![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Toți cei morți pentru credința lor, în măsura în care au trăit sincer (conform ei sau nu), sunt probabil mântuiți. Nu știu, deci nu judec. Oricum judecata e a lui Dumnezeu; ăsta e un adevăr de nivel precatehetic de-a dreptul. Că marketingul religios sau politica eclezială proclamă pe toate drumurile relația cauzală membralitate-mîntuire, e cât se poate de previzibil, date fiind subiectivismul și gregaritatea speciei umane în stare căzută.
Nu mă interesează personal chestiunile legate de mântuire, nici măcar în ce privește propria mea mântuire. Doar îmi expusei o părere, așa că nu trageți. :) |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Autorul volumelor ,,Holocaustul roșu“, dr.dr. Florin Mătrescu, a prezentat audienței crimele regimurilor comuniste din întreg mapamondul în cifre. Bilanțul victimelor comunismului internațional arată astfel: 1. Estimări minimale: 314.772.300 victime 2. Estimări medii: 335.187.300 victime 3. Estimări maximale: 355.602.300 victime Victimele comunismului internațional le-a depășit cu mult pe cele altor regimuri de pe mapamond. -si sunt si acum multi inconstienti,ignoranti, spalati pe creier,psihopati,sau chiar satanisti si criminali care zic ca a fost bine pe vremea comunismului. |
|
|||
|
|||
![]()
Înclin tot mai mult să cred că rostul, puterea și frumusețea Ortodoxiei, însăși măreția Bisericii
nu provin din desconsiderarea celorlalte credințe și confesiuni, ci din specificul ei propriu, din modul ei unic de a fi. Nu pe minimalizarea și insulta, duse până la ucidere de semeni, se afirmă noblețea unui om, a spiritului unei persoane, a unei comunități, a unui popor. Ci, așa cum ne învață Domnul, prin uluitoarea smerenie a iubirii jertfelnice. Prin a te face slugă celorlalți, cu desăvârșire mort pentru ale tale (patimi și pasiuni). Așa precum ne-a arătat Hristos. Dumnezeu iubește pe tot omul și voiește ca fiecare om să se mântuiască. Cu toții suntem copiii Lui. Oare un tată nu își iubește toți copiii, îngrijind și slujind pe fiecare așa cum este el? Oamenii au căutat mereu pe Dumnezeu, sufletul omenesc are sădit în el însuși dorul de Dumnezeu. Așa e omul făcut, așa sunt toți oamenii - mereu în căutarea îmbrățișării Vieții fără de moarte. Istoria religiilor, a culturilor și civilizațiilor, ne arată pe oameni năzuind mereu la Dumnezeu și întrezărindu-L în varii modalități de percepere, cugetare, reprezentare. Domnul S-a lăsat ghicit, S-a descoperit și S-a făcut auzit tuturor, dintotdeauna, în marea Lui iubire pentru oameni, pentru cei rătăciți prin păcatul primilor oameni. Dar, înțelegem noi astăzi, oamenii cu puterea lor limitată (consecință mai întâi a păcatului) nu au putut regăsi pe Dumnezeu, nu s-au putut mântui prin faptele lor bune, oricât de curați arfi fost la inimă și de înclinați spre marea iubire. Așa S-a pogorât Hristos printre noi, așa S-a întrupat Domnul dintr-un om al unui popor anume și de la Duhul Sfânt. Era nevoie să vină Mesia, să poarte toate păcatele oamenilor, să moară pe Cruce în cea mai mare umilință - ca să poată fi oamenii, în sfârșit, răscumpărați și smulși morții și iadului care îi înghițeau mereu. Și înțelegem că, venind un Alt Mângâietor, Duhul Adevărului, astăzi continuă opera de răscumpărare a omului, de smulgere a lui din păcat și din moarte, de creștere în Viață, în virtuțile toate, până la asemănarea cu Dumnezeu. Și alții sunt iubiți de Dumnezeu. Domnul Iubire este. Dar dacă unii oameni sunt doar aproape de Hristos, sunt împrejurul Luminii Lui fără însă a se împărtăși deplin de Aceasta (precum un fluture rotește împrejurul unei lămpi fără a fi vreodată una cu flacăra lămpii și să rămână viu), alții se bucură deplin de Hristos prin viețuirea lor în Biserică, unde Adevărul și Tainele toate sunt păstrate neștirbite. Pentru că noi suntem