![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Sfintii au zis asa: la toate poti sa taci dar cand este vorba de Adevar trebuie sa lupti. Si asa au facut cu totii. Batjocorirea Adevarului inseamna batjocorirea lui Hristos si a Duhului Sfant. Daca tu poti sa stai departe la asta atunci fa asta. Dar pot sa-ti spun ca ai inteles gresit cuvintele lui Hristos si ale Bisericii. Hristos ne-a spus sa ascultam de episcopii care cu adevarat il urmeaza pe el IN ADEVAR. Adevarul de credinta este prima conditie a ascultarii. Nu poti sa asculti de eretici. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Daca Adevarul este atacat atunci toti trebuie sa luptam. Asta este invatatura Bisericii si a sfintilor. La toate sa tacem dar cand Adevarul este batjocorit trebuie sa facem tot posibilul sa il aparam. Aparam Biserica, si numele de crestin, Adevarul. Zice Hristos bine: daca voi veti tacea, pietrele vor vorbi. Nu putem sa ne rusinam de Hristos si de Adevarul Lui, de Biserica, de marturisirea atator sfinti pentru Adevar. Nu avem voie sa tacem in momente in care ni se cere sa spunem care este Adevarul. Sf. Ioan a fost surghiunit pentru un motiv simplu: imparatul dicta legea si imparatul a hotarat sa plece. Simplu. Nu era aceeasi relatie stat-Biserica asa cum este azi. Ce zici tu e o presupunere. Sf. Ioan a fost scos pentru ca se putea si nu canonic. Si chiar daca i-au inventat canonic lucruri, cu siguranta ca nu au fost adevarate. Ce zici legat de popor, context, sa stii ca Biserica lui Hristos este aceeasi. Poate putin mai molesita in ziua de azi, dar DUHUL Sfant, Duhul Bisericii este acelasi. Acesta ne ajuta in momentele de marturisire si lupta sa luam pozitia corecta. Si sunt multi crestini care isi duc crucea frumos in fata lui Dumnezeu, pe cat pot ei. Nu poti sa desconsideri Biserica de astazi. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
ale caror continut nu le intelegem. Pe de-o parte unii clerici zic ca Sinodul este talharesc iar altii zic ca Sinodul este Ok. Si noi mirenii ce sa facem ? Pai sa alegem adevarul ? Pai care adevar ? Ca pe noi mirenii ne depasesc chestiile care se pun in discutie la sinoade. Ori sa pui pe cineva nexperimentat(ca noi) sa-si dea cu pararea despre chestii pe care nu le poate intelege inseamna sminteala sau ispita. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Intre mireni sunt multi oameni culti, cu carte, cu studii teologice. Daca esti in Biserica, stii multe despre Biserica. Si intotdeauna pe langa mireni sunt si duhovnicii Bisericii, calugari, altii, povatuitori adevarati, cu autoritate, care vorbesc "cu un singur glas". Iar separarea asta intre mireni si clerul preotesc si calugarii duhovnici, ieromonahii, este una poate falsa, pentru ca la nivelul asta sunt comunitatile parohiale care sunt baza si puterea Bisericii. Biserica nu isi da cu parerea, Biserica este unita in Adevar, si comunitatile se unesc in jurul Adevarului. Noi nu avem aici de rezolvat ecuatii complicate, avem o singura problema simpla: asta e Adevarul, il accepti, il marturisesti sau nu. Cam asta este. Problemele complicate ale Bisericii s-au rezolvat in primii 1000 si ceva de ani. Acum noua ne ramane doar SA MARTURISIM ADEVARUL. Avem 2000 de ani de marturisire a Adevarului. Acum nu prea mai ai ce sa pui nou in Adevar. Cine nu vrea sa asculte de Adevar va cauta explicatii complicate si il va refuza orice ii vei zice. Probleme noastre nu