timpul postului. Cred ca suferinta asta o simte si dora ta. Mai bine ati incuraja.o si ati fi atenti sa se alimenteze cat mai sanatos chiar si cu alimente de post. Cu ce te ajuta ca mananci carnea? Pana la urma este o mortaciune... celulele sunt moarte. Nu te ajuta cu nimic. Postul inseamna sanatate trupeasca si sufleteasca daca il tii cum trebuie. Poate sa tina faar post negru, sa nu il aspreasca atat cat ar trebui si sa se mentina sanatoasa.
Reply With Quote
Vechi 18.11.2012, 22:16:31
kikyo_ea's Avatar
Senior Member

Implicit

Si hai sa iti mai spun ceva despre partea lumeasva/medicaka. Am fost la mai multi medici pt ca mu puteam ramane insarcinata. Tratamente... analize... nimic. Diagnostice contradictorii. De ex mi.au dat sa iau siofor 500 (care se da diabeticilor) iar eu aveam glicemia f scazuta. Din fericire sunt genul de pers care citeste prospectele si cand am citit m.am ingrozit.... Nu am luat acel tratamemt si camd am ajuns la alt medic mi.a spus ca puteam sa cad asa pe strada daca il luam si sa mor. Ideea este ca nu m.a ajutat nimic nimic nimic medical. Apoi am mers la duhovmicul meu si am depistat problema mea/noastra. Am tinut post 40 de zile, ne.am rugat citind 4 acatiste pe zi si dupa multe lacrimi si rugaminti de iertare, El ne.a ajutat si ne.a daruit cel mai de pret lucru.
Asa ca incearca sa intelegi putin situatia in care o pui pe sora ta, obligand.o sa isi calce pe inima. Poti sa o ajuti incurajand.o intr.un mod sanatos si sufleteste si trupeste. Domnul sa va lumineze calea!

Last edited by kikyo_ea; 18.11.2012 at 22:22:41.
Reply With Quote
Vechi 18.11.2012, 22:33:21
kikyo_ea's Avatar
Senior Member

Implicit

Bine, asta a fost "doctoria " noastra. Asta nu inseamna ca merge la toata lumea. Este nevoie de mult mai mult. Fiecare om are propria sa relatie cu Dumnezeu. Nimic nu se obtine cu usurinta si nici nu spun lucrul acesta ca sa ma mandresc in vre.un fel sau sa jignesc/supar pe cineva. Doar ca este cel mai frumos lucru care ni s.a intamplat si de atunci Il simtim pe Dumnezeu altfel... Nici nu pot sa descriu in cuvinte...
Reply With Quote
Vechi 18.11.2012, 22:41:16
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Bine, dar acum sora lui Dumitru73 nu mai are 12 ani, cred. E o jertfa pe care ea a dorit sa o faca... A pus mai presus postul decat propria sanatate. Mai sunt si oameni care postesc cu drag, nu pentru ca asa e porunca bisericeasca si trebuie mort-copt sa tina.

Nu stiu, mie mi se pare o profunda incalcare a libertatii celuilalt sa ii interzici sa manance de post, chiar daca tu crezi ca e spre binele lui sau nu intelegi la ce ii foloseste. Sau sa il fortezi sa manance de post, in conditiile in care nu intelege rostul postului. Mai stiu eu oameni care isi puneau copiii mici de 2 si 4 ani sa tina post cot la cot cu maturii si care apoi ieseau pe la poarta, plangandu-se de foame. Fiecare e liber sa faca ce doreste, sa manance ce doreste si cred ca toti avem acest discernamant de a sti unde sa ne oprim. Corpul are semnalele lui.
Nu stiu cum se face, dar mereu apar ravnitorii din acestia numai cand este vorba despre indeplinirea unor aspecte din viata bisericeasca. Se gasesc destui binevoitori care sa iti spuna ca te imbolnavesti daca tii post, ca esti habotnic daca mergi la biserica sau ca esti prost daca esti om bun. In schimb, niciunul din acesti "binevoitori" nu iti va spune ca e rau sa fumezi, ca nu e bine sa traiesti in desfranare, ca se cade sa fii punctual la serviciu si sa nu te enervezi etc etc. Nu, atunci ii apuca practicile liberale si tolerante.
Vechi 18.11.2012, 22:49:02
kikyo_ea's Avatar
Senior Member

Implicit

Si cel mai trist este cand cineva din familie este gica contra. Daca.ai sti cat este de greu... Sa auzi toata ziua:"mananca , mananca... o sa te imbolnavesti... si multe altele..." Dar ei nu inteleg ca mai rau iti fac toxinele din carne, prajelile, grasimea etc. decat legumele preparate corespunzator . Daca iti lipseste o vitamina din organism si esti bolnav si chiar ai nevoie de ea, poti lua supliment alimentar pe perioaa postului. Solutii sunt dar raul prinde repede... Si cine nu simte nu poate intelege ...
Reply With Quote
Vechi 18.11.2012, 23:05:29
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Implicit

De cite ori a fost cazul am spus ca adultii ortodocsi practicanti de multe ori sunt in postura de a nu sti nici macar ca fac pacat .
Nestiind aceasta (ei nu sunt curiosi- curiozitatea buna, duhovniceasca- sa afle, sa citeasca , sa studieze propria religie si nici preotii duhovnici nu le da spre studiu si citire lucruri de zidire duhovniceasca) nici nu o marturisesc la spovedanie si in multe cazuri ajung sa se impartaseasca fara a avea cea mai mica umbra de indoiala asupra faptelor sale .
Nu mai vorbim de cei care sunt doar Ortodocsi-diplomati (adica au doar diploma de la botez , ca vietuire , ba !) si care deobicei sunt tare straini de subiect .