chemați la tot adevărul și la toată iubirea și pentru că avem toate mijloacele necesare pentru Viață, artrebui să fim recunoscători lui Dumnezeu și să facem voia Lui sfântă. Iar pentru că alții, credem noi (și pe bună dreptate), încă mai întârzie să vină la Ospăț, s-ar cuveni să ne fie motiv de mâhnire, nu de trufire. De îți iubești fratele, nu te mândrești, nu te umfli în pene atunci când el se arată în greșeală sau în lipsuri, ci încă mai degrabă, acum că ai prilejul, te grăbești să îți arăți iubirea pentru el, așa încât și tatăl nostru să fie mângâiat de umbletul iubirii între noi. Puterea, rostul, măreția Bisericii, a Ortodoxiei nu constau în slăbiciunile altor oameni, nici în disprețuirea arogantă și mușcătoare a lor. Ci în modul de viață adus de Hristos pentru noi: iubirea, umilința jertfelnică. Iar acestea nu pot veni pe altă cale decât prin biruirea patimilor noastre, cu nevoința statornică și cu harul Duhului Sfânt. Noi nu știm să ne ținem la post și rugăciune. De fapt, nu reușim să postim. Că dacă am posti, adică dacă ne-am lipsi de bunăvoie de tot gândul rău, am avea parte și de rugăciune. Și, astfel, de iubire și de toată rodirea în Viață. |
|
|||
|
|||
![]()
Nu iti este rusine sa judeci si sa etichetezi fara sa te gandesti? Iti urez sa treci prin ce au trecut multi in '28-'33, si chiar mai recent. Enjoy the capitalism!
|
|
|||
|
|||
![]()
-nu imi e rusine deloc,daca niste oameni "normali" pot accepta un regim comunist satanist care a omorat 300 de milioane de oameni,si a distrus suflete,credinta,bisericile atunci acei oameni sau sunt inconstienti,spalati pe creier,indiferenti,inselati de demoni sau mai rau sunt satanisti si criminali,altfel nu se explica cum pot accepta o crima continua,o dictatura satanica.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sunt orotodox ,da, pana la a accepta chestiile ilogice,prin credinta ,pana la a crede impotriva evidentelor. Fiind ortodox cred in dogma si in Traditie oricat ar parea ele de contradictorii si exclusiviste Dar niciodata nu voi crede despre mine ca ma voi mantui, doar pentru ca sunt orthodox. De aceea niciodata nu voi crede despre altii ca nu se vor mantui ,doar pentru ca nu sunt orthodcsi . Mantuirea este o lupta personala,cu mine insumi ,in care ortodoxia este ajutorul cel drept. Faptul ca mi se da acest ajutor,nu inseamna ca eu l-am si folosit. Cei care nu primesc acest ajutor,nu insemana ca nu sunt mai placuti lui Dumnezeu ca si mine . Caci Dumnezeu nu se uita la fata oamenilor ci cunoaste ce e in inima lor. ,iar in inima mea nu gasesc nimic bun . Nu trebuie sa mai folosim aceste etichete ,ortodox sau neortodox caci ucidem toata valoarea ortodoxiei prin ele ,valoarea care o are pentru ajutorul nostru . Se mantuiesc ereticii ? O da,inaintea mea ,pentru ca eu am covarsit cu pacatele pe cel din urma eretic .Caci daca eu cu cuvintele adevarului le am nesocotit , cum nu va iubi Dumnezeu mai mult pe cei care ,desi nu le-au auzit,le au facut din inima ? De aceea ,la aceste discutii interconfesionale,sa avem mare grija la sarpele mandriei ,pentru ca principal valoare a ortodoxiei este semrenia . Nici macar inteligenta si logica nu pot fi puse deasyupra smereniei . Orice ma face pe mine sa ma inalt sau micsoreaza pe aproapele ,sa fug ca de dracu,pentru ca sufletul meu e plapand,si nu e pregatit penbtru un razboi asa mare, de a rezolva el problema mantuirii altora . Sfintii da,pot emite astfel de judecati,dar noi pacatosii sa nu depasim masura vamesului care spune doar atata : "Dumnezeule ,milostiv fi mie pacatosul !" Last edited by iustin10; 19.04.2015 at 15:01:39. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Intentionat face "confuzie" intre cei care au muri ca victime in diverse conflicte si cei care au murit pe Hristos, facand o alegere clara, chiar si cunoscandu-l intr-un mod imperfect.
