![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Cred ca aici ar conta fata de cine avem ascultare neconditionata!
Daca e vorba in a ne pastra credinta ortodoxa si a pastra dogmele ortodoxe asa cum au fost ele stabilite prin Sfanta Traditie si Sfanta Scriptura, atunci evident ca trebuie respectate neconditionat. Astfel, daca ne apucam sa interpretam biblia dupa mintea noastra (cum fac unele secte), atunci riscam foarte mult sa cadem in erezie! In privinta ascultarii fata de un duhovnic sau preot- un duhovnic iti poate da un sfat bun, o incurajare, sa-ti spuna ce rugaciuni ar fi potrivite intr-o anumita situatie, insa nicioadata un duhovnic nu are cum a-ti rezolva probleme personale. Sunt lucruri care (evident ca intai trebuie sa cerem - prin rugaciuni- ajutorul lui Dumnezeu) , daca nu actionam si nu le rezolvam, nimeni in locul nostru nu le va putea rezolva. In privinta preotilor- chiar daca unii dintre ei gresesc , nu cred ca ar trebui sa-i judecam noi (atata timp cat faptele lor gresite nu ne afecteaza in mod direct daca de exemplul un preot ne-ar cere o taxa exagerat de mare pentru o slujba de inmormantare sau cununie, daca ar conditiona îndeplinirea unor slujbe in situatiile amintite mai sus de plata unor donatii, daca ar incerca sa schimbe dogma religioasa dupa bunul plac, etc- atunci este normal a-i atrage atentia ca ar gresi), deoarece are cine sa-i judece si pe ei. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Eventual care o suprapui peste ceea ce este de fapt "invatatura Bisericii" si tai cu diverse argumente ce nu intra in tipar? Observ ca ai devenit iarasi "ortodox" la profil, perspectiva din care, desigur, pot fi de acord in mare cu ce spui, cu mici amendamente. Intrebarea este cat o sa tina (treaba cu profilul pe ortodox).
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu toate lucrurile sunt asa clare, daca ar fi, n-ar fi loc de dispute. Si disputele exista. Citat:
Conform anti-ecumenistului, nu trebuie nici macar sa stai in aceeasi camera cu ereticul (putin metaforic vorbind, dar nu foarte) ce sa mai si discuti cu el. El trebuie sa afle de ortodoxie din carti, ca altfel ortodocsii au voie doar sa-l scuipe in ochi (iarasi, putin metaforic, dar nu foarte). Deci un preot sau episcop care nu se incadreaza in modul in care definesc eu interactiunea cu alte culte, asa cum vreau eu sa inteleg canoanele (acrivic), nu e bun. Dar in schimb poate fi bun un preot, sau chiar mirean, care se sterge pe picioare cu episcopul, pentru ca "este ecumenist" dupa o judecata superficiala. Dupa cum vezi, pana la urma nu exista nici o reteta sigura. Sigur, "ar trebui sa cunoastem", "ar trebui sa judecam drept" (desi mai bine in multe situatii ar fi sa nu judecam de loc). Dar in practica, nu toata lumea se potriveste cu scenariul cel mai fericit.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Deci pana la urma, cum trebuie inteleasa poveste de mai sus?
|
|||
|
|||
![]()
Da, dar una e sa vii pe forum cu "Hai sa citim pasajul urmator din Evanghelie" si alta e sa iei un pasaj din Evanghelie, sa-l rupi din context, sa-l citezi intr-un mod care il face cvasi-irecogniscibil si pe urma sa zici " ce parere aveti despre asta"?
Chiar nu ti-ar mirosi a nimic, toate ocolisurile astea? Citat:
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ma deranjeaza ca ti-a casunat pe mine. Chiar ca Decebal si Fani71 au dreptate; cel putin in aceasta privinta (cu "gica contra"). Nu stiu daca ai observat, dar tocmai cei ca mine "ataca"/ofenseaza cel mai putin, in forum si viata reala deopotriva. Poate pentru ca "noi" nu avem acel gen de evlavie, pe care eu il vad primejdios de similar atasamentului unei galerii fata de echipa... Cu alte cuvinte, nu dau doi bani pe a fi intr-o galerie, sau chiar in echipa. Si nici pe a huidui echipa/galeria adversa. Orice galerie si orice echipa de acest gen, auto-definit ca "infailibil". Punct. Last edited by Barsaumas; 18.12.2013 at 20:35:59. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Este sobornicească pentru că se conduce după cele statornicite la sfintele soboare. Învățătura Sfinților Părinți este clară în privința problemei ridicate de tine. Deci pică ascultarea. |
|
|||
|
|||
![]()
Exact, asta e de bun-simt. Se pare ca e in expansiune un anume cripto-papism...
|
|
||||
|
||||
![]()
Tu, de fapt, ce problemă ai?
![]()