vin din probleme teologice noi ci vin din lipsa de cunostinte teologice, pentru ca noi nu am asimilat invatatura Bisericii. Dar Biserica are deja pentru toate problemele invataturi bune si dumnezeiesti. Si cum zice Hristos: am ridicat intre voi profeti, invatatori, si altii. Intotdeauna noi avem LUMINA de la Dumnezeu pe care doar trebuie sa o vedem si sa o urmam. Avem profetii, invataturi. Biserica nu este parasita de Dumnezeu ci din contra, Hristos vorbeste Bisericii. Cine are urechi de auzit sa auda. Daca stai aproape de Biserica, vei auzi ce zice Hristos Bisericii, va avea grija Hristos de asta. Vocea Bisericii este intotdeauna UNA. Trebuie doar sa o asculti. Last edited by gpalama; 13.04.2016 at 10:21:21. |
|
||||||||||||
|
||||||||||||
![]() Citat:
Departe de mine asa ceva. Citat:
Citat:
Citat:
fi taina. Citat:
autoritate este Dumnezeu.Restul de noi trebuie sa invatam unii de la altii cum sa ne mantuim, adica sa exersam milostenia-duhovniceasca. Citat:
sa-l roage pe Dumnezeu ca in marea Sa mila sa-l ajute atata tot. Citat:
nicaieri :"sari la gatul clericului care nu este de acord cu tine". Citat:
Marturisirea Adevarului se face prin suferinta, adica prin Cruce. Ar fi bine sa fii la fel de indarjit si atunci cand vei pus de-a adevaratelea in situatia de a marturisii Adevarul.Situatii cum ar fi: 1.Daca il alegi pe Hristos te vor crucifica la propriu. 2.Daca il alegi pe Hristos te vor decapita la propriu. 3.Daca il alegi pe Hristos iti vor chinuii copii si apoi si pe tine dupa care te vor omora, etc. Iar calaul va fi chiar fratele tau de limba si natie care a trecut la islamism pt bani sau ca ai sai copii lui sa nu moara de foame. Ai grija ca marturisirea Adevarului se face prin jertfa de sange, martiriu si nu marturisire verbala. Citat:
multi nu vor cu adevarat sa se pocaiasca.Problemele adevarate vin din lipsa practicii.De altfel daca s-ar face mai mult practica decat teorie , nici nu ar mai nevoie de teologie, pt ca toata teologia este in Liturghie.Atata tot. Citat:
sa te invredniceasca pt aceea LUMINA, altfel vezi sa nu faci cunostiinta cu alte "lumini". Citat:
ofera probleme sau solutii ca sa nu pui genunchiul la rugaciune.Bunoara hai sa facem circ si scandal legate de orice problema,doar ca sa ne consumam timpul si sa uitam de pocainta in rugaciune. Citat:
se face prin pocainta si rugaciune. Iar daca vei starui in pocainta si rugaciune o sa vezi cum o sa te lase ideile astea de "teologie mistica" si "chef de lupta impotriva dusmanilor" care de fapt in realiteate sunt si ei aproapele nostru. Nu m-ar mira daca cel mai mare dusman al Ortodoxiei ar fi insusi ortodoxul care in loc sa faca pocainta in rugaciune se tine de "cruciade" fantasmagorice. Ce ar trebui pe noi sa ne preocupe este urmatoarea: Daca azi sau maine vine cineva is iti zice : Esti gata sa mori pt Hristos ? (pentru ca in momentul ala toate probleme despre sinoade cam dispar si ai in fata propria apocalipsa )Daca zici DA,atunci frate te poti preocupa de probleme sinodale si para-sinodale(pt ca esti deja in Rai, si nu iti mai este mai frica de moarte,caci l-ai intalnit cu adevarat pe Iisus si nu-ti mai este frica de nimic, nici de moarte). Last edited by Copacel; 13.04.2016 at 11:05:42. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Sunt de acord cu ce zice Copacel dar el vorbeste despre cu totul altceva. Subiectul nostru (deviat din cel principal) era unul simplu: daca dupa sinodul .... vin episcopii cu o invatatura gresita in Biserica, (condamnata de canoane, duhovnici), atunci ce faci? Daca Adevarul, consfintit prin canoane e mare cat o zi de post, si vine altcineva la sfarsitul veacurilor cu invataturi straine, ce faci? Te apuci de post si rugaciune sau iei sabia Adevarului in mana? Nu trebuie sa iesi din Biserica pentru a spune "lucrul asta e gresit". Si nu trebuie sa inghiti o liturghie impreuna cu catolicii de dragul iubirii de frate sau impartasirea cu catolicii, cum s-au intamplat in Romania. Are grija Dumnezeu de toate, dar si noi suntem vinovati daca nu aparam ce am primit. Daca cineva este eretic in Biserica, oricine este el trebuie spus clar ca este eretic. Iar daca este episcop trebuie scos din post. Astea sunt canoanele, nu am facut eu invatatura asta. Iar mirenii dinafara Bisericii sunt cei care se declara crestini, dar sunt numai cu numele. Sunt in Biserica doar ca declaratie formala, in rest nu stiu nimic ce e cu ei. Copacel cred ca vorbesti despre o situatie diferita, nu sunt cruciatul impotriva episcopilor asa cum vrei sa ma faci. Incerci sa ma invinovatesti inflorind putin povestea initiala, cum ca as fi razboinicul impotriva celor care nu sunt de acord cu ideile mele personale, ceea ce e gresit. Incerc ca in tot ce fac sa am marturie din Scripturi si Viata Bisericii si Canoane. Dar sunt cruciatul impotriva apostaziei dovedite cu canoanele in mana, asa cum trebuie sa fie fiecare crestin. Daca dupa sinod se desfiinteaza sau se laxeaza la maxim posturile, impartasire fara spovedire si altele, atunci ce faci Copacel? Te pui pe rugaciune si post, nu? Treci la ingaduinta si pogoramant sau la incalcare de Adevar? Daca te pune sa te impartasesti cu un musulman din acelasi potir o sa fii multumit? Pentru ca despre asta am vorbit eu (poate ca nu am explicat complet lucrul asta)... Last edited by gpalama; 13.04.2016 at 13:09:10. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ce zic eu e o simpla (sic!) trimitere la literatura (istorica) pe tema mazilirii lui Hrisostom. Din ce am citit, am inteles ca Sfantul a fost lovit mai ales din interiorul Bisericii. Imparatul si imparateasa sunt figuri secundare in raport cu calaul lui Hrisostom. Citeste si, cu durere, vei afla cum au stat lucrurile. Ma rog, asa cred azi unii istorici ortodocsi, mai intai. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Insa in episoadele urmatoare si imparateasa a avut rolul ei in alungarea Sfantului. https://ro.wikipedia.org/wiki/Ioan_Gur%C4%83_de_Aur |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Gasca ei de doamne de companie avea nevoie de preoti care sa le satisfaca hachitele, nu care sa le faca de ras, si inca in public. Dupa "Omilii la statui" si alte discursuri, Ioan Gura de Aur si-a semnat singur exilul si moartea. In deplina cunostinta de cauza, ca un martir. Viata lui ne arata cu prisosinta ca, da, Biserica a dainuit prin varsarea de sange a celor iubitori si iubiti de Dumnezeu. P.S. Frate, chiar te informezi de pe wiki... Nu poti face rost de cateva scrieri mai serioase, ca sa te lamuresti? Avem numeroase lucrari in Biserica de unde sa aflam, in buna parte, cum a fost cu Ioan Gura de Aur si cu toti sfintii...:) Uite frate, un dar din partea mea, sa iti fie de folos duhovnicesc in acest Post!...:) ftp://ftp.logos.md/Biblioteca/_Colec...%20Hristos.pdf Last edited by ahilpterodactil; 13.04.2016 at 13:31:20. |
|