Suprema intelepciune este a distinge binele de rau. Last edited by AlinB; 19.04.2015 at 15:13:04. |
|
||||
|
||||
![]()
Să fiu clar și concis, limpede și transparent !
Adevărul doare, dar Adevărul te va face liber ! spune Biblia. Nu facem compromisuri, nu suntem evazivi, nu ne eschivăm, nu suntem fățarnici și alunecoși, nici prefăcuți și împăciuitori cu dracu. Biserica Creștină, respectiv Ortodoxă, învață clar și limpede: DOAR ORTODOCȘII SE MÂNTUIESC, fiindcă doar ortodocșii mai sunt creștini. MÂNTUIRE ÎNAFARA CREȘTINSIMULUI NU EXISTĂ ! Ortodoxia este creștinismul. DOAR CREȘTINII SE MÂNTUIESC, iar ereticii, păgânii, ateii, NU se mântuiesc. Până aici e clar. De aici, se lasă ceața. Haideți să o înlăturăm, luminând calea noastră. Ce va fi cu ereticii, ateii sau păgânii, care mor în numele credinței lor, al hristosului lor mincinos, sau al buddei lor, al dumnezeului lor, sau al nimicului lor, dacă sunt atei, se mântuiesc ? Se mântuiesc, sau nu ? Răspunsul Sfinților Părinți, e destul de clar și simplu. Redau din memorie, aproximativ: Cei ce nu sunt creștini (ortodocși, se subînțelege) ci sunt căzuți în ereziile hristoșilor mincinoși, sau sunt păgâni, mărturisind alt dumnezeu, sau sunt atei, necrezând în Dumnezeu, fie că adorm de moarte naturală, de boală sau sunt uciși de alții, în cele ce îi va găsi moartea în aceea îi va judeca, fie în Adevăr, fie în minciună, fie în sfințenie, fie în lepădare, fie în virtuți, fie în patimi, pentru că a primit cunoștiința binelui și răului, prin voința sa proprie, și libertatea dată lui, încă din Rai, omul poate cerceta și căuta, poate cunoaște, apoi poate accepta sau poate respinge. De ce un budist -nu- se va mântui ? Pentru că el, budistul, nu a trăit în Hristos, și atunci cum să fie mulțumit să trăiască -veșnic- cu Hristos, când el, budistul, nu a vrut să Îl cunoască, să se bucure de El, să se Împărtășească cu El, nu? Îl poate mântui Hristos cu forța pe budist ? Categoric nu. Îl poate obliga să radieze în și din lumina necreată, harul necreat al lui Hristos, slava lui Hristos, veșnic, pe budist, hindus, musulman, ateu, evreu, păgân ? NU ! Pentru ca cineva să se mântuiască, trebuie să fie botezat. Apoi trebuie să se Împărtășească cu Trupul și Sângele Domnului, cel puțin odată în viață. Aici, fără să menționez de harul din Sfintele Taine, Taine, care sunt doar la creștini, nu la eretici. Deci, doar la ortodocși. Deci, fără să amintesc acest lucru, că a mult de vorbit aici. Revenim. Sunt două versete categorice, limpezi, care atestă acest lucru, nu cred că are rost să le amintesc, nu ? Sau vorbit deja, ni le amintim, un verset la botez și un altul la împărtășanie. Dacă spunem că și budistul și alții se mântuiesc, lipsiți fiind de Hristos, atunci Împărăția Cerurilor, e un amalgam de zei, un ghiveci, un blend, un amestec, unde fiecare intră întrun spațiu universal valabil și... se bucură, se odihnește, se... etc. Hai să fim serioși. Sunteți creștini, (teoretic) dar nu știți, habar nu aveți ce este defapt mântuirea. Fi-ți 100% siguri că budistul a auzit de creștinism, știe ce este, unde este, știe că este de mai multe feluri, la fel și hindusul, musulmanu, sau ateu. Iar dacă nu vrea să cerceteze, să caute, să întrebe, să observe, cine-i de vină că nu se mântuiește? Hristos? Nu, ci el singur. Și