Aici vreau sa aduc aminte de grozavul pacat al ispitirii aproapelui care ca si mindria si minciuna sunt absolut omniprezente in fiecare zi din viata crestinului .
Adultii se inteleg din vorbe si cine este de inteles intelege de bunavoie din prima , cine nu , poti sa ii aduci si lautari , vorba proverbului, ca tot ca prima data ramine .
La fel de valabil este si pt ispititor, anume, daca ai de spus ceva cuiva nu insemneaza ca il si obligi sa faca ca tine , ci ii spui o data si apoi il lasi in pace . De va voi va face iar de nu, nu !
Ce este mai mult de atit este ispitirea apropaelui !

Dar f. putini stiu ca fac acest pacat iar dintre acestia si mai putini il marturisesc si cer deslegarea si ieratrea .

Am vorbit cu alte ocazii cum in ziua de astazi oamenii au invatat sa isi ascunda pacatele strigatoare la cer si pe cele de moarte prin denumirea lor cu cuvinte inofensive sau chiar de lauda si cum in felul acesta , dupa un numar mic de ani, nici nu mai stiu ca ei fac defapt pacate .
Mai reamintesc doar citeva echivalente , sinonime :

mindru/mindrie/orgoliu = om cu personalitate'
viclean/inselator= abil in orice situatie, experimentat, diplomat;
ispitire/ispititor = cercetarea/cunoasterea si evaluarea oamenilor si a situatiilor;
minios/minie / = intransigent, cu temperament vulcanic, patimas;
desfrinat = curtezan , donjuan , om cu singe fierbinte;
judecator al aproapelui = evaluator ;
mincinos = versat, abil,;

Si fiecare pacat are cite un sinonim modern prin care batrinii isi ascund pacatele iar tinerii nici nu stiu cind le savirsesc ca au gresit inaintea lui Dumnezeu !

Last edited by zaharia_2009; 18.11.2012 at 23:27:09.
Reply With Quote
Vechi 19.11.2012, 05:06:10
Annyta
Guest

Implicit

Aș mai avea eu un comentariu, referitor la postul pentru bolnavi sau... ispite de dreapta.
Răspunsul meu anterior - în caz de boală să ții cont de recomandările medicului - a avut la bază un fragment pe care l-am rețiunt din "Jurnalul fericirii" (N. Steinhardt):
"Există o ciudată ispită - de dreapta, conform Părintelui Cleopa - aș numi-o ispita credinței ca panaceu totalitar al grijilor și înlocuitor general al virtuților omenești, care-i o împătrită ipostază a trufiei combinată cu naivitatea:
a) convingerea că prin credință scăpăm de boli, că nu se poate să mai fim bolnavi; sau, dacă ne îmbolnăvim, că nu mai avem nevoie de medici și medicamente, de vreme ce ne putem oricând tămădui prin rugăciuni."

Prin urmare, nu sunt pentru a găsi nod în papură ca să nu ținem post, dar în anumite cazuri e nevoie de dreapta socotință în aplicarea unei reguli, iar duhovnicul poate agrea un regim special pentru o anumită persoană.
Reply With Quote
Vechi 19.11.2012, 08:47:43
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Implicit

Ciudata intorsatura a mai luat si discutia;de la materia Religie,am ajuns la relatia dintre post si boala/bolnavi.

Dar nu exista dezlegari de post pt copii,gravide,batrani si bolnavi ? Exista,insa fiecare caz personal trebuie discutat cu medicul si cu duhovnicul si apoi se ajunge la verdictul final,daca se poate tine post sau nu.Degeaba ne dam toti cu parerea,ce ar trebui sa faca altii,noi nefiind nici medici si nici preoti de profesie!

Nu am auzit pana acum doctori sa recomande aportul de proteine in tratamentul sau profilaxia unor boli,ba mai degraba bolnavii sunt consiliati sa mai renunte(sau sa renunte de tot) la carnarii,branzeturi grase si rafinate,mezeluri si slanina-de la simple afectiuni gastrice si sistemice pana la cazuri grave de cancer.
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.

Last edited by Yasmina; 19.11.2012 at 08:54:04.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Proiectul de lege privind Statutul Minorităților Decebal Stiri, actualitati, anunturi 0 22.12.2012 19:02:27
Liturghia: sacrificiu actual în Cer ? Mihnea Dragomir Sfanta Liturghie 5 23.01.2012 11:33:44
Mai este actual? yawbaj Din Vechiul Testament 10 25.07.2010 20:08:05
Patriarhia critica presa PadreCory Biserica Ortodoxa si Massmedia 16 18.05.2008 09:35:06
Critica lui "Apocalypto" moricone Generalitati 13 26.01.2007 03:34:49