aceștia, deci, respingând pe Hristos, cu bună seamă, cu bună voință, cum îl mai poate mântui Hristos, că vezi Doamne, a fost ucis de alt om, pe indiferent ce motiv ? E posibil ? Categoric nu. Amintesc, câteva versete, să le împrospătăm în memoria noastră: "Căci trebuie să fie între voi și eresuri, ca să se învedereze între voi cei încercați." - I Corinteni 11, 19. Adică ca să se arate marginile, hotarele credinței mântuitoare, față de credința/credințele nemântuitoare, mai exact eresurile. Dacă s-ar mântui toți, după moralitate, nu ar mai fi nevoie să se învedereze cei încercați. "Iar faptele trupului sunt cunoscute, și ele sunt: adulter, desfrânare, necurăție, destrăbălare, închinare la idoli, fermecătorie, vrajbe, certuri, zavistii, mânii, gâlcevi, dezbinări, eresuri, pizmuiri, ucideri, beții, chefuri și cele asemenea acestora" - Galateni 5, 19-21. "între voi vor fi învățători mincinoși, care vor strecura eresuri pierzătoare și, tăgăduind chiar pe Stăpânul Care i-a răscumpărat, își vor aduce lor grabnică pieire;" - II Petru 2, 1. "între voi vor fi învățători mincinoși, care vor strecura eresuri pierzătoare și, tăgăduind chiar pe Stăpânul Care i-a răscumpărat, își vor aduce lor grabnică pieire," - Tit 3, 10-11. Deci e clar. Ajunge acest verset, de la Tit, ca să vedem că ereticii, NU se mântuiesc, fără nici măcar un gând micuț să avem să spunem că păgânii sau ateii se vor mântui. Categoric nu se pot mântui. Și nu fiindcă o spun eu, o spune Biblia, sau Sfinții Părinți, ci pentru că dacă s-ar mântui oricine, atunci creștinismul, nu ar mai exista, căci tocmai acel mod imperfect, conform Bibliei, mai sus, vedem, că a fost pus de Dumnezeu și acceptat pentru Biserică, tocmai ca să arate cine se mântuiește și cine nu, cine este în erezie, și cine este în Adevăr, cine minte și cine spune Adevărul. Dacă nu ar fi existat Sfintele Sinoade, am fi spus azi că și Arie se mântuiește, sau alți eretici. La fel și azi, vedem cine sunt eretici și cine nu, și deci, inclusiv, știm cine se mântuiește și cine nu. E simplu de înțeles. Dar e dificil de acceptat. Din falsa smerenie și iubire pe care credem că o avem, vrând noi să se mântuiească oricine, dar Hristos nu îi mântuiește pe cei care nu vor să fie mântuiți, fiind înafara creștinismului, sau nu îi mântuiește pe cei care nu sunt mulțumiți de Biserica Lui, a lui Hristos, o schimbă, o modifică, o reformează, începând de la romano-catolici, și apoi au pretenția să se mântuiască întro biserică inventată de ei înșiși. Nu se poate. E efectiv, imposibil. Închei cu două versete, foarte dragi mie, care atestă, că puțini, se vor mântui: "Nu te teme, turmă mică, pentru că Tatăl vostru a binevoit să vă dea vouă împărăția." - Luca 12, 32. "Intrați prin poarta cea strâmtă, că largă este poarta și lată este calea care duce la pieire și mulți sunt cei care o află. Și strâmtă este poarta și îngustă este calea care duce la viață și puțini sunt care o află." - Matei 7, 13-14. Vă mulțumesc că a-ți avut răbdare să citiți tot.
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.
Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice. Biblia Last edited by Igor_Paslusnik; 19.04.2015 at 15:45:02. |
|
|||
|
|||
![]()
Nu e treaba nimanui cine si daca si cum se mantuieste.
Last edited by Barsaumas; 19.04.2015 at 23:45:25. |
|